• Nem Talált Eredményt

4 A vezetési tanácsadás fajtái és folyamata

4.3 A tanácsadás folyamata

4.3.6 A megoldási javaslat végrehajtása

A végrehajtás a tanácsadó munka egyik legizgalmasabb, és legnagyobb kihívást jelentő része.

Ebben realizálódik a korábbi munkák (ajánlat írása, adatgyűjtés, elemzés) eredménye. A változás levezénylése ritkán zökkenőmentes, jól fel kell készülni az implementálásra.

A zárójelentés alapján az ügyfél dönt arról, milyen megoldást választ, és annak végrehajtásához milyen mértékben veszi igénybe a tanácsadó szolgálatait.

Ha a tanácsadó folyamatosan részt vesz a munkában, annak az az előnye, hogy szükség esetén rögtön be tud avatkozni a folyamatba. Hátránya viszont, hogy nagyon költséges.

Projektkísérésnek nevezzük azt, ha a tanácsadó csak időszakonként van jelen. Ez a módszer rugalmatlanabb, viszont olcsóbb.

A vállalatokon belüli változtatásokat levezetni egy több lépésből álló folyamat, nem elég csupán bevezetni egy adott rendszert, meg kell tanítani az érintetteket az új rendszerben (rendszerrel) élni is.

Kotler94 az átalakítás folyamatát nyolc szakaszra bontja, mindegyik egy-egy súlyos hibával hozható összefüggésbe:

1. A változtatás halaszthatatlanságának érzékeltetése 2. A változást irányító csapat létrehozása

3. Jövőkép és stratégia kidolgozása

4. A változtatás jövőképének kommunikálása

5. Az alkalmazottak hatalommal való felruházása az átfogó cselekvéshez 6. Gyors győzelmek kivívása

7. Az eredmények megszilárdítása és további változások elérése 8. Az új megoldások meggyökereztetése a kultúrában

Az átalakítási folyamat sorrendje és lépései nagyon jól használhatóak a gyakorlatban. Első feladat a jelenlegi helyzet tarthatatlanságának bizonyítása, az ügyfél szervezetén belül a változás iránti igény felkeltése. Ezután a változáshoz szükséges projektcsapatot létrehozni, ami tartalmazza a szükséges erőforrások hozzárendelését. Következő lépésként ki kell dolgozni a

94 Kotler, P.J. – Keller, K. L. – Brandy, M. – Goodman, M. – Hansen, T. [2012]: Marketing management, Pearson Education Limited, Edinbrugh, 993 o., itt: 31.o.

jövőképet, amely megoldást ad a jelenlegi problémákra és meg kell mondani milyen lépéseken keresztül lehet a leghatékonyabban eljutni a kívánt állapotba. A projektbe bevont alkalmazottaknak rendelkezniük kell a változások végrehajtásának képességével, hatáskörüknek elegendőnek kell lenni a szervezeten belüli ellenállás megszüntetéséhez. Az ellenállás letörésének legegyszerűbb módja gyors győzelmek (quick wins) kivívása, amellyel példákon keresztül a teljes szervezettel érzékeltetni lehet a változás pozitív hatását.

Ezután a teljes változást végre kell hajtani és meg kell szilárdítani az új működési modellt;

optimális esetben a projekt átmegy normál működésbe.

A fenti séma végrehajtásához megfelelő tanácsadó tapasztalat szükséges, ugyanis nagyobb szervezetek esetében a változás mindig valamilyen ellenállást fog kiváltani. Fontos megtalálni azokat a pontokat, ahol meggyőzéssel szükséges bevonni a munkavállalókat, illetve ahol egy vezető meggyőzése után egy egyszerű utasítással meg lehet oldani a helyzetet. Saját tapasztalatom alapján úgy vélem, hogy minden helyzetben egyedi megoldásokra van szükség, és a kommunikációs készségek jelentősége kulcsfontosságú. A szakirodalom alapján sok hasznos ismeretre szert lehet tenni, azonban egy ilyen projekt vezetéséhez elengedhetetlen a megfelelő személyiség és tapasztalat.

4.3.6.1 Az ajánlások végrehajtásának előkészítése

Az ajánlások végrehajtásánál elsőként meg kell határozni a tanácsadó szerepét. Ideális esetben a tanácsadó és a megbízó együtt hozza meg a fontosabb döntéseket a változás végrehajtása során.

Első lépésben létre kell hozni egy irányító teamet, aminek tagjai lehetnek a projekt munkálatait felügyelő felső vezetők, a projekt irányításával megbízott felső vezető, az érintett részlegek vezetői és a tanácsadó részéről a projektvezető is. A csoport ideális mérete 5-10 fő között van, így elég sokan vannak ahhoz, hogy sokféle vélemény és ötlet megjelenjen, és elég kevesen ahhoz, hogy a problémákat érdemben lehessen tárgyalni, döntéseket lehessen hozni.

Érdemes elkészíteni egy stakeholder analízist (vagyis a főbb érintettek elemzését), hogy megtudjuk, hogyan látják az érintettek a tervezett intézkedések előnyeit és hátrányait. Ennek első lépéseként az érintetteken belül olyan csoportokat kell elkülöníteni, amik hasonlóképpen érzékelik és értékelik a tervezett változást. Ki kell választani a legfontosabb stakeholdereket, és meg kell győzni őket a változás fontosságáról, meg kell nyerni támogatásukat. Minél több érintettet a projekt mellé állítunk, annál gördülékenyebb lehet a változtatás végrehajtása.

Nyilvánvaló, hogy a teljes támogatottság elérése lehetetlen, de mindenképpen tisztán kell látni, hol van ellenállás a változtatással szemben, és meg kell próbálni enyhíteni rajta.

Ehhez érdemes a következő dolgokra odafigyelni95:

95 Linda K. Stroh - Homer H. Johnson [2006]: The Basic Principles of effective consulting, Lawrence Erlbaum Associates, Publishers; Mahway, New Jersey, 178., itt: 146. o.

• Komolyan kell kezelni az ellenállást. Meg kell próbálni megérteni az ellenállás okait, és válaszolni kell rájuk.

• Meg kell bízni az ügyfelet vagy a cégen belül egy kulcsembert, hogy az implementációs folyamat alatt lehetőséget biztosítson az ellenzőknek, hogy felismerjék saját érdekeiket a projektben.

• Őszinte és nyílt kommunikáció szükséges. Minden érintettnek kell tudnia, milyen változások zajlanak körülötte.

• A projektben érintetteket bátorítani kell arra, hogy olyan javaslatokat dolgozzanak ki, amik a változások lebonyolítását a legkevésbé fájdalmassá teszik. Ideális esetben, ez az ellenállást lebontja, miközben tovább fejleszti a projekt célkitűzéseit.

• Nem szabad az ellenállást személyes sértésnek venni

A zárójelentésben felvázolt terv valószínűleg részletesebb kidolgozásra fog szorulni. Fel kell vázolni lépésről lépésre a feladatokat, be kell osztani az erőforrásokat. Meg kell határozni határidőket és mérföldköveket. A váratlan események kezelésére is fel kell készülni különböző tervvariánsokkal.

4.3.6.2 Az ajánlások végrehajtása

A projekt végrehajtásához lehetséges, hogy az előkészítést irányító team összetételét meg kell változtatni. Lehet, hogy néhány emberre már nincs szükség, néhánnyal pedig ki kell egészíteni a csapatot.

A változás többféle módon megvalósítható:

• egy adott határnapon, rögzített időpontban

• a korábbi rendszerrel párhuzamosan működtetjük a bevezetésre ajánlott új rendszert

• fokozatos átállással

Akármelyik módszert is választjuk, az eredmény nem lesz rögtön érzékelhető. A potenciálisan megjelenő hátrányok, negatív hatások ellenállást válthatnak ki az érintettekből. Ennek elkerülésének érdekében a tanácsadónak folyamatosan informálnia kell az embereket a projekt aktuális állásáról, és a várható pozitív hatásokról. Az implementálás során a tanácsadó és az irányító team egyik fő feladata a folyamatos kommunikáció.

A végrehajtás során fontos mindig figyelemmel tartani a projekt jelenlegi állását. A monitoring alapvető célja az ellenőrzés. Így rögtön lehet reagálni az esetlegesen felmerülő problémákra. A monitoring lehetőséget nyújt abban, hogy a korábban meghatározott terveket felülvizsgálhassuk, jobban ráigazítsuk a szervezetre. Nincs olyan projekt, ahol nem kell eltérni az

előre elkészített tervtől. A legfontosabb az, hogy a felmerülő nehézségekre a tanácsadó gyors és hatékony választ adjon.

Ha egyes részcélokat elértünk, érdemes széles körben ismertetni a résztvevőkkel, ezzel a sikerélménnyel motiválva őket az erőteljes folytatásra.