• Nem Talált Eredményt

3. KÖTELÉKVÉDŐK A MAI KÁNONJOGBAN

3.2 A Szentszék kötelékvédői

3.2.1 A Római Rota kötelékvédői

A Római Rotát úgy jellemezhetjük, hogy apostoli, rendes és társas bíróság, amely első-, másod-, harmad-, és utolsó fokon jár el. Apostoli bíróság, mert a Pápa apostoli szolgálatát látja el rajta keresztül, rendes hatáskörben jár el; bírái kollégiumban bíráskodnak (minimum három személy); és fellebbezési bíróság minden területi vagy személyi bíróság ítéletével kapcsolatban.245

243 BURKE,J.J.,The defender of the bond in the New Code, in The Jurist 45 (1985) 226: „The round out this study of the defender of the bond as seen in the 1917 and 1983 codes, a small and non-scientific survey of the current practice in tribunals in Australia, Canada and the United States was carried out.

Through interviews with practitioners in tribunals, information was obtained for six tribunals in three coutries. Considerable variety in some matters but some consistency in others were found. The results with respect to different aspects of the defender of the bond may be worth describing, under some of the headings used above. A. Status and Qualifications All but the smallest tribunal had more than one defender of the bond, with twelve being the highest number of the defenders in a tribunal, and a mixture of full-time and part-time defenders being used. Appointments have been made. The requirements of the 1917 code that defenders of the bond be doctors of canon law have similar expertise has been met in some cases by a broad interpretation of „similar” expertise with more reliance being placed on experience than on academic qualifications.”

244 A Szentszék egyházi bíróságairól Lásd!: ÉRSZEGI, M. A., A Szentszék egyházi bíróságai (http://www.euroastra.info/node/9409 - A kutatás dátuma: 2011.09.11. (Kovács Beatrix)).

245HÁRSFAI K.,Egyházi eljárásjog, Budapest 2006, 69.

A Római Rota az apostoli bíróságok közül a legismertebbnek számít, mert ez foglalkozik a hívők szélesebb körét érintő házassági semmisségi ügyekkel. A Római Rota nevét (rota, azaz kerék) legnagyobb valószínűséggel az ülésterem közepén álló nagy forgatható állványról kapta, vagy pedig a bírák köralakban elrendezett stallumairól246. Más magyarázat szerint a rota a bírák rotációjára utal, akik háromfős turnusokban kapják az egymás után érkező ügyeket. Ez az egyetlen dikasztérium, aminek tagjai nem bíborosok, hanem ügyhallgató prelátusoknak (praelati auditores) nevezett bírók, élükön a dékánnal, továbbá két ügyész (promotor iustitiae) és három kötelékvédő (defensor vinculi). Mellette működik a rotai ügyvédeket és bírákat képző Studio Rotale.

Tehát a Rota összetétele: bírók, dékán, két ügyész, három kötelékvédő. A Rota bíráit és tisztségviselőit (köztük a kötelékvétőket) minden évad elején (január végén vagy február elején) fogadja a Szentatya és értékes iránymutatással szolgál számukra, kiváltképpen a házassági ügyek tekintetében.

A Rota Romana a Szentszék rendes felebbviteli bírósága.247 Felépítését és működését saját szabályzata határozza meg (Rotae Romanaes Tribunal, Normae, 1994.IV. 18: AAS 86, 1994, 508-540; lásd! Secr. Status, Rescriptum ex audientia, 1995.

II. 23: AAS 87, 1995, 266.).248

A Rota Romana az a pápai bíróság, mely általános szabály szerint a házassági eljárásokat lefolytatja.

A házassági per megkezdésekor és az eljárás során perköltséget kell fizetni. Ez az ügy bonyolultságától és hosszától függően akár 1500 € is lehet. Egy szakértői vélemény további 775 € további költséget jelent.249

A díjak elengedése vagy mérséklése megfelelő okiratok benyújtásával kérvényezhető. Pénzügyi nehézségek nem hiúsíthatják meg a pert. Az iratok lefordítása szükséges lehet, amennyiben nincs megfelelő magyar nyelven tudó bíró a Rotánál.

246 A stallum vagy kóruspad (görög-latinból) a templomokban a szentély vagy a kórus két padján a papság illetve a kar elhelyezérére szolgáló ülőpadbútorzat. A pad üléseit magas háttámlához (dorsale) csatlakozó kartámasztók választják el. Felső részén koronázópárkány vagy baldachin van. Az ülésekhez imaszámoly csatlakozik.

247 CIC 1443. kán. – A római pápa által a fellebbezések elfogadására létesített rendes bíróság a Rota Romana.

248 ERDŐ P.,Egyházjog, Budapest 2005, 697.

249 A Rota Romana házassági eljárási perek költségével és tartalmával ez a cikk foglalkozik: WEGAN,M., Kosten und Dauer der Ehenichtigkeitsverfahren an der Rota Romana, in De processibus matrimonialibus 10 (2003), 77-78: „Ein Verfahren an der Rota kostet an sich keine großen Summen, nämlich rund 1500 Euro…Für ein Gutachten sind also tusätlich noch 775 Euro zu bezahlen.”

Mindenekelőtt a fellebbviteli eljárásra illetékes a Rota.250 Másodfokú bíróság olyan eljárásokban, ahol az elsőfokú ítélet ellen fellebbezéssel éltek. Harmad és magasabb fokú bíróság olyan esetekben, amikor más bíróságok, vagy maga a Rota ítéletet hozott, de az még nem jogerős. A Rota ítélete elleni fellebezéseket, amennyiben ez megtehető, ismét a Rota tárgyalja, természetesen másik bírói tanács. Elsőfokú bíróságként ítél a Rota olyan esetekben, melyeket a jog neki tart fenn, államfők eljárásaiban. Elsőfokon ítél azokban az ügyekben, melyek a pápának vannak fenntartva (1405. kán. 3. §251; 1444. kán. 2. §252).

A rotai perek időtartamát a CIC 1453.253 és 1682.254 kánonja szabályozza.255 Érdekes terminológiai újdonság, hogy a 11-es CIC-ben hivatalosan Sacra Romana Rota nevet viselő bíróság a 83-as CIC-ben következetesen Rota Romana néven szerepel. A 83-as CIC-ben egyébként is általános jelenség, hogy a római kúria központi hatóságainak nevéből elmarad a „szent” jelző. 256

A Római Rota bírái a kánonjogi tanulmányok után hároméves képzésben vesznek részt. Erre a célra állították fel a Rota Stúdió-ját, ahol ügyészt és ügyvédet is képeznek a bírák mellett. Ezt a legnagyobb felkészülést már a Provida Mater is megkövetelte a házassági perekben eljáró ügyvédektől. Előírás szerint a képzés három éves volt és lehetőség szerint a Rota stúdiuma keretében kellett elvégezni. A tanulmányok során kiemelt területek: igazságszolgáltatási etika, morálteológia a

250 CIC 1443. kán. – A római pápa által a fellebbezések elfogadására létesített rendes bíróság a Rota Romana.

251 CIC 1405. kán. - 3. §. A Rota Romanának van fenntartva az ítélkezés:

1. a püspökök fölött egyházi peres ügyekben, az 1419. kán. 2. §-ának érintetlenül hagyásával;

2. a primás apát, monasztikus kongregrációk legfőbb apátja és pápai jogú szerzetes intézméynek legfőbb elöljárója fölött;

3. az egyházmegyék és mindazon egyházi akár természetes, akár jogi személyek üygeiben, akiknek a római pápán kívül nincs más elöljárójuk.

252 CIC 1444. kán. - 2. § Ez a bíróság ítélkezik első fokon az 1405. kán. 3. §-ában említett ügyekben és azokban az egyéb ügyekben, amelyeket a római pápa akár saját kezdeményezésére, akár a felek kérésére a saját ítélőszéke elé rendelt, és a Rota Romanára bízott; ezekben az ügyekben második és további fokozatokon is maga a Rota ítélkezik, kivéve ha a megbízó leirat másként rendelkezik.

253 CIC 1453. kán. – A bírák és bíróságok gondoskodjanak arról, hogy az összes perek az igazságosság tiszteletben tartásával mielőbb befejezést nyerjenek, és hogy az első fokú bíróság előtt ne húzódjanak egy évnél, a másodfokú előtt pedig hat hónapnál tovább.

254 CIC 1682. kán. – 1. §. A házasság semmisségét elsőként megállapító ítéletet az esetleges fellebezésekkel és a per többi irataival együtt az ítélet kihirdetésétől számított húsz napon belül hivatalból fel kell terjeszteni a fellebbviteli bírósághoz.

2. §. Ha az első fokú ítélet a házasság érvénytelenségét mondta ki, a felebbviteli bíróság a kötelékvédő észrevételeinek és a felek esetleges megjegyzéseinek megfontolása után, határozatában vagy azonnal erősítse meg az ítéletet, vagy bocsássa az ügyet új fokon rendes vizsgálatra.

255 WEGAN,M.,Kosten und Dauer der Ehenichtigkeitsverfahren an der Rota Romana in De processibus matrinomialibus 10 (2003) 78.

256 ERDŐ P., Újítások az egyházi perjogban, in ERDŐ P., Az élő egyház joga. Tanulmányok a hatályos kánonjog köréből, Budapest 2006, 462.

bíróságra történő alkalmazással, jogtudomány a kánonjog különböző területeire, mindenekelőtt a házasságjogra, a büntetőjogra, az eljárásjogra és a szentté avatási ügyekre történő alkalmazása, valamint a bírósági gyakorlat és az adminisztratív gyakorlat a kiemelt területek. A gyakorlatokon a hallgatók tanulmányozzák a rájuk bízott ügyeket, és részt vesznek a szóbeli vitákon.257

A Pastor bonus 126. pontja szerint a Római Rota feladata, hogy gondoskodjék a hívők jogainak védelméről, az egységes joggyakorlatról, és ítéletein keresztül segítséget nyújt az alsóbb szintű bíróságoknak az ítélkezésben. Ami az első feladatot illeti, a hívek számára fellebbezési fórumot jelent akkor, ha a helyi bíróságok nem szolgáltatnak megfelelően igazságot. A második feladata az, hogy az ítéletein keresztül gondoskodjon a joggyakorlat egységességéről, és ez szorosan kapcsolódik a harmadik funkcióhoz: az ítéleteken keresztül történő segítségnyújtáshoz a bíráskodásban. Azok az ítéletek, amelyeket a Rota bírái hoznak, nagy értéket jelentenek, bár az ítéletek közzététele problémát okoz. Az ítéletek meghozatala után évekkel később közzétett döntések inkább a jogtudósok, mint a gyakorló jogászok érdeklődésére tartanak számot. Gyakran igen bonyolult az ítéletek in iure részének leírása, valamint ma már az egyházmegyei bírák, s a bíróság dolgozói közül kevesen tudnak latinul, így az ítéletek olvasása nagy nehézséget jelent számukra. Így tehát éppen a gyakorlati szakemberek - köztük a kötelékvédők is - nem tudnak hozzáférni az ítéletekhez, pedig ők profitálnának belőlük a legtöbbet, ugyanis a Római Rotán magasan képzett bírák, ügyvédek, ügyészek és kötelékvédők dolgoznak, így a rotai joggyakorlat az egész egyházban a mérvadó.258