• Nem Talált Eredményt

cikk Végrehajtás

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 50-53)

A FENNTARTHATÓ FEJLÕDÉSRE IRÁNYULÓ KERESKEDELMI PARTNERSÉG

54. cikk Végrehajtás

A Felek megállapodnak, hogy a kereskedelmi és fejlesztési bizottság hatáskörébe tartoznak e fejezet szerint az alábbiak:

1. a fejezet végrehajtásának figyelemmel kísérése és felülvizsgálata;

2. a kereskedelem technikai akadályaival kapcsolatos kérdésekben koordináció és konzultáció biztosítása;

3. a prioritást élvezõ ágazatok és termékek és az ezekbõl következõ prioritást élvezõ együttmûködési területek meghatározása és felülvizsgálata; és

4. ha szükséges és megfelelõ, ajánlások tétele a fejezet módosításához.

55. cikk

Kapacitásépítés és technikai segítségnyújtás a kereskedelem technikai akadályaival kapcsolatban

1. A Felek elismerik a technikai szabályozás, a szabványok, a mérésügy, az akkreditáció és a megfelelõségértékelés területén való együttmûködés fontosságát e fejezet céljainak elérése érdekében.

2. A Felek a következõ prioritást élvezõ együttmûködési területekben állapodnak meg:

a) megfelelõ rendelkezések létrehozása a szakértelem megosztásához, többek között megfelelõ képzés az SADC-EPA-államok szabványosítási és megfelelõségértékelési szerveiben a megfelelõ és tartós technikai kompetencia biztosítása végett, valamint kölcsönös egyetértés a Felek területén mûködõ ilyen szervek között;

b) az SADC-EPA-államok kapacitásának fejlesztése a technikai szabályozás, a mérésügy, a szabványok, az akkreditáció és a megfelelõségértékelés terén, többek között laboratóriumok és más felszerelés korszerûsítésével és létrehozásával. Ebben a tekintetben a Felek elismerik a regionális együttmûködés erõsítésének jelentõségét és a prioritást élvezõ termékek és ágazatok figyelembevételének szükségességét;

c) releváns nemzetközi szabványokon alapuló harmonizált technikai szabályozások, szabványok, mérésügy, akkreditáció és megfelelõségértékelési eljárások kialakítása és elfogadása az SADC-EPA-államokban;

d) az SADC-EPA-államok nemzetközi szabványosítási, akkreditációs és mérésügyi tevékenységekben való részvételének támogatása; és

e) a kereskedelem technikai akadályaival kapcsolatos információs és bejelentõ pontok kialakítása az SADC-EPA-államokban.

9. FEJEZET

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÖVÉNY-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZKEDÉSEK

56. cikk

Többoldalú kötelezettségek

1. A Felek újólag megerõsítik a WTO egészségügyi és növény-egészségügyi megállapodás (WTO Sanitary and Phytosanitary Agreement, a továbbiakban: az SPS-megállapodás), a nemzetközi növényvédelmi egyezmény (International Plant Protection Convention, IPPC), az élelmiszerkönyv-bizottság (Codex Alimentarius Commission) és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) elveit és célkitûzéseit.

2. Ezek az elvek és célkitûzések képezik a Felek és adott esetben az SADC-EPA-államok e fejezet értelmében végzett tevékenységének alapját.

57. cikk Célkitûzések

1. A Felek megállapodnak, hogy az SADC-EPA-államokon belül és a Felek között könnyítik a kereskedelmet és a befektetéseket, eközben pedig biztosítják, hogy az elfogadott intézkedéseket – az SPS-megállapodás rendelkezéseivel összhangban – kizárólag az emberi, állati és növényi egészség védelméhez szükséges mértékig kelljen alkalmazni.

2. A Felek vállalják, hogy egészségügyi és növény-egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos intézkedések (a továbbiakban:

SPS intézkedések) esetében együttmûködnek a regionális integráció – illetve konkrétan az SADC-EPA-államok együttmûködésének – erõsítésében, továbbá abból a célból, hogy elfogadott prioritást élvezõ ágazatokra és termékekre1 vonatkozó SPS intézkedésekbõl eredõ problémákat kezeljenek, miközben kellõen figyelembe veszik a regionális integrációt.

1 A prioritást élvezõ termékek és ágazatok listája mellékelve van ehhez a fejezethez.

3. Ennek eredményeképp a Felek megállapodnak, hogy elõmozdítják az SPS intézkedések által nyújtott megfelelõ védettségi szint elismerésére irányuló biregionális együttmûködést.

4. A Felek megállapodnak, hogy létrehozzák és fokozzák az SADC-EPA-államokban az SPS intézkedések végrehajtására és figyelemmel kísérésére – többek között a nemzetközi szabványok kiterjedtebb használatára és más egészségügyi és növény-egészségügyi kérdésekre – irányuló technikai kapacitást.

58. cikk

Hatály és fogalommeghatározások

E fejezet alkalmazásában azokat a fogalommeghatározásokat kell alkalmazni, amelyeket az SPS-megállapodás és a nemzetközi szabványosító testületek, vagyis az élelmiszerkönyv-bizottság, a nemzetközi növényvédelmi egyezmény (IPPC) és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) használ.

59. cikk

Illetékes hatóságok

1. AZ SADC-EPA-államokban és az EK-Félnél az ebben a fejezetben említett intézkedések végrehajtásában a megfelelõ egészségügyi és növény-egészségügyi hatóságok az illetékesek.

2. A Felek vagy adott esetben az SADC-EPA-államok a Megállapodással összhangban tájékoztatják egymást a megfelelõ illetékes egészségügyi és növény-egészségügyi hatóságaikról és ezek változásáról.

60. cikk Átláthatóság

1. Az SPS-megállapodással összhangban a Felek újólag megerõsítik az átláthatóság elvét az SPS intézkedések alkalmazásában.

2. Az SPS-megállapodással összhangban a Felek elismerik a hatékony konzultációs, bejelentõ és információcsere-mechanizmusok jelentõségét az SPS intézkedések tekintetében.

3. Az importáló Fél tájékoztatja az exportáló Felet egészségügyi és növény-egészségügyi importfeltételeinek minden olyan változásáról, amely érintheti az e fejezet hatálya alá tartozó kereskedelmet. A Felek vállalják, hogy adott esetben mechanizmusokat létesítenek az ilyen információcserére.

4. A nemzetközi szabványokkal összhangban a Felek az importfeltételek meghatározásakor alkalmazzák a földrajzi zónákra osztás vagy az állattenyésztõ gazdaságon belüli elkülönítés elvét. Ahol lehetséges, a kereskedelmi zavarok elkerülése érdekében eseti alapon a Felek közösen is azonosíthatnak és javasolhatnak meghatározott egészségügyi vagy növény-egészségügyi státusú földrajzi vagy állattenyésztõ gazdaságon belüli zónákat.

61. cikk

Információcsere

1. A Felek megállapodnak egy korai figyelmeztetõ rendszer létrehozásában annak biztosítására, hogy az SADC-EPA-államok elõzetesen tájékoztatást kapjanak az EK azon SPS intézkedéseirõl, amelyek érinthetik az SADC-EPA EU-ba irányuló kivitelét. A rendszer adott esetben már létezõ mechanizmusokra épül.

2. A Felek vagy adott esetben az SADC-EPA-államok megállapodnak, hogy együttmûködnek a járványügyi felügyeleti hálózat továbbfejlesztésében az állatbetegségek és a növényegészségügy terén, valamint információt cserélnek az ismert és másik Félre azonnali veszélyt jelentõ kártevõk elõfordulásáról.

62. cikk Végrehajtás

A Felek megállapodnak, hogy a kereskedelmi és fejlesztési bizottság hatáskörébe tartoznak e fejezet szerint az alábbiak:

1. a fejezet végrehajtásának figyelemmel kísérése és felülvizsgálata;

2. a fejezet végrehajtásához – célkitûzéseinek elérése érdekében – tanácsadás és ajánlások tétele;

3. fórum biztosítása vitához, információcseréhez és együttmûködési kérdésekhez;

4. ha szükséges és megfelelõ, ajánlások tétele a fejezet módosításához;

5. a prioritást élvezõ ágazatok és termékek és az ebbõl következõ prioritást élvezõ együttmûködési területek listájának felülvizsgálata;

6. az SPS intézkedések kialakításával, alkalmazásával és betartatásával kapcsolatos együttmûködés fokozása; és 7. minden ezekhez kapcsolódó ügy.

63. cikk

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 50-53)