• Nem Talált Eredményt

A PANNONHALMI SZEMLE

In document Pannonhalmi Szemle 1933 (Pldal 106-112)

a p a n n o n h a l m i Szent B e n e d e k - R e n d k i a d á s á b a n évnegyedenként jelenik meg hatíves s z á m o k b a n . F ő s z e r k e s z t ő : Dr. Strommer Viktorin. A szerkesztőbizott-s á g t a g j a i : Dr. Sárközy Pál, Dr. Kocszerkesztőbizott-siszerkesztőbizott-s Lénárd, Dr. Klemm Antal, Dr. Kü-hár Flóris, Dr- Hegyi Dámján, Dr. Holenda Barnabás, Dr. Szalay Jeromos.

Dr. Bánhegyi Jób, Dr. Radó Polikárp, Dr. Kurzweil Géza. Felelős szerkesz-tő: Dr. Mihályi Ernő. Felelős k i a d ó : Nagy Kelemen.

Előfizetési á r a é v e n k é n t 6 pengő, mely egy összegben fizetendő. Egyes s z á m á r a 2 pengő. A folyóirat szellemi részét érintő k ü l d e m é n y e k a szerkesz-tőséghez, a n y a g i részére v o n a t k o z ó k ü l d e m é n y e k pedig a kiadóhivatalhoz irányítandók. Szerkesztőség é s k i a d ó h i v a t a l : P a n n o n h a l m a , Győr m e g y e .

A Pannonhalmi Szemlében megjelenő közleményekre vonatkozó min-den jogot Fenntart a szerkesztőség. Folyóiratok, lapok c s a k a P a n n o n h a l m i Szemlére való kifejezett hivatkozással v e h e t n e k át e g é s z b e n vagy részben egyes közleményeket.

A hét évfolyam é v f o l y a m o n k é n t 3 P-ért kapható k i a d ó h i v a t a l u n k b a n . A Szent Benedek E m l é k k ö n y v külön r e n d e l v e 3 P.

A folyóirat c s e k k s z á m l á j a a Győri Első T a k a r é k p é n z t á r n á l 4474 P. Sz.

Telefon : Győrszentmárton 5.

SZERKESZTŐSÉGÜNKEK MEGKÜLDÖTT KÖNYVEK :

Dr. S c h m i e d t B é l a : Lelket a z életbe. Bp. 1933. 3'40 P.

Schilling R o g é r : D u n a k ö m l ő d és Németkér telepítés-, népiség- és nyelvtör-ténete. Bp. 1933.

Erdélyi L á s z l ó : A n o n y m u s III. Béla jegyzője. Prometheus. Szeged. 1933.

Finta S á n d o r : V á s á r o s o k . Regény. 1932. Mődling.

Dr. H e i g l L á s z l ó : A szentföldi ferencesek olasz nyelvének nyelvészeti s a j á -tosságai. Bp. 1932. S á r k á n y - n y o m d a .

Varjú Elemér : M a g y a r v á r a k . A M ű e m l é k e k Országos Bizottsága é s a Könyvbarátok Szövetsége k i a d á s a . Bp. Egyetemi-nyomda.

H e i m b u c h e r : Die O r d e n u n d Kongregationen der katholischen Kirche. 4.

Lieferung. S c h ő n i n g h . P a d e r n b o r n .

L e x i k o n für T h e o l o g i e u n d Kirche. 4. B. H e r d e r Freiburg im Br. 1932. 34 RM.

D e r G r o s s e Herder. 4. B. „ 34'50 „ Herders Welt und Wirtschaftsatlas. „ „ „ „ 42.50 „ R e n a u d i n : Assumptio B. M a r i a e Virginis Matris Dei. Taurini. Romae.

Ma-rietti. 1933. 12. L.

C a p p e l l o S. J. : T r a c t a t u s c a n o n i c o morális d e s a c r a m e n t i s . Vol. III. De matri-monio. Taurini. R o m a e . Marietti. 1933. 35 L.

C a v a n n a O. F. M. : Risposta a Möns. Faloci Pulignani in difesa dei Fioretti.

S. Maria degli Angeli tip. Porciuncola. 1932.

Dr. S z é m á n István : A z u n i o n i z m u s . V á z l a t o k az e g y h á z a k egyesülésének kérdéséhez. Miskolc. 1932. Ludvig é s Janovits k. Á r a 4 P , i s k o l á s o k n a k 3 P.

M ó r a F e r e n c : A r a n y k o p o r s ó 1933. Génius. Bp.

E r d ő s R e n é e : Örök p a p o k . Révai. Bp.

B a l a n y i G y ö r g y : Szerzetesrendek. M a g y a r Szemle Kincsestára. 72. sz.

Mihelics Vid : Keresztényszocializmus. „ „ „ 123. „ Bartomik Emma : A k ö z é p k o r . „ „ „ 14. „ C s a p o d y C s a b a : Az E s z t e r h á z y a k a l s ó l e n d v a i u r a d a l m á n a k g a z d á l k o d á s a a

XIII. sz. első felében. Bp. 1933.

Folytatása a boríték III. oldalán.

KELEMEN K R I Z 0 5 Z T 0 M , pannonhalmi főapát.

PANNONHALMI S Z E M L E

1933. MJÁUS 15. VIII. ÉVF. 2. SZ.

O

KELEMEN KRIZOSZTOM PANNONHALMI FŐAPÁT.

Március 1 l-e, Szent Gertrúdnak, „az isteni szeretet köve-tének" napja örömhírt hozott Rómából a bencésrend központi fejétől, a prímásapáttól: a Szentatya a márc. 16-i nyilvános consistoriumon prekonizálta rendünk fejét, Kelemen Krizosztom főapátot, a csupaszív atyát, a volt főapáti koadjutort. Tíz hónappal ezelőtt még könnyeket sírtak a székesegyház kő-szobrai, fekete imádság szállt fel oltárairól, fekete zászló len-gett a vár bástyájáról — hiszen olyan mélyen megrendítő volt boldogult főapátunk összeomlása — s íme nemsokára, húsvéthétfőn nagy ünnepség, örömös harangzúgás s ember-szívek meleg hullámzása, áldásimája közepette ragyogó fehér-ben új jegyes vonult be ívei alá ékesítve a kereszttel mellén, mely már nem a halált, hanem a feltámadást jelzi, az új életet hirdeti. Gyűrűjén ott ragyog a rubin vörösének szeretet-tüze, a gyémántok ereje, fején ott van azjnfula titokzatos koszorúja, kezében a békesség pásztorbotja. Új atya vonult be a rendtársak, a hívek szívébe is.

Mióta 1929 szept. 1-én mint koadjutor szíve mélységes alázatosságában bemutatkozott a konventnek, mennyi eleven-séget, közvetleneleven-séget, melegeleven-séget, magávalragadó lelkesedést s milyen krisztusi, benedeki szellemet hozott kormányzása.

Mennyi ünnepet varázsolt közénk ragyogó ékesszólása, milyen ösztönösen karolt fel minden értéket. Mennyi tapintattal fogott össze ellentétes erőket, mennyi szeretettel orvosolt bajokat, Hogyan gyújtott szavával, hogyan fellobogott a tettek tüzében.

A gazdasági bajok okozta aggodalmakat szívós tevékenysé-gével, az igények leszállításával, fokozott takarékossággal, munkatársainak jó megválasztásával, sikeres műveletekkel eloszlatta s máris szilárdabb anyagi helyzetet teremtett. Istenbe kapcsolódó lelkéből nagy erő áradt ki rendjére s a rend vezetése alatt álló intézményekre. Ez a mélyen természetfeletti gondolkodás az ő eddigi ideiglenes kormányzásának gazdag öröksége. A rend belső békéje, fegyelmezettsége, amit gyara-pított, a sok jóbarát, akiket szívével szerzett, mindenét szét-osztani vágyó alamizsnás, nemes önzetlensége mind

természe-tessé tette, hogy a rend nagy többségének szavazata őt kívánta a főapáti székbe s hogy a Szentatya kegye őt emelte a nagy elődök örökébe. Hiába kérte felmentését kétszer is két műtéttől meggyengült egészségére hivatkozva, szívós erejétől remélte a rend is, a szentszék is a szebb jövőt, álmaink valóraválását.

Valóban, nagy feladatok várnak az új főapátra. Nehéz örökséget vesz át. A 900 éves magyar bencés mu.lt s az 1400 éves egyetemes bencés mult minden dicsősége, minden szent-sége, minden tudományossága, minden jó kultúrmunkája a felelősség súlyos terhét rakja vállára, lelkére. Ennek a nagy felelősségnek a tudatát emelheti az egyetemes bencésrend mai erős lendülete, virágzása a régi európai területeken is, de a többi világrészben is, a lelkiség, a tudomány, művészet, isko-lák, nevelés, lelkipásztorkodás terén egyaránt, de főleg a misz-sziók és a liturgikus élet terén. Az új főapát lelkiéletének mélysége, bensőségessége biztosítéka a magyar bencésrend belső élete továbbfejlődésének, szerzetesi életünk elmélyedésé-nek, a Szentatya szándékai s az új kódex szerinti megújho-dásunknak. — A haza, a társadalom, a nagy nyomor mély szociális gondolkodást, érzést, de főleg cselekvést kíván. Az az ember, akiben az auri sacra famesnak még a csírája sincs meg, aki egész életében a mindenét kiosztó alamizsnálkodás-nak volt a példája, az az ember megtalálja a módját analamizsnálkodás-nak, mikép tegye boldoggá azokat, akiknek életét a Gondviselés hozzáfűzte. Rajta lesz, hogy az a magyar föld, mely neki életet, tehetséget adott, boldog és erős legyen. Hiszem, hogy rendünk gazdasági életének felvirágoztatása követi az ő ala-mizsnás lelkének munkáját, mert aki a szegénynek ad, Isten-nek ad gazdag kamatra. — A tudomány tudománypolitikát kíván tőle. 0 ezen a téren is megértő. Cambridge, Párizs, Ber-lin, Róma, Bécs,Grác, Budapest egyetemein, tudományos környe-zetében nevelődtek, képződtek tovább fiatal főiskolai tanáraink.

A testnevelés fokozottabb művelésével tette fogékonyabbá a szellemi művelődésre növendékeinket. Nyelvtudásunk ggara-pítása szempontjából külföldi kolostorokkal állunk csereviszony-ban. A hatéves főiskolai tanfolyam behozatala nagyban elmé-lyíti a kiképzést. A tudományos intézetek, szemináriumok intézményes felállítása nagy lendületet hozott a főiskolai életbe.

A Pannonhalmi Szemle ékestollú pártfogót nyert személyé-ben. — A visszaállító levél tanítórenddé tette a bencéseket s százéves multunk összeforrasztott bennünket a városokkal, ahol működünk. Mint volt pápai és pesti tanár, mint volt győri igazgató és házfőnök megmutatta, hogy az iskola és a társadalmi működés mennyire kedves tere tevékenységének. — Nyalkai 10 éves minta lelkipásztorkodása a pannonhalmi egy-házmegye kormányzatára készítette elő. — A művészetek pártolása még nehéz anyagi körülmények közt sem hiányzik programmjából. A márványban ragyogó káptalan hiányzó

képét (Szent Imre csókja) a Szent Imre-jubileummal kapcsolat-ban nagy áldozattal megfesttette.

Nem tudom, ^mennyi harc, mennyi küzdelem, szenvedés, mennyi emésztő láz vár reá az elburkolt jövendőben, de tudom, hogy az eljövendő arany sugarakkal, fény szálakkal lesz átszőve, a felhők peremén ki-kicsillan a napsugár, a ködön keresztül már is átszűrődik az álomszerű fény. Akinek kormányzása alatt az arany istenverte éhe nem kísért, akinek egészen tiszta, feddhetetlen lénye úgy magába hamvasztotta a földies, érzé-kies gondolkodást, annak atyai uralma alatt fel kell, hogy harsogjon a szellem, a lélek, az isteni mindenható kegyelem ereje. Szeretetet szórt, szeretetet gyűjtött egész életében, hiszem, hogy kormányzása is szeretettel kapcsol magához mindenkit.

Istenért, Istennel dolgozott eddig, Istenért, Istennel dolgozik ezután is. Szívet adott mindig szívért, szívet ad a jövőben is.

Hiszem, hogy kormányzásából Isten bőséges áldása, nagy üdvösség árad rendünkre, egyházunkra, hazánkra.

In document Pannonhalmi Szemle 1933 (Pldal 106-112)