• Nem Talált Eredményt

Anyag és módszer

In document Tavaszi Szél, 2015 (Pldal 99-106)

PINCESZÖVETKEZETEK ELEMZéSE A TERMESZTéSTECHNOLóGIA

2. Anyag és módszer

Vizsgálatom első részében a Magyarországon működő pinceszövetkezetek területi elhelyezkedését, és működését vizsgáltam, különös tekintettel a termesztéstechnoló-giára. A területi elhelyezkedésre vonatkozó vizsgálataim a NAV jövedéki engedéllyel rendelkezők adatbázisa, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és a Szőlő és Bor Ter-melői Csoportok Országos Szövetségének adatbázisa alapján végeztem el. A termesz-téstechnológiát érintő analízisem telefonos interjúval, illetve online kérdőíves felmé-réssel készítettem, mindkét esetben a szervezetek elnökét megkeresve.

A pinceszövetkezetek gazdasági tevékenységéről szóló kutatást (alapítás éve, árbe-vétel) a „Céginfó” adatbázisára alapozva folytattam. Ezen adatok alapján kimutatást készítettem a működő pinceszövetkezetek életkoráról, árbevételéről, majd ezeket átla-goltam, ezt követően pedig diagramot szerkesztettem meg.

Tanulmányomban arra a kérdésre is szerettem volna választ kapni, hogy van-e ösz-szefüggés a területi elhelyezkedésük, illetve a termesztéstechnológiájuk között.

Vizsgálatom fontos célkitűzésének tartom azt is, hogy megállapítsam, Magyaror-szág mely régiójában, mely borvidékéhez kapcsolódóan alakultak ki a leghatékonyab-ban működő pinceszövetkezetek.

3. Eredmények

3.1.A Magyarországon működő pinceszövetkezetek területi elhelyezkedése A Magyarországon működő pinceszövetkezetek területi elhelyezkedését vizsgál-va megállapíthatjuk, hogy a legtöbb ilyen szervezettel az észak-Magyarországi régióban (tíz db), illetve a Dél-Alföldi (tíz db) régióban találkozhatunk. Jelentő-sek még a dunántúli régiókban kialakult pinceszövetkezetek: a Dél-Dunántúlon hét, a Nyugat-Dunántúlon hat pinceszövetkezet működik. Közép-Dunántúlon nem számottevő a pinceszövetkezetek jelentősége, míg Közép-Magyarországon, illetve észak-Alföldön csupán egy-egy ilyen szervezet tevékenykedik.

Fontos kiemelni a Dél-Alföld rendkívül sűrűn kialakult pinceszövetkezeteit: a Duna borrégióhoz, azon belül is a Kunsági borvidékhez kapcsolódóan tíz kollek-tív gazdaság termel. Ehhez hasonló koncentráció figyelhető meg a Balatonhoz kapcsolódóan is. A Balaton borrégión belül tíz pinceszövetkezet működik, bár ezen három régió, – a Közép-Dunántúli, a Dél-Dunántúli, és a Nyugat-Dunántúli –, illetve hat borvidék – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Zalai, és a Somlói borvidék osztozik.

Több olyan települést is találhatunk, ahol két pinceszövetkezet is működik: A dél-Alföldi régióban Orgoványban és Kecelen, a dél-dunántúli régióban Bala-tonlellén, az észak-magyarországi régióban Erdőbényén, míg a nyugat-dunántúli régióban pedig Sopronban.

Fontos megemlíteni azt is, hogy Magyarország mind a hét borrégiójában ta-lálhatunk működő pinceszövetkezetet. A borvidékeket tekintve már árnyaltabb a kép: a 22 borvidékből 15-ben működik pinceszövetkezet, ezek a következők:

tokakhegyaljai, bükkaljai, egri, mátraaljai, kiskunsági, villányi, mecsekaljai, ászár-Neszmélyi, balatonfüred-csopaki, badacsonyi, balatonmelléki, zalai, som-lói, soproni, dél-balatoni. A szekszárdi, a tolnai, a pannonhalmi, a móri, az etyek-budai, a csongrádi, és a hajós-bajai borvidéken nem találtam ilyen szervezetet.

3. táblázat: A pinceszövetkezetek száma Magyarországon, régiónként

Régió Pinceszövetkezetek száma

Észak-Magyarország 10

Dél-Alföld 10

Dél-Dunántúl 7

Nyugat-Dunántúl 6

Közép-Dunántúl 4

Észak-Alföld 1

Közép-Magyarország 1

Forrás: A szerző saját munkája

3.2. A magyarországi pinceszövetkezetek termesztéstechnológiájának elemzése A magyarországi pinceszövetkezeteinek elemzése során a kutatásom második részében a szervezetek működését vizsgáltam, különös tekintettel a termesztés-technológiára. Vizsgálatomat telefonos interjúval, illetve online kérdőíves fel-méréssel végeztem el mindkét esetben a szervezetek elnökét megkeresve. Ezen vizsgálatom a – működő pinceszövetkezetek számát tekintve - négy kiemelt ré-gió – észak-Magyarország, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl - pin-ceszövetkezeteire terjedt ki.

A termesztéstechnológián belül három fő kérdést vizsgáltam:

a) a Magyarországon működő pinceszövetkezetek tagjai által művelt szőlő ül-tetvények életkorának arányát Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, észak-Ma-gyarországon, és Nyugat-Dunántúlon;

b) a vizsgált négy régióban működő pinceszövetkezetekre jellemző tőkeműve-lési módokat;

c) a pinceszövetkezetek által termelt legjelentősebb fehér- és vörösbor fajtákat, szintén e négy régióban.

3.2.1. Ültetvények életkora

A 4. táblázattal kapcsolatban azt a megállapítást tehetjük, hogy a vizsgált négy régió közül észak-Magyarországon a legmagasabb a 30 vagy annál idősebb szőlő ültetvény aránya (12%), míg ugyanez a mutató a Dél-Dunántúli régióban a legki-sebb (3%). Ez az érték a Dél-Alföldi és a Nyugat-Dunántúli régióban átlagosnak (6-6%) mondható. A 0-5 éves ültetvény aránya Dél-Dunántúlon a legmagasabb (15%), a legkisebb pedig a Dél-Alföldön. Összefoglalva tehát a Magyarországon működő pinceszövetkezetek tagjai által művelt idősebb szőlő ültetvények aránya észak-Magyarországon a legmagasabb, az új vagy 5 éven belül telepített szőlő ültetvények aránya pedig a dél-dunántúli régióban.

4. táblázat: A Magyarországon működő pinceszövetkezetek tagjai által művelt szőlő ültetvények életkorának aránya a vizsgált négy régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl) Régió 30 vagy annál idősebb

ültetvény aránya 0-5 éves ültetvény aránya

Dél-Alföld 6% 7%

Dél-Dunántúl 3% 15%

észak-Magyarország 12% 9%

Nyugat-Dunántúl 6% 10%

3.2.2. Tőkeművelésmódok

Az 5. sz. táblázat a Magyarországon működő pinceszövetkezetekre jellemző tő-keművelési módokat mutatja be a négy - Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, észak-Ma-gyarország, Nyugat-Dunántúl – régióban.

A kérdőívek és az interjúk alapján elmondható, hogy a Dél-Alföldi régióra a fej – és magasművelés, illetve az egyesfüggöny művelés jellemző. Dél-Dunántúlra a középmagas kordon művelés, illetve az ernyőművelés. Az észak-Magyarországi pinceszövetkezetek válaszai alapján megállapítható, hogy e régióra az ernyőmű-velés a jellemző, a Nyugat-Dunántúlra pedig ernyőműernyőmű-velés mellett a középma-gas kordon művelés.

5. táblázat: A vizsgált négy régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Ma gyarország, Nyugat-Dunántúl) működő pinceszövetkezetekre jellemző tőke művelés módok Régió A régióra jellemző tőkeművelésmód

Dél-Alföld fej – és magasművelés

egyesfüggöny művelés

Dél-Dunántúl középmagas kordon művelés

ernyőművelés

észak-Magyarország ernyőművelés

Nyugat-Dunántúl ernyőművelés

középmagas kordon művelés Forrás: A szerző saját munkája

3.2.3. Legjelentősebb fehér és vörösbor fajták

A termesztéstechnológiára vonatkozó kutatásom utolsó részében arra kerestem a választ, hogy mely a vizsgált négy NUTS-2-es szintű régióban működő pince-szövetkezetekre mely bor fajták termelése a leginkább jellemző.

A 6. sz. táblázatról leolvasható, hogy a dél-alföldi fehérborok tekintetében a Bianca, míg a vörösborokat tekintetében a Kékfrankos fajta a leggyakrabban előforduló. A dél-dunántúli pinceszövetkezetek esetében elmondható, hogy a legnagyobb mennyiséget a Chardonnay, illetve az Olaszrizling fehérbor szőlő-fajtából termelik, míg vörösborok esetében a Merlot, a Kékfrankos és a Caber-net sauvignon a legtöbbször előforduló. Az észak-Magyarországi régiót tekintve fehérborok esetében a Leányka, a Rizlingszilváni, és a Furmint, míg vörösbo-rok esetében a Kékfrankos és a Pinot Noir, ami leginkább számottevő. A Nyu-gat-Dunántúlon az Olaszrizlinget említették a legtöbbször előforduló fehérbor szőlőfajtaként, míg vörösborok kategóriájában a Kékfrankost, illetve a Cabernet sauvignont.

6. táblázat: A pinceszövetkezetek által termelt legjelentősebb fehér és vörösbor fajták a vizsgált négy régióban Régió Legjelentősebb fehérbor

fajták Legjelentősebb vörösbor fajták

Dél-Alföld Bianca Kékfrankos

Dél-Dunántúl Chardonnay, Olaszrizling Merlot, Kékfrankos, Cabernet sauvignon észak-Magyarország Leányka, Rizlingszilváni,

Furmint Kékfrankos, Pinot Noir Nyugat-Dunántúl Olaszrizling Kékfrankos, Cabernet

sauvignon Forrás: A szerző saját munkája

3.3. Magyarországi pinceszövetkezetek működése

A termesztéstechnológiára vonatkozó megállapításokat követően szükségesnek találtam tanulmányozni azt is, hogy a szőlészettel-borászattal foglalkozó szövet-kezeteket mikor alapították, és „életkoruk” összefüggésben van-e működésük-kel, termesztéstechnológiájukkal.

A „Céginfó” adatai alapján kimutatást készítettem a működő pinceszövetke-zetek életkoráról. Az adatokból táblázatot készítettem (7. sz. táblázat), és meg-állapítottam, hogy a négy vizsgált régió közül a Nyugat-Dunántúlon működő pinceszövetkezetek átlagéletkora a legmagasabb (26 év), míg a Dél-Dunántúli régióban működőké a legalacsonyabb (13 év).

7. táblázat: A Magyarországon működő pinceszövetkezetek átlagéletkora régiók szerint

Régió átlagéletkor

Dél-Alföld 22 év

Dél-Dunántúl 13 év

észak-Magyarország 23 év

Nyugat-Dunántúl 26 év

Forrás: A szerző saját munkája

Kutatásom utolsó részében arra voltam kíváncsi, mely régióhoz tartozó pince-szövetkezetek produkálják a legnagyobb árbevételt. Az erre vonatkozó eredmé-nyekből a pinceszövetkezetek hatékony működésére is nagyban lehet következ-tetni.

A „Céginfó” adatai alapján kimutatást készítettem a működő pinceszövetke-zetek 2013-as árbevételéről. A különböző régiókhoz tartozó szervepinceszövetke-zetek árbevé-teleit átlagoltam, majd régiók szerint a 8. sz. táblázatban feltüntettem. Utóbbiról könnyen leolvasható, hogy a Dél-Alföldhöz tartozó pinceszövetkezetek érték el a legnagyobb átlag árbevételt (119 millió Forint), de jelentős a Dél-Dunántúli régió is 106 millió forint átlag árbevétellel.

Meglepő, hogy az észak-Magyarországi régióhoz tartozó pinceszövetkezetek átlag árbevétele csupán 70 millió forint, ebből is az Egri Pinceszövetkezet emel-kedik ki a maga 292 millió forint árbevételével.

8. táblázat: A vizsgált négy régióban működő pinceszövetkezetek átlag árbevétele (2013, millió forint) Régió átlagos árbevétel (2013, millió forint)

Dél-Alföld 119

Dél-Dunántúl 106

észak-Magyarország 70

Közép-Magyarország 122

Nyugat-Dunántúl 48

Forrás: A szerző saját munkája 4. konklúziók

A pinceszövetkezetek területi elhelyezkedését tekintve elmondható, hogy a leg-nagyobb számban az észak-magyarországi régióban (10 db.), illetve a dél-alföldi (10 db.) régióban találkozhatunk velük. Jelentősek még a dunántúli régiókban kialakult pinceszövetkezetek: a Dél-Dunántúlon hét, a Nyugat-Dunántúlon hat pinceszövetkezet működik. Közép-Dunántúlon nem számottevő a pinceszövet-kezetek jelentősége, míg Közép-Magyarországon, illetve észak-Alföldön csupán egy-egy ilyen szervezet működik.

Kutatásomból megállapítható, hogy amellett, hogy a Dél-Alföldi régióban rendkívül koncentráltan jelennek meg a pinceszövetkezetek, a legnagyobb ered-ményt is ezen régióhoz tartozó szervezetek érik el. Fontos kiemelni a Dél-Du-nántúli régiót is, mely e tekintetben szintén eredményesnek mondható. Meglepő konzekvencia, hogy az észak-Magyarországhoz tartozó pinceszövetkezetek tel-jesítménye nem mondható túl jónak, melyet a korszerűtlen termesztéstechnoló-gia eredményezi.

A fenti eredményekből az is megállapítható, hogy a később kialakult pinceszö-vetkezetek korszerűbb termesztéstechnológiát alkalmaznak, és ez által nagyobb árbevételt is produkálnak.

A mai értelemben vett sikeres borászati tevékenység elengedhetetlen feltétele a speciális védjeggyel és márkanévvel rendelkező, kiváló minőségű borok folya-matos, rendszeres előállítása és kínálata. Ez a cél csak a megfelelő szőlőfajták megfelelő volumenben és korszerű termesztéstechnológiával történő előállítása, a modern tároló- és palackozó kapacitás ugyanazon gazdálkodó egység keretein belüli megléte esetén érhető el. Magyarországra ebben a vonatkozásban a ter-melők megosztottsága, a szövetkezéssel kapcsolatos rossz beidegződés, a sző-lőterületek elaprózódása, és az összehangolatlan bor-előállítási és -értékesítési tevékenység jellemző, mely hatalmas akadályt jelent a sikeres magyar borászati szektor előtt.

A pinceszövetkezetek területi elhelyezkedése, a különböző méretnagyságuk és a működő gazdaságok száma következtetni enged jövőbeli tervezési feladatok-ra, amelyekre nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben; hiszen az Európai Unió, valamint a világ által is diktált versenytől a magyar szőlő és bor ágazat sem maradhat le. A versenyképesség és az üzemi méretek növelése, integrációk, pinceszövetkezetek kialakítása elengedhetetlen a siker érdekében.

Kutatásom egyik lényeges megállapítása az, hogy a Dél-Alföldi régió pince-szövetkezetei működnek manapság a legkorszerűbben, és leghatékonyabban, így ezen pinceszövetkezetek teremthetik meg alapjait a leendőbeli új sikeres integrá-cióknak. Fontos, hogy olyan törvényi szabályozás is működjön Magyarországon, mely megteremti a szövetkezetek közhasznukkal arányos elismertségét. Hiszen a szövetkezetek csökkentik a feketegazdaság mértékét, hozzájárulnak a legális foglalkoztatás bővítéséhez, szerepet vállalnak a gazdasági transzparencia és az adómorál javításában is.

Irodalomjegyzék

Dr. Becz M. (2000): Hogyan alapítsunk szövetkezetet? Száz Magyar Falu Köny-vesháza KHT., Budapest, 62. p.

Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatbázisa a bejegyzett pincészeti szövet-kezetekről

http://www.ceginfo.hu Letöltés ideje: 2015. április 8.

Krautstoffl, A. – Thurner, M. (2006): Dokumentation österreichischer Wein 2006. Österreichische, Weinmarketingservice GmbH, Wien, 252 p.

NAV jövedéki engedéllyel rendelkezők adatbázisa

Mohácsi, L. – Szabó, Z. - Szeremley B. (2000): Agrárjövőnk nemzeti intézménye a termékpályás szövetkezet, Agroinform Kiadóház, Budapest.

Szőlő és Bor Termelői Csoportok Országos Szövetségének adatbázisa az állami-lag elismert pinceszövetkezetekről

Lektorálta: Dr. Kocsis László, egyetemi tanár, Pannon Egyetem

KAPILLÁRIS ELEKTROFORéZIS

In document Tavaszi Szél, 2015 (Pldal 99-106)