• Nem Talált Eredményt

A kísérletekben használt készítmények ismertetése

4. KÍSÉRLETI RÉSZ

4.3. A kísérletekben használt készítmények ismertetése

Afalon Dispersion (450 g/l linuron) Dózisa: 1,5 - 2,0 kg/ha

Preemergensen, vetés után, kelés elıtt alkalmazzuk. Laza talajon és 1,5 % humusztartalom alatt nem alkalmazható. A permetezés végezhetı, amíg a borsó csíráját legalább 1,5 - 2 cm föld takarja.

A kezeléskor hideg idı záporszerő csapadékkal a talajból felverıdı szer perzselést, kipusztulást okozhat. Egyenetlen, nem elegendı vetésmélység károsodást válthat ki.

Jól elmunkált talaj, sík, aprómorzsás felszín, egyenletes kijuttatás és a kezelést követı 1-2 héten belül min. 15-20 mm csapadék a hatáskifejtés feltétele (ZIMDAHL, 1999).

Karbamidok herbicid-csoportjába tartozik.

Hatásmechanizmusa fotoszintézis gátlás a PS-II fotokémiai rendszerben (MATOLCSY és mtsai, 1988). A fotoszintetikus elektrontranszport inhibítora, aminek következtében megszőnik a NADP redukciója és az ADP→ATP fotofoszforilálás. Mivel a CO2 állandó beépüléséhez szükség van NADPH-ra és ATP-re, a gyomirtó hatás elsı megnyilvánulása a szén-dioxid felvétel megszőnése és a fotoszintetikus oxigéntermelés hiánya. Az elızı folyamatokon kívül az oxidatív foszforilációt is gátolja, mivel a mitokondriális elektrontranszportnak is inhibítora (ASHTON és CRAFTS, 1981).

Hatásspektrumába magról kelı kétszikő gyomnövények tartoznak.

Sencor 70 WG (70 % metribuzin) Dózisa: 0,3 - 0,35 kg/ha.

Vetés után, kelés elıtt (PRE) kell alkalmazni.

A borsó nagyon érzékeny a túladagolásra, ezért fokozottan kell ügyelni az egyenletes kijuttatásra. Erısen heterogén táblán nem alkalmazható. Kedvezıtlen idıjárás, különösen érzékeny fajtával párosulva erıs károsítást okozhat. Egyenletes és megfelelı vetésmélység (3,5-4,0 cm) szükséges.

Triazin herbicidek (aszimmetrikus 1,2,4 - triazinok) csoportjába tartozik.

Hatásmechanizmusa fotoszintézis gátlás a PS-II fotokémiai rendszerben. Az elektrontranszportot, az elektronok áramlását gátolja. Ezt a reakciót a herbicidek a primér elektronakceptor és a plasztokinon között végzik, és ez által a víz fotolízise (Hill-reakció) indirekt módon gátlódik (HUNYADI és BÉRES, 2000).

Hatásspektruma az egynyári kétszikő gyomnövények csoportja.

A metribuzin hatóanyag preemergens és posztemergens kijuttatása is kielégítı gyomirtó hatást ad. Azonban vadzab és az árvakeléső napraforgó ellen nem nyújt megfelelı védelmet.

A preemergens kezelést a vetés után azonnal, de legalább 3 napon belül el kell végezni. A posztemergens kezelést a borsó 8-10 cm-es fejlettségénél végezzük el akkor, amikor a borsót borító viaszréteg ép (KAPROS és SZÉPLAKI, 1992).

Stomp 330 (330 g/l pendimetalin) Dózis: 4 – 6 l/ha

A vetés után 5 napon belül (PRE), a gyomok csírázása elıtt kell alkalmazni (MAUTHNER, 1995).

A talaj humusztartalmának és kötöttségének nem megfelelı adag, a túl sekély (min. 5–6 cm kell) vagy egyenetlen mélységő vetés, hirtelen lezúduló nagy esı, amely a csírázási zónába lemossa a hatóanyagot, károsodást válthat ki.

Jól elmunkált, aprómorzsás, ülepedett, de nem tömör talaj, a kijuttatás után 2 héten belül min.

15–20 mm esı, ennek hiányában 5 napon belül sekély 2–3 cm-es bedolgozás a megfelelı hatás feltétele.

Utónövényként szója vethetı, vagy palántázott növények ültethetık, valamint napraforgó és bab. Ezen kívül 120 nap után ıszi búza és árpa. Cukor- és takarmányrépa 12 hónapig nem vethetı.

2,6 – dinitro-anilinek (aromás aminok) herbicid-csoportjába tartozik.

Hatásmechanizmusának alapja az, hogy a csírázó növények szöveteiben megakadályozza a sejtosztódást, a tubulin-átrendezıdés gátlásával. Elsıdlegesen a csírázást és a gyökérnövekedést gátolja (DODGE 1990). Növekedést gátló herbicid. Hatással van a nukleinsav anyagcserére: mintegy 10 ppm-ig serkenti, ennél nagyobb töménységben gátolja az RNS- és a DNS szintézist. Másodlagos hatásaként a növények gyökereiben megbontja az

egyensúlyt a hormonok között, interakcióba lép a hormonok által indukált enzimekkel, gátolja azok képzıdését, transzportját. Gátolja a fotoszintetikus foszforilációt, a NADH és szukcinát oxidációját. A toxikus tünetek a csírázás után, a kelést követıen figyelhetık meg. A másodlagos gyökerek fejlıdése gátolt. A hajtás növekedése lelassul, leáll, a sziklevelek bırszerőek, a szár vagy a hipokotil vastag és törékeny, a színezıdés élénkül, gyakori a vöröses-kék elszínezıdés (KÁDÁR, 2001).

Hatásspektruma egyéves egyszikő és néhány kétszikő gyomfaj.

Elsısorban a gyökérzet fejlıdését gátolja, csírázást nem akadályozza, ezért a kissé késıi csapadék után a nem túl fejlett gyomokon még hatás tapasztalható.

Command 48 EC (480 g/l klomazon) Dózisa: 0,15 - 0,2 l/ha

Vetés után, kelés elıtt (PRE) kell alkalmazni.

A borsó kissé érzékeny az engedélyezett adagra, ami a levelek sárgulásban, kifehéredésében jelentkezik. A tüneteket néhány hét alatt kinövi, és a termést nem csökkenti.

A hatáskifejtés feltétele a homogén, aprómorzsás, jól elmunkált talaj, 10-15 mm csapadék a kezelés után 2 héten belül. A magas dózis alkalmazása után 150 nap elteltével vethetı kalászos.

Hatásmechanizmusa karotinoid bioszintézis gátlás.

Hatásspektruma magról kelı egy- és kétszikő gyomnövények.

Pledge 50 WP (50% flumioxazin)

Dózisa: 80 g/ha (szójában, borsóban nem engedélyezett)

Vetés után kelés elıtt (preemergensen) kell kipermetezni a készítményt, a vetést követı két napon belül. Megengedett maximális dózis 0,08 kg/ha/év.

Hatásmechanizmusa protoporfirinogén-IX. oxidáz gátlás. A tetrapirrolok akkumulációját indukálják. .A tetrapirrolok fotoérzékenyítı anyagok, oxigént szabadítanak fel fény hatására., a protoporfirinogén–IX.oxidáz enzim mőködését gátolják. Protoporfirinogén halmozódik fel, hidrogén-peroxid keletkezik, ez okozza a perzselést.

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer a magról kelı kétszikő gyomok ellen. A készítmény kizárólag a magról kelı kétszikő gyomfajok ellen hatékony, egyszikő gyomnövények, valamint évelı kétszikőek ellen az adott kultúrában ezek ellen engedélyezett egyéb gyomirtó készítmények alkalmazása szükséges.

Basagran (480 g/l bentazon) Dózisa: 3,0 - 4,0 l /ha

A borsó 8-l2 cm-es magasságánál, a gyomok 2-4 leveles állapotában alkalmazzuk. Elhúzódó gyomkelés esetén az osztott, késleltetett kezelés javasolható. Az alkalmazandó adagot a gyomok fejlettsége határozza meg.

Felszívódást segítı, illetve tapadásfokozó adalékanyagokkal (Nonit 50 ml/100 l permetlé) adagja 0,5-1,0 l/ha-val csökkenthetı. 24-25 ºC feletti hımérsékletnél a borsót is károsíthatja.

5 ºC alatti hımérsékleten nem permetezhetı.

Benzo–tia-diazinon származékok herbicid-csoportjába tartozik.

Hatásmechanizmusa fotoszintetikus elektrontranszport-gátlás.

Hatásspektruma magról kelı kétszikő gyomnövények (SHAW és mtsai 1980).