• Nem Talált Eredményt

A nyertes szervezetek foglalkoztatottai, önkéntes segítői

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 114-120)

IV.2. A nyugat-dunántúli nyertes nonprofit szervezetek jellemzői

IV.2.6. A nyertes szervezetek foglalkoztatottai, önkéntes segítői

A Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatain nyertes nyugat-dunántúli nonprofit szervezetek nagyobb arányban alkalmaztak fizetett munkaerőt, mint a harmadik szektor munkáltatói együttesen. 2007-ben a nyertes szervezetek több mint fele (54,1%-a) rendelkezett fizetett alkalmazottal, négyötödüknek főállású, teljes munkaidős foglalkoztatottja is volt. Ezek az arányok többszörösen felülmúlták a régió összes civil és nonprofit szervezetére jellemző értékeket.

0 10 20 30 40 50 60 Fizetett munkaerőt alkalmazó

szervezetek Főállású, teljes munkaidős

foglalkoztatottal (is) rendelkező szervezetek

% Nyertes szervezetek Nyugat-Dunántúl

38. ábra: A fizetett munkaerőt alkalmazó nonprofit szervezetek aránya, 2007 Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai

alapján saját szerkesztés

A pályázati támogatást elnyert civil szervezeteknél 2007-ben összesen mintegy 1 300 főt foglalkoztattak, szinte valamennyiüket főállásban teljes, illetve részmunkaidősként. A számított főállású foglalkoztatottak száma alig több mint 1 100 főt tett ki. A létszámon fele-fele arányban „osztoztak” a klasszikus civil és az egyéb nonprofit szervezetek. A klasszikus civil szférában átlagosan 14 fő fizetett munkaerő állt alkalmazásban egy-egy szervezetnél, szemben az egyéb nonprofit szféra 51 fős szervezetenkénti átlaglétszámával.

A rendelkezésemre álló adatok azt mutatják, hogy a bevételnagyság növekedésével egyenes arányban nő a fizetett munkaerőt alkalmazó szervezetek aránya és minél nagyobb a bevétel, annál nagyobb munkaerő koncentrálódik e szervezetekben. Esetünkben a fizetett munkavállalóknak csaknem a kilenctizede tartozott az 50 millió forintnál nagyobb bevétellel rendelkező nyertes szervezetekhez, míg az alacsony bevétellel gazdálkodó, kevésbé intézményesült szervezeteknél nem, vagy csak elvétve találtam olyanokat, ahol rendszeresen fizettek a munkatársaiknak.

A foglalkoztatási formák közül a teljes munkaidős állást betöltők hányada a nyertes szervezeteknél nagyobb, míg a részmunkaidősöké és a nem főállásúaké kisebb volt, mint a régió egészében.

0%

39. ábra: A foglalkoztatottak megoszlása foglalkoztatási mód szerint, 2007 Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai

alapján saját szerkesztés

A számított főállású foglalkoztatottak szervezeti forma szerint megoszlását az alapítványok és a közhasznú társaságok dominanciája jellemezte. 2007-ben a fizetett munkaerő számított létszámának 43,4%-a (493 fő), illetve 47,6%-a (541 fő) dolgozott e szervezeteknél. A foglalkoztatottak 92,5%-át a legnagyobb bevételű szervezetek alkalmazták (24. táblázat).

23. táblázat A nyertes szervezetek számított főállású foglalkoztatottjainak megoszlása bevételnagyság és szervezeti forma szerint, 2007

Szervezeti forma

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai

Legnagyobb számban és arányban a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra és a gazdaságfejlesztés, munkaügy területén működő szervezetek alkalmaztak főállású munkatársakat. 2007-ben az egy szervezetre jutó számított főállású foglalkoztatotti létszám a fizetett munkaerővel dolgozó nyertes szervezeteknél átlagosan 19 fő volt (a régió összes szervezetére jellemző 9-el szemben), ezen belül az oktatás tevékenységcsoportban 48, a szociális ellátásban 40, a kultúra területén 34 fő jutott egy munkáltatóra.

40. ábra: A nyertes nonprofit szervezetek számított főállású foglalkoztatottainak megoszlása tevékenység-csoportok szerint, 2007

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai alapján saját szerkesztés

A nyertes szervezetek közül majdnem minden harmadik kötött megbízási szerződést magánszeméllyel. Leginkább a klasszikus civil szervezetek éltek ezzel a foglalkoztatási lehetőséggel, jórészt az oktatás, a szociális ellátás és a gazdaságfejlesztés tevékenységi főcsoportokban. Az összes szerződéses foglalkoztatott héttizedének a megyeszékhelyi szervezetek adtak munkát. 2007-ben a mintegy ötszáz szerződéses megbízott munkaereje 83 főállású teljes munkaidős munkavállalóénak felelt meg.

2007-ben az önkéntes segítőkkel rendelkező szervezetek aránya a nyertesek között (56,9%) kisebb volt, mint a harmadik szektor egészében a Nyugat-Dunántúlon (63,6%). Az önkéntesek nagy többsége az egyesületek, egyéb társadalmi szervezetek, vagyis a klasszikus civil szervezetek tevékenységét támogatta. 62 szervezetben 8 és félszáz önkéntest regisztráltak a statisztikák, az általuk elvégzett munkaórákkal 51 főállású, teljes munkaidős munkavállalót tudtak kiváltani.

24. táblázat A nyertes nonprofit szervezetek önkéntes segítőinek főbb mutatói szervezeti

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai alapján saját szerkesztés

Az önkéntes munka jelentősége nagyobb hangsúlyt kapott a szerényebb bevételű nonprofit szervezetekben. A bevételnagyság alapján közepesnek mondható (501 ezer és 5 millió forint között) szervezetek nyolctizedénél volt önkéntes segítő, s az önkéntesek több mint fele itt dolgozott. A településtípusok esetében pedig az figyelhető meg, hogy a településnagyság csökkenésével nő az önkéntesek által támogatott szervezetek aránya és az önkéntesek száma. A régióban a nyertes községi szervezetek háromnegyed részét támogatta a segítők 82,5%-a.

A legtöbb önkéntes a településfejlesztés, a sport, a kultúra, a szabadidő, a szociális ellátás és a környezetvédelem területén működő civil szervezetek munkáját segítette. 2007-ben az önkéntes munkaórák száma egy főre vetítve a nyertes szervezeteknél – az egyes tevékenység-főcsoportok közötti jelentős szóródás mellett – átlagosan 127 órát tett ki. A fajlagos mutató értéke kiugróan magas volt a közbiztonság védelme, a szakmai, gazdasági érdekképviselet, valamint a gazdaságfejlesztés területén.

2007-ben a nyugat-dunántúli régió nyertes szervezeteiben mintegy 2 600 fő tevékenykedett valamilyen formában, munkájuk fele annyi főállású foglalkoztatott munkájának felelt meg. A számított mutatók szerinti foglalkoztatotti szerkezet a nyertesek esetében markánsan eltér a Nyugat-Dunántúl összes szervezetére jellemzőtől. A szektor

egészében az önkéntes támogatók, a sikeresen pályázóknál a főállásúak munkavégzése volt a jelentősebb. 2007-ben a nyertes szervezetek humánerő-kapacitásának 89,4%-át tették ki a főállásúak, szemben a régiós 71,0%-kal, míg a munkaerő mindössze 4,0%-át kitevő önkéntesként foglalkoztatottak aránya jócskán alulmúlta a régiós átlagot (24,7%).

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Alapítvány Közalapítvány Egyesület, egyéb társadalmi szervezet Szakmai, munkáltatói érdekképviselet Közhasznú társaság

Főállású Szerződéses Önkéntes

41. ábra A nyertes nonprofit szervezetek humánerő-kapacitásának összetétele, 2007 Forrás: Központi Statisztikai Hivatal és az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai

alapján saját szerkesztés

A nyertes szervezetek mindössze egytizede döntött úgy, hogy a feladatok végrehajtása során mindhárom foglalkoztatási formában (főállású, szerződéses, önkéntes) alkalmaz munkaerőt. Egy kivételével valamennyi szervezet 50 főnél kevesebb humánerő-kapacitással rendelkezett 2007-ben.

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 114-120)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK