• Nem Talált Eredményt

A Világbank szerkezetkiigazító hitelnyújtásai

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 106-112)

I. RÉSZ

2.2. AZ INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSE MAGYARORSZÁGON, A FORRÁS-

2.2.3. A Világbank szerkezetkiigazító hitelnyújtásai

A Világbank a rendszerváltást követő években a fizetési mérleg pozícióját javító szerkezetkiigazító kölcsönnyújtásait követően 1992-ben – gazdaságpolitikai vállalásokhoz kötve – nyújtotta a 200 millió dollár összegű Vállalati reform kölcsönt (Enterprise Reform Loan Project, ERL), amely – igazodva a washingtoni konszenzus egyik alapelvéhez – a kormány privatizációs programját (tehát nem egyedi beruházásokat, privatizációs akciókat) támogatta. A Világbank egyetértett a kormányzat vállalati reform-programjának két fő céljával: a valódi tulajdonosi érdekeltségi rendszer megteremtésével (privatizáció vagy hatékony állami vállalat-irányítás) és a vállalati reorganizációval (az új piaci viszonyokhoz

52 A témát részletesen tárgyalja az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézet: Privatizáció Magyarországon I-II., 2004. június c. háttértanulmány VIII. fejezete.

való alkalmazkodás felgyorsítása és a termelékenység növelése érdekében)53. A reorganizáció jegyében – a kölcsön-megállapodás keretében – sor került az 1991. évi csődtörvény tapasztalatainak áttekintésére is.

A világbanki megállapodás alapvetően az akkori privatizációs ügynökségek, az ÁVÜ és az ÁPV Rt. programjának megvalósítását támogatta. A program fő elemei szerint a vállalatok jelentős részét társasággá kell alakítani, az állam vállalkozói vagyonának döntő részét privatizálni szükséges. Ekkor még csak a versenyszektorba tartozó vállalatok privatizációjáról volt szó, a nagy infrastrukturális és energetikai vállalatok privatizációját csak átfogó, kiszámítható és érvényesíthető szabályozási rendszer kialakítását követően javasolták. Vagyis áttekinthető árszabályozási rendszer és a piaci árak megteremtését követően. Fontos eleme volt továbbá a megállapodásnak a hosszú távon állami tulajdonban maradó vállalatok hatékony vagyonkezelését biztosító intézményrendszer kialakítása.

A vállalati és a pénzügyi szektor reformját segítő újabb kölcsön (Enterprise and Financial Sector Adjustment Loan, EFSAL) aláírására jóval később, 1997-ben került sor, bár a 225 millió dollár összegű program előkészítése már a bank és adóskonszolidáció szükségessé válásával összefüggésben megkezdődött. Az EFSAL támogatta az 1995 és 1997 között megvalósított hazai vállalati és banki reformok teljes körét, a gazdasági átalakulás befejezését, valamint az 1995-ben indított privatizációs programot. A ténylegesen elért eredmények a vállalati és bankszektor területén a Világbank megítélése szerint is jelentősen meghaladták a megállapodásban vállalt mutatókat54. Megállapították, hogy a széleskörű privatizáció és a jelentős mértékű új magán befektetések eredményeként a magán szektor részesedése elérte a GDP 80%-át. A Világbank értékelésében szerepelt továbbá, hogy a vállalati és a pénzügyi szektorban végrehajtott reformok sikere a közvetlen tőkebefektetésekre is vonzóan hatott. A következtetések eredőjeként idézhetjük azt a megállapítást, mely szerint eredményesnek bizonyult az a kezdetektől érvényesülő magyar törekvés, mely szerint az állami tulajdonban lévő vállalatokat és bankokat stratégiai befektetőknek adják el, akik hozzák a szükséges tőkét és know-how-t, képesek biztosítani a megfelelő vállalati irányítást.

53 Enterprise Reform Loan, Implementation Completion Report, World Bank, 1996.

54 Enterprise and Financial Sector Adjustment Loan, Implementation Completion Report, World Bank, 1999.

A fenti megállapításokat kiegészítve tényszerű, hogy Magyarországon az EU-tagországokkal való összehasonlításban általában magasabb a magán- és külföldi tulajdon aránya az állami és a belföldi tulajdon GDP-arányos részesedéséhez képest. Ennek következtében a gazdaság külkereskedelem-intenzitása (export-import GDP-hez mért aránya) a második legmagasabb az EU-ban, ennek következtében pedig az exporton belül a legnagyobb az EU-tagállamok részesedése.

A Világbank tevékenysége az 1982-ben történt csatlakozást követően a rendszerváltoztatásig elsősorban a gazdaság liberalizációjára, főként az ipari és mezőgazdasági termelési kapacitások modernizációjára és bővítésére, valamint az infrastruktúra fejlesztésére (közlekedés, energetika és telekommunikáció) irányult. A Bank összes kihelyezett hitelállományának mintegy a felét nyújtotta az 1980-as években (kb. 2 milliárd USD 20 projektre és programra). 1990-től, a piacgazdasági átalakulás éveiben a makrogazdasági és szektorális szerkezetváltást támogató programok finanszírozása került a Világbank magyarországi tevékenységének középpontjába: az elmúlt évtizedben nyújtott hitelvolumen felét, a csatlakozásunk óta megítélt összeg mintegy negyedét fordítottuk ezekre a célokra, négy programon keresztül, közel 1 milliárd dollár értékben. A programokat az évtized legelején japán támogatások és az IMF speciális finanszírozási eszköze társfinanszírozták (SAL I. és II.), az évtized második felében előtérbe kerültek a pénzügyi és a nyugdíjszektor átfogó reformját megalapozó hitelek (EFSAL, PSAL). Ez utóbbiakat különböző szakértői támogatások is kiegészítették az adóigazgatás, az államháztartási pénzügyek, az egészségügy és a szociális támogatások területén. A Világbank részéről a kapcsolódó szakértői, szakmai munka többször már a hazai döntés- és jogszabály-előkészítés folyamatába beépült. Érdekesnek tűnhet, hogy a Világbank elismerte az 1968 óta a piacorientált gazdasági reformok megvalósítására és a gazdaság liberalizációjára irányuló törekvéseket. Ma már nincs folyamatban lévő világbanki program Magyarországon, a fennálló adósságszolgálat mértéke 13 milliárd dollár55. A magán tőkepiaci forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek folyamatos javulásával a Bank hitelkihelyezései egyre veszítettek jelentőségükből és fokozatosan megszűntek.

Magyarország hitelfelvevői státusból történő kilépését hivatalosan 2007 tavaszán, az IMF/Világbank tavaszi ülése alkalmával jelentette be.

55 2007. december 31-i adat.

20. táblázat

Fontosabb világbanki kölcsönök az 1990-es években

Aláírás időpontja Program neve Hitel összege, millió USD 1990. június –

1991. március

Szerkezetkiigazítási kölcsön 1.

(SAL I., 3228-HU)

200

1991. április Humánerőforrás fejlesztési program (HRDP)

150

1991. július Szerkezetkiigazítási kölcsön 2.

(SAL II., 3347-HU)

250

1992. április Vállalati reform program (ERL)

200

1995. március – 1996. május

Vállalati és pénzügyi szektor kiigazítási kölcsön (EFSAL, 4141-HU)

225

1998. január Közszektor reform kölcsön (PSAL, 4275-HU)

150

1998. március Felsőoktatási reform program (HERP)

150

1998 Ifjúsági szakképzés program (YTRP)

Amíg a bemutatott négy szerkezetkiigazító hitelből SAL I-II. általában a kormány elfogadott, a makrogazdasági célkitűzéseken túl strukturális átalakításokat is tartalmazó gazdaságpolitikai programjának támogatását célozta meg, addig az EFSAL és PSAL már konkrétabb, a vállalati, a pénzügyi és a közszektort érintő struktúraváltást tartalmazó programokat finanszírozott.

23. ábra

Forrás: World Bank (2002)

A tervezett és irányított piacgazdasági átalakulás kritikája sokrétű, abban ugyanakkor a legtöbben megegyeznek, hogy piacok természetes kialakulása tervezés nélkül, spontán módon, a helyi viszonyokhoz és körülményekhez igazodva történik (Easterly, 2006), tehát nem kívülállók által kitalált reformokon keresztül.

21. táblázat

Növekedés és infláció* alakulása a legtöbb szerkezetkiigazítási hitelt felhasználó volt kommunista országban (1990-1999)

IMF/Világbank szerkezetkiigazítási

hitelek száma

Éves egy főre jutó növekedési ütem

(%)

Éves infláció (%)

Ukrajna 10 -8,4 215

Oroszország 13 -5,7 141

Magyarország pénzügyi kapcsolatai a Világbankkal (1995-2002. világbanki pénzügyi év)

0 500 1 000 1 500 2 000 2 500 3 000

1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002

millió USD

kötelezettségvállalás folyósítás adósságállomány

Bulgária -2,2 124

Románia 11 -1,2 114

Magyarország 14 1,0 16

Lengyelország 9 3,4 52

13

Forrás: Easterly (2006)

* a változást az első szerkezetkiigazítási hitel időpontjához mérve

Az 1990-es években Magyarországon is lezajlott gazdasági átalakulási folyamat paradox módon a Nyugat (lásd washingtoni konszenzus) által megtervezett, a piacgazdaság elérését megcélzó reformlépések sorozat-kísérleteként írható le. A strukturális szerkezetváltást szolgáló világbanki hitelek ténylegesen fizetési mérleg-hiányt, importot finanszíroztak,

„elnyerésük” a szabad piacgazdaság feltételeinek elfogadásán múlott. A Világbank tehát – sokak véleménye szerint hibásan – erőteljesen elmozdult eredeti missziójától és átfogó reformokat, gazdaságpolitikai vállalások teljesítését kezdte el finanszírozni, amely a legtöbb esetben a gazdasági szerkezet teljes átalakítását, sokkterápiát jelentett. A fenti táblázatból jól látható, hogy a legtöbb szerkezetkiigazítási hitelt felvevő országban negatív, vagy – mint Magyarországon – nagyon alacsony növekedési ütem és magas infláció volt megfigyelhető az átalakulás tíz évében. Ebből persze önmagában még nehéz közgazdaságilag is értelmezhető következtetéseket levonni, ugyanakkor a kapcsolódó vélemények a következők szerint összegezhetők:

- a hitelnyújtás nélkül még rosszabb lett volna a helyzet;

- a sorozatos hitelnyújtás nem javította érezhető módon az érintett gazdaságok helyzetét;

- a legtöbb számítás azt igazolja, hogy ok-okozati összefüggés mutatható ki a szerkezetkiigazítási hitelek és a gazdasági recesszió kialakulása között.

24. ábra

Növekedési pálya Magyarországon és Lengyelországban

-25 -20 -15 -10 -5 0 5 10 15 20 25

1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999

Kumulav százalékos váltos

Magyarország Lengyelország

Forrás: Easterly (2006)

A tényadatok mindenesetre azt igazolják a legintenzívebb strukturális hitelfelhasználó országok esetében (Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Románia stb.), hogy az 1990-hez viszonyított növekedési adatok tartósan a negatív tartományban maradtak az 1990-es években, amely alól Lengyelország (már 1996-tól erőteljes visszatérési ütemmel) és Magyarország (1999-től kisebb növekedési ütemmel) mutatott üdítő kivételt.

2.3. A FORRÁSKIHELYEZÉSEK HELYE ÉS SÚLYA AZ ÁLLAM

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 106-112)