• Nem Talált Eredményt

cikk Alapelvek

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-39)

A FENNTARTHATÓ FEJLÕDÉSRE IRÁNYULÓ KERESKEDELMI PARTNERSÉG

2. cikk Alapelvek

1. Ez a Megállapodás a cotonoui megállapodás 2., illetve 9. cikkében meghatározott alapvetõ elveken, valamint lényeges és alapvetõ elemeken alapul. A Megállapodás a cotonoui vívmányokra, valamint a korábbi regionális együttmûködési és integrációs, illetve gazdasági és kereskedelmi együttmûködési AKCS–EK partnerségi megállapodásokra épül.

2. A cotonoui megállapodást és ezt a Megállapodást egymást kiegészítõ és megerõsítõ módon kell végrehajtani.

3. A Felek megállapodnak, hogy oly módon mûködnek együtt a Megállapodás végrehajtásában, amely összhangban áll azzal a fejlesztéspolitikával és azokkal a regionális integrációs programokkal, amelyekben az SADC-EPA-államok részt vesznek vagy vehetnek.

4. A Felek megállapodnak, hogy együttmûködnek vállalásaik és kötelezettségeik teljesítése érdekében, továbbá avégett, hogy elõsegítsék az SADC-EPA-államok kapacitását, hogy végre tudják hajtani a Megállapodást.

3. cikk

Fenntartható fejlõdés

1. A Felek újólag megerõsítik, hogy a fenntartható fejlõdés célkitûzését gazdasági partnerségük minden szintjén alkalmazni és minden szintjébe integrálni kell a cotonoui megállapodás 1., 2. és 9. cikkében meghatározott átfogó kötelezettségvállalások – különösen a szegénység csökkentésére és végleges felszámolására vonatkozó általános kötelezettségvállalás – oly módon történõ teljesítése során, amely összhangban áll a fenntartható fejlõdés célkitûzéseivel.

2. A Felek a Megállapodás esetében úgy értelmezik ezt a célkitûzést, mint amelyet a következõkre vonatkozó kötelezettségvállalásként kell alkalmazni:

a) a Megállapodás alkalmazása teljes mértékben figyelembe veszi az érintett országok lakosságának és a jövõ nemzedékeinek emberi, kulturális, gazdasági, szociális, egészségügyi és környezeti érdekeit;

b) a döntéshozatali módszerek magukban foglalják a tulajdonosság, a részvétel és a párbeszéd alapvetõ elveit.

3. Ennek következtében a Felek megállapodnak, hogy együttmûködnek az emberközpontú fenntartható fejlõdés megvalósítása érdekében.

4. cikk

Regionális integráció

1. A Felek elismerik, hogy a regionális integráció partnerségük szerves része, és hatásos eszköz a Megállapodás célkitûzéseinek eléréséhez.

2. A Felek újólag megerõsítik az SADC-EPA-államok körében a regionális és szubregionális integráció jelentõségét, mert általa az említett államok jobb gazdasági lehetõségeket és fokozott politikai stabilitást érhetnek el, a fejlõdõ országok pedig ténylegesen integrálódhatnak a világgazdaságba. A Megállapodásban tett kötelezettségvállalások sérelme nélkül szuverenitásuk gyakorlásával kizárólag az SADC-EPA-államok határozzák meg regionális integrációjuk ütemét és tartalmát.

3. A Felek különösen támogatják azokat az integrációs folyamatokat és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztéspolitikát és politikai menetrendeket, amelyek a 2002. október 21-én aláírt dél-afrikai vámuniós megállapodáson, az 1992.

augusztus 17-én aláírt dél-afrikai fejlesztési közösségrõl szóló szerzõdésen és az Afrikai Unió 2000. július 11-én elfogadott alapokmányán alapulnak. Törekszenek arra, hogy partnerségük e folyamatok alapján épüljön és mélyüljön, és arra, hogy ezt a Megállapodást és az említett eszközöket egymást kölcsönösen támogató módon hajtsák végre, figyelembe véve a fejlettség, az igények, a földrajzi adottságok és a fenntartható fejlõdési stratégiák megfelelõ szintjeit.

5. cikk

Figyelemmel kísérés

1. A Felek vállalják, hogy az ezzel a Megállapodással létrehozott és saját meglévõ részvételi folyamataikon és intézményeiken belül megfelelõ mechanizmusokkal és idõzítéssel folyamatosan figyelemmel kísérik a Megállapodás mûködését és hatását, biztosítandó, hogy annak célkitûzései megvalósuljanak, az megfelelõen végre legyen hajtva, és hogy népességük – különösen a legkiszolgáltatottabb csoportok – számára a Megállapodásból a legtöbb haszon származzék.

2. A Felek azt is vállalják, hogy a Megállapodás végrehajtását érintõ bármely kérdésben azonnal konzultálnak egymással.

6. cikk

Nemzetközi fórumokon való együttmûködés

A Felek törekszenek arra, hogy valamennyi nemzetközi fórumon együttmûködjenek, ahol a Megállapodás szempontjából lényeges kérdésekrõl tárgyalnak.

2. FEJEZET

FEJLESZTÉSI EGYÜTTMÛKÖDÉS

7. cikk

A fejlesztési együttmûködés keretei

A Felek elkötelezik magukat az együttmûködés iránt annak érdekében, hogy végrehajtsák a Megállapodást, és az átfogó SADC regionális integrációs folyamaton belül támogassák az SADC-EPA-államok kereskedelmi és fejlesztési stratégiáit. Az együttmûködés pénzügyi és nem pénzügyi formát ölthet.

8. cikk

Fejlesztésfinanszírozási együttmûködés

1. A Felek elismerik, hogy a fejlesztési együttmûködés partnerségük döntõ fontosságú eleme, valamint nélkülözhetetlen tényezõ a Megállapodás 1. cikkében megállapított célkitûzések megvalósításához. A regionális gazdasági együttmûködésre és integrációra irányuló – a cotonoui megállapodásban meghatározott – fejlesztésfinanszírozási együttmûködést úgy kell végrehajtani, hogy elõsegítse és támogassa az SADC-EPA-államoknak a célkitûzések elérésére irányuló erõfeszítéseit, és maximalizálja a Megállapodás várható hasznát. Az együttmûködés és a technikai segítségnyújtás területeit a Megállapodás 3. – és adott esetben többi – fejezete határozza meg. Az együttmûködést az ebben a cikkben meghatározott módozatok szerint kell végrehajtani, folyamatosan felül kell vizsgálni, szükség esetén pedig módosítani kell a Megállapodás 108. cikkének rendelkezései szerint.

2. Az Európai Közösségnek1 a – SADC-EPA-államok és az Európai Közösség közötti, a Megállapodás végrehajtását támogató – fejlesztési együttmûködéssel kapcsolatos finanszírozását a cotonoui megállapodásban meghatározott szabályok és vonatkozó eljárások – elsõsorban az Európai Fejlesztési Alap programozási eljárásai –, valamint az Európai Unió általános költségvetésébõl finanszírozott, vonatkozó eszközök keretében kell végrehajtani. Ebben az összefüggésben prioritást élvez ezen EPA-ra irányuló átmeneti megállapodás végrehajtásának támogatása.

3. Az Európai Unió tagállamai közösen vállalják, hogy saját fejlesztési politikáikkal és eszközeikkel támogatják a regionális gazdasági együttmûködésre és integrációra, valamint a Megállapodásnak az SADC-EPA-államokban és regionális szinten történõ végrehajtására irányuló fejlesztési együttmûködési tevékenységeket, összhangban a kiegészítõ jelleg és a segélyek hatékonyságának elveivel.

4. A Felek elismerik, hogy a Megállapodás végrehajtása és elõnyeinek legteljesebb kiaknázása megfelelõ forrásokat kíván. Ebben a tekintetben a Felek együttmûködnek abban, hogy az SADC-EPA-államok hozzáférjenek más pénzügyi eszközökhöz is, valamint abban, hogy elõsegítsék más donorok hajlandóságát arra, hogy támogassák az SADC-EPA-államoknak a Megállapodás célkitûzéseinek elérésére irányuló további erõfeszítéseit.

5. A Felek egyetértenek abban, hogy egy regionális fejlesztésfinanszírozási mechanizmus, például egy EPA-alap, hasznos eszközt jelentene a fejlesztésfinanszírozási források hatékony összegyûjtéséhez és továbbításához, valamint az EPA kísérõ intézkedéseinek végrehajtásához. Az EK-Fél beleegyezik, hogy támogatja a régiónak egy ilyen mechanizmus létrehozására irányuló erõfeszítéseit. Egy kielégítõ auditot követõen az EK-Fél hozzájárul az alapoz.

1 A tagállamokat nem beleértve.

3. FEJEZET

AZ EGYÜTTMÛKÖDÉS TERÜLETEI

9. cikk Célkitûzések

A Megállapodás végrehajtásának alkalmazásában és figyelembe véve az SADC-EPA-államok fejlesztéspolitikáját a Felek megállapodnak, hogy a kereskedelmi és gazdasági együttmûködés prioritást élvezõ területei a következõk.

10. cikk

Együttmûködés az árukereskedelemben

Ezen a területen az együttmûködés célja az árukereskedelem és az SADC-EPA-államok kereskedelmi kapacitásának növelése, ideértve a díjak és a vámok fokozatos megszüntetését, a származási szabályok, a kereskedelemvédelmi eszközök, a nem tarifális jellegû intézkedések – köztük az egészségügyi és növény-egészségügyi (sanitary and phyto-sanitary, a továbbiakban: SPS) intézkedések és a kereskedelem technikai akadályai (technical barriers to trade, a továbbiakban: TBT) – megfelelõ végrehajtását, valamint a vámügyi együttmûködés és a kereskedelemkönnyítés elõmozdítását.

11. cikk

Együttmûködés a kínálati oldal versenyképességében

Az e cikk szerinti együttmûködés célja az SADC-EPA-államok versenyképességének növelése és a kínálati oldalon lévõ akadályok eltávolítása nemzeti, intézményi és különösen vállalati szinten. Ez az együttmûködés többek között olyan területekre terjed ki, mint a termelés, a technológiai fejlesztés és innováció, a marketing, a finanszírozás, a terjesztés, a közlekedés és a gazdasági alap diverzifikálása, valamint a magánszektor fejlesztése, a kereskedelmi és üzleti környezet javítása, továbbá a mezõgazdasági, halászati, ipari és szolgáltatásokat nyújtó kis- és középvállalkozások támogatása.

12. cikk

Együttmûködés az üzleti infrastruktúra javításában

Az e cikk szerinti együttmûködés célja a versenyképes, üzleti életet támogató környezet fejlesztése olyan területeken, mint az információs és kommunikációs technológia (IKT), a közlekedés és az energiaügy.

13. cikk

Együttmûködés a szolgáltatások kereskedelmében

A Felek megállapodnak, hogy a Megállapodás IV. címének 67. cikkében meghatározottak szerint együttmûködnek a szolgáltatások kereskedelmének fejlesztése és fokozása végett.

14. cikk

Együttmûködés a kereskedelemhez kapcsolódó ügyekben

A Felek megállapodnak, hogy a Megállapodás IV. címének 67. cikkében meghatározottak szerint együttmûködnek a kereskedelemhez kapcsolódó ügyek fejlesztése és fokozása végett.

15. cikk

Együttmûködés a kereskedelmi adatok terén

Az e cikk szerinti együttmûködés célja az SADC-EPA-államok kapacitásának fokozása a kereskedelmi adatok gyûjtésének, elemzésének és terjesztésének terén.

16. cikk

Együttmûködés az EPA-intézményi kapacitásépítésben

Az e cikk szerinti együttmûködés célja az EPA végrehajtásának irányításával foglalkozó intézményi struktúrák támogatása, valamint a kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó és kereskedelempolitikai kapacitásépítés.

17. cikk

Együttmûködés a költségvetési kiigazításokban

1. A Felek elismerik, hogy a vámoknak a Megállapodásban lefektetett fokozatos eltörlése vagy csökkentése hatással lehet az SADC-EPA-államok költségvetési bevételeire, és megállapodnak, hogy együttmûködnek az ügyben.

2. A Felek megállapodnak, hogy a 8. cikk rendelkezéseivel összhangban együttmûködnek különösen az alábbiakban:

a) költségvetési reformok támogatása és

b) a költségvetési reformokat kiegészítõ intézkedések támogatása az EPA nettó költségvetési hatásának csillapítása végett, amelyet egy közösen elfogadott mechanizmussal fognak meghatározni.

18. cikk

Intervenciótípusok

A Megállapodás szerinti fejlesztési együttmûködés az EPA-hoz kapcsolódó alábbi intervenciókra terjedhet ki, ám nem korlátozódik ezekre:

1. szakpolitikafejlesztés;

2. a jogszabályok és szabályozási keret fejlesztése;

3. intézmény- / szervezetfejlesztés;

4. kapacitásépítés és képzés1; 5. technikai tanácsadó szolgáltatás;

6. adminisztratív szolgáltatás;

7. az egészségügy és növényegészségügy, valamint a kereskedelem technikai akadályainak területén nyújtott támogatás; valamint

8. mûködési támogatás, ideértve a felszerelést, az anyagot és az ezekhez kapcsolódó munkát.

II. RÉSZ

4. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. CÍM

ÁRUKERESKEDELEM

19. cikk

Szabadkereskedelmi övezet

1. A Megállapodás szabadkereskedelmi övezetet hoz létre a Felek között, az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezménnyel (a továbbiakban: az 1994. évi GATT), és különösen annak XXIV. cikkével összhangban.

2. A szabadkereskedelmi övezet tiszteletben tartja az aszimmetria elvét, amely – a Megállapodás szerinti kötelezettségvállalások szintjében és idõzítésében – arányos az SADC-EPA-államok specifikus igényeivel és kapacitásbeli korlátaival.

3. A szabadkereskedelmi övezet az egyrészrõl az Európai Közösség, másrészrõl az SADC-EPA-államok közötti kereskedelemre vonatkozik.

20. cikk

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-39)