• Nem Talált Eredményt

ábra: A nonprofit szektor jogi és statisztikai fogalmának kapcsolata

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 28-32)

VII. Összefoglalás

1. ábra: A nonprofit szektor jogi és statisztikai fogalmának kapcsolata

Egészen más megfontolásokból indul ki a nemzetgazdaság-statisztikai definíció. Az e szerint besorolt szervezetek teljesítményét három alrendszerben számolják el. A nemzeti számlák összeállítása során az 1. ábra belső körében feltüntetett, tehát a statisztikai definíciónak megfelelő szervezetek közül azokat kell a háztartásokat segítő nonprofit szektor részének tekinteni, amelyek alapvetően a lakosságot szolgálják, bevételszerző tevékenységet csak korlátozott mértékben folytatnak, finanszírozási forrásaik között túlsúlyban vannak a magántámogatások. A döntően állami támogatásokból élő szervezeteket a kormányzati, a főképp díjbevételeikre támaszkodó nonprofit szolgáltatókat és a munkáltatói érdekképviseleteket pedig a vállalati szektorban kell számba venni. A kormányzati szektorba tartoznak azok a közalapítványi, alapítványi vagy közhasznú társasági formában működő nonprofit intézmények, amelyek működésében az állami felügyelet közvetlenül érvényesül, továbbá bevételeiknek több mint 50%-a költségvetési forrásból származik. A vállalati szektort alkotják a nagyrészt piaci termelést folytató, azaz költségeiket árbevételből fedező nonprofit intézmények, továbbá a munkaadói érdekképviseletek, a vállalkozók, munkáltatók és termelők szervezetei, valamint a

Politikai pártok

Önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak Egyházak,

szerzetesrendek A szektor statisztikai fogalma Alapítványok Közalapítványok

Egyesületek Egyesülések Köztestületek Érdekképviseletek Közhasznú társaságok Nonprofit intézmények

már nem, de a joginak még megfelelő szervezetek közül a nemzetgazdasági elszámolások a háztartásokat segítő nonprofit szektorba sorolják ugyanígy a politikai pártokat és az egyházakat, szerzetesrendeket is. Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak gazdasági teljesítményét ugyanakkor a pénzintézeti szektorban veszik figyelembe.

II.2.2. Adatforrások és adatfeldolgozás

A nonprofit szektor méretére vonatkozó becsléseknél mutatkozó különbségek további forrása, hogy a szervezetek számáról több, egymástól lényegében független nyilvántartásból nyerhetők adatok. Ezek a regiszterek céljaikat, tartalmukat, működési elveiket és karbantartási szabályaikat tekintve egyaránt különböznek egymástól.

A nonprofit szervezetek számára vonatkozó adatok három nyilvántartásból származnak. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) adatbázisában azok – a közhasznú társaságok és egyesülések kivételével – minden olyan nonprofit szervezet szerepel, amelyet önálló jogi személyként bejegyeztek, és a későbbiekben hivatalosan nem szüntettek meg. Mivel a feloszlott egyesületek és vagyonukat vesztett alapítványok jelentékeny része elmulasztja a megszűnés bejelentését, ezért a nyilvántartásban szereplő szervezetszám messze meghaladja a jogi értelemben még működők számát. Folyamatosan problémát okoz az is, hogy az OITH által vezetett nyilvántartás sok esetben hibás, nem létező szervezeteket és elérhetőségi adatokat tartalmazó információkat tartalmaz1. Az elmúlt években történtek ugyan kísérletek arra, hogy a hazai nonprofit regisztereket összehangolják és aktualizálják, de ezek erőforrások hiányában meghiúsultak, a civil és nonprofit szervezetek pontos számáról ma sincsenek pontos és megbízható információk2.

Szintén jelentős azoknak a nonprofit szervezeteknek a száma, amelyeket a gazdálkodó szervezetek regiszterében (GSZR) tartanak nyilván. Ebbe az adószámmal rendelkező valamennyi gazdálkodó szervezet belekerül, függetlenül attól, hogy önálló jogi

1 Részben ezzel magyarázható, hogy miközben a KSH adatai szerint nagyjából 60 ezer nonprofit szervezet működik Magyarországon az OITH adatai szerint az ilyen szervezetek száma 80-100 ezres nagyságrendet képvisel.

2 A 2007 nyarán elfogadott 1065/2007. (VIII. 23.) Korm. határozat (a kormányzati civil kapcsolatok fejlesztését szolgáló egyes intézkedésekről) 2008. június 30-ai határidővel előírta egy ún. civil információs portál működtetését, amelyen elvileg elérhető a minisztériumok és egyéb központi államigazgatási szervek által az Interneten közzétett, civil szervezetekre vonatkozó minden nyilvános információ, és tartalmazza a civil szervezetek részére juttatott támogatások adatait. A hiánypótló jellegű portál (http://www.civil.info.hu) működik ugyan, de a hozzáférhető információk köre és használata korlátozott. A kormányhatározathoz kapcsolódóan alakult meg a Civil Adatbázis Egyeztető Munkacsoport a bírósági adatbázis aktualizálását,

személy vagy sem. A GSZR adatforrása elsődlegesen az APEH. Amennyiben az adóhatóságnál a szervezetek nem jelentik be megszűnésüket a bírósági nyilvántartáshoz hasonlóan az adott szervezet tényleges működésére vonatkozó információk frissítése a GSZR-ben sem történik meg. A regiszter tartalmazza az alapítványokat és egyesületeket, a közhasznú társaságokat és egyesüléseket, valamint az önálló jogi személyként nem, de adóalanyként regisztrált párt- és szakszervezeti alapszervezeteket, plébániahivatalokat.

Nem tartalmazza ugyanakkor azokat a hivatalosan bejegyzett nonprofit szervezeteket, amelyeknek nincs adókapcsolatuk.

Az említett két nyilvántartásnál felmerült probléma áthidalására hivatott a KSH-adatbázisa, a nonprofit szervezetek regisztere (NPREG), amelyet az évenkénti kérdőíves adatfelvétel segítségével rendszeresen aktualizál a hivatal. A nyilvántartás frissítését segíti a szektor szereplőivel az évek során – pl. tematikus konferenciák alkalmával – kialakított jó kapcsolat, és ebből adódóan a szektorális intézmények speciális regisztereihez való hozzáférhetőség is. A Központi Statisztikai Hivatal így naprakésszé tett nyilvántartása a bírósági regiszterénél alacsonyabb, de a valóságot jobban közelítő szervezetszámot jelez.

Felhasználásával a hazai nonprofit szektor teljes körére vonatkozóan lehet megbízható információt nyújtani a ténylegesen működő nonprofit szervezetek társadalmi szerepéről és legfontosabb gazdálkodási mutatóiról. A KSH adatbázisára alapozott publikációkban1 azoknak a bíróságon bejegyzett, adóalanyként vagy anélkül működő nonprofit szervezeteknek az adatait összesíti, amelyek a statisztikai definíciónak megfelelnek, és semmilyen forrásból nem kapott a megszűnésükre vagy működésük szüneteltetésére utaló jelzést. Szükséges annak megemlítése is, hogy a nonprofit szervezetek a nyilvántartásban tevékenységi kód alapján kerülnek besorolásra. Ez a besorolás a nemzetközi gyakorlatban kifejlesztett osztályozási rendszer (International Classification of Nonprofit Organizations) adaptálásával készült.2 Ez a rendszer egyrészt az adatok részletes, nemzetközi összehasonlításra alkalmas feldolgozásának könnyítését szolgálja. Másrészt lehetőséget teremt a több tevékenységi csoportot átfogó, egyéb leválogatási szempontok (pl. ifjúsági szervezetek, hátrányos helyzetű rétegekkel foglalkozó szervezetek) szerinti keresésre is.

A szektor tényleges tevékenységének, gazdasági súlyának, finanszírozási jellemzőinek és társadalmi támogatottságának feltérképezéséhez szükséges első teljes körű

1 Ilyenek a "Nonprofit szervezetek Magyarországon" című sorozat évente megjelenő kötetei, valamint azok a tanulmányok, amelyek minden évben a nonprofit szektor más és más részterületére irányuló kiegészítő adatgyűjtés eredményeit foglalják össze.

statisztikai adatgyűjtést – kísérleti jelleggel – az 1992-es évre vonatkozóan 1993-ban hajtotta végre a KSH. A következő évben, a tapasztalatokra építve lényeges változtatásokat hajtott végre mind a kiküldött kérdőív szerkezetében, mind az adatfeldolgozás módszereiben. Azóta is az akkor bevezetett – az évenkénti módosításoktól, kiegészítésektől eltekintve lényegében változatlan – adatgyűjtési eljárást alkalmaz. Az adatszolgáltatókkal kialakított korrekt kapcsolatok eredményeképp a kérdőíves megkeresésekre adott kezdeti egyharmados válaszolási arány ma már közelíti a 80% körüli értéket. Az adatfelvételek beérkezését követően megtörténik az ellenőrzés és javítás, majd matematikai módszerekkel az adat állomány vizsgálata.

Az 1993-tól 2008-ig évente végrehajtott, a teljes nonprofit szektorra kiterjedő adatgyűjtés eredményei rendszeres publikációkban, bő táblaanyaggal jelennek meg, melyek a különböző mutatók idősoros bemutatását is lehetővé teszik.

II.3. A nonprofit szervezetek számának alakulása, befolyásoló tényezők

Az 1948-1989 közötti időszakot az önszerveződések szigorú állami korlátozása jellemezte. Az Alkotmányba foglalt egyesülési jog a gazdaság és társadalom szűk területén sokáig csupán a dolgozók „kiváltsága” lehetett. Egyesületek csak ezen réteg társadalmi, kulturális és egyéb tevékenységének fejlesztése érdekében jöhettek létre. Az 1972. évi alkotmánymódosítás már állampolgári jogként deklarálta az egyesülés szabadságát. Majd egy évtizeddel később ugyan jogszabállyal lazítottak az egyesületek feletti felügyelet szigorán is, de e szervezetek alapítása továbbra is csak semleges vagy éppen preferált területeken volt lehetséges. Az 1980-as évek végén az országban mindössze 8 514 egyesület működött, köztük legnagyobb arányt a sportegyesületek képviseltek (36%), azokat követték a szabadidős (24%) és a tűzoltó egyesületek (14%) (KSH, 1989).

1949 után az alapítványok az egyesületekénél is mostohább helyzetbe kerültek, alapítványt csak az illetékes miniszter jóváhagyásával lehetett létrehozni, majd 1959-et követően az alapítványt, mint jogintézményt is megszüntették.1Az egypártrendszer idején az alapítványi élet gyakorlatilag megszűnt, a háború előtti jelentős alapítványi vagyon pedig nagyrészt az állam tulajdonába került. Az 1980-as évek második felében egyre erősebb társadalmi igény jelentkezett a társadalmi környezet átalakítására, s ebben fontos szerepet

1 Helyette az ún. közérdekű kötelezettségvállalás jogintézménye jött létre, de ennek érvényességéhez a cél szerint illetékes állami felügyeleti szerv jóváhagyására volt szükség. Alapítványt az 1987. évi 11.

játszottak a civil szerveződések is. Ekkor jöttek létre az első környezetvédelemmel, településfejlesztéssel, jogvédelemmel foglalkozó egyesületek, amelyek igyekeztek aktivizálni az állampolgárokat az addig is létező, de elhallgatott problémák enyhítése érdekében. Az alapítványtétel 1987-től újra életre kelt, majd ezt követően törvényi szinten megteremtődtek a társadalmi önszerveződések demokratikus alapokon nyugvó garanciái.

A nonprofit szféra szervezetszámának elmúlt két évtizedben történő változása a szektor jogi forma szerinti összetételének változását figyelembe véve több időszakra tagolható. Az 1987 és 1990 közötti években vált lehetővé az alapítványtétel és az egyesülési törvény elfogadását követően véget ért a társadalmi önszerveződések hatalom által tiltott és kontrollált időszaka. A szervezetszám a rendszerváltást követően ugrásszerű gyarapodást mutatott. Az 1997-ig tartó töretlen növekedési periódust egy néhány évig tartó stagnáló időszak követte, majd az alapítási kedv ismét növekedett, s 2003-tól a ma is érvényes szervezeti arányok váltak jellemzővé. Azóta a két szervezeti forma részaránya viszonylag szűk sávban változott, 35-37%-uk alapítványként, míg 50-52%-uk egyesületként működik. Az 1990-es adatokhoz viszonyítva 2007-re az alapítványok száma közel tizenháromszorosára1, az egyesületeké az egyéb nonprofit szervezetekkel együtt mintegy háromszorosára, valamennyi nonprofit szervezetet véve pedig négyszeresére emelkedett.

0 10 000 20 000 30 000 40 000 50 000 60 000 70 000

1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Év Szervezet

Alapítvány Egyesület és egyéb nonprofit szervezet

2. ábra A nonprofit szervezetek száma Magyarországon, 1989 és 2007 között

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 28-32)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK