• Nem Talált Eredményt

verseghy Ferenc – horváth Jánosnak, h. n., 1819. június 13

In document Magyar Írók Levelezése (Pldal 191-195)

Die 13. Junii 1819. felelet h. Kanonok Urnak levelére de dato 31. Maji.

Fő tisztelendő Kanonok Úr! Májusnak 31. napjánn hozzám igazított böcsös levelét a’ Szógyűjteménynek758 új nyalábjával eggyütt csak Juniusnak 13. napjánn vettem; ’s mivel magát Fő tiszt. Urat már759 több héttűl fogva nyiltt karjaimmal és érzékeny szív-dobogással várom,760 meg nem nyerhettem magamtúl, hogy fel ne kiáltsak: nil mihi rescribas attamen; ipse veni! Aggódásom mindazáltal ismét megenyhűltt, mikor láttam, hogy Májusnak 31. napjánn azt igéri Fő tiszt. Úr, hogy két het múlva hozzánk lerándúl:

mert így már holnaptúl fogva megmeg minden óránn várom.

756 Percepi 13. Junii 1819. [verseghy Ferenc tintával írt, autográf bejegyzése.]

757 […]mennyi [átírással javítva.]

758 a’ <szószámlálásnak> |Szógyűjteménynek| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

759 már <..>

760 és <sz> érzékeny szívdobogással <vártam> |várom| [betoldás a törlés fölött.]

93. Horváth János – Verseghy Ferencnek, Veszprém, 1819. május 31.

94. Verseghy Ferenc – Horváth Jánosnak, h. n., 1819. június 13.

192

hogy az egyházi Magyar Ékesenszóllásrúl761 való tanácskozásim tetszenek, azonn bizonnyára különösen örvendek, és Fő tiszt. Kis Ferencz Urnak irántok tett itéletét nagyra böcsűlöm és szívesen762 köszönöm. Ügyekezek, még élek, tehetségem szerint olly hasznot hajtani, melly a’ tiszta religyiónak763 előmozdítására, hazánknak dü csős-ségre, és nyelvünknek csinosítására szolgállyon. De bezzeg! a’ bold. gróf Festetics györgy Úrnak tiszteletére emeltt oszlop is elborította szívemet az orator iránt való in dúlatos tisztelettel és érzékeny örömmel. A’ keresztény764 Filozofusnál, a’ ki belőlle mindenütt kellemetesen kitündöklik, nem ösmerek e’ világonn nagyobb és dü csőssé-gesebb emberi méltóságot. Adgyanak az egek765 Keresztény hazánknak több íllyen bölcset,766 azokot pedig, a’ kikkel már bennünköt megajándékozott, tartsa meg sokáig, felette sokáig, és áldgya meg erővel, egésséggel, tág tehetségkörrel,767 a’ munkálkodás-ban állhatatossággal.

A’ meghívást az egyházi Értekezésekben való öszvemunkálkodásra tisztelettel és kö-szönettel olvastam, és szíves örömmel elfogadom; sőt ezen ügyekezetet768 magamban úgy tekintem, mintha saját egész boldogságom és dücsősségem tőlle769 függne. A’ Jelen­

tés bűl láttya a’ világ a’ nemes czélt, felséges szándékot, láttyák a’ lelki fő Pásztorok az egyébkép megszerezhetetlen és a’ mostani üdőkben mégis olly elkerűlhetetlenűl szüksé-ges770 lelki hasznokot, láttya a’ Papságnak tudományszerető egyszersmind és nemes szí-vű része a’ bő aratásra való alkalmatosságot, és így771 lehetetlennek772 tartom, hogy az ügye kezet hangos helybenhagyással, keresztény buzgósággal, és édes örömmel773 ne fogadtasson. Amen!!!

Most már engedgye meg Fő tiszt. Kanonok Úr, hogy utolsó levelében ejtett ezen sza vairúl:

eltökéltem magamban, hogy én, a’ mennyire cselekedhetem, a’ küldendő darabokat ked­

ves Uram Bátyám példájához igyengetem.

gondolatimot nemes és irántam nagyon kegyesen érző szíve’ elejébe terjesszem.774 A’

mi fő ügyekezetünk legyen az, hogy az egyházi Értekezések, kivált elejénte, a’ melly közönségesebben775 emberiképen csak lehetséges, és minden legkisebb részeskedés

761 Ékesenszóllás<nak>|rúl| [betoldás a törlés fölött.]

762 és |szívesen| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

763 religyiónak <előm>

764 keresztény <P>

765 egek <.>

766 íllyen <oszlopot> |bölcset| [betoldás a törlés fölött.]

767 egésséggel, |tág tehetségkörrel,| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

768 elfogadom<,> ; sőt |ezen ügyekezetet| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

769 tőll[.]<…> [átírással javítva.]

770 czélt, |felséges szándékot,| láttyák a’ <F> lelki fő Pásztorok az egyébkép megszerezhetetlen |és a’

mostani üdőkben mégis olly elkerűlhetetlenűl szükséges| [betoldások a lap szélén és a lap alján, korrektúrajelekkel.]

771 alkalmatosságot, |és így| [betoldás a sor fölött.]

772 [..]hetetlennek [átírással javítva.]

773 örömmel <el>

774 kegyesen <ge> érző szíve’ elejébe terjesszem. <legyen a’ mi fő ügyekezetünk az egyházi Értekezéseknek ennél közönségesebb ennél kész olly közönséges>

775 közönségesebben <csak>

94. Verseghy Ferenc – Horváth Jánosnak, h. n., 1819. június 13.

193 nélkűl, szerencsésen elterjesztessenek, és megkedveltessenek. ennek Scyllája, kivált azok nál, kik a’ tiszta Magyarságnak előmenetelét buzgóbban, és bizonnyara nem he-lyes okok nélkűl kivánnyák, az volna,776 ha a’ Tudományos Gyüjteménynek helybenhagy-hatatlan példája szerint Fő tiszt. Úr nyilván az ajánlaná, hogy a’ beküldendő munkák-nak nyelvkorcsait, és orthographiabéli tarkaságait szentűl meghaggya: charybdisse pe-dig az, ha nyilván kimondaná, hogy e’ fogyatkozásokot a’ beküldendő darabokban meg egyengeti. hallya meg Fő tiszt. ez iránt szívemnek érzeménnyeit, és tegyen azutánn róllok bölcs itéletet.

ha talán szó történne777 mindgyárt az első kötetben a’ Magyar nyelvrűl, úgymint az egyházi Értekezéseknek vehiculumárúl, és ennek regularitássa és magosabb csínosítása a’ munkálkodó tagoknak ajánltatna; nem mondom, hogy grammaticámrúl és kivált Feleletemrűl mellesleg eggykét jó szót nem lehetne, vagy talán – meggyőződésbűl, nem pedig negédbűl mondom, kellene is ejteni; a’ nélkűl mindazáltal, hogy azokbúl valamelly, bármelly kis erőltetést is778 gyanítani lehessen.

ez meglévén, mihelyt Fő tiszt. Úr saját darabocskáiban, és egynehány779 tagok, kik Fő tiszt. Úrral szorosabb ösmeretségben vannak,780 grammaticámmal pedig és Fele le-temmel nagyob részént és meggyőződésbűl eggyet értenek,781 megmeg saját munkáik-ban a’ nyelvnek és írásnak az én princípiumaim szerint való rendbeszedésére és szépíté-sére jó és, ammint bizonyosan tudom, felette fontos tekíntetű példákot adnak: eggy csöppet sem kételkedek, hogy a’ többi tagok is munkáimot előveszik, gondosabban olvassák, és azonn lesznek, hogy vagy gyarlóságbúl imitt amott ejtett hibáimot782 köz haszonnal megegyengetik, vagy hosszas nyomozásim által kifeszegetett nyelv reguláimot hűven követik.

egyébaránt, ha Fő tiszt. Úr a’ beküldendő darabokban a’ szarvasabb nyelvhibákot saját bölcs ítélete szerint megegyengeti, a’ nélkűl hogy ezen egyengetésrűl akár a’ com-petens taghoz783 írtt levélben, akár magában a’ nyomtatott könyvben legkisebb emlé-kezetet tegyen; ezt, reménylem, eggy okos Író sem fogja rossz néven venni. illy gazdál-kodással és kímélléssel előre küldvén az egyh. Értek.bűl784 egynehány darabot, közre bocsáttyuk majd az egyházi szókönyvet is, mellyben mindenik785 Magyar Szórúl sőt szókötésrűl is786 különösebben tanácskozunk. ehhez járúl végtére Wagner’ Phraseo-logiája, mellynek felénél több már, a’ mi ki van nyomtatva, ’s mellyben principiumaim szerint vannak mind a’ Magyar szavak, mind ezeknek kötései, mikor a’ Deák mondá-soknak értelmét kifejezik. Így lassankint gutta cavabit lapidem, non vi, sed saepe

776 volna, <ha>

777 történ[…] [átírással javítva.]

778 erőltetést is <gyaníttathasson>

779 egynehány <egyéb>

780 ösmeretségben |vannak| <..> [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

781 meggyőződésbűl <megeggyeznek> |eggyet értenek| [betoldás a törlés fölött.]

782 ejtett <vélekedéseimet> |hibáimot| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

783 akár |a’ competens taghoz| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

784 gazdálkodással |és kímélléssel| előre küldvén |az egyh. Értek.bűl | [betoldások a lap szélén, korrektúrajellel.]

785 mindenik <s>

786 Szórúl |sőt szókötésrűl is| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

94. Verseghy Ferenc – Horváth Jánosnak, h. n., 1819. június 13.

194

cadendó,787 és üdővel, ha én meg nem élem is, a’ naspolya is megérik; csak az irígységnek ne adgyunk táplálékot, se a’ pártoskodásra alkalmatosságot. Én részemrűl tökélletesen megelégszek avval, hogy egynehány jobbak és bölcsebbek munkáimot meg nem vetik, sőt788 ezeknek helybenhagyása nélkűl a’ többi községnek közönséges dü csőí tésétűl még rettegek is, mint bizonyos jelétűl annak, hogy messze vetettem a’ kalapács’789 nyelét, mikor magamnak előre illy koporsóverset írtam:

A’ sors elfojtván zöld rügyét, Sírjában kezdi életét.

A’ 103. zsoltár szerint Alcaicumokban790 költött ódámot Az istennek Felségérűl és Jóságárúl im’ ide függesztem. Megtartottam én ebben a’ Lebanon, és a’ Lívjatan nevek-ben a’ zsidó791 hangokot. Az utóbbikrúl olvastam fogságomban eggy hiberniai Püs-pök nek Útazásában szép dolgokot, mikor eggy elhaltt tengeri állatnak több mértföld-nyi hosszaságú és kerűletű testét megírja, mellyet, ha792 jól emlékezek, szemeivel látott, és livjatannak tartott. ha helyben haggya Fő tiszt. Úr, elmegyek Ő excel len tiájához, gróf Almássy Pál Úrhoz, ’s elkérem tőlle, hogy az Író szavait kivonhassam,793 e’ köny-vet: mert a’ szerencsétleneknek Ő méltóztatott bibliothecájábúl olvasás végett könyvek-kel kedveskedni. Az isten áldgya meg érte!

Az egyházi Szókönyvnek készítgetésével hátra maradtam eggy keveset, részént mivel keresztcsontomot az ülésben majd eggy egész hétig fájlaltam, részént794 mivel a’ M.

bibliának új nyomtatásárúl795 gondolatimot ama’ tetemes hibákkal eggyütt, mellyeket mindgyárt a’ genesisnek első öt vagy hat részében796 mind a’ nyelvre, mind az értelem-re nézve találtam, okokkal megerősítve felírni, és Ő excellentiájának az Érseknek, ki most Megyéjét látogattya,797 végső megválasztás végett elküldeni elkerűlhetetlenűl szükségesnek ítéltem. Kicsoda szenvedhesse meg csak a’ iv. rész előtt álló Synopsisban is ama’ helytelen Magyarságot, melly az istent enoch’ nemzőjének mondgya. Ő ex cel-lentiája azt felelte, hogy írásimot798 egerben két Kanonok Úrnak megitélés végett átad-ta, és Úr’ napja utánn, a’ mit végezni fog velem közli. ha e’ Fő lelki799 Pásztor

jegyzési-787 cadendó [!]

788 munkáim<mal megelégszenek> |ot meg nem vetik|, sőt <a’ közönséges appl> [betoldás a törlés fölött és a lap szélén, korrektúrajellel.]

789 kalapács’ <..>

790 szerint |Alcaicumokban| [betoldás a lap alján, korrektúrajellel.]

791 zsidó <sz[..]>

792 ha <nem hibá>

793 tőlle, |hogy az Író szavait kivonhassam,| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

794 keveset, |részént mivel keresztcsontomot az ülésben majd eggy <…> egész hétig fájlaltam, részént | [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

795 bibliának <kijobbításárúl> |új nyomtatásárúl| [betoldás a törlés fölött.]

796 részében <találtam>

797 látogattya, <me>

798 hogy |írásimot| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

799 Fő |lelki| [betoldás a lap szélén, korrektúrajellel.]

94. Verseghy Ferenc – Horváth Jánosnak, h. n., 1819. június 13.

195 met800 helyben haggya, és azt, hogy ezeket részenkint az egyházi Értekezésekben előre közrebocsássuk, megengedi. Fő tiszt. Úrnak eggy kis szolgálatot az exegesisben is tehe-tek.801 Próba gyanánt ide függesztek eggy802 jegyzést.

genesis803 c. 1. 2. 6. Quod Káldy erősség compellat, in hebraeo רָקִיעַ804 nominatur, quod expansum etc. vide in manuscriptum.

bocsásson meg Fő tiszt. Úr hosszas alkalmatlanságomnak, és ne805 tulajdonítsa azt, kérem, egyébnek, hanem ama tellyes806 bizodalom és ellentállhatatlan indúlatos sá gom-nak, mellyel eszemet, szívemet, lelkemet Fő tiszt. Úrnak barátságos ölébe kiontani esen gek. csókolom szép lelkét és jó szívét ezerszer és vagyok807 F. t. K. Urnak örök tisztelője. v. F.

95. Horváth János – Verseghy Ferencnek

In document Magyar Írók Levelezése (Pldal 191-195)