• Nem Talált Eredményt

A nyomásmagasság-ábra

In document Vízgazdálkodás (Pldal 75-81)

0 (31)

alakra, ahol:

p/γ = az abszolút nyomásnak megfelelő nyomásmagasság, (m);

po / γ = a légköri nyomásnak megfelelő nyomásmagasság, (m);

h = a víznyomásnak megfelelő nyomásmagasság, (m).

Így tehát a nyomásmagasságokra egy hosszúság dimenziójú, méter mértékegységű tagokból álló egyenletet kapunk.

A p0 légköri nyomást, illetve az ennek megfelelő nyomásmagasságot általában nem vesszük számításba, hiszen - mivel a szerkezetre minden irányból hat - a szerkezet egyensúlyának számításakor is kiesik.

A nyomásmagasság-ábra

Ha egy nyugalomban levő folyadéktér valamely határolósík felületének minden egyes pontjában - a felületre merőlegesen - felrakjuk az adott pont folyadékfelszín alatti mélységét, akkor a nyomáseloszlással arányos, nyomásmagasság-ábrát szerkesztettünk (14. ábra). Az

2 Leonhard Euler (1707-1783) svájci matematikus a később szereplő, híres Daniel Bernoulli (Euler jó barátja) édesapjának, Johann Bernoullinak és nagybátyjának, Jakob Bernoullinak a tanítványa. Előbb I. Katalin meghívására 16 évet töltött Oroszországban, Szentpéterváron, majd Berlinben dolgozott. Később II. Katalin kérésére ismét visszatért Oroszországba.

76 ábrán a nyomás (pontosabban a nyomásból származó elemi nyomóerők) irányát nyíllal jelöljük.

14. ábra. A nyomásmagasság-ábra szerkesztése

A nyomásmagasság-ábra segítségével meghatározható az érintett felületre ható eredő nyomóerő is. Ha a nyomásmagasság-ábrát kiterjesztjük a térbe (három dimenzióba), akkor az így keletkező terhelési test térfogatát a folyadék fajsúlyával megszorozva kapjuk az eredőerő nagyságát, vagyis általánosan

V

F (32)

ahol:

F = az eredőerő nagysága, (N);

V = a nyomásmagasság-test térfogata, (m3);

γ = a folyadék fajsúlya, (N/m3).

A 15. ábrán szemléltetett - egyszerű, függőleges, derékszögű négyszög felületre ható – nyomás esetén, a (32) képlet alapján

2 2

1 h2

b bhh

bA

F (33)

ahol:

b = a felület szélessége, (m);

A = a nyomásmagasság-ábra területe, (m2);

h = a vízmélység, (m).

77 A nyomáseloszlásból származó eredőerő meghatározható - a nyomáseloszlás felületmenti integrálásával - a felület nagyságának, melyre a nyomás hat (A'), felület súlypontja vízfelszín alatti mélységének (hs) és a folyadék fajsúlyának szorzataként is:

s h A

F ' (34)

15. ábra. A nyomáseloszlásból származó eredőerő meghatározása

A (32) és a (34) egyenlet tehát azonos eredőerő-nagyság értéket eredményez.

A 15. ábra egyszerű esetére

) ( 2 );

(

' 2 h m

h m bh

A s

tehát a (34) képlet alapján

2 2

h2

h b bh

F (35)

Mint látható a (33) és a (35) egyenlet azonos értéket eredményez.

Az 14. ábra példáján ferde síkfelületre az eredőerő fajlagos (1 m széles sávra eső) értéke

78 2

F hl (36)

támadáspontja a mélység 2/3-ában és a szélesség felében van.

Az előzőekben bemutatott két számításban [(33) és (34) képlet] szereplő felületek, A és A' mást-mást jelentenek, úgymint A- a nyomásmagasság-ábra területe, A' - a vizsgált felület nagysága.

Az eredőerő nagyságának kiszámításán kívül az egyértelmű megadáshoz támadásvonalát is meg kell határozni. Az erő támadáspontja a vizsgált felületen nem annak súlypontjában van, hanem a nyomásmagasság-test súlypontján megy keresztül.

Egyszerű példánkban, a 15. ábrán láthatóan, tehát nem S, hanem T pontban van az férő támadáspontja, amely a jelenlegi nyomásmagasság-test súlypontjával (függőleges felületről, és így vízszintes nyomásról lévén szó) azonos magasságban, tehát a h mélység vízfelszíntől mért 2/3-ában és a b szélesség felében van.

16. ábra. Vízszintes és függőleges nyomásmagasság-ábrák

A nyomásmagasság-ábra és a nyomóerő felbontható vízszintes és függőleges komponensekre. A vízszintes nyomásmagasság-ábrát a felület függőleges vetületére szerkesztjük. A függőleges ábra a felület és a vízfelszín - vagy annak meghosszabbítsa - közötti területet jelenti (16. ábra). A függőleges nyomásmagasság-ábrát a latin eredetű

„vertikális" szó nyomán V-vel, a belőle származó eredőerőt V-vel, míg a vízszintes ábrát a görög-latin eredetű „horizontális" szó nyomán H-val, a belőle származó eredőt H-val jelöljük, míg a korábban ismertetett, ún. eredőábrákat a szintén latin eredetű „rezultáns" szó nyomán R-el jelöljük.

79 A 14. ábra példáját a ferde sík felületet ily módon felbontva a 17. ábra mutatja.

)

17. ábra. Vízszintes és függőleges nyomásmagasság-ábrákból számított eredőerők meghatározása

Eredőjük nagysága általánosan az

2

2 H

V

F (39)

összefüggéssel határozható meg, esetünkben (37) és (38) felhasználásával:

2

ami természetesen megegyezik 36 képlet eredményével.

Irányára a

h a H

tg V (41)

80 egyenlet megadja, hogy valóban merőleges a β iránytangensű sík felületre.

Mind ez ideig kizárólag sík felületekre szerkesztett nyomásmagasság-ábrákról beszeltünk.

Görbe felületek esetén az eredő, vagyis a felületre merőlegesen rajzolt abrak torzításokat okoznak, így nem alkalmasak nyomásból származó erők, de még a nyomáseloszlások ábrázolására sem.

Példaként vizsgáljuk azt a nyilvánvaló esetet, amikor egy vékony, merev, görbe felületre mindkét oldalról azonos víznyomás hat (18. ábra), hiszen mindkét oldalán azonos a vízszint.

Ha az eredő ábra szerkesztési elveinek megfelelően minden egyes pontban merőlegesen felmérjük a vízfelszín alatti mélységet, akkor a 18. ábrán vázolt két, ellentétes irányú, görbe vonalak által határolt ábrát kapjuk, amelyeknek- akár részben, akár egészében nézve - a területe egymástól lényegesen eltér, tehát az eredőerő meghatározására, a torzítás miatt nem alkalmazható.

18. ábra. Görbe felületre rajzolt nyomásmagasság-ábra

Görbe felületek esetén kizárólag a vízszintes és függőleges nyomásmagasság-ábrákat használjuk és belőlük az eredőt a már ismertetett módon, a (40) képlet alapján határozzuk meg.

Úszás, felhajtóerő

A folyadékba merülő, más szóval úszó testekre oldalirányból ható nyomás, illetve erők eredője zérus. Egyensúlyban levő testre függőlegesen ható erők a súlyerő és a felhajtóerő. Ez

81 utóbbi Archimedes3 tétele szerint a test által kiszorított (a test folyadékszint alá merülő térfogatával megegyező térfogatú) folyadék súlyával egyenlő.

A vízbe merülő test egyensúlyi helyzete tehát a folyadékfelszínhez képest a súlyerő és a felhajtóerő viszonyától függ, más szóval a test átlagsűrűségének (ρt) és a folyadék sűrűségének (ρ) viszonyától.

─ Ha ρt < ρ, a test a felszínen úszik, olyan mértékig merülve a folyadékfelszín alá, hogy a G súlyerő és az F felhajtóerő egyenlő legyen, F = G.

─ Ha ρt = ρ, a test teljes térfogatával a folyadékba merülve, bármely mélységben lebegő helyzetben marad, F= G.

─ Ha ρt > ρ, a test lesüllyed a folyadéktér fenekére, F < G.

A felhajtóerő nemcsak tiszta folyadéktérben érvényesül, hanem például - talajvíz jelenlétekor - a talajban is. A talajvízszint alá süllyesztett szerkezetek, létesítmények, például alapozási szerkezetek, tartály vagy zárt fenekű akna létesítésekor, a felhajtóerővel számolni kell. Az előzőekben leírt Archimedes-i tétel alapján számítható.

Folyadékmozgás nyomás alatti csővezetékben

In document Vízgazdálkodás (Pldal 75-81)