• Nem Talált Eredményt

A CSATLAKOZÁSOK ELŐZMÉNYEI ÉS KÖRÜLMÉNYEI, MAGYAR

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 98-101)

I. RÉSZ

2.1. A CSATLAKOZÁSOK ELŐZMÉNYEI ÉS KÖRÜLMÉNYEI, MAGYAR

2.1.1. A Bretton Woods-i intézmények

Magyarországnak a multilaterális fejlesztési bankokban való tagságát többféle, többnyire hosszú távú gazdaságpolitikai és -diplomáciai, valamint külpolitikai szempont motiválta.

Több esetben azonban a csatlakozás nem mérlegelés, hanem jogi kötelezettség (az EU-csatlakozással egyidejű EIB-tagság) vagy pénzügyi szükségszerűség (Bretton Woods-i intézmények) kérdése volt.

Magyarországnak az egyes nemzetközi pénzügyi intézményekhez való csatlakozásának legfontosabb motívumai a következők szerint foglalhatók össze:

- nemzetközi közösség(ek)be való integrációnk elősegítése;

- a gazdaság fejlesztését szolgáló kedvező feltételű forrásokhoz való hozzájutás;

- a fejlődő világ támogatásában való részvétel (multilaterális donor tevékenységhez való pénzügyi hozzájárulás), a gazdaságfejlesztési célok elérésének közvetlen

támogatásában való részvétel mellett a fejlődő országok pénz- és tőkepiacai létrehozásának, a kedvező feltételű magánforrásokhoz való hozzáférés elősegítése;

- a donor szerep fokozásával párhuzamosan egyre inkább előtérbe kell kerülnie a magyar üzleti szektornak a multilaterális fejlesztési bankok pályázataiba, a finanszírozott beruházásokba való bekapcsolódásnak;

- a globális gazdaság szabályozási és felügyeleti kerete működésének támogatása.

A washingtoni székhelyű világméretű intézményekhez 1982. május 6-án történt csatlakozásunkat az ország akkori fizetésképtelenség-közeli helyzete indokolta. A pénzügyi szükségszerűség szülte a tagság kezdeményezéséről szóló döntést, amelyet 1946 és 1978 májusa között négy kísérlet előzött meg a Magyar Nemzeti Bank részéről, az ország politikai vezetése azonban sorra nemet mondott (Járai, 2002).

A Bretton Woods-i intézményekhez történő csatlakozásra az első javaslat éppen 60 éve, az intézmények megalakulását követő második évben, 1946-ban történt. Akkoriban a háború utáni újjáépítés és az újonnan létrehozott nemzetközi pénzügyi rendszerbe való betagozódásunk igénye indokolta a javaslat megszületését. A kapitalista világrendet megtestesítő washingtoni székhelyű intézmények azonban szemben álltak a Szovjetunió által képviselt kommunista ideológiával, amely felé a jaltai konferencia döntései sodorták Magyarországot is. A háború utáni gazdaságfejlesztés aztán a szovjet mintára épülő tervezési rendszeren alapult, az IMF- és Világbank-tagság mellett a háború utáni újjáépítést finanszírozó Marshall-segélyt is vissza kellett utasítani. A következő, sorban a második puhatolózásra hosszabb szünet után, az új gazdasági mechanizmus beköszöntével, 1967-68-ban került sor, amikoris az MNB újra tárgyalásokat folytatott a Valutaalappal és a Világbankkal, valamint az angol jegybankkal és a külügyminisztériummal a csatlakozás lehetőségéről. Moszkvai utasításra azonban újra megszakadt a kapcsolatfelvétel. Az 1970-es évtized elején – alapvetően a fenntarthatatlan gazdasági struktúra és a világban kialakult energiaválság kedvezőtlen hatásainak kivédésére – az életszínvonal szinten tartására, ezzel egyidejűleg az V. ötéves terv finanszírozására egyre több kedvező feltételű hitelre volt szükség. Így sor került immár a harmadik próbálkozásra az MNB részéről, amelyet az MSZMP Politikai Bizottsága újból elutasított, támogatta viszont az eladósodás folytatásának gyakorlatát.48 Az ismét sikertelen, immár negyedik kísérlet, 1978 májusa

48 Magyarország külföldi adósságának nagymértékű növekedése 1971-től indult el, 1979-ben az adósságállomány elérte a 9 milliárd dollárt.

után újra lekerül a napirendről a tagságra irányuló javaslat, de a Valutaalap és a Világbank őszi, belgrádi közgyűlésén újabb puhatolózásra került sor. A mögöttes okok a szocialista világrendszer egyre nyilvánvalóbb válsága, valamint a lengyel adósság-átütemezési tárgyalások sikertelensége, amely rávilágított a KGST-nek, mint védelmet nyújtó ernyőszervezetnek a gyengeségeire. A közeledésben nyilvánvaló korlátot jelentett továbbá az, hogy ebben a periódusban került sor a Szovjetunió afganisztáni bevonulására, valamint a Jaruzelski-féle hatalomátvételre Lengyelországban. A magyar csatlakozást végülis az 1981-ben történt újabb kapcsolatfelvétel készíti elő, amikor a fő szempont már a pénzügyi összeomlás kivédése, így a támogatásra már képtelen Szovjetunió sem tiltakozik. 1981.

októberben hoz döntést az MSZMP KB, a PB és a kormány a csatlakozás kezdeményezéséről, ezt követően decemberben kezdi meg az MNB a hivatalos tárgyalásokat, majd – 36 év és négy próbálkozás után – 1982. május 6-án írják alá a csatlakozási szerződést. A tagság rövid távon gyors és hathatós javulást eredményezett a gazdaság állapotában, ezt követően pedig a gazdasági szerkezetváltás, a piacgazdasági átmenet felgyorsításában játszott szerepet.

2.1.2. Az európai beruházási és fejlesztési bankok

Az 1991-ben az EBRD-hez alapítóként történt magyar csatlakozás célja (a bank alapokmánya az 1991. évi LV. törvénnyel került kihirdetésre) – hasonlóan a közép- és kelet-európai térség többi államához – elsősorban a rendszerváltozást követően szükséges gazdasági átalakulás pénzügyi támogatásaiban való részesedés volt. Az alapítás részleteit a 1.2.2.2. fejezet tárgyalja.

Magyarország 1998-ban csatlakozott Európa legrégebbi, 1956-ban létrehozott fejlesztési intézményéhez, az Európa Tanács Fejlesztési Bankjához. A Bank magyarországi tevékenységét a csatlakozás tényét és ezzel összefüggésben a Harmadik Jegyzőkönyvet49 kihirdető 1999. évi XXXIII. törvény alapján folytatja. Magyarország és a CEB együttműködését egyrészt a CEB két kormányközi alapon működő vezető testületeibe delegált magyar képviselők, másrészt a hitelfelvételi mechanizmusban érintett további intézmények biztosítják. Magyarország a csatlakozással jogosulttá vált meghatározott rendeltetésű, közép- és hosszúlejáratú, kedvező kondíciójú CEB-hitelek igénybevételére.

49 Az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló Általános Megállapodás Harmadik Kiegészítő Jegyzőkönyve (1949).

Ezek hasznosan egészítik ki a többi Magyarországon működő nemzetközi pénzügyi intézmény hiteleit.

Magyarország taggá válása óta az állami szintű együttműködés fő irányai – a Bank profilja és a magyar kormányzati prioritások alapján – az árvízi együttműködés, a kis- és középvállalkozások fejlesztése, valamint a bérlakás-finanszírozást szolgáló projektek területére koncentrálódik. A Bank egyedülálló a tekintetben, hogy természeti katasztrófákkal összefüggő és szociális fejlesztések finanszírozására specializálódott. Ez hozzáadott értéket képvisel a többi nemzetközi pénzügyi intézmény tevékenységéhez képest, létjogosultságot adva működésének. A CEB önálló profilját az Európa Tanács égisze alatti szociális elkötelezettsége adja, mely az utóbbi években megvalósult projektek alapján jól tetten érhető. A társadalmi kohézió erősítését célzó finanszírozási tevékenysége ma már nemcsak a nyugat-európai tagállamokra jellemző, hanem egyre jobban kibontakozik a közép- és kelet-európai tagállamokban, így Magyarországon is.

Az EU-csatlakozással egyidejű EIB-tagság a már meglévő és működő piacgazdasági keretek között a magyar gazdaságfejlesztéshez, az EU gazdaság-fejlettségi színvonalához történő felzárkózás finanszírozását hivatott szolgálni, főként az EU-támogatások, a közlekedési és környezetvédelmi, valamint a humán infrastruktúra területén. Az 1957-ben a Római Szerződéssel alapított intézmény magyarországi tevékenységét 1990 óta különböző együttműködési megállapodások keretében folytatta, majd az Európai Uniós csatlakozással, 2004. május 1-jén Magyarország formálisan is a Bank részvényesévé vált (a Bank alapokmánya a csatlakozási szerződés egyik mellékletét képező jegyzőkönyvként került kihirdetésre).

2.2. AZ INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSE MAGYARORSZÁGON, A

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 98-101)