• Nem Talált Eredményt

A kedvezményezett első pályázása Domus ösztöndíjra

4. táblázat

Honnan szerzett információt a Domusról?

Szám %

Válaszok száma 52 100,0

Összesen 34 65,4

Hibás válaszok 18 34,6

Ismerőseim tájékoztattak 16 30,8

Szülőföldi újságból 7 13,5

Webről, internetről 3 5,8

A Domus Iroda értesített 3 5,8

Munkahelyemről 2 3,8

Már nem emlékszem reá 2 3,8

Egyéb helyről, éspedig … 1 1,9

Az ösztöndíjról legtöbben személyes kapcsolataik útján sze-reztek tudomást, mégpedig leginkább ismerőseiktől. Utána a mé-diából való tájékozódás következik, de úgy tűnik, nem elég intenzív a sajtó- és az egyéb tájékoztatás Vajdaságban. Az ösztöndíjasok közül kevesen tudnak a munkahelyen tájékozódni az anyaor-szágbeli támogatásokról. Ez érthető, hiszen az elmúlt évtizedben sokan titkolták, hogy nemzeti kisebbségként az anyaországtól

kapnak támogatást. Az internetes tájékoztatás és a Domus Iroda értesítése közepes eredményt hozott.

A jövőben fontos lesz a Domus Program ismertetése a médi-án keresztül. Ez arra is hathat, hogy nőjön az intézményes kap-csolatok felvételének szerepe az országok közötti tudományos együttműködésben.

A többség, vagyis több mint 60%, többször is elnyerte a Domus ösztöndíjat. Aki egyszer már elnyerte a támogatást, szí-vesen pályázik újra.

5. táblázat

Hányszor pályázott

Hány alkalommal pályázott A pályázók száma %

1 9 34,6

2 13 50,0

3 1 3,8

4 2 7,7

5 1 3,8

Összesen 26 100,0

A felsőoktatási és kutatási támogatások Vajdaságban a day-toni értekezlet (békeszerződés) után 1995 után jelentek meg. Vaj-daságban csak a kilencvenes évek végétől pályázható meg a Domus ösztöndíj. A pályázók 1997-ben kezdtek nagyobb szám-ban felfigyelni a lehetőségre.

5. ábra

Melyik évben kapott Domus támogatást először?

Tekintettel az érdekeltek viszonylag magas életkorára, a leg-több támogatott senior ösztöndíjat kapott. Az első alkalommal kért ösztöndíjak között is az idősebb tudósok vannak többség-ben: 62,5%. Úgy tűnik, a juniorok körében erőteljesebb propagá-lásra van szükség. Távolmaradásuk egyik oka talán az, hogy munkahelyről hosszabb időre nem tudnak kimaradni. A szerb tu-dományos intézmények külkapcsolatainak felújításával (évtize-des elszakadás után) remélhetőleg megszűnik ez az akadály.

Az országok egymás közti intézményes kapcsolatainak hiánya tükröződik a következő kérdésre adott válaszokban is:

6. táblázat

Magánszemélyként vagy intézményhez kapcsolódva pályázott?

Szám %

Magánszemélyként 17 65,4

A szülőföld egyik intézménye keretében 9 34,6

Összesen 26 100,0

A vajdasági ösztöndíjasok többsége magánszemélyként pá-lyázott: még mindig gyengék a szerbiai tudományos intézmények kapcsolatai a külfölddel. A magyarok tehát nemigen kérik munka-helyükön keresztül a külföldi tanulmányutakat.

Vajdaságban a legjobban a kutatási eszközök, laboratóriumok hiányoznak, legalábbis az ösztöndíjasok többsége (majdnem 30%) ehhez kért támogatást. Fontossági sorrendben ezt követik a szakmai kapcsolatok; ez valószínűleg azért is kiemelten fontos, mert a háború miatti gazdasági zárlat, a vízum bevezetése stb.

megtette a káros hatását. Harmadik helyen a hazai szakmai fej-lődés hiányát említették. Volt, aki egyéni kapcsolatteremtésre vagy hosszabb magyarországi tartózkodásra kért támogatást. Az egyéb okok között szerepelt még: a kutatott témával kapcsolatos anyag jelentős részét magyarországi intézményekben tárolják, vagy a szakterület népszerűsítése Magyarországon.

6. ábra

Mire pályázott első alkalommal?

A vajdasági támogatottak esetében a személyes kapcsolatok megteremtése és az egyéni kutatási érdek dominál. Az intézmé-nyes és más csoportérdekek már a pályázás kezdetén sem tűn-nek fel. Arra a kérdésre, hogy mihez kapta a támogatást, a vá-laszadóknak több mint a fele egyéni kutatási feladatokat, egyne-gyede egyéni publikációs és tájékozódási lehetőséget hozott fel.

7. táblázat

Mire kapott támogatást első alkalommal?

Szám %

Egyéni kutatási feladat megoldásához 16 59,3 Egyéni publikáció készítésére

(anyaggyűjtés, írás) 6 22,2

Szakmai tájékozódásra 2 7,4

Intézményi munkájába való bekapcsolódáshoz 2 7,4

Egyébre 1 3,7

Összesen 27 100,0

A vajdaságiak egyéni indíttatásból kérnek ösztöndíjat, az in-tézményes háttér hiánya azonban nem akadály, hogy munkáju-kat a magyarországi fogadóintézet segítse: a legtöbb esetben (68%) teljes mértékben támogatta.

8. táblázat

A fogadóintézetek együttműködése az ösztöndíjassal (1–5)

Minősítés Szám %

Közepes – 3 3 11,5

Kielégítő – 4 3 11,5

Teljes mértékben – 5 17 65,4

Nem volt fogadóintézet 2 7,7

Összes válaszadó 25 96,2

Nem válaszolt 1 3,8

Összes kérdezett 26 100,0

A magyarországi tartózkodásuk során az ösztöndíjasok már első alkalommal konzultáltak a magyar kutatókkal vagy szakmai műhelyekkel. A konzultációk legtöbbször rendszeresek voltak (53%), ritkábban alkalmiak (46%).

7. ábra

Kapcsolat a magyar kutatókkal

8. ábra

A konzultálás gyakorisága

A konzultációk legfontosabb témája személyes jellegű: a tá-mogatott saját kutatása, vagy szakmai információk szerzése. Saj-nálatos, hogy az ösztöndíjasok nem kapcsolódhattak be a foga-dóintézet programjába, se nem bővítették az intézményes együtt-működést.

9. táblázat

A konzultáció jellege

Konzultációs témák Szám %

Saját kutatás 16 61,5

A kutató szakterületén elérhető információk

forrásai 5 19,2

Szakmai újdonságok 3 11,5

A fogadóintézet programjai 1 3,8

Az együttműködés lehetőségeinek bővítése 1 3,8

Összesen 26 100,0

A Domus ösztöndíjasok nemigen működtek együtt más ország-beli (nem magyarországi) kutatókkal; akik igen, azok is csak alkal-mi jelleggel. (A téma leginkább a kutató szakterületén elérhető in-formációforrás volt.) Ennek vagy nyelvi akadálya lehetett, vagy érdektelenség. Nehezítette a helyzetet, hogy már egy harmadik or-szágba való utazáshoz a jugoszlávoknak vízum szükséges.

10. táblázat

Folytatott-e konzultációt más országbeli kutatókkal?

Szám %

Összesen 26 100,0

Nem 11 42,3

Igen, 2-3 kutatóval 7 26,9

Igen, egy kutatóval 4 15,4

Igen, 3-nál több kutatóval 2 7,7

Igen, szakmai műhelyekkel 2 7,7

A kedvezményezett legutóbbi