• Nem Talált Eredményt

A kísérletek kivitelezése és analitikai módszerek

4. Kísérleti rész

4.2. A kísérletek kivitelezése és analitikai módszerek

4.2.1. A közeg kialakítása

Sztatikus egyensúlyi kísérleteimet állandó hőmérsékleten (25°C), állandó ionerősséget biztosítva, a természetben előforduló pH-tartományban kiviteleztem. Így a közeg 0,05 mol/dm3 CaCl2-ot, illetve 0,1 mol/dm3 NaCl-ot és/vagy, 0,01 mol/dm3 koncentrációjú foszfát-puffert (NaH2PO4/Na2HPO4) tartalmazott úgy, hogy az egyensúlyi állapotban a hidrogén-ion koncentráció 10-5, 10-7, 10-8 mol/dm3 legyen (pH=5, pH=7, pH=8). Néhány kísérletet puffer nélkül végeztem el.

A NaCl és a CaCl2 alkalmazásának oka, hogy a talajmintákból a jelentős mértékű humuszanyag-kioldódást definiált körülmények között próbáltam tartani (visszaszorítani), ezek a sók ugyanakkor a mikroorganizmusok elszaporodása ellen is hasznosak. A CaCl2

használata ilyen jellegű kísérleteknél közismert [99], szabványok, irányelvek [122] is alkalmazzák, például az OECD talajszennyezések szorpciós tulajdonságainak vizsgálatakor 0,01 mol/dm3 koncentrációban. A NaCl használatának ötletét az előbb említetteken kívül valós, a balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Rt. területéről származó növényvédőszerrel

szennyezett talajminták/talajoldatok elemzése adta, amelyek a melléktermékként jelentkező NaCl-dal is terheltek. Télen az utak sózásával is tetemes mennyiségű NaCl jut a talajba.

Néhány klórszulfuronnal végzett vizsgálatnál a kísérleteket formázószer (Supragil WP, Borresperse 3A) jelenlétében kiviteleztem. Szükséges mennyiségüket a Glean nevű készítmény-ről kapott tájékoztató jellegű összetétel alapján állapítottam meg, miszerint a formázószer mennyisége a szerformátumban 1 m/m %. Ily módon nem valódi formált szert hoztam létre, hiszen egyéb adalékanyagokat nem adtam a hatóanyag és a formázószer keverékéhez.

Az oldatban lévő humuszanyag adszorpcióra gyakorolt hatását a 4.1.4.2. fejezetben ismertetett fulvosavval vizsgáltam. Ennek oldatbeli koncentrációját úgy alakítottam ki, hogy az oldat szervesanyag-tartalma a homoktalaj talajoldatában mért TOC értéket közelítse meg, így az 35 mg C/dm3volt. A fulvosav széntartalmában a megadott elemanalízis és az általam mért TOC eredmény értéke között különbség adódott (adott: 53,6%; saját mérés: 47%). Mivel eredményeim reprodukálhatóak voltak, az utóbbi értéket vettem beméréseim alapjául, tehát 35 mg C/dm3 koncentrációjú fulvosav oldat készítéséhez a bemért tömeg 74,5 mg literenként.

4.2.2. Növényvédőszer-oldatok készítése

Az izotermák meghatározásához minden esetben 10-15 tagú koncentrációsort készítettem.

Az alkalmazott analitikai módszer kimutatási határa és a vízoldhatóság szabta meg a hígítási sor alsó és felső értékét.

Az izoproturon és a prometrin csekély vízoldhatóságú, így a hatóanyagra nézve 34,35 mg/dm3, illetve 19,8 mg/dm3 törzsoldat koncentrációt alkalmaztam. Az oldódást mindkét esetben ultrahangos fürdővel segítettem elő. Izoproturon esetén a hígítási sort 166 µmol/dm3 törzsoldatból kiindulva készítettem el (koncentráció értékek 166; 158; 145,5; 133,1; 124,8;

116,5; 104; 91,5; 83,1; 70,7; 62,3; 52; 41,6; 31,2; 20,8; 0 µmol/dm3), prometrin esetében az alkalmazott koncentráció-tartomány 0-82 µmol/dm3 (82,0; 77,9; 71,8; 65,6; 61,5; 57,4; 51,3;

45,1; 41,0; 34,9; 30,8; 25,6; 20,5; 15,4; 10,2; 0 µmol/dm3).

Bár a klórszulfuron vízoldhatóbb az előbbi két vegyületnél, de sokkal kisebb mennyiséget juttatnak ki belőle a kívánt hatás eléréséhez, így a törzsoldat koncentrációját 40 mg/dm3-nek választottam, Glean esetében pedig 60 mg/dm3-nek. Ez utóbbi megfelel 45 mg/dm3 hatóanyag-tartalomnak. A hatóanyag oldódásának elősegítésére a szer hőérzékenysége miatt ultrahangos fürdőt nem alkalmaztam. Mivel a klórszulfuron oldhatósága erősen pH-függő, ezzel a vegyülettel csak pH=7-es közegben dolgoztam.

4.2.3. Sztatikus egyensúlyi kísérletek kivitelezése

Az adszorbensek előkészítéséhez 7 g talajmintát, illetve kvarc esetén 4 g-ot mértem be egy-egy lombikba, majd 5 cm3 adott pH-értékű és sótartalmú oldatot hozzáadva duzzadni hagytam egy napon át.

A duzzasztott adszorbensekhez az úgynevezett vak minta esetén 65 cm3 növényvédőszer-mentes adott sótartalmú és pH-jú puffer oldatot, a többi mintához a megfelelő közegben 65 cm3 különböző koncentrációjú növényvédőszer-oldatot adtam. Minden koncentráció értéknél 3 párhuzamost készítettem. Az így előkészített mintákat egy óráig 140-160 min-1 sebességgel rázattam, majd egy napig állni hagytam, ugyanis az irodalmi adatok szerint [123] a dinamikus egyensúly az adszorbensen és az oldatban lévő hatóanyag koncentráció között 24 óra alatt beáll.

Az adszorpció időfüggésének vizsgálatával ellenőrizni kívántam az előbbi tényt. Ezért különböző adszorbensekkel, különböző pH-értékeken növényvédőszeres mintákat készítettem.

Minden egyes mintából 15 párhuzamost készítettem és belőlük 5 napon át napi 3-3 mintát HPLC-vel elemeztem.

Az 1 nap várakozás után a talajmintákat 20 percig Janetzky T23-as készülékkel centrifugáltam 3500 min-1 sebességen. A centrifugálás után az oldatot redős szűrőn szűrtem, az első 10 cm3 szűrletet kiöntöttem, majd az oldat többi részét használtam fel az egyensúlyi koncentráció különböző analitikai módszerekkel történő közvetlen meghatározásához. Ezt az oldatot a továbbiakban a talajokkal végzett kísérletek esetén talajoldatnak nevezem (ez a megnevezés nem azonos a talajtanban használt talajoldat kifejezéssel).

Az adszorpciós mérések indirekt módját [5] választottam, amikoris adott tömegű talajra adott térfogatú, ismert koncentrációjú vizsgálandó oldatot juttatunk, meghatározzuk a vizsgálandó anyag egyensúlyi koncentrációját a vizes fázisban, majd ezen adatokból az (1) összefüggéssel kiszámítjuk az egységnyi adszorbensen adszorbeált hatóanyag mennyiségét.

Az izotermákon az egyensúlyi koncentráció függvényében ábrázolom a fajlagos adszorbeált hatóanyag (adszorbátum) mennyiségét.

4.2.4. Az adszorpció kivitelezése adott mennyiségű szerves anyag jelenlétében

E kísérlettel az volt a célom, hogy megvizsgáljam ismert mennyiségű szerves anyag jelenlétében (fulvosav) a növényvédőszer adszorpcióját szervesanyag-mentes természetes adszorbensen, a kvarcon. Ugyanez volt a célja annak a kísérletnek is, amikor homoktalajra olyan növényvédőszeres oldatot juttattam vissza, amely egy előzőleg készített, a talajra jellemző talajoldatból készült.

Az előbbi kísérletnél a hatóanyagnak választott izoproturon oldata minden koncentráció értéken 74,5 mg/dm3 fulvosavat tartalmazott, ami megfelel 35 mg C/l-nek. Az oldatokat HPLC-vel elemeztem, a vak mintát TOC-vel is.

Az utóbbi kísérletnél homoktalajra 0,01 mol/dm3 7-es pH-jú puffer-oldatot tettem, azaz vak mintát készítettem nagy mennyiségben (talaj tömeg – folyadék térfogat arány a kísérlet során mindig 1:10). A talajoldatot lecentrifugáltam, majd ebből az oldatból készítettem el az izoproturon törzsoldatot és a hígítási sort, amit a kezeletlen homoktalajra juttattam vissza.

A kalibráló sort is a talajoldatban készítettem el. A minták egyensúlyi koncentrációinak meghatározásához HPLC-t használtam.

4.2.5. Bomlásvizsgálat kivitelezése

A választott kísérleti körülmények között különböző pH-kon és minden vizsgált adszor-bensen ellenőriztem az izoproturon stabilitását, bomlásáról próbáltam információt kapni.

Ehhez 10 g adszorbenst 5 cm3 megfelelő pH-jú, 0,1 mol/dm3 koncentrációjú NaCl-oldattal duzzasztottam, majd a következő napon 95 cm3 25,2 mg/dm3 koncentrációjú izoproturon oldatot adtam hozzá. Mindegyik mintából négyet készítettem. Egy napig állni hagytam, majd minden mintából kettőt centrifugáltam, szűrtem, a folyadék fázist tartottam meg, míg a másik két mintát nem centrifugáltam, hagytam az adszorbenst is a lombikban a kísérlet befejezéséig, az egyensúly beálltától számított 334., illetve a 342. napig. A lombikokat lezárva, szoba-hőmérsékleten, természetes fényben (labor fénye) tartottam. Készítettem adszorbensmentes, kalibráló oldatot is, ezekben is folyamatosan vizsgáltam a bomlást. Minden egyes mérési napon (kezdetben gyakrabban, majd ritkábban) mintát vettem a folyadékfázisból és HPLC-vel elemeztem megfelelő kalibrálósorral elkészített analitikai mérőgörbe meghatározása után. Az első napon mért egyensúlyi koncentrációt tekintem a t=0-hoz tartozó koncentrációnak. Az eltelt idő függvényében ábrázoltam az egyensúlyi koncentrációt, majd egyes esetekben megbecsültem a felezési időt. A kísérlet befejeztével (néhol elérve a kiindulási koncentráció értékének felét, azaz a felezési időt) a folyadék és a szilárd fázis extrakciója után GC-MS-sel meghatározható bomlástermékeket kívántam azonosítani.

4.2.5.1. A bomlástermékek vizsgálatához szükséges extrakció megvalósítása

A bomlás során keletkezett, gázkromatográffal összekötött tömegspektrométerrel (GC-MS) azonosítható termékek mintaelőkészítéséhez a szilárd és a folyadék fázis megfelelő extrak-cióját alkalmaztam.

4.2.5.1.1. A szilárd fázis extrakciója

A szűrés után levegőn szárított adszorbensekből 5 g-ot 10 cm3 extraháló eleggyel (100 cm3 acetonos elegy, amely 2 cm3 2 mol/dm3 ammónium-acetátot tartalmaz) rázógépen 1 óráig rázattam, majd Büchner-tölcséren szűrtem, az extraháló edényt 2 cm3 acetonnal öblítettem. Az egyesített kivonatokat választótölcsérbe vittem, 25 cm3 nátrium-szulfát-oldatot (40 g/dm3) adtam hozzá. Ezt követően a vizes acetonos fázist 10, majd 5 cm3 diklór-metánnal extraháltam, az egyesített szerves fázisokat vízmentes nátrium-szulfáttal szárítottam, szűrtem és szobahőmérsékleten légköri nyomáson bepárlódni hagytam. A mintát 5 cm3 izo-oktánban vettem fel és ezt az oldatot elemeztem GC-MS-sel.

4.2.5.1.2. A folyadék fázis extrakciója

A bomlásvizsgálatokból visszamaradt oldat 50 cm3-ét először 10, majd 5 cm3 diklór-metánnal extraháltam, az egyesített szerves fázisokat vízmentes nátrium-szulfáttal szárítottam, szűrtem, majd szobahőmérsékleten légköri nyomáson bepárlódni hagytam. A mintát 5 cm3 izo-oktánban vettem fel és ezt az oldatot elemeztem GC-MS-sel.

4.2.6. pH mérése és a talajoldatok pH- értékeinek beállítása

A talajoldatok pH-ját egy OP-0808P kombinált üvegelektróddal ellátott Radelkis Precision pH Meter OP 208/1 készülékkel állapítottam meg. A kalibráló oldatok a Radelkis gyártmányai.

Mivel a talajok – típustól függően – pufferkapacitással rendelkeznek, ezért a beállítandó pH-értékek esetén gondolni kellett arra, hogy a talajoldat pH-ja különbözni fog attól az oldatétól, amit ráöntöttünk. Ezért előzetesen megvizsgáltam, milyen pH-jú 0,01 mol/dm3 koncentrációjú NaH2PO4/Na2HPO4 puffert kell készíteni ahhoz, hogy egyensúlyban a kapott talajoldatok pH-ja a kívánt érték legyen.

4.2.7. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia (továbbiakban: HPLC)

Vizsgálataimnál a vizes fázisban maradt herbicid koncentrációját határoztam meg. Ehhez Series 200 típusú (Perkin-Elmer Corp., Norwalk, USA) és LaChrom D-7000 HPLC készüléket (Merck, Darmstadt, Németország; Hitachi High-Technologies Corp., Tokió, Japán) alkalmaztam. Előbbi diódasoros UV/VIS detektorral, gradiens pumpával, Turbochrom Workstation adatfeldolgozóval rendelkezik, utóbbi változtatható hullámhosszúságú UV detektorral, gradiens pumpával, HPLC System Manager adatfeldolgozóval felszerelt.

Mindkettőnél fordított fázisú, 5 µm-es kolonnatöltetű 125x4 mm-es LiChrospher 100 RP-18 oszlopot (Merck) használtam. Az injektált mennyiség az első műszer esetén 20 µl, a másodiknál 10 µl. Összehasonlító vizsgálatokat is végeztem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a két műszerrel kapott eredmények összevethetők-e.

A beoldódó humuszanyagoktól és más zavaró anyagtól a vizsgált vegyületeket izokratikusan választottam el, amelynek körülményei a 8. táblázatban találhatók. Klórszulfuron esetén kisebb mértékben támaszkodtam az irodalomra, hiszen azok erősen savas mozgófázist alkalmaznak [124]. Előkísérleteim szerint a 0,001 mol/dm3-es foszforsav eluenssel az oszlopról leoldott humuszanyagok és a vizsgálandó vegyület kromatográfiás csúcsa nem vált el, ezért savmentes mozgófázist választottam.

8. táblázat: A választott folyadékkromatográfiás körülmények Hatóanyag Eluens

(V/V%)

Áramlási sebesség (cm3/min)

Detektálási hullámhossz (nm)

IZOPROTURON MeCN/H2O = 60/40 0,7 240

PROMETRIN MeCN/H2O = 65/35 1,0 224

KLÓRSZULFURON 0,05M pH=7 puffer/

MeCN = 85/15 1,0 240

Minden HPLC-vel végzett méréssorozathoz az adott közegben készült hatóanyag hígítási sorából kalibrációt készítettem. Néhány növényvédőszeres talajoldat-minta kromatogramja az 1-3. függelékben látható.

4.2.8. UV-spektrofotometria (továbbiakban: UV)

A nem specifikus, de gyors és olcsó spektrofotometriai méréshez a SECOMAM PASTEL UV készüléket (Secomam, Domont, Franciaország) használtam, amely egy többparaméteres hordozható analizátor. A kapott abszorbancia értékeket összehasonlítottam egy UV-160 A SHIMADZU típusú spektrofotométer készülék (Shimadzu, Japán) eredményeivel. A kapott adatok jó egyezést mutattak a hordozható készülék által meghatározottakkal, így a további-akban ezzel végeztem méréseimet kvarc küvettával, 5 mm-es fényút hosszon, valamint egy VARIAN UV-VIS Cary50 Conc nevű kétutas készülékkel (Varian Australia Pty. Ltd., Mulgrave, Ausztrália). Ezzel a műszerrel is elvégeztem az összehasonlító vizsgálatot.

Az alkalmazott hullámhosszt úgy választottam meg, hogy a talajoldat-vak elnyelése minimális, a hatóanyagoké pedig maximális (a hatóanyagra jellemző) legyen. Így izoproturon és klórszul-furon esetén 240 nm, prometrin esetén 224 nm az alkalmazott hullámhossz. A hatóanyagok UV-spektrumait a 1-3. függelékben tüntettem fel. A törzsoldatokból – amelyeket a megfelelő közeggel hoztam létre – kalibráló sort készítettem. A mintáimat úgy hígítottam, hogy az abszorbancia a lineáris, úgynevezett Lambert-Beer tartományba essen. Igyekeztem elkerülni a hígítást, mert feltételezhető, hogy hígításkor az oldatban korábban létrejött asszociátumok szétesnek, megváltoznak. A SECOMAM PASTEL UV készüléknél a talajoldat-vakokra mért abszorbancia értékeket levontam a mintákra mért értékekből, mivel a műszer egyutas, majd az analitikai mérőgörbe segítségével megállapítottam a minták hatóanyag-tartalmát.

4.2.9. Összes szerves szén meghatározása (továbbiakban: TOC)

A vizes fázis szervesanyag-tartalmára az összes szerves szén meghatározásából következtettem. Ehhez az alacsony hőmérsékleten (kb. 70 °C) nátrium-peroxo-diszulfáttal (1,5 mol/dm3 Na2S2O8-oldat) és ultraibolya fénnyel oxidáló Foss-Heraeus liquiTOC készüléket (Foss-Heraeus Analysensysteme GmbH, Hanau, Németország) használtam, amely alkalmas vizes oldatok szervetlen szén- (TIC), szerves szén- (TOC) és összes széntartalmának (TC) elemzésére. A szervetlen szén mennyiségét a karbonátok, hidrogén-karbonátok foszforsavval (1,75 mol/dm3) történő bontásakor fejlődő, míg a szerves szén mennyiségét az oxidáció révén keletkező CO2 meghatározásából kapjuk meg infra detektor segítségével. Adott térfogatú mintá-hoz a rendszer automatikusan adagolja a reagenseket, majd a keletkező CO2-t nagy tisztaságú nitrogén vivőgázzal fúvatjuk az infra érzékelőbe. A készülék először a TIC-értéket határozza meg, ezután a TOC-t, s a szén koncentrációt mg C/l mértékegységben adja meg.

Mintáink elemzését adott mérési tartományban adott koncentrációjú standard oldat felhasz-nálásával lehet elvégezni. A lehető legpontosabb eredmények érdekében a sztatikus egyensúlyi kísérletek esetében kalibráló oldatnak a vizsgált hatóanyagból készített törzsoldatot használtam.

TOC meghatározásnál leggyakrabban ajánlott kalibráló a kálium-hidrogén-ftalát megfelelő hígítású oldata (50 mg C/l). Ezt használtam, amikor a talajoldat-vakokat összehasonlító céllal mértem. A hatóanyag vizsgálatánál is szükség volt a vak minta TOC-jének meghatározásához, ekkor már a hatóanyagból készített kalibráló oldattal dolgoztam. Háromszoros kalibrációt és mintamérést végeztem, minden mérésnapon elvégeztem a hígításra alkalmazott víz elemzését is. A talajoldat-vakok átlagait levonva a növényvédőszeres mintákra kapott átlagértékekből kaptam meg az oldatok egyensúlyi növényvédőszer koncentrációját mg C/l mértékegységben.

A mintákban lévő halogenid-ionok – esetemben klorid-ionok – zavaró hatásúak, mivel oxidációjukkor gáz képződik és e folyamat a reagens oldatot fogyasztja, azaz a mérés bizonytalanná válik. Ezért mérés előtt el kellett ezeket az ionokat távolítanom a mintákból.

Erre a KOI meghatározás szabványában [125] is szereplő higany(II)-szulfátot alkalmaztam (ugyanis ezüst-nitrát esetén csak centrifugálás után szűrhető szuszpenziót kaptam).

Adott térfogatú és klorid-ion koncentrációjú talajoldathoz sztöchiometriai mennyiségben ad-tam a reagenst higany(II)-klorid és higany(II)-tetrakloro-komplex ([HgCl4]2-) [kloro-merkurát]

képződésére számítva. A kapott csapadékot szűréssel távolítottam el, bár a készülék alkalmas szuszpenziók elemzésére is. Mivel a higany(II)-szulfát miatt a TOC-s meghatározás már nem környezetkímélő eljárás, ezzel a módszerrel csupán néhány izotermát készítettem, az alkalmazott analitikai módszerekkel kapott eredmények összehasonlítása céljából, illetve a vak mintákból határoztam meg a TOC értéket a kioldódó szerves anyagokra.

4.2.10. Bomlástermékek vizsgálata tömegspektrometriával (továbbiakban: GC-MS)

A bomlásvizsgálat végeztével a minták folyadék és szilárd fázisának extrakciójával nyert mintákat GC-MS módszerrel elemeztük, az esetleges bomlástermékeket kutatva, illetve, össze-hasonlítottam, hogy a különböző körülmények eltérő bomlástermékeket eredményeztek-e.

Az alkalmazott készülék a Shimadzu GC 17A gázkromatográf QP 5000 MS detektorral (Shimadzu, Japán). A használt kolonna HP-1-es típusú, jellemzői: 15 x 0,25 mm x 0,25 µm film. A hőmérsékletet a következő program szerint alakítottuk: 50 °C 4 percig, majd 10 °C/perc fűtési sebességgel 280 °C-ig. A vivőgáz hélium, az ionizáló feszültséget 70 eV-nak választottuk.