• Nem Talált Eredményt

Anyagi mennyiségek és anyagi deriváltak

In document Nemegyensúlyi termomechanika (Pldal 131-139)

Itt a tér-térszerű és idő-térszerű komponensek részben ismerős formulákat eredmé-nyeznek. A legutolsó összefüggésnél az inverzfüggvény deriváltjára vonatkozó szabályt használ-tuk fel. Az invariáns, indexmentes jelölés megtávesztő lehet a különböző vektorterek miatt.

Térderiváltakkal. Ekkor kicsit keverve a különböző széthasított alakokat kapjuk, hogy A széthasítás jele fölötti index parciális széthasítást jelöl. A tér-térszerű és idő-térszerű komponenseket ismét érdemes kiemelni. A tér-idő-térszerű komponensnek nincs jó index nélküli felírása, mert harmadrendű tenzor részleges szimmetriájára vonatko-zik.

∂eIvj = ˙HjI, azaz ∇ve = ˙H, (A.26)

∂eIHjK =∂eKHjI, azaz −, (A.27)

iVJ =∂tGJi, azaz ∇V=∂tG, (A.28)

iGJk=∂kGJi, azaz −. (A.29)

A.2. Anyagi mennyiségek és anyagi deriváltak

A szubsztanciális alak keveri a téridőre és az anyagra vonatkozó mennyiségeket. Az anyagi mennyiségeknek figyelembe kell venni a kontinuum mozgásának következmé-nyeit, de azt az anyagra magára vonatkoztatva megadni. Ezt a feltételt egyszerű fi-gyelembe venni, ha megkülönböztetjük a függvényeket az alábbiak szerint :

– lokális :M→Mn - téridőn értelmezett téridő jellegű függvény ,

– szubsztanciális : I×A→Mn anyagon értelmezett téridő jellegű függvény,

– anyagi : I×A→(I×A)n az anyagon értelmezett anyag jellegű függvény.

Itt aznegész szám a fizikai mennyiség tenzori rendjét adja. Mivel az anyag valahol és valamikor van a téridőben, azaz az anyag és a téridő között – feltételezésünk szerint – egyértelmű kapcsolat van, ezért ezek a formák ugyanannak a fizikai mennyiségnek egyenértékű kifejezési módjai. Az értelmezési tartományokat a létezésfüggvény, az értékkészleteket pedig a létezésgradiens segítségével változtathatjuk meg. A fizikai mennyiségek szubsztanciális alakját az eddigiek szerint a mezőkre (lokális alakra) bevezetett jelölés fölött hullámmal, az anyagi alakot kalappal jelöljük.

Skalár

Egy skalármező az egy f :M → R,(t,r) 7→ f(t,r) függvény. Ennek szubsztanciális formája megegyezik az anyagi formával, tehát

fe= ˆf =f ◦xea, azaz fe(t,R) =f(t,exi(t,R)).

Ennek megfelelően anyagi deriváltja megegyezik a szubsztanciális deriválttal :

∂ˆAfˆ=∂eAfe=∂cfe∂eAxec=∂cfeYecA

= (e∂tf ,e∂eIf) = ( ˙e f ,∇ef) = (∂e tf , ∂e kfe)

1 e0I

evk HekI

= (∂tfe+evkkf , ∂e kfeHekI). (A.30) Ebből látható, hogy a skalár mennyiség anyagi idő- és térderiváltjai a következőek :

f= ˙f =∂tf+vkkf, azaz f= ˙f =∂tf+v· ∇f, (A.31)

∂ˆIf =∂eIf =∂kf HkI azaz ∇fˆ =∇fe =∇f·H. (A.32) Az anyagi időderiváltra külön jelölést vezettünk be és a formulákat lokális alakban, mezőként adtuk meg. Az anyagi időderivált geometriailag az anyag sebességmezője szerinti Lie-derivált.

Vektor

Egy vektormező lokálisan egy

ca:M→M, (t,r)7→ca(t,r) függvény. Ennek szubsztanciális és anyagi formái :

eca : I×A→M, eca=ca◦ex, ˆ

cA : I×A→I×A, ˆcA=ZeAcecc.

Vektorok anyagi formáját úgy kapjuk, hogy nemcsak az értelmezési tartományt, ha-nem az értékkészletet is visszahúzzuk az anyagi sokaságra. A négyes vektori mennyisé-gek nem függenek a vonatkoztatási rendszer mozgásától – viszont felbontásuk idő- és térszerű komponensekre már függ. A megfigyelőt a sebességmezője adja meg [127]. Az anyag maga is meghatároz egy sebességmezőt, ennek megfelelően legalább két célszerű

A.2. Anyagi mennyiségek és anyagi deriváltak

és gyakran használatos felbontása van egy tetszőleges vektori mennyiségnek : egy iner-ciális megfigyelő és az anyag szerint. Ha az anyag relatív sebességmezője az ineriner-ciális megfigyelő szerint v (azaz széthasított négyessebessége va ≺ (1, vi)), akkor a kétféle felbontást vektorok esetén Galilei-transzformáció köti össze a következő módon :

ca

Itt felülvonással azanyag szerinti felbontást jelöltük, és az utolsó egyenlőség megad-ja annak inerciális mennyiségekkel kifejezett alakját. Figyeljük meg, hogy vektornak az időszerű része ugyanaz a különböző megfigyelők számára. A fenti összefüggés megjele-nik a vektor anyagi formájának idő- és térszerű komponensekre történő felbontásában is : Az anyagi forma deriváltja ateljes anyagi derivált

∂eAB =

Itt az első sor széthasításánál a diadikus szorzat miatt a deriváltak az előttük levő formulára hatnak, ahogy a következő mátrixból látszik. Az átalakításoknál felhasznál-tuk az inverz mátrix deriváltjára vonatkozó összefüggést, illetve az (A.21) és (A.27) összefüggéseket. A deriválások kijelölése után elhagytuk a szubsztanciális forma jelö-lését. Az első oszlopból olvasható ki az anyagi időderivált, amit még egy picit érdemes alakítanunk :

Ha az anyagot az adott pillanatban elfoglalt helyzetével adjuk meg, vagyis feltéte-lezzük, hogy maga az anyagi sokaság – másnéven a referencia konfiguráció – a pil-lanatnyi konfiguráció, akkor térszerű vektorra – amelynek null indexű, azaz időszerű komponense nulla – érdemes külön is felírnunk az anyagi időderiváltat. Ekkor formá-lisan GIj identitás (de a deriváltja nem az) :

cI = ˙cI−cjjvI , azaz c= ˙c−(∇v)·c . (A.37) Ezt szokás a vektor felsőáramlásos időderiváltjának nevezni, és c-val jelölni. Ez a feltétel összemossa az anyagi és téridő reprezentációkat.

Kovektor

Egy kovektormező lokális, szubsztanciális és anyagi alakjai a következőek :

ka : M→M, (t,r)7→ka(t,r), (A.38) eka : I×A→M, eka=ka◦x,e (A.39) ˆka : I×A→(I×A), ˆkA=YeAcekc. (A.40) Hasonlóan a vektorokhoz, ha az anyag relatív sebességmezője az inerciális megfi-gyelő szerintv,akkor megadhatjuk egy inerciális és anyagi megfigyelő szempontjából is. A kovektorok azonban másképp transzformálódnak, mint a vektorok :

ka≺ k0 ki

, ka≺¯ k¯0 ki

= k0+vkkk ki

. (A.41)

Ez a felbontás természetesen ismét tükröződik a kovektor anyagi formájának idő és térszerű komponenseiben Figyeljük meg, hogy kovektoroknak a térszerű része ugyanaz a különböző megfigye-lők számára. Megjegyzendő, hogy a derivált maga is egy kovektor, a szubsztanciális időderivált pedig időszerű komponensének anyagi alakja. A teljes anyagi derivált pedig a következő :

Itt a csillag a transzponálást jelöli. Az utolsó egyenlőségnél itt is áttértünk lokális mennyiségekre. Az utolsó mátrixok első sorából olvasható ki az anyagi időderivált :

kA=

(k0+kkvk˙) HIk( ˙kk+klkvl)

. (A.43)

Ebből kaphatjuk meg a térszerű kovektorra vonatkozó jól ismert alsóáramlásos időderiváltat, ha az anyagot az adott pillanatban elfoglalt helyzetével adjuk meg (HIj az identitás, a pillanatnyi konfiguráció megegyezik a referencia konfigurációval) :

Vagyis térszerű kovektor anyagi időderiváltja általában nem térszerű. Nem szorít-kozhatunk csak a három dimenzióra. Az anyagi időderivált térszerű részét nevezik alsóáramlásos deriváltnak.

A.2. Anyagi mennyiségek és anyagi deriváltak

Tenzor

Egy tenzormező lokális, szubsztanciális és anyagi formái a következőek :

Tab : M→M⊗M, (t,r)7→Tab(t,r), (A.45) Teab : I×A→M⊗M, Teab=Tab◦ex, (A.46) TˆAB : I×A→I×A⊗I×A, TˆAB =ZeAcZeBdTecd. (A.47) Egy tenzormezőnek inerciális megfigyelők által széthasított formáját most nem ad-juk meg, helyette majd a referencia konfigurációra visszahúzott, anyagi formából olvas-suk ki. Ezt (A.34)–(A.42)-ből láthatóan megtehetjük. A közvetlen érveléshez viszont a téridőmodellek transzformációs formulái szükségesek [127]. Tehát

AB =

A széthasított forma komponeneseit az eddigiekhez hasonlóan felülvonással jelöltük.

Figyeljük meg, hogy egy tenzormező idő-időszerű része nem változik a különböző megfigyelők szempontjából. A teljes anyagi derivált a következő :

∂eA(ZeBdZeCeTede)≺ Az utolsó hipermátrix első komponenese az anyagi időderivált. Ezt részletesebben kifejtve kapjuk, hogy

Ebből kaphatjuk meg a térszerű tenzorra vonatkozó jól ismert felsőáramlásos időde-riváltat, ha az anyagot az adott pillanatban elfoglalt helyzetével adjuk meg (azazGIj

identitás, a pillanatnyi konfiguráció megegyezik a referencia konfigurációval) :

Vagyis térszerű tenzor anyagi időderiváltja térszerű.

Kotenzor

Egy kotenzormező lokális, szubsztanciális és anyagi formái a következőek :

Bab : M→M⊗M, (t,r)7→Bab(t,r), (A.51) Beab : I×A→M⊗M, Beab=Bab◦x,e (A.52) BˆAB : I×A→(I×A)⊗(I×A), BˆAB =YeAcYeBdBecd. (A.53) A tenzorok esetéhez hasonlóan most is csak az anyagi formát írjuk fel. Tehát

AB =

A széthasított forma komponeneseit az eddigiekhez hasonlóan felülvonással jelöltük.

Figyeljük meg, hogy egy tenzormező tér-térszerű része az, ami nem változik a külön-böző megfigyelők szempontjából. A teljes anyagi derivált a következő :

∂eA(YeBdYeCeBede)≺ Az utolsó hipermátrix első komponenese az anyagi időderivált. Ezt részletesebben kifejtve kapjuk, hogy

A.2. Anyagi mennyiségek és anyagi deriváltak

A térszerű kotenzor anyagi időderiváltja abban az esetben, sem térszerű, ha az anyagot az adott pillanatban elfoglalt helyzetével adjuk meg (azaz GiJ identitás, a pillanatnyi konfiguráció megegyezik a referencia konfigurációval), mert :

Bij= (vkvmbkm˙) (vkbkj˙) +vkbkmjvm (vkbki˙) +vkbkmivmij+bikjvk+∂ivkbkj

!

. (A.57)

Ennek tér-térszerű komponense a jól ismert háromdimenziósalsóáramlásos derivált.

Vegyes tenzor

Egy vegyes tenzormező lokális, szubsztanciális és anyagi formái a következőek : Aab : M→M⊗M, (t,r)7→Aab(t,r), (A.58) Aeab : I×A→M⊗M, Aeab =Aab◦x,e (A.59) AˆAB : I×A→I×A⊗(I×A), AˆAB =ZeAcYeBdAecd. (A.60) Az eddigiekhez hasonlóan most is csak az anyagi formát írjuk fel. Tehát

AB =

A széthasított alak komponeneseit most is felülvonással jelöltük. Figyeljük meg, hogy egy vegyes tenzormező idő-térszerű része az, ami nem változik a különböző meg-figyelők szempontjából. A teljes anyagi derivált a következő :

∂eABC =∂eA(ZeBdYeCeAede) = Az utolsó hipermátrix első komponenese a vegyes tenzor anyagi időderiváltja. Ezt

részletesebben kifejtve kapjuk, hogy A térszerű vegyes tenzor anyagi időderiváltja sem térszerű, akkor sem, ha az anyagot az előbbiekhez hasonlóan az adott pillanatban elfoglalt helyzetével adjuk meg (azaz GiJ, HIjidentitás, a pillanatnyi konfiguráció megegyezik a referencia konfigurációval), mert :

A kinematikai alapmennyiségünk, a létezésgradiens vegyes tenzor, ráadásul téridő kontravariáns és anyagi kovariáns komponenssel. Anyagi formája pedig az identitás, ahogy az a transzformációs formulákból azonnal megkapható :YˆBA=ZeAcYecBBA, Ennek megfelelően az anyagi formájának deriváltja nulla. Természetesen akár neki magának is képezhetjük az anyagi deriváltját.

∂eACb

Innen kiolvashatjuk a négyessebesség anyagi deriváltját is. Ebből következik to-vábbá, hogy a sebesség és a mozgásgradiens anyagi időderiváltja a szubsztanciális derivált.

In document Nemegyensúlyi termomechanika (Pldal 131-139)