• Nem Talált Eredményt

A számítógépes betűtípus-állományok formátumai

HIVATKOZOTT IRODALOM

7. TÉRKÉPI MEGÍRÁSOK

7.3. A számítógépes betűtípus-állományok formátumai

A betűtípusok személyi számítógépes környezetben történő használatának meghonosodása tet-te lehetővé az esztétikailag is igényes szövegszerkesztés, illetve a DTP (Desktop Publishing) elterjedését. Korábban is léteztek már számítógépes kiadványszerkesztő rendszerek speciális hardvert, szoftvert és betűtípus-formátumot használva.

A szabványosítás első lépését 1985-ben az jelentette, amikor az Apple LaserWriter nyom-tatóba beépítették az Adobe Postscript értelmezőjét. Mivel egyidejűleg megjelent a megfele-lő személyi kiadványszerkesztő szoftver is (PageMaker), ezzel kezdetét vette a „digitális for-radalom”. Hamarosan a nagyfelbontású levilágítók közös nyelvévé is vált ez a lapleíró nyelv.

A Postscript lapleíró nyelvvel együtt megjelentek az első vektoros fontok, amelyek leírása (specifikációja) azonban már nem volt nyilvánosan hozzáférhető. Később a Type3 betűtípusok megjelenésekor már közzétették a részletes specifikációt is.

Hazánkban a váltás időpontja 1987-re tehető, ekkor fejlesztették ki a Xerox Ventura Publisher DTP programot, amelynek magyar változata néhány hónappal később jelent meg, s innen kezdve ez a program kis- és nagyobb vállalkozások tucatjainak vált megélhetési forrásává. A magyar változat elkészítése ebben az időben még nem pusztán a szoftver menüinek, illetve súgóinak egyszerű lefordítását jelentette. Biztosítani kellett azt, hogy a felhasználó a képer-nyőn és a nyomtatón is láthassa az összes ékezetes karaktert, ami az előzőekben említette-ket figyelembe véve igen komoly problémák megoldását jelentette, sőt szabványosítási igénye-ket is felvetett. [4]

7.3.1. Raszterfontok

Az első időkben a betűtípusok nyomtatón történő megjelenítése a képernyőn történő megjele-nítéshez hasonlóan elemi pontokból összerakva, raszteresen történt. Ekkor a nyomtató felbon-tása szabta meg, hogy a betűkép mennyire volt részletes. A 300 dpi-s lézernyomtatók egy betű előállításához 32×32-es fontmátrixot használnak, ez pedig már eléri az írógépminőséget.

Gondoskodni kell azonban arról, hogy a betűk leírása olyan felbontású legyen, hogy

megfe-Nem latin betűs írások (cirill, görög, héber, kínai, japán, koreai, arab, thai, egyéb)

leljen a különféle nyomtatók felbontásának. Ha az adott betűtípust ennél jobb felbontásban nyomtatjuk ki, akkor már nem kapunk finomabb képet — hiába a nagyobb felbontás.

Ez azt jelentette, hogy minden betűtípus minden betűnagyságának raszteres képét külön fontállomány tartalmazta (célszerűen természetesen csak a gyakran használt méretekre készül-tek el ezek a fontok: 8, 10, 12, 14, 18 pontos méret). Előfordult — főleg a korai kiadvány-szerkesztő programok esetében —, hogy ugyanannak a betűtípusnak a különféle betűméret-ben történő tárolására több MB tárolóhely volt szükséges (holott akkoriban még a 100 MB alatti merevlemezek voltak a

leggyakorib-bak): értelemszerűen minél nagyobb betű-méretet választottunk, a raszteres fontállo-mány annál nagyobb lett.

A legismertebb, legelterjedtebb ilyen raszte-res fontformátum a régebbi HP nyomtatók PCL fontjai (SFP, SFL), továbbá a TeX tördelőrendszerek PK, PXL és GF formá-tumú állományai. Gyakran a raszteres fon-tokat szoft (soft) fontoknak is nevezik. Az elnevezés onnan származik, hogy régebben a nyomtatók csak úgy voltak képesek

sok-féle betűtípus használatára, ha beszereztünk a nyomtatók bővítőhelyeire bedugható fontkazet-tákat (cartridge). Ezekhez képest a szoft fontokat csak le kell tölteni a nyomtató (gyakran korlátozott méretű) memóriájába.

Manapság a raszteres fontok leggyakrabban ún. képernyőfontokként használatosak. A rasz-teres fontok előnye nem elsősorban a gyorsabb megjelenítés (hiszen a mai gyors processzo-rok és grafikus kártyák idejében ennek már nincs jelentősége), hanem a speciális tervezés.

Ezeket a fontokat éppen arra a célra tervezték, hogy az adott felbontásban (pixelméretben) a lehető legolvashatóbb képet adják. Megfigyelhető, hogy a grafikus operációs rendszerek ese-tenként az eltérő felbontásokban más-más képernyőfontot használnak, hogy biztosíthassák a képernyőn látható karakter megfelelő minőségét eltérő felbontás mellett is.

A vektoros fontok esetén általában a kisméretű karakterek olvashatósága romlik, hacsak az igen gondosan tervezett font képe nem változik meg kismértékben egy adott pontméret alatt.

7.3.2. Vektorfontok

A vektoralapú fontok esetén az állományban az egyes karakterek körvonalát tárolták (álta-lában Bézier-görbe segítségével) és a rendszer feladata volt az adott betűméretnek megfele-lő betűkép generálása a megjelenítő eszközökre, amelyek a plotterek kivételével végső soron raszteres elven működnek. A vektoralapú fontokat tetszőleges betűméretben lehet használni, ezek az ún. skálázható fontok.

A fentebb már említett első vektoros fontok megjelenése után az akkori vezető szoftver-cégek (Apple, Microsoft) megpróbálkoztak saját vektoros formátumaik kifejlesztésével, nem akarván, hogy ezen a kulcsfontosságú területen külső gyártóktól függjenek.

Napjainkban két vektorfont-formátum terjedt el — ezeket elsősorban Windows és Apple-MacIntosh környezetben lehet használni —, melyek képesek az ún. WYSIWYG-követelményt kielégíteni.

A fentieken kívül még léteznek más vektoros formátumok is (pl. Agfa Intellifont, mely az Amiga számítógépek natív fontformátuma; a Nimbus-Q; SunF3), ezek jó része elsősorban UNIX-os környezetben ismert, illetve mára jelentőségük lecsökkent.

Vektor és raszter font azonos karaktere

7.3.2.1. TrueType

A legtöbben a Windows grafikus keretrendszer alapvető fontformátumaként ismerik a TrueType-ot. Érdekes módon eredetileg az Apple fejlesztette ki ezt a technológiát Boss, majd Royal néven, később a Microsoft által kifejlesztett TrueImage Postscript klónnal kicserélték addigi kutatási eredményeiket. 1990-ben már elérhető volt a Mac-es támogatás (System 7), a PC-s verzió a Windows 3.1 megjelenésekor debütált 1991 áprilisában. [5]

A TrueType formátumban egy állományban tárolódik az összes szükséges információ, mely a karakterek képernyőn és nyomtatón való megjelenítéséhez szükséges. Tipikusan 30-100 kbyte egy ilyen (PC-s környezetben TTF kiterjesztésű) átlagos fontállomány mérete. Termé-szetesen a Unicode-os fontállományok mérete ennél lényegesen nagyobb lehet (10-20 MB), bár egyelőre a teljes kódtáblát tartalmazó font még nem készült.

Érdekes módon a szabványos TrueType belső szerkezetében Unicode alapú az egyes karak-terek azonosítása. Természetesen az egyes operációs rendszerek és a Unicode támogatottsá-ga jelentősen eltérő. A Windows 3.1-hez készített fontok mindenképpen csak 256 karaktert tartalmazhattak, a Windows 95 már olyan fontkészletet is értelmezni tud, amelyben 652 írás-jelet (WGL4) tud kezelni az aktív kódlaptól függően.

7.3.2.2. Postscript Type1, Type3, Type5

A Postscript Type1 volt az Adobe megelőző válasza a TrueType kifejlesztésére, a hosszú idő-re levédett specifikáció 1990 márciusában született meg.

A megfelelően precíz képernyő-megjelenítéshez külön szoftver (Adobe TypeManager - ATM) szükséges, melynek első verziója még 1990 közepén jelent meg. A kevésbé elterjedtebb Type3-as formátum esetén (mely felhType3-asználó által definiált lehetőségeket is tartalmazhat) ez nem alkalmazható. Az ATM program teszi lehetővé, hogy a Postscript fontok nem Postscript esz-közökön is kinyomtathatók legyenek (a Postscript eszesz-közökön való kinyomtatáshoz nincs szük-ség az ATM-re). S bár az Adobe TypeManagert akkoriban majdnem minden Adobe szoftver-hez mellékelik, mégis külön önálló termék volt, amely nem része az operációs rendszereknek, külön kellett megvásárolni. Mára jelentősége gyakorlatilag minimális, az ATM mint önálló programtermék megszűnt, a funkciók beépültek az operációs rendszerekbe.

A használatot tovább bonyolítja, hogy külön állományban tárolódik a karakterek körvonala (PC-s környezetben PFB kiterjesztésű állományok) és a metrikus adatok (PFM kiterjesztés).

Apple-MacIntosh rendszereken komoly hibalehetőséget okozhat, hogy szükség van még — legalább egy méretben — egy képernyőfontra is. Gyakori hiba ezen a platformon, hogy hiá-nyoznak az adott képernyőfonthoz tartozó Postscript fontállományok, aminek hatása sok eset-ben csak a végterméken tűnik fel a megrendelőnek, lévén más fontinformációkon alapul a képernyőkép és a nyomtatás.

Funkcionális különbség nincs a Type1, Type3 és Type5 között. A Type1 formátum az Adobe letölthető fontszabványa. A Type3 formátumot a további forgalmazók használhatják, míg a Type5 formátum a Postscript-alapú eszközök ROM-alapú fontjainál használatos. Egyébként a Type1 font egy önálló Postscript programnak tekinthető.

A Type1 és Type3 között sincs nagy különbség: amit a Type1 formátum tud, arra a Type3 is képes. Visszafelé ez már nem igaz: a Type3 fontok tudhatnak olyan — igaz feltehetőleg nem szabványos — dolgokat, amit a Type1 nem. A Type5 fontok még abban is különlegesek, hogy a gyorsabb működés érdekében a leggyakrabban alkalmazott méretben (10, 12 pont) gyakran különlegesen „feljavított” raszteres karaktereket használnak. Az ettől eltérő méretek esetén a Type1-hez hasonló raszterizálására van szükség.

Fontos tudni, hogy ha vegyes környezetben (IBM PC, Mac, Unix) minden platformon ugyanazon nevű Postscript állományt használjuk (esetleg ugyanattól a betűkészítőtől), még

nem garancia arra, hogy grafikus vagy szöveges állományunk hibátlanul átvihető a különfé-le platformok között.

A kétféle fontformátum közötti különbség már-már filozófiai. A Postscript fontok maguk „bu-ták”, de az interpreter ügyes, a TrueType esetében éppen fordított a megközelítés. Azaz pél-dául a Postscript esetében a fontállományban lévő „hinting” információk közlik a raszterizáló programmal, hogy milyen jellemzőkkel illene foglalkoznia, és az interpretáló program (ATM) saját intelligenciája alapján végzi a teendőket. Azaz az interpreter újabb verzióival a „hinting”

képességek várhatóan javulni fognak. A TrueType esetében olyan részletes instrukciókat is tartalmaz maga a fontállomány, amelyek rendkívül precíz megjelenítést tesznek lehetővé még viszonylag egyszerűbb körülmények között. Ezen funkciók teljes körű kihasználása azonban a fontfejlesztők nagyfokú igényességét is feltételezi.

7.3.2.3. OpenType

A Microsoft és az Adobe 1997-től közösen dolgoztak az egységes fontformátum elkészíté-sén. A két fontformátum más módokon is közeledik egymáshoz. A TrueType támogatása már megjelent a Postscript Level2 alapú egyes eszközök ROM-jában, míg a Postscript 3-ban már a szabvány része.

A Windows 2000/XP az ATM-hez hasonló fontraszterezési technológiát tartalmaz a képer-nyős megjelenítés javítása érdekében. Mindkét személyi számítógépes platform jövendő válto-zatai már valószínűleg Display Postscript képességeket is fognak tartalmazni (azaz a képer-nyős megjelenítés is Postscript alapú lesz).

A TrueType és a Postscript fontok egyesítésével keletkezett OpenType (TrueType Open version 2) probléma nélkül kezeli mindkét összetevő adatait.

Az OpenType technológia egyik célja az, hogy az alkalmazott font beágyazható legyen kü-lönféle dokumentumokba (pl. weboldalak). Az OpenType erre hatféle beágyazási szintet tesz lehetővé (platformoktól függetlenül):

Unicode-os OpenType font részlete a Windows XP karaktertáblájában

• csak olvasható, a lokális gépen nem kerül installálásra;

• olvasható és nyomtatható;

• beágyazza a fontot, de semmiféle beállítást nem tesz lehetővé;

• csak raszterfont beágyazása lehetséges;

• a beágyazott fonttal írt szöveg szerkeszthető, de csak az adott alkalmazásban;

• a beágyazott font korlátozás nélkül használható a lokális számítógépen. [11]