• Nem Talált Eredményt

ábra: A 2. szintű létesítmények horizontális és vertikális integrációja

In document Egészségügyi beruházás (Pldal 99-103)

Az egészségügyi létesítmények stratégiai tervezése Észak- Észak-Írországban

3. szint: Helyi kórházak (építési költség 40-70 millió font között)

7.5 ábra: A 2. szintű létesítmények horizontális és vertikális integrációja

Forrás: DHSSPS 2002.

7.2 szövegdoboz: A Holywood Arches Közösségi Egészségügyi Centrum

A 42 létesítmény közül elsőként a Holywood Arches Közösségi Egészségügyi Centrum nyílt meg Kelet-Belfastban.

Ez az egyike a város dél-keleti részén elhelyezkedő három centrumnak és annak a hét centrumnak, amely majd ellátja Nagy-Belfast területét (a hét közül öt építése befejeződött, és kettő volt folyamatban 2008 végén).A város dél-keleti negyedét kiszolgáló három multidiszciplináris létesítmény több mint 40 különböző épületet helyettesít, amelyek elszórtan helyezkedtek el a városnak ebben a részében, és közülük sok csupán egyetlen típusú szolgáltatást, például fizikoterápiát nyújtott.

Ennek következtében a szolgáltatások igénybe vevőinek gyakran több utat kellett megtenni, hogy eljussanak a kezelési csomagjuk különböző elemeihez.

Az új központok megépítéséhez szükséges pénzeszközök jó részét a több mint 40, most már feleslegessé vált épület értékesítéséből befolyó bevétel képezte.

A Holywood Arches létesítmény megközelítőleg 70 000 lakost lát el, és mind 1., mind pedig 2.

szintű szolgáltatásokat nyújt.

Összesen 23 alapellátó orvos dolgozik az épületben, az egészségügyi és szociális ellátások átfogó skálájával együtt, amibe beleértendő a beszédterápia, a lábgondozás, a fogászati ellátás, a fizikoterápia, a kisebb sebészeti beavatkozások és a gyermekgyógyászat.

Az új ellátási modellt multidiszciplináris munkacsoportok létrehozásával valósították meg, amelyek együttműködve dolgoznak, hogy „nappali” betegközpontú szolgáltatásokat nyújtsanak, mind magában a létesítményben, mind pedig azon kívül, a közösségben.

Számos, szakorvosi képesítéssel rendelkező alapellátó orvos nyújt korábban csak kórházi környezetben elérhető szolgáltatásokat.

Jó példa erre az ortopédiai állapotfelmérés, amelynek eredményeként körülbelül 75 %-kal csökkent az ortopédiai állapotuk miatt kórházba utalt betegek száma.

A szolgáltatások további körét kínálják az akut kórházi ágazathoz tartozó szakorvosok, akik kijárnak a közösségi egészségügyi centrumba járóbeteg-rendelést tartani..

Ezeket az ellátásokat az ún. „klinikai zónában” végzik.

Az Állampolgári Tanácsadó Iroda – egy önkéntes szervezet, amely pénzügyi, jogi, fogyasztói, lakás- és foglalkoztatási problémákkal küzdő embereket segít – állandó bázissal rendelkezik az épületben, és együttműködik az egészségügyi és szociális szolgálatokkal, hogy tanácsot és támogatást nyújtson a helyi lakosságnak. Más közösségi csoportok is igénybe veszik az épület helyiségeit.

Az új épület – az átfogó stratégiai irányvonallal összhangban – az egyik kereskedelmi és tömegközlekedési csomópontban helyezkedik el, amivel az egészségügyi és szociális szolgáltatások a lehető leginkább láthatóvá és hozzáférhetővé váltak.

A projekt kialakítása során egy másik fontos stratégiai cél volt a magas színvonalú építészeti tervezés, hogy gyógyító és közérzet-javító környezetet teremtsenek a betegeknek és a személyzetnek.

A tágas terek, a bőséges természetes fény, a színek és textúrák, az eligazodás könnyűsége, kiváló minőségű anyagok, szerelvények és bútorok használata mind - mind fontos eleme az itt alkalmazott megközelítési módnak.

A tervezés egy másik fontos szempontja – az Egészségügyi Minisztérium minden észak-írországi egészségügyi épületre érvényes politikájának megfelelően – az integrált képzőművészeti alkotások beiktatása volt mindenütt a projektben.

Számos művész, aki megbízást kapott a tervező csoportban végzendő munkára, aktívan bevonta a helyi közösség tagjait és iskoláit munkájába, ezzel is segítve a kívánatos pozitív elköteleződés és tulajdonosi érzület megerősödését a közösségben.

Ez az épület nemrégiben elnyerte az egész Egyesült Királyság „Legjobb alap- vagy közösségi egészségügyi épület” 2006. évi díjat, a „Műalkotások legjobb alkalmazása egészségügyi épületekben” 2006. évi díjat, valamint a brit királyi építészeti intézet (RIBA, BKÉI) 2006. évi tervezési díját. Az épületet széles körben dicsérik a felhasználók és a személyzet is, valamint sok elismerést kapott a szolgáltatásban és a létesítmény tervezésében megvalósított innovációkért.

7.3 szövegdoboz: A Grove Egészségügyi és Jól-léti Centrum

Az egyik legérdekesebb 2. szintű projekt az Észak-Belfastban található Grove projekt, egy olyan elrendezés, amely egyetlen létesítménybe integrálja az alábbiakat:

közösségi egészségügyi centrum (1. és 2. szint)

időskorúak napközi otthona

mindenki számára nyitott nagy szabadidő- és fitness-centrum

közkönyvtár és információ központ

kiskereskedelmi magán gyógyszertár

A Grove centrum egyes elemeit úgy tervezték meg, hogy elsődleges feladataik ellátásán túl szinergiát teremtő lehetőségek egész sorát kínálják, beleértve:

az elsősorban szabadidős használatra szánt úszómedence igénybe vételét hidroterápiás foglalkozások számára;

a torna- és játéktermek és fitness-szobák igénybe vételét fizikoterápiás foglalkozások számára;

a szabadidő-centrumban lévő pályák igénybe vételét szórakozásképpen az időskorúak napközi otthonának látogatói által, különösen azokban a napszakokban, amikor kisebb az igény a nagyközönség számára;

a könyvtárnak azt a lehetőségét, hogy információs központként működve segítse az egészséges életmódról szóló információk eljuttatását a nagyközönségnek, emellett lehetővé tegye információk szerzését a betegségek kezeléséről, a támogató hálózatokról, valamint a foglalkoztatási, lakás-, pénzügyi és nevelési problémákról;

önkéntes közösségi csoportok közös elhelyezését;

a központi kávézó, recepciós terület és egyéb terek közös használatát mindenki számára.

Jó példa ez arra, hogy a központi és helyi kormányzati szervek együtt dolgoznak a város olyan területén, ahol nagyfokú a szegénység, hogy közösen irányítsák figyelmüket a helyi közösség egészségének és jól-létének javítására, miközben egyúttal jelentős mértékben hozzájárulnak a városrész újjászületéséhez. Egy másik közszereplő, a Szociális Fejlesztési Minisztérium is hozzájárult pénzzel az új centrumot közvetlenül körülvevő terület környezeti feljavításához. A projekt 2008 elején indult, és – jórészt a szolgáltatások innovatív kombinációjának eredményeképp – megismételte a kelet-belfasti Holywood Arches projekt sikerét, hiszen 2008-ban elnyerte az egész Egyesült Királyság „Legjobb közösségi egészségügyi épület” díját.

Ez a létesítmény elemeinek kombinációját tekintve, fizikailag is megjeleníti azt a központi szerepet, amelyet a testmozgás és az információ kap a DNSSPS stratégiában, mint az észak-írországi lakosság egészségi állapotának javulását előmozdító kulcstényezők. Talán: Az épületet fizikailag is úgy tervezték, hogy megjelenítsék a testmozgás és információ középpontba az emberek lakóhelyéhez közeli létesítményekben végzett diagnosztikai vizsgálatok és a korai beavatkozások hozzáférhetőségének javításával. A modellben kiemelt hangsúlyt kap a krónikus betegségek kezelése, az életminőség javításának és a szükségtelen kórházi kezelések megelőzésének céljából. Az egészségügyi ellátások és tanácsadási szolgáltatások széles skálája áll majd rendelkezésre a kereskedelmi és tömegközlekedési csomópontok közelében lévő új centrumokban. Ahol csak lehetséges, ezeket integrálják az egészségre ható egyéb szolgáltatásokkal. Például a szabadidős szolgáltatásokkal- és fitness-szolgáltatásokkalszel, könyvtár és információs központtal vagy önkéntes és közösségi szolgáltatásokkal. Az általánosabb szolgáltatások átkerülése az akut centrumokból a közösségi létesítményekbe azt eredményezi, hogy a komplexebb szakterületeket kisebb számú akut kórházba és „kiválósági centrumokba” központosíthatják, és „védett elektív centrumokat” hozhatnak létre, amelyek jobb hozzáférést nyújtanak a minőségbiztosított nagy volumenű ellátásokhoz. Ennek a rendszernek minden eleme teljes mértékben integrálva lesz a világosan meghatározott betegutak és protokollok (mint például az ICATS), a strukturált klinikai hálózatok és a legújabb klinikai és információs technológiába való jelentős beruházások révén.

Észak-Írország esetében a beruházás nagyságrendje tekintélyes – 4,5 milliárd fontig (5 milliárd euró) terjedhet 10 év alatt – és ez azt jelenti, hogy a program másutt talán nem ismételhető meg könnyűszerrel. Jelentős pénzügyi hozzájárulás keletkezett azonban az elavult egészségügyi létesítmények ingatlanainak értékesítéséből. Az új létesítmények megépítése miatt a régebbi létesítmények számottevő és költséges elmaradt karbantartását sem kell

szükséges elvégezni. A kórházi ápolások számának előre jelzett csökkenése is várhatóan eredményez évenkénti megtakarításokat.

A program még csak a korai szakaszában van, ezért túl korai lenne megítélni, sikerül-e majd minden kitűzött célt elérni és minden hozamot megszerezni. Különösen vonatkozik ez arra a végső célra, hogy alapvető reform valósuljon meg végre az egészségügyi és szociális ellátásban, annak érdekében, hogy javuljon Észak-Írország népének egészsége és életminősége. Az eddigi jelek azonban biztatóak. A program új, rugalmas és izgalmas – mégis érzékenyen megtervezett – építészeti formákat ígér, amelyek igazi gyógyító környezetet teremtenek, gazdagítják az ellátás igénybevevőinek és a személyzetnek a tapasztalatait, és emelik a környezet minőségét a helyi közösségekben.

Hivatkozások

DHSSPS (2002). Designing better services: Modernizing hospitals and reforming structures. Belfast, Department of Health, Social Services and Public Safety.

8. fejezet

In document Egészségügyi beruházás (Pldal 99-103)