• Nem Talált Eredményt

3 A kutatási terület lehatárolása, alapfogalmak: a vezetési

3.1 A vezetési tanácsadás

3.1.5 A szakmai szereplők definíciói

Az internetes találatok, a szakmai szövetségek és a szakirodalomban fellelt definíciók tanulmányozása után érdemes feltenni a kérdést, hogy mit értenek a fogalom alatt a szakma képviselői. Ezt 11 VTMSZ tagvállalat vezetői tanácsadó cég megkérdezése alapján állítottam össze.52

A 11 tagvállalat közül négy vállalat közvetlenül a VTMSZ megfogalmazását idézte, ami bizonyítja a definíció szakmai elterjedtségét. A további hét válaszadó közül két megfogalmazást érdemes kiemelni:

 A vezetési tanácsadás olyan független személyek által nyújtott szolgáltatás, amely segít a vezetőknek azonosítani, elemezni, és megoldani az irányelvekkel, a szervezettel, a folyamatokkal és módszerekkel kapcsolatos problémákat, amelyek vállalatuknál felmerülnek.

 Az ügyfelek támogatása komplex üzleti problémák megoldásában azzal a céllal, hogy javítsuk a teljesítményt, értéket teremtsünk, és mindeközben a kockázatokat elfogadható szinten tartsuk.

Az első értelmezésnél a függetlenség és a vezetői támogatás kifejtése részletes, de a legfontosabb az adott vállalat, az adott piaci szereplő hangsúlyozása. Ez rávilágít arra az összefüggésre, hogy a vezetői tanácsadás egyik legfontosabb szerepe a piaci folyamatok által generált kihívások, környezeti változások által kialakított lehetőségek felismerése és az adott vállalat szempontjából kívánatos válasz megkeresése. Másrészről ez azt is jelenti, hogy a vezetési tanácsadás teljesen testre szabott szolgáltatás, vagyis a szolgáltatást hozzá kell igazítani minden ügyfél igényeihez és elvárásaihoz.

A második megfogalmazásban az üzleti problémák megoldása és a javuló teljesítmény, az ügyfél szempontjából mérhető érték előállítása a legfontosabb, mindezt elfogadható kockázatok mellett elérve.

Vezetési tanácsadás: olyan, az ügyfél sajátosságaihoz igazított tudásalapú szolgáltatás, amely segíti az egyes komplex üzleti problémák és lehetőségek feltárását és megvalósítását, a szervezet céljainak elérését, a hatékonyabb működést. Tipikusan olyan problémákról és lehetőségekről van szó, amelyek újszerűek, amellyel a szervezetek csak alkalmanként szembesülnek, speciális szakértelmet igényelnek, szükséges hozzá a külső, elfogulatlan nézőpont, vagy nagy kockázattal járnak.

A definícióban fontos kiemelni az ügyfelet, hiszen minden szolgáltatás sikerességének kulcsa az ügyfél, hiszen ő értékeli a folyamat eredményét. A vezetési tanácsadás területén összetett üzleti problémákról és lehetőségekről beszélhetünk, hiszen a szolgáltatás alapvetően a szervezetek53

52 A VTMSZ-nek összesen 42 tagja van, tehát a szövegség tagjai közel 25 %-ának értelmezését foglalja össze

53 Szervezet fogalma alatt értek minden gazdasági szervezetet, vállalatot, kormányzati intézményt, és non-profit szervezetet. Mindezt fontos kiemelni, ugyanis a vezetési tanácsadás hagyományosan a privát cégek felsővezetését támogatta, de napjainkra a menedzsment és infokommunikációs módszerek széleskörű elterjedése miatt a kormányzati és a non-profit szektor is igénybe vesz tanácsadási szolgáltatást.

felső vezetését célozza meg, amelyeknek napi szinten kell komplex kérdésekben állást foglalniuk.

A problémákra adott megoldások és a feltárt lehetőségek elemzése teljesen testre szabott módon kell, hogy történjen, hiszen minden szervezet eltérő és a tanácsadás sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy az adott szervezet igényeit mennyiben lehet kielégíteni.

Másrészt a vállalati stratégia kialakításában és továbbfejlesztésében is elengedhetetlen az egyedi megközelítések használata. Napjainkra bevált módszer a legjobb gyakorlatok alkalmazása, azonban minden esetben figyelembe kell venni az adott szervezet egyedi jellemzőit. Fontos kiemelni, hogy melyek a cégek erősségei, melyek azok a tényezők, ahol eltér a legjobb gyakorlatoktól, mert csak így tudnak a cégek előnyre szert tenni versenytársaikkal szemben. Hiszen, ha minden cég a legjobb gyakorlatot alkalmazza minden tekintetben, akkor a versenytársak gyakorlatilag ugyanazt a módszertant követnék, vagyis a piacvezetők elvesztenék versenyelőnyüket.

A vezetési tanácsadók igénybe vétele nagyobb rugalmasságot nyújt, és speciális tudást biztosít az ügyfél számára, így az ügyfél az alaptevékenységére tud koncentrálni.

Fontos megemlíteni a tanácsadók alkalmazásával kapcsolatos méretgazdaságosságot. Amikor több vállalat szembesül hasonló üzleti problémával, amelynek megoldását tanácsadóktól várja el, akkor a megoldás kifejlesztésével kapcsolatos költségek összgazdasági szinten csak egyszer merülnek fel (feltételezve, hogy egy tanácsadó működik a piacon); így a megoldás kifejlesztésének költsége nagyrészt megoszlik a cégek között.

A testre szabás miatt nyilván nem a teljes költség fog megoszlani, mert minden egyes esetben szükség van a megoldás továbbfejlesztésére, hogy a megoldási javaslatok az adott ügyfél specifikumaihoz igazodjanak. Mindazonáltal a szakosodás és specializáció lehetőséget ad a tanácsadó cégeknek bizonyos területeken kompetenciák építésére, így ki tudják használni az egyes projektek közötti szinergiákat.

Tanácsadók igénybevétele leginkább akkor hatékony, ha a probléma újszerű (megoldás kifejlesztésének költsége nagy), vagy ritkán merül fel (az egyszeri kifejlesztési költség nem tud megoszlani az adott ügyfél szervezetén belül). Amennyiben speciális szakértelemre van szükség, akkor általában szinte azonnal felmerül a specializált tanácsadó alkalmazása, mert ebben az esetben az ügyfél kénytelen a megfelelő képességet, kompetenciát megvásárolni.

A tanácsadók igénybevételét sokszor a külső, elfogulatlan nézőpont indokolja, hiszen a külső szakértő mentesülni tud az ügyfél szervezetén végbemenő vitáktól és az állásfoglalás kialakításában sem befolyásolják múltbeli események, konfliktusok.

A különböző szervezetek néhány esetben nagyvolumenű átalakításon mennek keresztül, vagy egyéb magas kockázattal járó projekt végrehajtásához vonnak be tanácsadót. Ezt általában az indokolja, hogy az ügyfélszervezeten belüli vezető meg szeretné osztani a projekttel járó felelősséget. Így amennyiben a projekt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor a külső tanácsadókra tudja hárítani a következmények egy részét.

Összegezve elmondható, hogy a vezetési tanácsadást a tudásgazdaság, a komplexebbé váló üzleti környezet, a kompetencia alapú vállalatvezetés és a méretgazdaságosság keltette életre és napjainkra a tanácsadók alkalmazása a vállalati és kormányzati gyakorlat részévé vált.

4 A vezetési tanácsadás fajtái és folyamata