• Nem Talált Eredményt

A termőhely kiválasztását meghatározó ökológiai tényezők

3. A TERMŐHELYI VISZONYOK, A VETÉSFORGÓ ÉS A TALAJMŰVELÉS JELENTŐSÉGE A GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉSBEN

3.1. AZ OPTIMÁLIS TERMŐHELY MEGVÁLASZTÁSA 1. A termőhely fogalma

3.1.2. A termőhely kiválasztását meghatározó ökológiai tényezők

3.1.2.1. Földrajzi szélesség, tengerszint feletti magasság (fény- és hőmérsékleti viszonyok)

A földrajzi szélesség és tengerszint feletti magasság elsősorban a napsugárzás intenzitását, ezáltal a fényellátottságot és hőmérsékletet befolyásolják jelentős mértékben. Különböző földrajzi szélességekben a napsugárzás beesési szöge eltérő, az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva egyre csökken, így ugyanannyi besugárzó energia sokkal nagyobb felületen oszlik el. Ezáltal a sugárzási energia, s így a földfelszín melegedése az Egyenlítőtől távolodva egyre kisebb mértékű. A tengerszint feletti magasság is befolyásolja a fényellátottságot, mivel a tengerszinttől távolodva az egyre vékonyabb légréteg egyre több napsugárzást enged át. A hőmérséklet viszont csökken felfelé haladva, 100 méterenként 0,5°C-ot.

Magyarország a 46 és 48° szélességi kör magasságában helyezkedik el, de domborzati viszonyai miatt igen változatos képet mutat mind fényellátottság, mind hőmérséklet szempontjából. A legtöbbet Szeged környékén ill. az Alföld déli részén süt a Nap, több mint 2100 órát éves viszonylatban, a legkevesebb napsütés pedig az Alpokalján tapasztalható (kevesebb, mint 1800 óra/év) (3.1. ábra). A legmagasabb hőmérsékleteket az Alföld délkeleti részében mérik, itt a júliusi középhőmérséklet a 22°C-ot is meghaladja, a leghűvösebb területeink pedig az Északi-középhegységben találhatók, különösen a Bükkben, Mátrában és Zempléni-hegységben, ahol a júliusi középhőmérséklet alig éri el a 18°C-ot. Ilyen területi megoszlásban alakulnak a tenyészidőszak hőösszeg értékei is (3.2. ábra). Évelő vagy áttelelő növényfajok esetén a téli időszak hőmérsékleti viszonyai is nagyon fontosak (pl. fagyos napok száma, minimum hőmérsékleti értékek, téli hőingadozások).

3.1. ábra. A napsütéses órák évi összegének megoszlása Magyarországon

3.2. ábra. A tenyészidőszak hőösszege Magyarországon

E nagyfokú heterogenitás miatt hazánkban melegigényes (pl. bazsalikom, borsfű, görögszéna, kakukkfű, kerti ruta, körömvirág, levendula, maghéjnélküli tök, majoránna, máriatövis, mórmályva, muskotályzsálya, orvosi zsálya, rovarporvirág) és mérsékelten hidegigényes fajok (pl. angelika, beléndek, homoktövis, kétéves konyhakömény, komló, ökörfarkkóró) egyaránt termeszthetők. A melegigényes fajok elsősorban az ország déli részein (pl. Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) termeszthetők sikerrel, míg az ánizs pl.

Mezőtúr-Kecskemét vonaláig, a mérsékelten hidegigényesek pedig az északi régiókban (pl. Kisalföld). Az őszi ökotípusú mákot csak a Kisalföldön, ill. az Alpokalján biztonságos termeszteni, mivel ott a legkisebb a téli hőingadozás, így ott tud a legbiztonságosabban áttelelni.

Mivel a hőmérséklet és fényellátottság olyan környezeti tényezők, melyeket agrotechnikai módszerekkel csak alig lehet befolyásolni (pl. megfelelő tenyészterület kialakítása, nemesített fajták termesztése, aktív vagy

passzív fagyvédelem, stb.), ezért a termőhely kiválasztásánál ezen környezeti tényezőkre különösen oda kell figyelni.

3.1.2.2. Domborzati viszonyok

A terület fekvése, környezetéhez viszonyított magassága, a lejtők kitettsége és lejtése, a mély fekvésű területek közelsége szintén befolyásolják a termőhely fény- és hőmérsékleti viszonyait, ezáltal az ott termesztett növényfaj(ok) életkörülményeit. Az északi félgömbön a déli fekvésű hegyoldalakon nagyobb a napsugarak beesési szöge, ezért erősebb a felmelegedés, mint az északi oldalakon. A fehér üröm, izsóp, orvosi zsálya, kakukkfű, levendula a déli fekvésű, napos, könnyen felmelegedő domboldalakat kedvelik, hiszen fény- és melegkedvelő fajok. Nem véletlen tehát, hogy Magyarországon a levendulatermesztés a Balaton körzetében a Tihanyi-félsziget déli lankás lejtőin honosodott meg (3.3. ábra). Néhány gyógynövényfaj esetén különösen kerülni kell a fagyzugos területeket, pl. rovarporvirág, majoránna, ánizs, rozmaring. A körömvirágot sem ajánlatos mély fekvésű, párás helyeken termeszteni, mert ilyen körülmények között nagy a lisztharmatfertőzés veszélye.

3.3. ábra. A tihanyi őslevendulás 3.1.2.3. A csapadék mennyisége és eloszlása

A csapadék a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb éghajlati eleme, bár térben és időben egyaránt rendkívül változékony az eloszlása. A víz nélkülözhetetlen a növények életében, bár igényeiket tekintve nagy különbségek vannak közöttük. Az angelika, bazsalikom, gyapjas gyűszűvirág, kasvirág, komló, körömvirág, lestyán, macskagyökér, maghéjnélküli tök, majoránna, borsmenta például vízigényes fajok, míg a benedekfű, izsóp, kakukkfű, levendula, muskotályzsálya, ökörfarkkóró, rovarporvirág, útifű, stb. kisebb vízigényű, szárazságtűrő növények.

Magyarország legcsapadékosabb tája az Alpokalja, ahol az éves csapadékmennyiség a 800 mm-t is meghaladja. A legkevesebb eső pedig az Alföld középső részén, a Nagykunságban esik, ahol az éves lehullott vízmennyiség az 500 mm-t sem éri el (3.4. ábra). A hazánk területére lehulló csapadék egyébként általában nem elégíti ki a növények igényeit.

3.4. ábra. Az éves csapadékösszeg alakulása Magyarországon

A termőhely értékelésénél fontos, számításba veendő további szempontok még: a tenyészidőszakban lehullott csapadék mennyisége (ami az évinek általában 55-65%-a), a csapadék hullásának intenzitása (mm/perc vagy mm/óra), a csapadékos napok száma, a jégeső gyakorisága, a csapadékmentes időszakok gyakorisága, a hótakarós napok száma (ez rendkívül változó: az Alföldön 30-35 nap, míg az Északi-középhegységben 100 nap), az első és utolsó havazás napja, stb.

A termőhely kiválasztásánál tehát az adott termőtáj csapadékviszonyait is számításba kell venni. Bár ez a környezeti tényező agrotechnikai eszközökkel (pl. öntözéssel) kismértékben módosítható, ennek igen költséges volta miatt csak nagyon indokolt esetben és viszonylag kis területeken alkalmazható. Ha öntözéssel kell pótolni a hiányzó vízmennyiséget, fontos, hogy a kiválasztott termőhelyen legyen öntözési lehetőség és öntözővíz is.

3.1.2.4. Uralkodó szélirány, szélerősség, széllökések gyakorisága

A szél természetes jelenség, de ha túl sok jut belőle, az károsíthatja a talajt (defláció) és a növényzetet is. Az állandó irányból fújó erős szelek megtépázhatják a növények levélzetét, a szél által hozott homok pedig lerakódik a növények leveleire, eltömítve a sztómákat. A szél fokozza a párolgás mértékét is, továbbá szárítja a termőtalaj felső rétegét. Tavasszal gátolhatja a fiatal, gyenge növénykék fejlődését, virágzáskor pedig akadályozhatja a megporzó rovarok tevékenységét. Továbbá a vetés utáni laza, száraz talajról az apró magvakat elhordhatja. Persze előnyös hatásai is vannak, mint pl. ellensúlyozhatja a negatív időjárási tényezőket, tavasszal a böjti szelek szárítják a még művelésre alkalmatlan talajt, elősegítheti a beporzást és megtermékenyülést, finom por és löszhordással pedig gazdagíthatja a termőréteget. Magyarországon a leggyakoribb szélirány az északnyugati (3.5. ábra).

3.5. ábra. Magyarország széltérképe

A magasabbra növő növényfajok (pl. mórmályva, máriatövis, ökörfarkkóró) általában szélvédett helyet igényelnek, és a könnyen pergő termésű vagy magvú növényfajok esetén is jelentős veszteséget okozhat az éréskori szeles időjárás. Viszont a szél hatásait a növényvédelemben ki is használhatjuk (pl. ha majoránna ültetéskor az uralkodó széliránnyal megegyező irányban alakítjuk ki a sorokat, a szél megszünteti az állomány belsejében kialakult meleg, párás mikroklímát, mellyel az alternáriás fertőzés megjelenésének valószínűsége csökkenthető).

A szél ellen a területet körbevéve erdősávok, sövények, fasorok telepítésével vagy széltörő rácsok, kerítések felállításával védekezhetünk.

3.1.2.5. Talajadottságok

A talajadottságok, úgymint a talaj típusa és szerkezete, tápanyagtartalma, kémhatása és mésztartalma, a termőréteg vastagsága és homogenitása, a talajvíz szintje és ingadozása, víztartó képessége és levegőzöttsége, a talaj kártevők általi fertőzöttsége szintén igen fontos szempontok a termőhely megválasztása során. A termesztendő növényfajt olyan talajba kell telepíteni, mely annak biológiai igényeit teljes mértékben képes kielégíteni. S bár egyes tulajdonságok (mint pl. talajszerkezet, kémhatás, talaj levegőzöttsége) agrotechnikai eszközökkel jelentős mértékben javíthatók, más tulajdonságokat alig vagy egyáltalán nem lehet megváltoztatni (pl. termőréteg vastagsága).

Magyarország sokszínű talajföldrajzi képe (3.6. ábra) a talajképző tényezők (anyakőzet, domborzat, éghajlat, felszíni és felszín alatti vizek, növény- és állatvilág, valamint az emberi tevékenység) összhatásának köszönhető.

3.6. ábra. Magyarország genetikai talajtérképe A legfontosabb hazai talajtípusok a következők:

barna erdőtalaj: az ország legelterjedtebb talajfélesége (kb. 40%-os területi részesedéssel), mely a hűvösebb, csapadékosabb éghajlatú középhegységeket, dombságokat borítja. Több típusa is ismeretes, de mindegyikre jellemző, hogy színük barna, mészhiányosak és magas agyagtartalommal rendelkeznek.

Általában nehezen művelhetők, gyakran vékony termőrétegűek, a terület sokszor lejtős, köves.

csernozjom talaj: az összesen mintegy 25%-os területi részesedésű csernozjom talajok a szárazabb éghajlatú, legfeljebb mérsékelt talajvízhatás alatt álló löszös alföldi, síksági térszínek talajképződményei.

Jellemző rájuk, hogy jó minőségűek, mély termőréteggel rendelkeznek, középkötöttek és jó tápanyag-ellátottságúak.

homoktalajok: elsősorban a Duna-Tisza közén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megye területén fordulnak elő. Jellemzően igen laza szerkezetűek, deflációra hajlamosak, vízbefogadó és vízáteresztő képességük jó, de vízmegtartó képességük gyenge. Ásványi és szerves kolloidokban szegények, általában alacsony természetes tápanyagkészlettel rendelkeznek. Előnyük viszont, hogy könnyen felmelegszenek, és az állati kártevők is nehezen élnek meg bennük.

szikes talajok: a Nagyalföld területén foltokban fordulnak elő, jellemző rájuk a magas vízben oldható nátriumsó-tartalom. A sók részben a talajoldatban oldott állapotban, részben pedig a talajkolloidok felületén megkötve, vagy kristályos sók alakjában találhatók meg. Nagyon kötött talajok, melyek vízbefogadó és vízáteresztő képessége gyenge, de vízmegtartó és tápanyag-szolgáltató képességük jó.

Csak kevés növényfaj termesztésére alkalmasak (pl. kamilla).

réti talajok: keletkezésükben az időszakos túlnedvesedés játszott nagy szerepet. A vízhatásra beálló levegőtlenség jellegzetes szervesanyag-képződést és az ásványi részek redukcióját eredményezte.

Jellemzőjük, hogy nagyon kötöttek, nehéz művelni őket, humuszanyagaik fekete vagy szürke színűek, tapadósak. A tápanyagok, különösen a foszfor és nitrogén csak nehezen táródnak fel bennük.

Vízbefogadó és vízáteresztő képességük gyenge, de vízmegtartó képességük jó.

A termőhely kiválasztása során a talaj pH-ját is számításba kell venni, mivel ez olyan tulajdonság, melyet nagy területeken agrotechnikai eljárásokkal jelentős mértékben befolyásolni nem lehet. Számos növényfaj közömbös a talaj pH-ja szempontjából, pl. angelika, borsmenta, cickafark, fehér mustár, kapor, komló, körömvirág, lestyán, sáfrányos szeklice, vöröslő ligetszépe; de vannak igényes fajok is. Az áfonya, a

szelídgesztenye és az árnika csak az erősen savas talajokon képes megélni, míg a citromfű, homoktövis, izsóp, kamilla, kasvirág, levendula, macskagyökér, orvosi ziliz, ökörfarkkóró, stb. a lúgos talajokat részesíti előnyben.

A talaj tápanyagtartalma és tápanyag-szolgáltató képessége is fontos tulajdonságok, de ezek természetes (pl. zöldtrágyázás, szerves trágyázás) vagy mesterséges módszerekkel (műtrágyák alkalmazása) jelentős mértékben módosíthatók. Nagy tápanyagigényű fajok pl. az angelika, beléndek, borsmenta, lestyán, leuzea, maghéjnélküli tök, kerti ruta; kis tápanyagigényűek pedig pl. a benedekfű, cickafark, fehér mustár, görögszéna, homoktövis, izsóp, kamilla, ligetszépe, máriatövis, ökörfarkkóró, rovarporvirág.

A talaj kártevők általi fertőzöttségét is érdemes megvizsgálni telepítés előtt, különösen, ha évelő növényfajokat szeretnénk termeszteni, hiszen komoly gondokat okozhatnak a talajban lakó lárvák, hernyók, pajorok. A borsmenta például nagyon érzékeny a drótférgek (Limonus spp.), szabadföldi gyökérgubacs fonálféreg (Meloidogyne hapla), lószúnyog (Tipula spp.) vagy bagolypille fajok (Agrotis spp.) kártételére, melyek a gyökereket, rizómákat rágják meg. Ha ilyen jellegű fertőzöttség áll fenn a kiválasztott területen, vagy komoly talajfertőtlenítést kell végezni, vagy más termőhelyet kell választani.

3.1.2.6. A terület természetes növénytakarója, környező területek vegetációja

A termőhely választásnál az sem mellékes, hogy milyen (volt) a terület természetes vegetációja, mivel az a későbbiekben időről időre meg fog jelenni, gyomosítva a termesztett kultúrát. A környező területek növényzete (pl. erdő vagy erdősáv, mező, rét, legelő) is hatást gyakorolhat a termesztett kultúrára, mivel befolyásolja annak életkörülményeit. A számos pozitív hatás mellett, mint pl. mérséklik a szél sebességét, védik a talajt, csökkentik a párolgás mértékét és növelik a légnedvességet valamint a talaj nedvességtartalmát, természetes területhatárolók és a megporzó rovaroknak is életteret biztosítanak; negatív hatásaik is lehetnek a termesztett növénykultúrára. Így tápanyagot és vizet vonnak el, hőkatlant képezhetnek, árnyékolnak, elősegíthetik a kártevők és kórokozók elszaporodását és megtelepedését, a gyomosodást, stb. Megfigyelték, hogy a sávmagasság 1,5-szörös távolságán belül a termőterületen terméscsökkenés következik be.

3.1.2.7. Nagy forgalmú utak közelsége

Gyógynövények esetén (is) kerülni kell a nagy forgalmú utak menti területeken történő termesztést, mivel itt jelentős a nehézfém-szennyezés veszélye, ami az előállított termék minőségét jelentősen rontja, sőt akár eladhatatlanná is teszi. A forgalmas utak közelsége továbbá kedvezőtlenül befolyásolja a rovarmegporzást, valamint az esetleges téli sózás miatt a talaj sótartalma megnőhet, ami a későbbiekben gátolja a kultúrnövények fejlődését.