• Nem Talált Eredményt

A Bakony-vidéken kimutatott szárazgyep asszociációk – Dry grassland associations of the

5. Megvitatás – Discussion

5.1. A Bakony-vidéken kimutatott szárazgyep asszociációk – Dry grassland associations of the

A Bakony-vidék nyílt és zárt szárazgyepjeinek osztályozása és az eredmények értékelése alap-ján megállapítható, hogy élesen elkülönülnek a terület mészkedvelő és mészkerülő homokpuszta-gyepjei, a dolomitsziklagyepek és sziklafüves lejtősztyeprétek, a bazalt szikla- és lejtősztyepjei, valamint a félszárazgyepek. Az osztályozás problémásabb, nehezebben értelmezhető eredményei a zárt szárazgyepek csoportjaira vonatkozóan születtek.

A több klasszifikációs eljárás segítségével is egységesnek mutatkozó, asszociáció rangon ér-tékelhető egységek közé tartoznak a Bakony-vidék nyugati részén, több tájegységből kimutatott mészkerülő homoki gyepek (Thymo angustifolii-Corynephoretum), melyek Bakony-vidéki ál-lományaival saját kutatásaimat megelőzően nemigen foglalkoztak. BOROS(1947) hívja fel a fi-gyelmet, hogy a Corynephorus canescensvalószínűleg sokkal elterjedtebb hazánkban, mint korábban gondolták, megjegyzi, hogy a faj tipikus kísérői a Jasione montanaés a Thymus serpyl-lum(utóbbi a Dunántúlon). Megfigyelése több későbbi fitoszociológiai tanulmány alapján meg-erősítést nyert (BAUER2006, LÁJER2006). A Nagytevel és Homogbödöge környéki tömeges Corynephoruselőfordulásra FEKETEet al. (1961) irányítja a figyelmet. A terület homokpusztái-nak elterjedését és jellemző összetételét BAUER(2006) tárja fel, az asszociáción belül megkü-lönböztetve egy valamivel zártabb, Koeleria majoriflora tömegességével jellemezhető szubasszociációt. Jelen dolgozat eredményei alapján ez a típus egy igen lokális, szubasszociáció rangon sem értékelhető változat, a Koeleria majorifloratömegesebb előfordulása fáciesként, vagy lokálvariánsként értelmezhető. Atlantikus jellegű, nyílt, mészkerülő homoki gyepek szép állományai ma a Bakonyalja és a Déli-Bakony több pontján előfordulnak, a Káli-medencében és a Tapolcai-medencében a bányászat és turizmus („kőtengerek” környéke) által veszélyeztetett állományaik fragmentálisak, eltűnőben vannak.

A Bakonyalján csak Fenyőfő és Bakonyszentlászló környékén előforduló (S1931, BOR

-HIDI1956a) mészkedvelő homokpusztagyepek (Festucetum vaginatae) fő jellemvonásait már BORHIDI(1956a) megfogalmazza, felismeri azok pontusz-pannon és endemikus taxonokban való elszegényedését. A szubasszociáció rangon azonosított, Stipa joannistömegességével jel-lemezhető nyílt homokpusztagyep (S1957, BAUER2006) sem ökológiailag, sem fajkészletét tekintve nem válik el élesen, a Bakonyalján úgy tűnik inkább csak fáciesnek tekinthető. A BOR

-HIDI(1956a) által önálló asszociációként tárgyaltFestuco vaginatae-Corynephoretum(Festuco domini-Corynephoretum, in BORHIDI2003) gyep a területen jelenleg igen ritka, állományaik

feltehetően az elmúlt fél évszázad intenzív erdeifenyő telepítései következtében szorultak visz-sza. A vizsgált Bakony-vidéki felvételi adatbázisban alulreprezentált, csak néhány felvétellel szereplő, ezért önálló csoportot nem alkotó gyep asszociáció szintű önállósága LÁJER(2006) dolgozata alapján tekinthető megerősítettnek.

Az osztályozás eredményei alapján önálló, jól definiálható asszociációként értékelhetők az Öreg-Bakonyban felvett, egységesen szegényes mészkő sziklahasadékgyepek (Asplenio rutae-mu-rariae-Melicetum ciliatae). BORHIDI(2003) még Diantho lumnitzeri-Seslerion albicantis csoportban tárgyalja, de felveti, hogy esetleg az Alysso-Sedion albi csoportba tartozhat. Az eredmények alapján inkább utóbbi lehetőség tűnik valószínűbbnek, javaslom az asszociáció áthelyezését a melegked-velő pionír jellegű gyepeket tömörítő Alysso-Sedion albi csoportba. A Bakony-vidék melegebb részterületein felvett, fajgazdagabb, gyakran lejtősztyeprétekkel mozaikosan előforduló sziklaha-sadékgyep-állományok az erózió, vagy degradáció hatására felnyíló lejtőgyepek csoportjaiba ke-rültek az osztályozás során. A sziklahasadékgyepek és a másodlagosan felnyíló lejtősztyepek elkülönítése – mivel ezek határai már terepen sem mindig világosak – a fajkészlet elemzése alapján meglehetősen problémás, az állományok besorolása strukturális jellemzőik ismeretében lehetséges.

Az alacsony mintaszám miatt a felnyíló xerotherm lejtőgyepektől az osztályozás vizsgált szint-jein nem különültek el, de strukturálisan, megjelenésük és dominanciatársulás jellegük alapján jól megfoghatók a Sedum-fajok és néhány termofrekvens therophyta és chamaephyta faj tömegessé-gével jellemezhető, pionír törmeléklejtő gyepek. Bazalthegyek aprótörmelékes kőzethalmain jel-lemző a Jakucs által felismert (S 1973), de érvényesen csak később publikált Geranio rotundifolii-Sedetum albiasszociáció (BAUER2005). A Balaton-felvidékről S(1928, 1931, 1932b) által Grimmia-SedumAss., Grimmia–Sedum album–boloniense Ass. neveken említett, majd a hazai szintézisekben Grimmio-Sedetum albi-sexangularisprovizórikus néven tárgyalt (S 1971, 1973, BORHIDI1996, 2003) pionír törmeléklejtő gyepeket felvételeztem és a Magyarországról korábban nem jelzett Alysso alyssoidis-Sedetum albiasszociációval azonosítottam (MüLLER1961).

Az asszociáció kis felületeket borító állományai, leggyakrabban felhagyott kőbányákban, szőlők közti telekhatárokon felhalmozott kőrakásokon alakulnak ki.

A Dunántúl bazalthegyeinek Aurinia saxatilistömeges megjelenésével jellemezhető szikla-gyepjei a Festuco pallentis-Aurinietum saxatilisasszociációhoz sorolhatók. A CSIKY(2003) által a Csobáncon felismert bazalt sziklagyep szép állományai más tanúhegyeken (pl. Szent György-hegy, Badacsony, Tátika, Somló) is megfigyelhetők, jelentős reliktumőrző szerepükre BAUERet al. (2008a) világít rá a Cardaminopsis petraeahazai állományainak élőhelyvizsgálata alapján. A Szent György-hegyen, a bazaltorgonák felett a sziklagyep egy különleges, Bromus pannonicus subsp. monocladusdominálta, zárt változata is előfordul, mely állományra KOVÁCS& TAKÁCS (1995a) is felfigyel; a gyepet Asplenio-Festucetum(pallenti-pseudodalmaticae) provizórikus néven említi. Ilyen állomány a többi dunántúli bazalthegyen nem jellemző (lokális változat), jóval gya-koribb az északi kitettségű sziklákon látható, nyílt sziklafali variáns. Ez az osztályozás alapján közel áll a Festuco pallenti-Brometum pannoniciészaki kitettségű dolomit sziklafalakon jellemző változatához. Hasonlóságuk a kétféle alapkőzeten eltérő gyakoriságú, de közös sziklapreferens fajok általánosabb (Allium montanum, Campanula rotundifolia, Jovibarba globifera subsp.hirta, Seseli osseum) és ritkább, reliktumjellegű (Aurinia saxatilis, Galium austriacum, Hieracium wi-esbaurianum) elemeinek köszönhető. KOVÁCS& TAKÁCS(1995a) a bazalt és a dolomit sziklave-getációjának párhuzamos fejlődéstörténetére vonatkozó megállapítása az eredmények alapján helyesnek látszik. A Festuco pallentis-Aurinietum saxatilisasszociáció szerkezetileg és funkcio-nálisan a dolomiton tipikus Festuco pallenti-Brometum pannonicimegfelelője bazalton.

A sziklafalak, sziklahasadékok és törmeléklejtők vegetációját tanulmányozva világosan látszik az állományok összetételének esetlegessége. Ezek az együttesek minden bizonnyal hasonló tűrő-képességű fajok előfordulásának szinte véletlenszerű kombinációi, mely feltételezést egyrészt 1)

a reliktum jellegű ritka fajok (pl. Primula auricula, Aurinia saxatilis, Cardaminopsis petraea, Hi-eracium wiesbaurianum, Saxifraga paniculata) nagyobb száma, ugyanakkor rendkívül alacsony relatív gyakorisága, másrészt 2) az állandó és fidélis fajok alacsony száma is erősít. Erre vonatko-zóan már S(1933b) is igen figyelemre méltó megjegyzést tett: „a sziklákon igen kis területen váltakoznak az életfeltételek s így a borító vegetáció sem egységes növényszövetkezet, a legtöbb balatonvidéki szikla növénytakaróját, mint egymástól független sociatiok (ill. stádiumok) komple-xének kell tekintenünk, amelyek a Festucetum glaucaehoz tartoznak, ill. hozzá vezetnek.”

A bazalthegyek xerotherm lejtősztyeprétjei is markáns csoportot alkottak az osztályozás során.

A dunántúli állományokat fontosnak tartom megkülönböztetni az Északi-középhegységben és Kelet-Szlovákia vulkáni hegyein jellemző, erősen kárpáti karakterű Potentillo-Festucetum pseu-dodalmaticaegyepektől. DÚBRAVKOVÁet al. (2010) alapján a Balaton-felvidéki bazalthegyekről származó felvételek a nyugat szlovákiai elterjedési súlypontú Inulo oculi christi-Festucetum pse-udodalmaticae asszociáció felvételei közé kerültek. A DÚBRAVKOVÁet al. (2010) dolgozata alapján az asszociáció konstans fajaiként felsorolt elemek a dunántúli állományokban is jellegzetesek, gyakoriak, a diagnosztikus fajok között azonban van néhány, melyek a dunántúli bazalthegyeken a flórából is hiányoznak (pl.Carduus collinus, Erysimum crepidifolium, Lactuca perennis).42A vizsgált dunántúli állományokat, erős szubmediterrán karakterükre alapozva, javaslom szubasszo-ciáció rangon megkülönböztetni (Inulo oculi christi-Festucetum pseudodalmaticae orlayetosum grandiflorae). További, legalább közép-európai léptékű vizsgálatokat kell folytatni e típus önál-lóságának tisztázásával kapcsolatban. Nem zárható ki a Balaton-felvidék bazalthegyein előforduló gyepek asszociáció-szintű önállósága sem, de a Kárpát-medencei Festuca pseudodalmatica gye-peket tágabb értelemben megközelítve akár a Festucetum pseudodalmaticaeMikyška 1933 regi-onális változataként vagy orlayetosum szubasszociációjaként is felfoghatók. A dunántúli bazalthegyek xerotherm lejtősztyeprétjein sok helyen a Festuca valesiaca, Stipa capillata, Stipa pulcherrimadominálta gyepek jellemzőek, gyakoriak a Festuca valesiacadominálta, fajszegény, gyakran másodlagos szárazgyepek is. Ezek a Kovácspataki-hegyekről leírt Ranunculo illyrici-Festucetum valesiacae(KLIKA1931b) asszociációhoz állnak igen közel, melyet újabban azonos-nak tartaazonos-nak a Festuco valesiacae-Stipetum capillatae asszociációval (JANISOVÁ 2007).

Feltehetőleg a dunántúli bazalthegyek ilyen Festuca valesiacadominálta szárazgyepjeit tekintet-ték korábban Cleistogeni-Festucetum sulcatae-nak a hazai szakirodalomban, arra hivatkozva, hogy a bazalt lejtősztyepjeinek a mészkőével szemben nincsenek saját, megkülönböztető elemei.

Bár e bazalthegyek szárazgyepjeinek kizárólagos karakterfajai valóban nincsenek (BORBÁS1900, S1933b), vizsgálataim alapján számos, a mészkő- és dolomit lejtősztyepeken jellemző, a du-nántúli bazaltokról következetesen hiányzó növényfaj nevezhető meg, pl. Minuartia setacea, Linum tenuifolium, Euphorbia segueriana, Teucrium montanum, Scabiosa canescens, Ononis pu-silla, Scorzonera austriaca, Alyssum montanum, Seseli hippomarathrum.E „hiányflóra” diffe-renciáló szerepe jelentős, mely e gyepek ökológiai, és esetleg fejlődéstörténeti különbözőségére hívja fel a figyelmet. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy e Festuca pseudodalmaticajelenlétét nélkülöző (többségében másodlagos) bazaltgyepeket is inkább az Inulo oculi christi-Festucetum pseudodalmaticae alatt tárgyaljuk, azok Festuca valesiacafácieseként.

A félszárazgyepek tekintetében a Bakony-vidéken két fő típust tárgyal a dolgozat asszociáció rangon. A területen elterjedt Bromus erectusdominanciájával jellemezhető gyepek az ILLYÉSet al.

(2009) által (jelen dolgozatban szereplő félszárazgyep felvételeket is tartalmazó felvételi adatbázis alapján) új asszociációként leírt Sanguisorbo minoris-Brometum erectiasszociációval azonosíthatók.

Minden bizonnyal ugyanerre a vegetációs egységre vonatkoznak ISÉPY(1998) és KOVÁCS(2000b)

42 A Bromus hordeaceushelyett nálunk ezeken az élőhelyeken inkább a Bromus squarrosusjellemző. Az általam felkeresett dél-szlovákiai szilikátlejtősztyepeken (Burda-hegység, Kovácspataki-hegyek) szintén a Bromus squarrosus-t találtam jellemző elemnek, nem zárható ki, hogy itt fajtévesztéssel állunk szemben.

korábban, de érvényes közlés nélkül provizórikusan említett, xerobrometum asszociációnevei (Lathyro pannonici-Brometum erecti, Potentillo arenariae-Brometum erecti). A Bakony-vidéken a fajgazdag Brachypodium pinnatumgyepek ritka típust képviselnek, besorolásuk problémás, melyre már korábban is felhívtuk a figyelmet (ILLYÉSet al. 2009). Jelen dolgozatban, az erdőssztyep-fajokban gazdag Brachypodium pinnatumgyepeket az Alsó-Ausztriai dolomithegyekről leírt Polygalo majo-ris-Brachypodietum pinnatiasszociációval azonosítom, de meg kell jegyezni, hogy a Bakony-vidék délkeleti peremterületein a mezőföldi Euphorbio pannonicae-Brachypodietum pinnati félszárazgyep-állományok (vö. BAUERet al. 2001, HORVÁTH2002, 2010) is felismerhetők. A Bakony Brachypodium pinnatumgyepjeinek asszociáció-szinten történő azonosítása bizonytalan, a Lino tenuifolii-Brachy-podietum pinnatinév tartalma, az egység önállósága tisztázandó. A KOVÁCS(2009) által a Sáska kör-nyéki dolomitdombokról jelzett Festuco rupicolae-Danthonietum provincialis Csűrös et al. 1961 asszociáció a Bakony-vidéken szintén vizsgálandó, jelen dolgozat elemzett felvételei közt ilyen min-ták nem szerepelnek. A KOVÁCS(2009) által közölthöz hasonló fajkészletű állományokat e dolgozat szerzője is ismer, nemcsak a Déli-Bakony peremterületein, de Balaton-felvidék keleti részén a Vilo-nyai-hegyekben és a Keletei-Bakony alacsony fennsíki részein is. A Danthonia alpinadominálta, többnyire kisebb gyepfoltok itt gyakran együtt, mozaikosan jelennek meg a (szintén ritka) Stipa tirsa gyepekkel. E típusokról reprezentatívnak tekinthető számú felvétel egyelőre nem készült. Vizsgá-landó, hogy e gyepfoltokat a KOVÁCS(2009) által jelzett asszociációhoz, vagy valamelyik Stipetum tirsaeasszociációhoz helyesebb-e sorolni.

A dolomit – Bakony-vidéken igen elterjedt – többé-kevésbé nyílt gyeptársulásai valamennyi elvégzett klasszifikáció alapján, magas szinten elválnak a többi szárazgyep csoporttól. A dolomit-gyepeken belül a Festuco pallenti-Brometum pannoniciasszociáció elkülönülése egyértelmű, a másik három, hagyományosan elkülönített asszociáció (Seselio leucospermi-Festucetum pallentis, Fumano-Stipetum eriocaulis, Chrysopogono-Caricetum humilis) határai azonban kevésbé világo-sak, melyet különösen az igen elterjedt, Bakony-vidéken nagy területeket borító Stipa eriocaulis sziklagyepek, egyértelműen átmeneti helyzete (fajkészlet, struktúra) bonyolít. A dolomitgyepek értékelését ezért külcsoportok bevonásával (Zólyomi eredeti felvételei, a Dunántúli-középhegység más területeiről és az Alsó-Ausztriai dolomithegyekről származó saját felvételek) külön fejezetek-ben (5.2., 5.3.) értékelem.

A Bakony-vidék szárazgyepjeinek klasszifikációit értékelve, legnehezebben azonosítható egy-ségeknek a karbonátos alapkőzetek, keskenylevelű pázsitfüvek (főleg: Festuca valesiaca agg., Stipa spp.) uralta szárazgyepjei bizonyultak. A Dunántúli-középhegységben a keskenylevelű pá-zsitfüvek dominálta zárt szárazgyepeket (részben lejtősztyepréteket), melyek a félszárazgyepek és sziklagyepek között álltak, korábban (szinte automatikusan) a Cleistogeni-Festucetum sulcatae asszociációval azonosították. Az asszociáció pontos definiálásának hiányában a közlemények e néven tárgyalt egységei igen heterogén vegetációs egységekre vonatkoznak (vö. ZóLYOMI1958, S1959, 1964, DEBRECZY1988, PENKSZAet al. 1994, KOVÁCS1995b, 2000b, KOVÁCS& TAKÁCS 1995b, SEREGÉLYES& CSOMóS1995).

A Bakony-vidéken igen elterjedt dolomit alapkőzeten, az alacsony tengerszint feletti magasságú plakor, vagy kis lejtőszögű térszíneken nagy területeket borító – leggyakrabban Festuca valesiaca agg, Stipa capillata, Stipa joannis, helyenként Carex humilis, Bothriochloa ischaemum tömeges-ségével leírható – zárt szárazgyepekkel a hazai szakirodalomban alig foglalkoztak. Ennek oka egyértelműen a gyepek nyilvánvaló másodlagos jellege lehetett. Ezek többnyire régen kiirtott szá-raz tölgyesek helyén állnak, fennmaradásukat (~stabilizálódásukat) az évszázados legeltetésnek köszönhetik (WALLNER1941, 1942, 1943, KÖNCZÖL1988). A hazai fitoszociológiában a másodla-gos, leromlott gyepek leírását, „nem teljesen egységes szövetkezetről lévén szó” (S1932a) kez-detektől mellőzték. Erre még ZóLYOMI(1958) is utal. FEKETE(1955) Velencei-hegységből leírt, másodlagosan kiterjedt Festucetum sulcataegyepje és BARÁTH(1963, 1964) felhagyott szőlők

szárazgyepjeit feldolgozó munkái ritka kivételnek számítanak. A hazai félszárazgyepek leírása is csak az 1990-es évektől lendült fel (VARGA1997, VARGA-SIPOS& VARGA1997, 1998b, ILLYÉSet al. 2009, HORVÁTH2010).

Közép-európai országok újabb szüntaxonómiai szintézisei (CHYTRý2007, JANISOVÁ2007, DÚBRAVKOVÁet al. 2010) alapján úgy tűnik kevesebb az asszociáció-szinten helytálló szárazgyep, mint ahány néven ezeket a gyepeket (országonként) leírták. Nagyobb felvételszámú adatbázisok értékelése nem erősítette meg sem a Ranunculo illyrici-Festucetum valesiacea(KLIKA1931) sem a Medicagini minimae-Festucetum valesiacae(WAGNER1941), sem a Cleistogeni-Festucetum sul-catae(ZóLYOMI1958) önállóságát. Ezek florisztikailag gyengén elkülönülő szárazgyepek, melyek a Festuco valesiacae-Stipetum capillatae Sillinger 1930 későbbi szinonimjának tekintendők. Jelen álláspont szerint ez a Közép-Európában általánosan elterjedt, széles értelemben használt asszo-ciáció a Festucion valesiacae központi asszoasszo-ciációja, mely számos szárazgyep-társulás leromlása útján is kialakulhat (CHYTRý2007). Bár jelen dolgozatban a Cleistogeni-Festucetum sulcatae asz-szociációval a Bakony-vidék szárazgyepjeinek egyetlen típusát sem azonosítom, meg kell jegyezni, hogy DÚBRAVKOVÁet al. (2010) eredményei ellenére, a Budapest környéki felvételek alapján leírt Cleistogeni-Festucetum (ZóLYOMI1958, S1959, 1964) létezésével vagy elvetésével kapcsolat-ban korrekt állásfoglalás csak a Budai-hegység, a Gerecse és a Pilis dachsteini mészkő felszínein előforduló lejtősztyeprétek szisztematikus feldolgozását és összehasonlító vizsgálatát követően hozható. WILLNERet al. (2013) új eredményei szerint a Medicagini minimae-Festucetum valesiacae is önálló asszociációként értékelendő gyep.

SILLINGER(1930) a Festuco valesiacae-Stipetum capillataeasszociációt egy nyugat-szlová-kiai alacsony középhegységi dolomitterületről (Tematínské vrchy), plakor és kis lejtésű térszí-nekről írja le, ahol a gyep – a Dunántúli-középhegység dolomitterületeihez hasonlóan – nyílt sziklagyepekkel és Carex humilissziklafüves lejtőkkel érintkezik. Erre az analógiára és az alap fajkészlet hasonlóságára alapozva BAUER(2009) a Baglyas–Iszka-hegy dolomitvonulat (Keleti-Bakony) plakor sztyeprétjeit már ezzel az asszociációval azonosítja. A Festuca valesiaca, Stipa spp. dominanciájával jellemezhető zárt szárazgyepek és erózió, vagy degradáció hatására felnyíló alegységeik létével, asszociáció-szintű önállóságával kapcsolatban a kétféle osztályozási eljárás részben ellentmondó eredményeit és a hivatkozott újabb dolgozatok következtetéseit figyelembe véve, a kimutatott alegységek asszociáció-szintű megkülönböztetését mellőzöm. A Festuco va-lesiacae-Stipetum capillatae alatt tárgyalt szárazgyepek esetében az antropogén hatásokkal szinte minden esetben számolni kell (kialakulás, jelenlegi dinamika / irtáseredet, egykori, ill. aktuális legeltetés, avartüzek, katonasághoz köthető tájhasználat). A Festuco valesiacae-Stipetum capil-latae asszociáció alatt, alacsonyabb rangon megkülönböztetett egységek között a Bakony-vidé-ken különösen gyakoriak a Festuca valesiaca–Stipa capillata, Festuca valesiaca–Stipa joannis, Festuca valesiaca–Stipa joannis–Carex humilis, Festuca valesiaca–Bothriochloa ischaemum, és a Festuca valesiaca–Stipa pulcherrimadominálta típusok. [E gyepképző fajok jellemzően több szárazgyep-csoportban (több asszociációban, szubasszociációban) megjelenhetnek domi-náns fajként; többnyire jelentősebb diagnosztikus szerep nélkül.] Ezeket az egységeket Festuco valesiacae-Stipetum capillatae alatt, szubasszociáció, ill. variáns rangon tárgyalom. Soó már korai munkáiban (S1927, 1933c) is kritizálja a domináns fajokra épülő társulásleírásokat, az ilyen típusokat később is valamely asszociáció – többnyire a Cleistogeni-Festucetum– szubasz-szociációiként, fácieseiként értékelték (pl. ZóLYOMI1958, S1959, 1964, KOVÁCS& TAKÁCS 1995b, PENKSZAet al. 1995, TAKÁCS& KOVÁCS1995). A Bakony-vidéki sztyeprétek klasszifi-kációinak és kanonikus korreszpondencia analízisének eredményei megerősítik e szemléletmód helyességét. A megkülönböztethető alegységeket inkább ökológiai változatoknak – alapkőzet, kitettség, lejtőszög és minden bizonnyal más tényezők (pl. tájhasználat) mentén rendezhető – szukcessziós/degradációs stádiumoknak tekinthetjük. A Festuco valesiacae-Stipetum capillatae

legnagyobb állományai a Keleti-Bakony alacsony fennsíki részein találhatók. Az egykor legel-tetett, ill. időszakosan avartüzek által sújtott foltokon a Festuca valesiaca, Stipa capillata, Both-riochloa ischaemumuralta gyepek borítják a legnagyobb felületeket. Ehhez hasonló gyepek a Déli-Bakonyban és a Balaton-felvidéken is gyakoriak, a Keszthelyi-hegységben ritkák. A Bala-ton-felvidéken a Tihanyi-félsziget bazalttufa felszínein találhatók jelentős kiterjedésű, a többi területtől némileg különböző állományok, melyekben gyakori az Artemisia austriacavalamint számos, más területeken ritka szubmediterrán növényfaj is gazdagítja az állományokat.

A Stipa joannis, S. pulcherrimaés más tollas árvalányhaj-fajok dominálta szárazgyepeket CHYTRý(2007) Koelerio macranthae-Stipetum joannisasszociációval azonosítja, részben ugyan-azon minták elkülönülése ugyan-azonban DÚBRAVKOVÁet al. (2010) elemzése alapján nem egyértelmű.

A Bakony-vidék szárazgyepjeinek értékelése is inkább arra mutat, hogy e tollas árvalányhajas gye-peket helyesebb alacsonyabb szüntaxonómiai rangú egységekként értékelni. A Bakony-vidéken a Stipa joannisa xerotherm erdőirtás eredetű, másodlagos, zárt gyepektől, természetközeli szikla-füves lejtősztyeprétekig gyakori. Legjellemzőbb előfordulásainak azok a Carex humilis, és/vagy Festuca valesiacazárt sztyeprétek tekinthetők (Festuco valesiacae-Stipetum capillatae), melyek a Bakony dolomitfelszínein, a lankásabb (vagy sík), jobb talajú részeken váltják fel a nyílt foltokkal váltakozó dolomitgyepeket. Számos helyen megfigyelhető jelenség, hogy a Keleti- vagy a Déli-Bakony dolomitdombjainak alsó harmadában és a dombok között a Stipa joannis (nyárvégi asz-pektusban aStipa capillata), míg a dombtetőkön, erodálódó, domború lejtőkön a Stipa eriocaulis alkotja az árvalányhajas foltokat, a Carex humilisés a gyeptípusra jellemző Festuca-faj mellett.

Szerkezetileg és ökológiailag a zártabb, mezofilabb, fajkészletükben gyakran már a félszárazgye-pek felé mutató Stipa joannisgyepeket a rétsztyepek (vö. KELLER1926, WALTER1943, LAVRENKO&

SOCZAVA1956, S1958, ELLENBERG1963) itteni megfelelőinek tekinthetjük, melyek jellemzően xe-rotherm erdők, talajerózió által kevésbé érintett irtásterületein plakor helyzetben, ill. hegységperemi száraz domboldalak alján (jobb talajon: proluvuális üledékeken, lepelszerű löszön, homokon), alföldi löszvölgyekben alakulnak ki. Ezek fajgazdagsága ugyan messze elmarad a zonális állományoktól, de szélesebb elterjedésű fajok a Stipa joannisgyepeket csaknem teljes elterjedési területükön végigkísérik (pl. Fragaria viridis, Adonis vernalis, Filipendula vulgaris). Ezzel szemben a Stipa eriocaulis szikla-gyepek, sziklafüves lejtők strukturálisan a kelet-európai – nyugat-közép-ázsiai erdőssztyep zóna déli sziklasztyepjeinek, xerikus sztyeprétjeinek vikariáns megfelelői a közép-európai szubmediterrán te-rületeken, ahol az erős szubmediterrán hatások miatt fajkészletük alapvetően különbözik.

A Stipa pulcherrimatömegességével jellemezhető szárazgyepek a Bakony-vidéken általában olyan termőhelyeken a legjellemzőbbek, ahol több-kevesebb lösz is előfordul foltokban (platókon, lankásabb lejtőkön, hegylábi részeken, szőlőhegyeken megmaradt gyepekben). Kivételesen nyílt sziklagyepekben is jellemző (mint ahogy a Pilisben és a Budai-hegységben is). A faj a Nyugat-Mezőföldön és a Keleti-Gerecse dombsági tájainak jó állapotú löszgyepjeiben is gyakran állo-mányalkotó, feltételezett löszjelző karakterére már S(1947a) utal a „Stipetum pulcherrimae”

az Erdélyi-Mezőségről említett állományai kapcsán.

A löszpusztagyepek, zárt homokpusztagyepek a Bakony-vidéken ritkák, állományaik többnyire szegényesek. Ezeket a gyepeket a dolgozatban a hagyományosan használt asszociációnevekkel azo-nosítottam (Salvio nemorosae-Festucetum rupicolae, Astragalo austriaci-Festucetum sulcatae). A területen jellemző marginális állományok azonban a klasszifikációk során nem, vagy igen alacsony

A löszpusztagyepek, zárt homokpusztagyepek a Bakony-vidéken ritkák, állományaik többnyire szegényesek. Ezeket a gyepeket a dolgozatban a hagyományosan használt asszociációnevekkel azo-nosítottam (Salvio nemorosae-Festucetum rupicolae, Astragalo austriaci-Festucetum sulcatae). A területen jellemző marginális állományok azonban a klasszifikációk során nem, vagy igen alacsony

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK