• Nem Talált Eredményt

ábra: A banki alapvető tőke átlag értékének alakulása az Európai Unió tagállamaiban

Forrás: Európai Központi Bank statisztikai adatbázisa alapján saját szerkesztés

Az 9. ábra alapján látható, hogy a 2010-ben elvárt 4%-os, illetve a 2019-ben teljesítendő 6%-os minimum értéket valamennyi tagállam teljesíteni tudta. A mutató értékének tendenciáját tekintve elmondható, hogy a válságot követően sem volt megfigyelhető a negatív irányú változás a tagállamokban. A mutató értéke egyetlen évben sem csökkent az előírt érték alá, sőt jóval meghaladta azt.8

Az elsődleges alapvető tőke és az átlagos konszolidált eszközállomány hányadosa fejezi ki a bank tőkeáttételét. A tőkeáttételi mutató újbóli előtérbe kerülésére a Bázel III. szabályozás keretében került sor, amely egyfajta alternatív mutató.

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50

Ausztria Belgium Bulgária Ciprus Csehország Dánia Egyesült Királyság Észtország Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Írország Lengyelország Lettország Litvánia Luxemburg Magyarország Málta Németország Olaszország Portugália Románia Spanyolország Svédország Szlovákia Szlovénia

2010 2019

A válság megmutatta, hogy a magas tőkeáttétellel rendelkező intézményeket a krízis súlyosabban érintette, mint a többi, alacsonyabb mutatóval rendelkező bankot. Erre példa, hogy a csődhelyzetbe került nagy amerikai bankok közül a Lehmann Brothers esetében a tőkeáttétel mértéke 60-szoros volt a 8%-os tőkemegfelelési szint mellett elfogadható 20-25-szörös tőkeáttételi szinthez képest (Bóta et. al., 2019). A magas tőkeáttétel fő okaként az értékpapírosítás és az ahhoz kötődő szabályozói arbitrázs jelölhető meg (Acharya - Schnabl, 2009). Míg a tőkemegfelelési mutató a bankok eszközeit kockázatukkal súlyozva osztályozza, addig a tőkeáttételi mutató ezt figyelmen kívül hagyja és kizárólag a kockázattal nem súlyozott kitettségeket veszi figyelembe. Elvárt értéke minimum 3%, bevezetésére 2018-ban került sor (Széles et. al., 2016). A kockázattal súlyozott eszközök (RWA) számításával kapcsolatban a Bázel III. irányelv módosítása előírja, hogy a belső modellek által meghatározott RWA érték nem lehet kevesebb, mint a sztenderd módszerrel számított érték 75%-a. Az úgynevezett tőkepadló (output floor) szabályt 2027. január 1-jétől kell figyelembe venniük az intézményeknek (Sironi, 2018).

A bankoknak az alapvető tőkeelemek szigorítása mellett tőkéjükből új típusú tartalékokat is képezniük kell, amelyek a következők:

- A tőkefenntartási puffert a bankoknak kötelezően a teljes kockázati kitettségük 2,5%-ban kell képezniük. Célja a bank tőkéjének megőrzése.

- Az anticiklikus tőkefenntartási tartalék nem kötelező jellegű. Lényege, hogy a bankoknak a teljes kockázati kitettségük maximum 2,5%-ának megfelelő puffert kell létrehozniuk, ezzel biztosítva a tőke megőrzését. Célja, hogy azokban az években, amikor a bank nagyobb nyereséget ér el, bevételeinek egy részét tartsa vissza, annak érdekében, hogy megerősödjön.

- A rendszerkockázati tőkepuffer képzését a tagállamok saját hatáskörükben eljárva írhatják elő a bankoknak legalább 1%-os mértékben a gazdaságban bekövetkező váratlan, negatív irányú események kompenzálása érdekében.

A tőketartalékokon kívül fontos elem a rendszerkockázati szintű intézmények működésének szabályozása és az ehhez kapcsolódó többlettőke követelmény szabályok bevezetése, amelyeknek célja, hogy ezen intézmények stabilabb tőkeállománnyal rendelkezzenek egy jövőbeni válság bekövetkezése esetén. Mindezen szabályok mellett a globálisan, rendszerszinten jelentős intézmények és egyéb rendszerszinten jelentős intézmények számára is előírhatók további pufferek alkalmazása (Bóta et.al., 2019).

A szabályozás egyik új eleme a likviditási mutatók bevezetése. A likviditás fedezeti mutató (LCR) a harminc napon belüli, a nettó stabil forrás ellátottsági mutató (NSFR) a harminc napon túli likvid eszközök arányát mutatja (Szombati, 2013).

Az LCR mutató bevezetésére 2015-ben került sor. Lényege, hogy egy banknak annyi jó minőségű likvid eszközzel kell rendelkeznie, amellyel egy esetleges egy hónapos likviditási sokkot is túl tud élni. A mutató számlálójában a bank jó minőségű likvid eszközei szerepelnek.

Itt megkülönböztet a szabályozás elsődleges és másodlagos likvid eszközöket. A nevezőben a kiáramló források kapnak helyet.

LCR = Likvid eszközök

Nettó kumulált pénzkiáramlás a következő 30 napban100%

A szabályozók a kezdeti elvárt értéket 60%-ban határozták meg, majd 2018-tól írták elő a kötelező 100%-os érték teljesítését. A szabályozás szerint a bank likvid eszközeinek számításakor a pénzkiáramlások csupán 75%-át lehet figyelembe venni, vagyis a fennmaradó 25%-ot a bank köteles likvid eszközökkel fedezni.

Az NSFR mutató 2019-től került bevezetésre, számlálójában az elérhető stabil források, nevezőjében pedig a szükséges stabil források szerepelnek.

NSFR = Elérhető stabil források

Szükséges stabil források100%

Azok a források tekinthetők stabilnak, amelyeket a bank stresszhelyzetben akár egy éven túl is felhasználhat. A szükséges stabil források azok a tételek, amelyek finanszírozásához stabil források szükségesek.

A mutató értékének az előírások szerint 100% felett kell lennie azért, hogy hosszú távon biztosítsa a bank likviditás finanszírozását. A mutatók bevezetésére szükség volt, ugyanis a válságot megelőzően a bankok nem szenteltek kellő figyelmet likviditáskezelésükre, azt a jegybank és a betétbiztosítási rendszer által kezelendő tényezőnek tekintették. Tarullo (2019) véleménye szerint a bankok likviditásszabályozása még jelenleg sem megoldott. Az LCR mutató hátránya, hogy a bankoknak nyugalmas időszakban likvid tőkéjük egy részét tartalékolniuk kell, az NFSR mutató véleménye szerint pedig szükségtelen tényező.

A Bázel III. szabályozói csomag utolsó kiegészítésére 2017 decemberében került sor, elsősorban a tőkekövetelmények szigorítása és a szabályok egységesítése miatt (Seregdi, 2019b).

A végleges javaslatcsomagra, a többszöri változtatás miatt, sokszor Bázel IV-ként is hivatkoznak. Az új szabályok bevezetésével, az előrejelzések szerint, a gazdasági növekedés és a hitelkihelyezés kezdeti csökkenésével kell majd számolni, az így elkönyvelt veszteség viszont még mindig kisebb, mint egy bekövetkező bankcsőd gazdasági és társadalmi hatásai.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által 1988-tól egészen napjainkig létrehozott ajánlások legfontosabb jellemzői az alábbi táblázat alapján foglalhatók össze:

4. táblázat: A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság ajánlásainak jellemzői

Bázel I. Bázel II. Bázel III.

A leírt tőkeszabály szigorítások és a bankrendszer felügyeleti irányvonalát meghatározó intézményi átalakítások a bankrendszer stabilitásának és biztonságos működésének megteremtése érdekében hozott intézkedések. Egyes vélemények szerint a szabályozás túlzottan bonyolult és nehezen átlátható, a jelenleg meghatározott tőkekövetelmények pedig válság idején nem lennének elegendőek a probléma kezeléséhez (Admati, 2019). Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy meghatározható-e az optimális tőkeszint. Admati és Hellwig (2013) szerint a Bázel III. tőkekövetelmények legnagyobb hibája, hogy nem a bank teljes vagyonához, hanem a kockázattal súlyozott vagyonhoz viszonyítva határozzák meg az elvárt tőkeszintet, kérdéses, hogy az így számított tőke megfelelő védelmet tud-e nyújtani a szektor számára.

Az Európai Unió által a bankrendszer reformja érdekében létrehozott 2014/59/EU irányelv a hitelintézetek és befektetési vállalkozások helyreállítását és szanálását célzó keretrendszer létrehozásáról (BRRD irányelv) egyértelműen új szintre emelte a válságkezelést, célja innovatív, újszerű és a harmonizációt szem előtt tartó eszközökkel megújítani a szektor működését (Boccuzzi, 2016).

Baker (2013) a válság előtti időszakot régi bázeli konszenzusnak hívja, ahol a legfőbb cél a rendszer átláthatóságának és hatékonyságának fejlesztése volt. A válságot követő új bázeli konszenzus, Baker szerint, a bankszabályozás alapvető kérdéseinek átgondolását eredményezte, amelynek hatására a válságkezelő intézkedések helyébe a válságmegelőző szabályozások kerültek. A Bázel III. javaslatcsomag a korábbi ajánlásokhoz képest abban is különbözik, hogy alkalmazása nemcsak a bázeli tagországok és az Európai Unió tagállamai számára kötelezőek, hanem válság által felszínre hozott problémák hatására világszinten elfogadott standardokká váltak (Szombati, 2013).

2.3. A rendszerkockázati intézmények szabályozásának fontossága

A fejlett országok közötti gazdasági együttműködés eredményeként kezdődött meg a pénzügyi termékek és szolgáltatások deregulációja (Papp, 2015), majd a pénzügyi rendszer és ezen belül a bankrendszer nemzetköziesedése, a globalizáció hatására pedig az egész világot átszövő bankhálózatok jöttek létre. Az 1990-es években a közép- és kelet-európai országok piaci nyitását követően a bankok száma ezekben az országokban jelentős mértékben megemelkedett.

Egyes országokban a piaci részarányuk az 50%-ot is meghaladta a szektorban jelen lévő szereplők között. A nyugati országokhoz képest viszonylag fejletlen bankrendszerrel rendelkező országokban az új banki termékek, banki irányítási eszközök és szemléletmód megjelenése jelentősen növelte a működés hatékonyságát, ezáltal a gazdaság fejlődését is segítette. A pozitív hatások mellett azonban ma már láthatók az így kialakult pénzügyi rendszer árnyoldalai is. A földrajzi korlátok nélküli bankrendszer olyan jelentős intézményeket hozott létre, amelyek méretük és így a világgazdaság egészére gyakorolt hatásuk révén számos országot megelőznek gazdasági befolyásukkal. Ezeket az intézményeket nevezi a szakirodalom rendszerkockázati szinten fontos pénzügyi intézményeknek.

Lublóy (2003) szerint a rendszerkockázat szűkebb értelemben azt jelenti, hogy egy negatív esemény, amely a gazdaságnak csak egy szűk részét érintette, időközben a gazdaság más területein is érezteti hatását. Tágabb értelemben viszont ez a negatív esemény a piac egészére is hatással lehet.

Az esemény, akkor gyenge, ha a sokk következtében nem jut csődbe egyetlen intézmény sem, erős viszont, ha akár egyetlen intézmény is csődbe megy, de mindez a sokk hatására nem történt volna meg. Scott (2010) szerint a rendszerkockázat az, amely nemcsak a nemzeti, de a globális gazdaságot is romba döntheti.

Az Egyesült Államok bankszabályozásában az 1929-33-as gazdasági válságot követően alkották meg a Glass-Steagall törvényt, amely különválasztotta a kereskedelmi és befektetési banki tevékenységet (Seregdi, 2019a). A döntéshozók a szabályozással kordában akarták tartani az intézmények túlzott kockázatvállalásának és növekedésének lehetőségét. Eközben számos országban a banki és a biztosítási tevékenységek összefonódásának eredményeként óriásvállalatok jöttek létre, amelyekkel szemben az Egyesült Államok kezdett versenyhátrányba kerülni. Mindezek hatására 1999-ben a Glass-Steagall törvényt a Gramm-Leach-Bliley néven ismertté vált törvény felülírta és engedélyezte a szereplők koncentrálódását. A szabályozói engedmény hatására olyan bankóriások és pénzügyi szolgáltatók jöttek létre, amelyekkel kapcsolatban a szakirodalomban, a rendszerkockázatot jelentő intézményekre utalva, megjelent a

„too big too fail”, vagyis a „túl nagy a csődhöz” elnevezés (Biedermann - Orosz, 2015).

Demirgüç-Kunt és Huizinga (2010) elemzése alapján 2008-ra 30 olyan bankcsoport működött a világ 19 különböző országában, amelyeknek forrásállománya meghaladta a székhelyül szolgáló ország GDP-jének a felét.

Az ilyen típusú intézmények esetében felmerül az erkölcsi kockázat kérdése, hiszen vezetőiknek tisztában kell lenniük az általuk vállalt kockázat nagyságával, mégis tovább növelik befektetéseiket, probléma esetén az állam úgyis megmenti őket. A válságot megelőzően ez a fajta gondolkodásmód vált elterjedtté a nagybankok körében és sajnos be is bizonyosodott, hogy az országoknak nem volt más választásuk, mint adófizetői pénzből feltőkésíteni a bajba jutott bankokat, így védve a gazdaság egészét. A 2008-as kimutatásban szereplő 30 rendszerkockázati bankcsoport csődje esetében viszont az országok nem lettek volna képesek mentőövet nyújtani, hiszen az intézmények gazdasági súlya jelentősebb volt az állam befolyásánál. Ezen okból napjainkban a „too big too fail” elv (TBTF) mellett megjelent a „too big to save” (TBTS) elnevezés, vagyis az, hogy egyes bankok mára olyan méreteket öltöttek, amelyek túl nagyok a megmentéshez (Mérő, 2012).

A 10. ábra 2019. évi adatok alapján a világ 20 legnagyobb bankjának az anyaország GDP-jéhez mért eszközállomány arányát ábrázolja. A bankok méretének növekedésével egyidőben megfigyelhető azok térbeli koncentrálódása. A 20 legnagyobb bank közül 8 ázsiai (kínai és japán), 8 európai, 4 amerikai székhelyű volt. Az európai bankok közül 4 francia, 2 brit, 1 német és 1 spanyol bank. A spanyol Banco Santander a spanyol GDP 100%-át meghaladó eszközállománnyal rendelkezett, de az 50%-os GDP értéket 7 bank eszközállománya is meghaladta.

10. ábra: A világ 20 legnagyobb bankjának mérlegfőösszege az anyaország GDP-jéhez