• Nem Talált Eredményt

Az “Összekötő tábla” kialakítása és a két nyilvántartás összekapcsolása

3.4 Az adatbázisok javítása és szerkezetük kialakítása

3.4.4 Az “Összekötő tábla” kialakítása és a két nyilvántartás összekapcsolása

Adattartalma miatt ez a tábla egyedül a két nyilvántartás adatainak összekapcsolása során került felhasználásra. Az kapott adattábla 407.372 sorból állt, melyből az ismétlődések

59

eltávolítása után 407.370 marad. Ezek közül mindegyik egy erdőrészlet és földrészlet alrészlet átfedését írja le terület adattal. A tábla eredetileg 377.542 erdőrészlet-földrészlet kapcsolatról tartalmaz adatot, amely 319.113 erdőrészletet jelent. Ennek a teljes területe az erdőrészletek területadatait összegezve 879.667 hektár. Ebből 284.639 erdőrészlet állománnyal borított, melyek területe 851.185 hektár.

Ebben a táblában is kialakításra kerül a HRSZAZON változó a korábbiakhoz hasonló módon, amely a földhivatali adatokat tartalmazó táblákkal való összeköttetést biztosítja. A táblában 203.831 földrészlet szerepelt eredetileg.

Az “Összekötő tábla” esetében a következő kikötések tehetők, amiknek az erdőtervezés és a földhivatali nyilvántartás szabályai alapján, vagy az adattábla szerkezetéből következően minden esetben teljesülnie kellene:

 Minden egyes AZOK-hoz egyféle kormányhivatal kód, megyenév/kód, erdészeti vagy földhivatali településnév, tagkód, erdőrészlet-jel, tulajdoni forma érték és erdőrészlet terület érték tartozhat csak.

Ez a kikötés tökéletesen teljesül.

 Minden AZOK-HRSZAZON-HRSZ_ALR kombináció egyszer, egy átfedés értékkel szerepel.

Ez nagyrészt teljesül, de 1.328 esetben ugyanaz a kombináció többször szerepel különböző átfedés értékkel. A térképet vizsgálva ennek bizonyos esetekben az oka az, hogy valóban több helyen fed át az erdőrészlet a földrészlet alrészletével, de vannak esetek, amikor nem magyarázható a rendelkezésre álló adatokkal a jelenség.

 Mivel az adatkérelem kiterjedt minden magántulajdonú és vegyes tulajdonú erdőre, így az erdőrészletek leíró adatait tartalmazó táblában szereplő összes erdőrészletnek szerepelni kéne az összekötő táblában is.

Ez a feltételezés nem teljesül, összesen 2594 erdőrészletről nem tartalmaz a tábla földhivatali adatot. Ebből 1.379 erdőrészlet (1.816 ha) faállománnyal borított. Ennek az oka, hogy a NÉBIH sem rendelkezett ezekről a területekről földrészlet poligonnal az adatkérelem pillanatában.

 Az AZOK-hoz tartozó erdőrészlet területének értéke (magánerdő terület) meg kell, hogy egyezzen az adott AZOK-hoz tartozó átfedések összegével, ebben az esetben tökéletes az erdőrészletek és földrészletek közötti kapcsolat. Kevesebb lehet az átfedés adathiány esetén, de több csak akkor lehet, ha valami hiba van az adatbázisban.

Létező hiba, hogy egy alrészlettel való átfedés területe nagyobb, mint az erdőrészlet területe. Ez kis területű erdőrészletek esetén gyakran lehet kerekítési hiba is, általában kicsi mértékű, 1844 esetben haladja meg az erdőrészlet területének 5%-át. Az, hogy az erdőrészlet teljes lefedettsége kisebb, mint 95% 5.693 esetben fordul elő, az, hogy nagyobb, mint 105% 5.997 esetben. Az extrém mértékű eltérések száma kicsi.

60

 A földrészletek erdővel érintett alrészletének a lefedettsége 100% kéne, hogy legyen, hiszen az alrészletek művelési ágak szerint kerülnek kialakításra, nem lehetne egy alrészleten több művelési ág, kivéve, ha azok területe nem éri el a 400 négyzetmétert (109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet, 51. §).

A lefedettség ez esetben ritkán haladja meg a 100%-ot, csak 87 esetben nagyobb 105%-nál, ellenben sok esetben nem éri el a 95%-ot (54.454 alrészlet), sokszor még kisebb (27.747 esetben nem éri el az 50%-ot sem). Ez sok esetben ezért fordul elő, mert az erdő területe a valóságban átlóg olyan földrészletre is, amelyikre nem kéne.

 Az erdőtervezés szabályait figyelembe véve minden erdőrészlet egy település közigazgatási területén kéne, hogy elhelyezkedjen.

Ez 42 esetben nem igaz, aminek az oka az, hogy a földhivatali térkép nem fed át tökéletesen az erdőrészletek térképével.

Az adattábla hibáinak javítása:

Azokban az esetekben, ahol az átfedés mértéke nagyobb volt az erdőrészlet területénél, úgy, hogy az erdőrészlet csak egy alrészlettel fedett át, ott az átfedés értékét az erdőrészlet területére módosítottam.

Azokat a rekordokat hibásnak minősítettem, ahol a földrészlet lefedettsége 7,5%nál kisebb és a földhivatali helység nem egyezik az erdészeti helységgel. Abban az esetben, amikor az átfedés nagyobb ennél, az erdő ténylegesen átlóg a határon, de a két település egy erdészeti helységnek számít (minta térképi ellenőrzése alapján).

Előfordult, hogy egy erdőrészlet és földrészlet között kétszer szerepelt ugyanaz az átfedés érték, de egyik esetben az alrészlet jele „-„ volt. Ez minden vizsgált esetben felesleges átfedést jelentett, így hibásnak jelöltem őket.

Megpróbáltam meghatározni azokat a paramétereket, ami alapján elkülöníthetők azok az átfedések, amelyek térképi hibák. 200 darabos véletlen mintát vizsgáltam meg térképi úton olyan rekordokból, ahol vagy mind az erdőrészlet, mind a földrészlet lefedettsége 20% alatti, vagy az egyik lefedettség 2% alatti. Így jól lehatárolható két paraméterrel a hibás átfedések több mint 90%-a, de nem különül el jól a valós átfedésektől, amelyekre szintén igazak ezek a feltételek.

Egyéb paramétereket vizsgálva sem sikerült elkülöníteni a hibás rekordokat. A lefedettségek segítségével lehatárolt paraméterekkel rendelkező rekordok meg lettek jelölve, mint kis átfedésű rekordok, amelyek nagy valószínűséggel térképi hiba miatt kerültek bele az adatbázisba (a tartományba eső rekordok több mint fele a minta szerint), de nem lehet jó biztonsággal elkülöníteni őket, így végül azok a földrészlet-erdőrészlet kapcsolatok kerültek kizárásra a vizsgálatból, amelyek csak kis átfedésekből álltak és ezek egyike sem volt legalább 0,5 hektár méretű. Ez 4410 rekordot érint, amely 533 hektár átfedő területet jelent.

61 A tartomány lehatárolása:

y < 0,12; x < 0,27; y<= -47.394,19*x^5 + 21.587,46*x^4 - 3.888,74*x^3 + 348,55*x^2 - 15,68*x + 0,31 (3-1. ábra).

A javítások elvégzése után maradt a táblában 394.143 rekord, mely minden rekordjához tartozik földhivatali adat. A tábla így 319.098 erdőrészlet és 202.133 földrészlet átfedéséről tartalmaz adatot alrészlet szintjén.

3-1. ábra: A mintavétel térképi vizsgálata segítségével lehatárolt átfedés tartomány és a helyes, valamint hibás rekordok a mintában

A két nyilvántartás pontosabb összekapcsolása az adatkérelem pillanatában nem volt lehetséges. A két térkép nem illeszkedik pontosan, így a létező eltérések kijavítása az erdőtervezők feladata, akik az ingatlan-nyilvántartás adataira támaszkodva, GPS-es terepi bejárás során folyamatosan javítják az esetleges hibákat és eldöntik, hogy mi legyen a szomszédos földrészletekre átlógó faállomány további sorsa. Erre általánosan használt protokoll országosan nincs, a döntés függ az átlógó erdőrész méretétől, a művelési ágaktól, az erdő minőségétől és a tulajdonosi viszonyoktól is. Kellően nagy átfedés esetén általában felveszik a tervezők az állományrészt mind új erdőrészletet.

A fenti javítások elvégzése után a rekordokat besoroltam földrészlet-erdőrészlet komplexekbe (továbbiakban komplex). Egy komplexbe tartoznak azon erdőrészletek és földrészletek, melyek esetében a két nyilvántartás poligonjai átfednek, így jogszabály szerint

0 0,1 0,2 0,3

0 0,05 0,1 0,15

Erdőrészlet lefedettsége %-ban

Földrészlet lefedettsége %-ban

Helyes rekord nagy átfedéssel Hibás rekord nagy átfedéssel Helyes rekord kicsi átfedéssel Hibás rekord kicsi átfedéssel Tartomány határa

62

társult erdőgazdálkodást kéne folytatni rajtuk, hacsak nem egyeznek meg az átfedő erdőrészletek megosztásában, amire törvény adta lehetőség volt (1997-es Vhr. 14. § (3)).

Összesen 152.933 ilyen komplex található a javított adatbázisban. Ebből 85.907 csak 1 földrészlet és egy erdőrészlet átfedéséből áll (172 ezer hektár), melyből mindössze 6 darab olyan van, ami csak kismértékű átfedéssel kapcsolódik. 130.370 komplex áll 1 földrészletből, melynek erdőterülete 676 ezer hektár. és mindössze 2.000 fekszik több, mint 5 földrészleten, ami 38 ezer hektár erdőt érint, ezek negyede esetében fordul elő csak kis átfedés valamely földrészlet és erdőrészlet között, azaz a jelenség még a térképi hibákon felül is jelentős területet érint. Az, hogy ennek mekkora hatása van valójában a gazdálkodásra, abból becsülhető, hogy a komplexen belül a tulajdonosi döntés meghozásához mennyivel kell több tulajdonos beleegyezése, mint az egyes földrészleteken.

Az EAZON és EFAFS táblák változatlan formában maradtak, mindössze az ismétlődő rekordok eltávolítása történt meg.