• Nem Talált Eredményt

A regionális és helyi jelentőségű közlekedési infrastruktúra fejlesztése

In document Térségi tervezés és programozás (Pldal 133-137)

KAPCSOLATOS EMELTSZINTŰ TERVEZÉSI KÉRDÉSEK

2. A regionális és helyi jelentőségű közlekedési infrastruktúra fejlesztése

 Regionális és helyi jelentőségű közúti közlekedési infrastruktúra fejlesztése

 Integrált közösségi közlekedési rendszerek kialakítása és fejlesztése 3. A turisztikai potenciál erősítése

 Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés

 A turizmus fogadási feltételeinek javítása

 Turisztikai szervezeti és működési feltételek javítása 4. Város- és térségfejlesztés

 Városfejlesztés

 Közösségi és humán közszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése

 Térségi és települési természet- és környezetvédelmi fejlesztések

 A régiós civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának növelése.

Támogatási összeg összesen: 269,64 milliárd Ft.

7.7. É

SZAK

-M

AGYARORSZÁGI

O

PERATÍV

P

ROGRAM

(ÉMOP)

Figyelembe véve a régió gazdasági-társadalmi helyzetét és a 2007-13-as tervezési időszak stratégiai kereteit, a program átfogó célja: A régió gazdasági versenyképességének javítása, miközben mérséklődnek a régión belüli területi, társadalmi-gazdasági különbségek. Az átfogó cél elérése érdekében építeni kell a régió ipari, gazdasági hagyományaira, tudásbázisára és figyelembe kell venni a természeti, kulturális adottságait, valamint a sajátos, aprófalvas településszerkezetét. A fejlesztési célok eléréséhez a gazdasági szereplők együttműködésének ösztönzése mellett fontos az üzleti infrastruktúra fejlesztése, a természeti értékek, kulturális örökség fenntartható hasznosítása, a kistérségi központok fejlesztése, valamint a közel azonos életesélyek megteremtése érdekében a közszolgáltatások terén található területi különbségek mérséklése. A fentiek alapján a 2007-2013-as időszakra a program az alábbi specifikus célokat fogalmazza meg:

1. A gazdaság helyi erőforrásokat, együttműködéseket kihasználó versenyképességének javítása;

2. A turizmus jövedelemtermelő képességének javítása;

3. A társadalmi kohézió erősítése és vonzó gazdasági-, lakókörnyezet kialakítása.

7.4. ábra: Észak-Magyarországi Régió

Forrás: NFÜ, 2010.

A program prioritásait úgy kellett meghatározni, hogy azok megfelelően szolgálják a program céljainak megvalósulását, miközben hatékony, átlátható végrehajtási rendszert biztosítanak. A prioritások összhangban vannak a fejlesztési célokkal, azok közvetlenül megfeleltethetők egymásnak. A következő prioritások szolgálják a program megvalósítását:

1. Versenyképes helyi gazdaság megteremtése, hogy a program a régió jelentős gazdasági potenciállal rendelkező területein és az elmaradott térségekben egyaránt segítse új vállalkozások létrehozását, az új technológiák elterjesztését, az együttműködési lehetőségek kiaknázását, amely által javul a vállalkozások működési hatékonysága, jövedelemtermelő képessége, és új munkahelyek keletkeznek a régióban.

2. A turisztikai potenciál erősítése, hogy a természeti és kulturális értékeken alapuló termékek és szolgáltatások, illetve a turisztikai termékek szervezettségének minőségi javításával, a hálózati együttműködés kialakításával a program hozzájáruljon a vállalkozások versenyképességének a javításhoz, új munkahelyek teremtéséhez, valamint az erőforrások fenntartható hasznosításához.

3. Településfejlesztés azért, hogy a nagyvárosok innovációs potenciáljuk javítása érdekében vonzzák, illetve megtartsák a magas képzettségű lakosaikat, az elmaradott kistérségek központi városainak fejlesztése révén javuljon tőkevonzó képességük és a vállalkozások működési környezete, továbbá a társadalmi szempontból szegregálódó és környezeti szempontból kockázatot jelentő városi területek megújításával csökkenjenek a társadalmi és környezeti feszültségek, erősödjön a társadalmi kohézió és javuljon az élet minősége. A falusi településfejlesztési akciókat össze kell hangolni az ÚMVP vidékfejlesztési beruházásaival.

4. Humán közösségi infrastruktúra fejlesztése, ezen belül is a kistérségi keretek között megszervezendő humán közszolgáltatások: a közoktatás, az egészségügy és a szociális ellátás megújítása jelentősen hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságnak javításához, valamint az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, így a társadalmi kohézió erősítéséhez.

5. Térségi közlekedés fejlesztése a jelentős gazdasági potenciállal rendelkező területek és turisztikai attrakciós célpontok, a kistérségek központi településeinek és a gyorsforgalmi utak elérhetőségének javítása érdekében, ami hozzájárulhat munkahelyek és a közszolgáltatások jobb elérhetőségéhez.

6. Technikai segítségnyújtás a program végrehajtásának támogatására, illetve a program céljainak teljesítése érdekében.

Támogatási összeg összesen: 298 milliárd Ft.

Az operatív program stratégiája és az egyes területek közötti forrásmegosztás az EU előírásainak megfelelően lebonyolított partnerségi egyeztetések eredményeképpen került véglegesítésre.

7.8. K

ÖZÉP

-D

UNÁNTÚLI

O

PERATÍV

P

ROGRAM

(KDOP)

7.5. ábra: Közép-Dunántúli Régió

Forrás: NFÜ, 2010.

A KDOP a 6 magyar konvergencia-régió egyikeként elsősorban az Új Magyarország Fejlesztési Terv 5. Területfejlesztés prioritásának megvalósítását támogatja. A KDOP átfogó célja, hogy a régió a gazdasági-társadalmi innováció, az állandó megújulás elemeinek hatékony alkalmazásával a magyar régiók közötti kiváló gazdasági helyzetét és jövedelem-termelő képességét megőrizze. Az átfogó cél elérését négy specifikus fejlesztési cél támogatja:

Specifikus cél Indikátor A Közép-dunántúli régió a

gazdasági-társadalmi innováció, az állandó megújulás elemeinek hatékony alkalmazásával a magyar régiók közötti kiváló gazdasági helyzetét és jövedelemtermelő képességét megőrizze.

A régió 1 főre jutó GDP-jének növekedése A foglalkoztatottak számának növekedése a régióban (1000 fő)

Innovatív és versenyképes gazdasági

környezet kialakítása A regionális OP beavatkozásainak hatására a KKV-k által előállított Bruttó Hozzáadott Érték (BHÉ) növekedése (mFt)

A regionális OP beavatkozásainak hatására a nagyvállalatok által előállított Bruttó Hozzáadott Érték (BHÉ) növekedése (mFt) A fejlesztések hatására létrehozott új munkahelyek száma

Indukált beruházások (mFt)

A régió turisztikai potenciáljának gazdagítása A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazat által előállított Bruttó Hozzáadott Érték növekedése a regionális OP beavatkozásainak hatására (mFt)

A fejlesztések hatására létrehozott új munkahelyek száma

1000 állandó lakosra jutó vendégéjszakák száma

A régió városhálózatának fenntartható

fejlesztése A fejlesztéssel érintett célterületen az

elégedett lakosok száma

A fejlesztések hatására létrehozott új munkahelyek száma

A fejlesztések által érintett lakosság létszáma az értékmegőrző beavatkozással rehabilitált területen (fő)

A fejlesztések által érintett lakosság létszáma a leromlott, vagy leromlással veszélyeztetett, rehabilitált területen (fő)

A rehabilitált területen újonnan letelepült vagy szolgáltatást nyújtószervezetek, vállalkozások száma (db)

Regionális kohézió erősítése települési, környezeti és közlekedési infrastrukturális beruházásokon keresztül

Regionális kohézió erősítése települési, környezeti és közlekedési infrastrukturális beruházásokon keresztül

A munkaerő-piacra visszajutó munkavállalók száma (fő)

Támogatott közoktatási intézmények tanulóinak/ellátottainak száma

Támogatott egészségügyi és szociális fejlesztéssel potenciálisan ellátottak száma A program kapcsán szennyvíz-elvezetéssel és környezeti fejlesztéssel érintett lakosság (fő) Kistérségi központot 20-30 percen belül elérők számának növekedése (1000 fő) Az operatív program az Európai Unió újrafogalmazott lisszaboni stratégiáját strukturális célokká transzformáló Integrált Irányelvek tíz mikrogazdasági célkitűzése közül valamennyit

és a foglalkoztatási célok nagy részét (foglalkoztatási eszközök fejlesztése, befogadó piac biztosítása, piaci megfelelés, az oktatás-képzés a piaci igényeknek való megfeleltetése) támogatja, és integráltan elősegíti az ÚMFT-ben nevesített horizontális célok – köztük az esélyegyenlőség és a megújított göteborgi fenntarthatósági célkitűzések – közvetlen, és/vagy közvetett elérését. Az operatív programok beavatkozásainak hatékonyságát, az egymást erősítő fejlesztések integrált megvalósítása zászlóshajó projektként segíti például:

 A tudás – esély

 Hét versenyképességi pólussal

 Vállalkozásfejlesztés

 XXI. századi iskola

 Tiszta környezet

 Leszakadó térségek felzárkóztatása.

Fejlesztési célok

1. Regionális gazdaságfejlesztés

 a régió gazdasági vonzerejének növelésével,

 a gazdasági hálózatok és együttműködések támogatásával,

 a gazdaság innovációs miliőjének javításával,

 a képzési és tanácsadási rendszer fejlesztésével.

In document Térségi tervezés és programozás (Pldal 133-137)