• Nem Talált Eredményt

A testület kiemelkedõen teljesítette bõvülõ költségvetési feladatait

In document Ellenőrzési Figyelő Online (Pldal 27-31)

A vám- és pénzügyõrség 2007-ben teljesítette a számára meghatározott feladatokat, nagyszerû eredményeket és növekvõ arányú, elkövetési értékû felderítéseket ért el.

Kiemelkedõ az a kárbiztosítási érték (21,4 százalék), amely – messze túlszárnyalva a 7,5 százalékos országos arányt –, az elmaradt közterhek mind nagyobb mértékû biztosítását teszi lehetõvé.

Ha mérleget kívánunk vonni, büszkén mondhatjuk, hogy a vám- és pénzügyõrség az államháztartás összes bevételének 17,5 százalékát szedte be (1241 milliárd forint). S ha a testület teljes létszámát és az elért bevételi eredményeket mérjük egymáshoz, megállapíthatjuk, hogy a múlt évben tovább erõsödött a vám- és pénzügy-õrség társadalmi hasznossága, hiszen az egy fõre jutó bevétel aránya elérte a 181,8 millió forintot. Ez 2006-ban 175 millió, 2005-ben 143 millió forint volt.

A számok mögött komoly szakmai munka rejlik, melynek irányát a pénzügyi kormányzat 2007 januárjá-ban szabta meg. Középpontjájanuárjá-ban a fogyasztóvédelem, a magyar–román határtérség jövedéki ellenõrzése, a re-gisztrációsadó-visszatérítés pontos és határidõre történõ teljesítése, hatékony nyomozati munka, a pénzügyi-gaz-dasági bûncselekmények tárgyában a rendõrségtõl átvett ügyek mielõbbi eredményes lezárása, az elektro-nikus eljárások és az e-fizetési lehetõségek teljessé té-tele, igazgatási eljárásainkban az egyszerûsítések bõví-tése, valamint a társhatóságokkal kialakított szoros, intézményes együttmûködés továbbfejlesztése állt.

A bevételek teljesítése, fogyasztóvédelmi érdekek érvényesítése

A vám- és pénzügyõrség a költségvetési törvényben meghatározott elõirányzatokat összességében 2007-ben is túlteljesítette.

Az egyes bevételi nemeket tekintve:

– a bruttó vám saját forrás bevétele közel 9,2 milliárd forint volt, amely az elõirányzatot több, mint 2 százalék-kal haladta meg;

– a regisztrációs adó 93,4 milliárd forint volt, amely 19,2 százalékos túlteljesítés;

– a jövedéki adóbevétel több mint 818,5 milliárd forint volt, mely 10,17 százalékkal szárnyalta túl az éves elõirányzatot;

– az energiaadó elõirányzatán közel 12 milliárd forintnyi adóbevételt értünk el, mely több, mint 3 száza-lékos túlteljesítés;

– az egyéb lakossági befizetések elõirányzatán 27,8 százalékos túlteljesítéssel 5,6 milliárd forintot szedtünk be;

– a dohánygyártmány általános forgalmi adó-, vala-mint az import általánosforgalmiadó-bevételek közel 300 milliárd forint összegben teljesültek, az adómérték csökkenése, valamint az EU bõvítése (Románia, Bul-gária) ellenére töretlen az általánosforgalmiadó-bevé-telek növekedése;

– bérfõzési szeszadóból, csatlakozás elõtti vámbevé-telbõl, környezetvédelmi termékdíjból, gépjármûadóból és egyéb járulékos bevételekbõl mintegy 10 milliárd forintot realizáltunk;

– a regisztrációsadó-visszatérítésre irányuló 30 800 ügyféli kérelembõl 26 900-nak helytadva mint-egy 6316 millió forint visszafizetést rendeltünk el, ha-táridõben.

A bevételi eredmények elsõsorban a jövedéki termé-kek illegális forgalmával szemben a külsõ határszaka-szokon hozott szigorú intézkedéssorozatnak és a ro-mán–magyar határtérség jövedéki ellenõrzésének, a bel-területi mobil ellenõrzéseknek, a szigorított adóraktári felügyeletnek, a röntgenbuszok és mobil laborató-riumok munkájának, a nyomozóhatósági jogkör bõvíté-sének és a társhatósági (APEH, rendõrség, fogyasztó-védelem, munkaügyi felügyelõségek) együttmûködés fokozásának köszönhetõek.

2007-ben is – csakúgy, mint minden évben – megha-tároztuk ellenõrzéseink hangsúlyait. Kiemelt figyelmet kapott a gyártás és forgalmazás teljes folyamatának nyomon követése, az áruforgalomban az igazolatlan

Fókusz Ellenõrzési Figyelõ 2008/1. szám

VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

A vám- és pénzügyõrség hatósági és ellenõrzési tevékenysége 2007-ben

Vám- és PénzügyĘrség 2007. évi bevételei

0 200 000 400 000 600 000 800 000 1 000 000 1 200 000 1 400 000

Költségvetési elĘrányzat

Nettó bevétel 2007.

évben

Vám- és PénzügyĘrség teljes

nettó bevétele Egyéb

Általános Forgalmi Adó

BérfĘzési szeszadó+régi vámbevétel+lakossági vámbevétel Energiaadó

Regisztrációs adó

Jövedéki adó összesen

Vámbeszedési költség megtérítése

eredetû, hamis márkajelzésû, illetõleg a nem megfelelõ a jogsértések aránya, addig 2007-ben ez az arány 5 szá-zalék alatt maradt.) Ezzel párhuzamosan a

lalására és megsemmisítésre is sor került. Az illegális

Az elmúlt évben az új ügyek száma csaknem elérte a 15 000-et, nyomozást 10 243 esetben rendeltünk el, a le-zárt ügyek száma 13 370-et tett ki, emellett több mint 3100 ügy lezárásával sikerült csökkenteni a 2006 végén száma több ezret tett ki az év folyamán, több mint 2000 pénzügyõr részvételével, több ezer jogsértés bonyolí-totta (23 millió utasból közel 7 millió utassal), a legna-gyobb személygépkocsi- és autóbusz-forgalmat (az kiter-jed. A 368 000 ellenõrzés során több mint 9000 külön-féle szabálytalanságot tártunk fel, mely 14-szerese az

Ellenõrzési Figyelõ 2008/1. szám Fókusz

VÁM-ÉSPÉNZÜGYÕRSÉGORSZÁGOSPARANCSNOKSÁGA

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások körének bõvítése

A vám- és pénzügyõrség saját fejlesztése eredménye-ként a normál kiviteli eljárások döntõ részét ma már elektronikus úton lehet intézni. Bevezettük az export-ellenõrzést támogató elektronikus rendszert, mely az összes tagállam kiviteli ellenõrzõ rendszerével össze-köttetésben áll. Az augusztusban indult kísérleti mûkö-dés után a novemberben kiterjesztett automata ág aránya ez év januárjára már 33 százalék, tehát megkezdõdött az ügyfelek széles körû csatlakozása.

Befejezõdött az importeljárásokat érintõ elektronikus árunyilatkozat-adás fejlesztése, tesztelése, párhuza-mosan a kockázatelemzési struktúra kialakításával.

Lakossági ügyfeleink a Ferihegyi Repülõtéren és a közösségi külsõ határvámhivataloknál bankkártyával fizethetik be vámeljárásaik közterheit, a jövedéki- és energiaadó-bevallások elektronikusan adhatók, és az elmúlt évben további vám-, agrár- és jövedéki informa-tikai fejlesztések kezdõdtek meg.

A magyar közigazgatás csaknem egy tucat szervének (például adóhatóságok, engedélyezési hivatalok, KVVM, Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal és igazgatóságai, Gyógyszerészeti Intézet stb.) összekap-csolásával tervezett egyablakos ügyintézés megvalósí-tása érdekében feszített ütemben zajlott a pályázatok elõkészítése. A fejlesztések várhatóan 2010 tavaszára fejezõdnek be. Örömmel tölt el, hogy a Pénzügyminisz-térium Informatikai Szolgáltató Központja az általunk kifejlesztett know-how-t kívánja alapul venni az általa menedzselt pénzügyigazgatási informatikai projektek-ben. A két szerv együttmûködése példaértékû, melynek haszna túlmutat rajtunk, a jövõben megvalósulhat a pénzügyigazgatás valamennyi szervének azonos tech-nológiai alkalmazása. Ügyfeleink gyors és korrekt tájé-koztatása érdekében létrehoztuk a Contact Centert.

Az Európai Unió vámmodernizációs törekvéseinek részeként kialakítottuk az engedélyezett gazdálkodói státusz bevezetésének informatikai hátterét, mely az arra feltételekkel rendelkezõ gazdálkodók számára könnyítést jelent, ugyanakkor javítja az áruforgalom biztonságát.

Jövedéki ellenõrzéseinkben vonalkódos zárjegyleol-vasó alkalmazást hoztunk létre, mely januártól fontos eszközünk az alkohol termékek illegális gyártásának és forgalmazásának kiszûrésében.

Az elmúlt évben megtörtént a 2008. évi hatáskörbõ-vítés szervezeti, humánpolitikai, és egyéb erõforrás hát-terének biztosítása.

A környezetvédelmi termékdíj beszedésének, kezelé-sének és ellenõrzékezelé-sének teljes körû feladatai 2008. ja-nuár 1-jétõl a testület hatáskörébe tartoznak. Meg kellett teremteni a bevallások fogadásának, feldolgozásának informatikai hátterét, a szakterületet be kellett illeszteni a testület szervezetrendszerébe, amit az ellenõrzési terü-let teljes átalakításával, az alsó fokú ellenõrzési közpon-tok kialakításával valósítottunk meg. A felkészülést

a Termékdíj Stratégiai Bizottság létrehozatala is segí-tette, az érintett érdekképviseletek és szövetségek kép-viselõinek bevonásával.

A vám- és pénzügyõrség bûnüldözésben elfoglalt szerepe tovább erõsödött 2007-ben, amikor a Kormány a pénzmosás és a terrorizmus megakadályozásához kap-csolódóan a pénzügyi információs egység (FIU) felada-tait a testület jogkörébe utalta. Ezt a pénzmosás és a kap-csolódó bejelentési kötelezettség elmulasztásával meg-valósuló bûncselekmények nyomozati jogköre egészíti ki, valamint az Európai Unió pénzügyi és vagyoni korlá-tozó intézkedéseinek foganatosítása is a vám- és pénz-ügyõrség feladata.

Szervezeti adataink 2007-ben

A testület létszáma 2007-ben 6826 fõ volt, ezen belül 5496 hivatásos és 1330 közalkalmazott munkatárs érte el a fenti rendkívüli eredményeket.

Fontos belsõ biztonsági eredménynek tartom, hogy a testületi korrupciós összbûnözés 2006. és 2007. évek-ben csökkenõ tendenciát mutatott, amit a közvélemény korrupció érzékelésével foglalkozó három független kutatás eredménye is visszaigazolt. A közvélemény a pénzügyõrök korrupciós hajlandóságának csökkenését kedvezõ irányúnak értékeli.

Stratégiai irányok

A vám- és pénzügyõrség elmúlt hároméves közép-távú stratégiája számos szakmapolitikai célkitûzés men-tén erõsítette a testület szolgáltató jellegû, de rendészeti értékeit megõrzõ hatósági munkáját. Ez a folyamat töretlen az új középtávú stratégiai irányvonalak megha-tározásában is, amit az ügyféli és kormányzati elvárások természetesen befolyásolnak.

Célunk, hogy a testület ellenõrzési tevékenységével a gazdaságszabályozói szerepet erõsítsük, a feketegazda-ság elleni határozott fellépésben, azon belül is a pénz-ügyi és a gazdasági jogsértések megakadályozásában, a pénzmosás elleni küzdelemben, valamint a vámbizton-ság feladatainak (gazdavámbizton-sági, társadalmi) érvényesítésé-ben a hazai és az Európai Unió gazdálkodói környezetét támogassuk. Erre született meg a testület szlogenje is, mely a jelent, de a vám- és pénzügyõrség 140 éves fel-adatrendszerét, mindenkori szakmai törekvéseit is kife-jezi: „A gazdaság védelmében, mindannyiunk érdeké-ben!”

Elkészült a vám- és pénzügyõrség minõségfejlesztési koncepciója, s megkezdõdött az elsõ önértékelési fel-adatok (CAF) végrehajtása.

Összességében tehát a modern kor modern hatósági munkájára törekszünk, mellyel kapcsolatban ügyfeleink valóban érzékelik a magas szintû szolgáltatásnyújtást.

Nagy János

In document Ellenőrzési Figyelő Online (Pldal 27-31)