• Nem Talált Eredményt

Észak-Dakota (North Dakota)

In document A közigazgatás földrajza (Pldal 104-107)

Közép-Nyugat (Midwest) 26. Illinois

32. Észak-Dakota (North Dakota)

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Mottó: Liberty & Union Now & Forever One & Inseparable (Szabadság és egység mindörökké elválaszthatatlan) Az állam nyugati fele a Louisiana vásár (1803), a keleti fele az 1812-es angol-amerikai hábo-rú következményeként került az Unió ellenőrzése alá, de államként csak 1889-ben csatlako-zott, mint a 39. Közel kétszerese a területe Magyarországénak (sorrendben ezzel a 16. állam), de lakossága nem éri el az egymilliót (0,7), amivel csak 1 képviselőhelye van a szövetségi törvényhozásban. Nevének jelentése dakota (vagy francia interpretációban sziú) nyelven: „ba-rátok.” Az állam kiejtése: „nóϴdö khöutö.” Fővárosa Bismarck. Fő terménye a búza és a bab.

Területén olajat és földgázt is bányásznak. Felszíne alacsony dombvidék, a Sziklás-hegység keleti hegylábfelszíne. Fő folyója a Missouri. Jelzője az őslakossága után „sziú” (Sioux), illet-ve jellegzetes állatfaja után a „földi mókus” (Flickertail) állam. Vidéki nyugalma miatt neillet-ve- neve-zik még „békekert” (Peace Garden) államnak is.

33. Iowa

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Mottó: Our Liberties We Prize, Our Rights We’ll Maintain (Szabadságunkra büszkék vagyunk, jogainkat védjük) 1803-ban a Louisiana vásár eredményeképpen került át francia érdekeltségi övezetből az Unió ellenőrzése alá, de csak 1846-ban csatlakozott 29. tagállamként. Felszíne alacsony, termékeny talajú dombvidék és síkság, amelyet nyugatról a Missouri, keletről a Mississippi folyók hatá-rolnak. Ezt nevezik a hullámzó préri földjének (Land of Rolling Prairie). Iowa területe Ma-gyarországnál több mint másfélszer nagyobb, ezzel a 24. az USA-ban. Gazdaságát leginkább a mezőgazdaság, jelesül a búza- és kukoricatermesztés, valamint a szarvasmarha tenyésztés jellemzi. Fővárosa Des Moines; az állam lakossága mindössze 3 millió, ami 4 képviselői mandátumra jogosítja a szövetségi törvényhozásban. Nevének jelentése egy indián nyelven:

38 A Thunderhead-hegyen sziklarobbantásos módszerrel a világ legnagyobb szobra készül Crazy Horse dakota harci főnök emlékére 1948 óta. A tervezett lovas szobor 196 m hosszú, és 172 m magas; egyedül a feje 27 m magas.

„ez az a hely.” Kiejtése: ájöuö.” Az állam jelzője – egykori indián őslakosságára utalva – „só-lyomszem” (Hawkeye) állam, lakói „sólyomszemek.”

34. Kansas

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Mottó: Ad Astra Per Aspera (A csillagokig, göröngyös úton)

A Louisiana vásár révén 1803-ban került az Unió ellenőrzése alá, de csak 1854-ben szervez-ték meg a területet a Kansas-Nebraska törvény keretében, amely felváltotta a Missouri komp-romisszumot (amely viszont eladdig biztosította az egyensúlyt a rabszolgatartó és nem rab-szolgatartó államok között). Az itteni szavazási konfliktus az északiak és déliek között előse-gítette a polgárháború kitörését. Kansas csak 1861-ben csatlakozott az Unióhoz 34. tagállam-ként, Nebraskával együtt. Területe nyugat felé emelkedő alacsony dombvidék, alapvetően mezőgazdasági műveléssel: búza, kukorica, napraforgó. Szarvasmarha tenyésztése és olajki-termelése is említésre méltó. 2,3-szor nagyobb, mint Magyarország, ezzel sorrendben a 13.

állam. Lakossága viszont mindössze 2,8 millió, ami 4 mandátumot jelent a szövetségi képvi-selőházban. Fővárosa Topeka, legnagyobb városai Wichita és Kansas City.39 Kansas nevének jelentése egy indián nyelven: „gyors szél,” kiejtése: „khaenzösz.” Jelzője mezőgazdasági ar-culatára utal: „napraforgó” (Sunflower) állam. Turisztikai desztinációja Dodge City, az USA

„cowboy fővárosa.” Az állam a tornádók, szélviharok hazája is – amint azt „Óz a csodák cso-dája” című világhírű meséből (1900) és filmből (1939) is megtudhatjuk.

35. Minnesota

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Mottó: L’etoile du Nord (Észak csillaga)

1787-től az Észak-nyugati terület része, a nyugati fele pedig 1803-ban a Louisiana vásár után került uniós fennhatóság alá. 1858-ban lépett be az Unióba 32. államként. Nevének jelentése egy indián nyelven: „az eget visszatükröző víz.” Kiejtése: „mini szöutö.” 2,3-szor nagyobb, mint Magyarország, ezzel a 11. az államok között. Lakosságát tekintve 5,3 millió, ami 8 kép-viselői mandátumot jelent a szövetségi törvényhozásban. Az állam dombvidék a Nagy-tavaktól nyugatra. Az USA vasérckészletének ¾ része itt található. Északi része mocsarakban és tavakban bővelkedik, itt ered a Mississippi folyó is. Az USA legnagyobb búza-termesztője, amit egyik jelzője is tükröz: „búza” (Wheat), de úgy is nevezik, hogy „vajas kenyér” (Bread

39Kansas City Missouri államban is „folytatódik,” sőt annak legnagyobb városa; a Missouri folyó két partján terül el.

and Butter) állam. A mezőgazdaság és bányászat mellett elektronikai- és vegyipara fontos;

egészségügyi intézményei (pl. a rochester-i Mayo klinika) világhírűek. Fővárosa St. Paul, legnagyobb városai Minneapolis, Duluth és Rochester. St. Paul és Minneapolis ikervárosok a Mississippi jobb, illetve bal partján. Jelzője a North Star (északi csillag) State – földrajzi elhe-lyezkedésére utalva. Belföldi turisztikai látványossága a St. Paul-i téli karnevál.

36. Missouri

A francia gyarmati befolyás alatt álló terület 1803-ban, a Louisiana vásár után került az Unió ellenőrzése alá és 1821-ben lett az USA 24. állama a Missouri kompromisszum keretében (az Új-angliai Maine-nel együtt). Nevének jelentése egy indián nyelven: „fakenu,” kiejtése: „mi zuöri.” Területe alacsony dombvidék, keleti határát a Mississippi folyó képezi. Az államot NY-K-i irányban kettészeli a névadó Missouri folyó, s ahol eléri a Mississippit ott épült a legnagyobb városa, St. Louis. A bevándorlás korában ez volt a „Vadnyugat kapuja” (Gateway to the West) innen indult a 2000 km hosszú Oregon Trail (ösvény) nyugat felé, és a Santa Fé Trail dél-nyugat felé. Másik nagy városa a kansasi határon (a Kansas és a Missouri folyók találkozásánál épült) Kansas City. Fővárosa viszont egy kisebb település: Jefferson City. Az állam lakossága 6 millió, ami 8 mandátumot jelent a szövetségi képviselőházban. Területe majdnem kétszer akkora, mint Magyarország, amivel 18. az államok között. Gazdaságában a szénbányászat, a búza- és árpatermesztés, a söripar és a repülőgépgyártás emelhető ki. Egy ideig St. Louisban alkotott Mark Twain író, ide köthető Charles Lindbergh az Atlanti-óceán első átrepülője és olyan vadnyugati karakterek, mint Billy a Kölyök, Jessie James vagy Buffalo Bill. Jelzője a nyugat felé történő útmutatást tükrözi: Show Me (vezess engem) State.

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Missouri állam mottója: Salus Populi Suprema Lex Esto (Az emberek jóléte a legfőbb törvény)

37. Nebraska

Elhelyezkedés Állami lobogó Címer/pecsét

Mottó: Equality Before the Law (Törvény előtti egyenlőség)

A Louisiana vásár révén 1803-ban került az Unió ellenőrzése alá, de csak 1854-ben szervez-ték meg a területet a Kansas-Nebraska törvény keretében, amely felváltotta a Missouri komp-romisszumot (amely eladdig biztosította az egyensúlyt a rabszolgatartó és nem rabszolgatartó államok között). Az északi és déli szavazók utaztatása és a konfliktus elősegítette a polgárhá-ború kitörését. Nebraska a magyar kiegyezés évében, 1867-ben csatlakozott az Unióhoz. Te-rülete több mint kétszerese Magyarországnak, ezzel a 14. állam nagyság szerinti sorrendben.

Felszíne nyugat felé emelkedő dombvidék, keleti határa a Missouri folyó. Fővárosa Lincoln,

legnagyobb városa Omaha. Lakossága csak 1,8 millió, ami 3 képviselői helyet jelent a szövet-ségi törvényhozásban. Nebraska állam érdekessége, hogy egykamarás parlamentje van; 1934-ben eltörölték a képviselőházat és csak közvetlenül – pártállás megjelölés nélkül – választott szenátorai vannak. Az állam nevének jelentése: „sima víz,” amely a Platte folyó indián elne-vezése. Kiejtése: „nö braeszkö.” Mezőgazdasága főleg kukoricát, búzát, babot és burgonyát termeszt, iparában a gépgyártás és az elektronika emelhető ki. Jelzői: „kukoricafosztó”

(Cornhusker) állam, bár a Kukoricafosztók egy bajnok amerikai futball csapatuk neve volt.

Nyugat (West – Vadnyugat)

In document A közigazgatás földrajza (Pldal 104-107)