• Nem Talált Eredményt

cikk Közvetítés

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 56-60)

A FENNTARTHATÓ FEJLÕDÉSRE IRÁNYULÓ KERESKEDELMI PARTNERSÉG

71. cikk Közvetítés

1. Amennyiben a konzultáció nem vezet kölcsönösen elfogadott megoldáshoz, a Felek megállapodás alapján közvetítõt vehetnek igénybe. A Felek eltérõ megállapodásának hiányában a közvetítés tárgya a konzultációs kérelemben megnevezett ügy.

2. A közvetítõ véleménye ajánlásokat tartalmazhat arról, hogyan rendezhetõ a vita a Megállapodás rendelkezéseivel összhangban. A közvetítõ véleménye nem kötelezõ erejû.

3. A közvetítést magában foglaló eljárás – különösen az eljárás során közzétett valamennyi információ és a Felek álláspontja – bizalmas természetû marad.

II. SZAKASZ

VITARENDEZÉSI ELJÁRÁS – VÁLASZTOTTBÍRÓSÁGI ELJÁRÁS

72. cikk

Választottbírósági eljárás kezdeményezése

1. Amennyiben a Feleknek a 70. cikkben elõírt konzultáció vagy a 71. cikkben elõírt közvetítés igénybevételével sem sikerült rendezniük a vitát, a panaszos Fél választottbírói testület létrehozását kérheti.

2. A választottbírói testület létrehozására irányuló kérelmet írásban kell benyújtani a bepanaszolt Fél számára, valamint a kereskedelmi és fejlesztési bizottsághoz. A panaszos Fél kérelmében megjelöli a kérdéses konkrét intézkedéseket, és kifejti, hogy ezek miképpen sértik a Megállapodás rendelkezéseit.

73. cikk

A választottbírói testület létrehozása

1. A választottbírói testület három választott bíróból áll.

2. Mindkét vitában részt vevõ Fél kijelöl egy-egy választott bírót a választottbírói testület létrehozására vonatkozó kérelem beérkezésének napjától számított tíz napon belül. A két választott bíró a testület létrehozására vonatkozó kérelem beérkezésének napjától számított 20 napon belül kinevez egy harmadikat, aki a választottbírói testület elnöke lesz. Az elnök egyik Félnek sem állampolgára, és állandó lakhelye nem a Felek területén van.

3. Amennyiben 20 napon belül nincs kinevezve mindhárom választott bíró vagy a harmadik választott bíró kinevezésétõl számított tíz napon belül valamely Fél indokolással ellátott írásbeli kifogást nyújt be a választott bírákkal szemben a kereskedelmi és fejlesztési bizottsághoz, akkor bármely Fél felkérheti a kereskedelmi és fejlesztési bizottság elnökét vagy ennek megbízottját, hogy sorsolás útján válassza ki mindhárom tagot a Megállapodás 87. cikke szerint létrehozott listából: egyet a panaszos Fél által javasolt egyének közül, egyet a bepanaszolt Fél által javasolt egyének

közül, egyet pedig a Felek által elnöknek kiválasztott személyek közül. Amennyiben a Felek a választottbírói testület egy vagy több tagjáról megállapodnak, akkor a fennmaradó tagokat az ebben a bekezdésben megállapított eljárás szerint kell megválasztani.

4. A kereskedelmi és fejlesztési bizottság elnöke vagy ennek megbízottja az e cikk (3) bekezdésében említett, valamely Fél által benyújtott kérelem beérkezésétõl számított 5 napon belül kiválasztja a választott bírákat. A kiválasztás mindkét Fél képviselõjének jelenlétében történik meg.

5. A választottbírói testület létrehozásának napja az, amikor a három választott bírót véglegesen kiválasztották.

74. cikk

A testület idõközi jelentése

A választottbírói testület – általános szabályként legkésõbb a létrehozásának napjától számított 120 nappal – idõközi jelentést ad a Feleknek, amely leíró szakaszt, megállapításokat és következtetéseket is tartalmaz. Sürgõs esetben a határidõ 60 napra csökken. A jelentés ismertetésétõl számított 15 napon belül bármely Fél írásos észrevételt tehet a választottbírói testület számára idõközi jelentésének pontosan meghatározott szempontjairól.

75. cikk

A választottbírói testület döntése

1. A választottbírói testület a felállításának napjától számított 150 napon belül értesíti döntésérõl a Feleket és a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot. Amennyiben a testület megítélése szerint ez a határidõ nem teljesíthetõ, elnöke írásban értesíti a Feleket és a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot, megadva a késedelem okát és azt a napot, amikorra a választottbírói testület munkája befejezését tervezi. A döntésrõl szóló értesítésre semmilyen körülmények között sem kerülhet sor a választottbírói testület felállításának napjától számított 180 napnál késõbb.

2. Sürgõs – többek között romlandó vagy szezonális áruval kapcsolatos – ügyben a választottbírói testület minden erõfeszítést megtesz, hogy a létrehozásának napjától számított 90 napon belül értesítést adjon döntésérõl.

A választottbírói testület a felállításának napjától számított tíz napon belül elõzetes döntést hozhat arról, hogy sürgõsnek ítéli-e az ügyet.

3. Bármely Fél kérelmezheti, hogy a választottbírói testület adjon ajánlást arra vonatkozóan, hogy a bepanaszolt Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam hogyan tudná teljesíteni a döntést.

III. SZAKASZ

A DÖNTÉS TELJESÍTÉSE

76. cikk

A választottbírói testület döntésének teljesítése

A bepanaszolt Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam megtesz minden szükséges intézkedést, hogy teljesítse a választottbírói testület döntését, a Felek pedig megkísérelnek megállapodni a döntés teljesítéséhez szükséges idõtartamról.

77. cikk

A döntés teljesítéséhez szükséges ésszerû idõtartam

1. A választottbírói testület Feleknek szóló döntését követõen legkésõbb 30 nappal a bepanaszolt Fél értesíti a panaszos Felet, valamint a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot arról az ésszerû idõtartamról, amely ahhoz szükséges, hogy teljesítse a választottbírói testület döntését.

2. A bepanaszolt Féltõl érkezõ értesítést követõen a Felek megkísérelnek megállapodni egy ésszerû idõtartamban.

Amennyiben a Felek nem értenek egyet a választottbírói testület döntésének teljesítéséhez szükséges ésszerû idõtartamban, a panaszos Fél az e cikk (1) bekezdése szerinti értesítéstõl számított 30 napon belül írásban felkéri a választottbírói testületet az ésszerû idõtartam hosszának meghatározására. A kérelmet egyidejûleg kell közölni a másik Féllel, valamint a kereskedelmi és fejlesztési bizottsággal. A választottbírói testület a kérelem beérkezésének napjától számított 30 napon belül értesíti döntésérõl a Feleket és a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot.

3. A választottbírói testület az ésszerû idõtartam hosszának meghatározásakor figyelembe veszi annak az idõnek a hosszát, amelyre rendesen szüksége van vagy a bepanaszolt Félnek vagy adott esetben az érintett SADC-EPA-államnak ahhoz, hogy azokhoz hasonló jogszabályi vagy közigazgatási intézkedéseket hozzon, amelyeket a bepanaszolt Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam a döntés teljesítéséhez szükségesként határoz

meg. A választottbírói testület figyelembe veszi a szükséges intézkedések meghozatalát esetlegesen érintõ kapacitásbeli korlátokat és különbözõ fejlettségi szintet is.

4. Amennyiben az eredeti választottbírói testület vagy annak néhány tagja nem tud újra ülésezni, a Megállapodás 73. cikkében elõírt eljárásokat kell alkalmazni. A döntésrõl szóló értesítés határideje az e cikk (2) bekezdésében említett kérelem beérkezésének napjától számított 45 nap.

5. Az ésszerû idõtartam a vitás Felek megállapodása alapján meghosszabbítható.

78. cikk

A választottbírói testület döntésének teljesítése érdekében tett intézkedések felülvizsgálata

1. Az ésszerûen elvárható idõtartam vége elõtt a bepanaszolt Fél értesíti a másik Felet és a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot azokról az intézkedésekrõl, amelyeket a választottbírói testület döntésének teljesítése végett hozott.

2. Amennyiben a Felek nem értenek egyet abban, hogy az e cikk (1) bekezdése szerinti értesítésben bejelentett intézkedések összeegyeztethetõek-e a Megállapodás rendelkezéseivel, a panaszos Fél írásban felkérheti a választottbírói testületet, hogy döntsön az ügyben. A kérelem megjelöli a szóban forgó konkrét intézkedést, és kifejti, hogy ez mennyiben összeegyeztethetetlen a Megállapodás rendelkezéseivel. A választottbírói testület a kérelem beérkezésének napjától számított 90 napon belül közli döntését. Sürgõs – többek között romlandó vagy szezonális áruval kapcsolatos – ügyben, a választottbírói testület a kérelem beérkezésének napjától számított 45 napon belül közli döntését.

3. Amennyiben az eredeti választottbírói testület vagy annak néhány tagja nem tud újra ülésezni, a Megállapodás 73. cikkében elõírt eljárásokat kell alkalmazni. A döntésrõl szóló értesítés határideje az e cikk (2) bekezdésében említett kérelem beérkezésének idõpontjától számított 105 nap.

79. cikk

Ideiglenes jogorvoslat a döntés teljesítésének elmulasztása esetén

1. A bepanaszolt Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam – amennyiben a panaszos Fél igényli – kártérítési ajánlatot mutat be, amennyiben a bepanaszolt Fél az ésszerû idõtartam lejárta elõtt elmulasztja közölni a választottbírói testület döntésének teljesítése végett hozott intézkedéseit, vagy amennyiben a választottbírói testület úgy dönt, hogy a 78. cikk (1) bekezdése szerint bejelentett intézkedés nem egyeztethetõ össze a Megállapodás rendelkezéseivel. Ez a kártérítés részben vagy egészben állhat pénzügyi kártérítésbõl is, ugyanakkor ebben a Megállapodásban semmi sem kötelezi a bepanaszolt Felet vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-államot arra, hogy ilyen pénzügyi kártérítést ajánljon fel.

2. Amennyiben az ésszerû idõtartam végétõl számított 30 napon belül nem sikerül megállapodni a kártérítésrõl, illetve ha a választottbírói testület a 78. cikk szerint úgy dönt, hogy a döntés teljesítése érdekében hozott intézkedés összeegyeztethetetlen a Megállapodással, a panaszos Fél – a másik Felet értesítve – megfelelõ intézkedések elfogadására jogosult. Ilyen intézkedést a panaszos Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam fogadhat el.

3. Ezen intézkedések elfogadásakor a panaszos Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam törekszik a jogsértéssel arányos olyan intézkedések kiválasztására, amelyek legkevésbé befolyásolják a Megállapodás célkitûzéseinek elérését, továbbá figyelembe veszi ezeknek az intézkedéseknek a bepanaszolt Fél gazdaságára és az egyes SADC-EPA-államokra gyakorolt hatását.

4. Az EK-Fél pénzügyi kártérítés nyújtását veszi fontolóra, amennyiben legkésõbb az ésszerû idõtartam lejártáig elmulasztja közölni a választottbírói testület döntésének teljesítése érdekében hozott intézkedéseit, vagy amennyiben a választottbírói testület úgy dönt, hogy a 78. cikk (1) bekezdése szerint közölt intézkedés nem egyeztethetõ össze az említett Félnek a Megállapodás szerinti kötelezettségeivel, és a panaszos Fél úgy értékeli, hogy a megfelelõ intézkedések elfogadása jelentõs kárt okozna gazdaságának.

5. Az EK-Fél megfelelõ önmérsékletet tanúsít, amikor e cikk (1) és (2) bekezdése alapján kártérítést kér vagy megfelelõ intézkedéseket fogad el.

6. A kártérítés vagy a megfelelõ intézkedések ideiglenesek, és csak addig alkalmazandók, amíg a Megállapodás rendelkezéseit bizonyítottan sértõ intézkedéseket vissza nem vonják vagy nem módosítják úgy, hogy azok összeegyeztethetõk legyenek az említett rendelkezésekkel, vagy amíg a Felek nem állapodnak meg a vita rendezésében.

80. cikk

A megfelelõ intézkedések elfogadása után a döntés teljesítése céljából hozott intézkedések felülvizsgálata

1. A bepanaszolt Fél értesíti a másik Felet és a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot azokról az intézkedésekrõl, amelyeket a választottbírói testület döntésének teljesítése érdekében hozott, valamint közli az arra irányuló kérelmét, hogy szûnjön meg a panaszos Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam megfelelõ intézkedéseinek alkalmazása.

2. Ha az értesítés napjától számított 30 napon belül a Felek nem jutnak megállapodásra arról, hogy a Megállapodás rendelkezéseinek megfelelõ-e a bejelentett intézkedés, a panaszos Fél írásban kéri a választottbírói testületet, hogy döntsön az ügyben. Az ilyen kérést el kell juttatni a másik Félhez és a bizottsághoz is. A választottbírói testület döntésérõl a kérelem beérkezésének napjától számított 45 napon belül értesíteni kell a Feleket és a bizottságot.

Amennyiben a választottbírói testület úgy dönt, hogy a teljesítés céljából hozott intézkedés nem összeegyeztethetõ a Megállapodás rendelkezéseivel, a választottbírói testület határozza meg, hogy a panaszos Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam folytathatja-e a megfelelõ intézkedések alkalmazását. Amennyiben a választottbírói testület úgy dönt, hogy a teljesítés céljából hozott intézkedés összeegyeztethetõ a Megállapodás rendelkezéseivel, akkor a megfelelõ intézkedések megszûnnek.

3. Amennyiben az eredeti választottbírói testület vagy annak néhány tagja nem tud újra ülésezni, a Megállapodás 73.

cikkében megállapított eljárásokat kell alkalmazni. A döntésrõl szóló értesítés határideje az e cikk (2) bekezdésében említett kérelem beérkezésének idõpontjától számított 60 nap.

IV. SZAKASZ

KÖZÖS RENDELKEZÉSEK

81. cikk

Kölcsönösen elfogadott megoldás

A Felek bármikor találhatnak kölcsönösen elfogadott megoldást e fejezet szerinti vitában. Errõl a megoldásról értesítik a kereskedelmi és fejlesztési bizottságot is. A kölcsönösen elfogadott megoldás elfogadásával a vitarendezési eljárás megszûnik.

82. cikk

Eljárási szabályok és magatartási kódex

1. A Felek 2008. július 1-jéig megállapodnak az eljárási szabályokban és egy magatartási kódexben, amelyet a közös tanács fogad el. Az eljárási szabályok tárgya a választottbírói testület tárgyalásainak a nyilvánosság számára történõ megnyitása.

2. A választottbírói testület ülései az eljárási szabályokkal összhangban nyilvánosak, kivéve ha a választottbírói testület saját indítványára vagy a Felek kérelmére másképp dönt. A választottbírói testület azonban zárt tárgyalást tart, ha a Felek által benyújtott elõterjesztés vagy érvelés bizalmas információt tartalmaz.

83. cikk

Információszolgáltatás és technikai tanácsadás

A választottbírói testület – valamely Fél kérésére vagy saját kezdeményezésére – minden olyan forrásból, köztük a vitában érintett Felektõl is, szerezhet információt, amelyet a választottbírósági eljárás szempontjából helyénvalónak vél. A választottbírói testület jogosult megfelelõ szakértõk véleményét is kikérni, amennyiben azt helyénvalónak véli.

Az érdekelt személyek jogosultak önzetlen tanácsadói(amicus curiae)levelet küldeni a választottbírói testületnek az eljárási szabályokkal összhangban. Az ily módon megszerzett információt be kell mutatni a vitában részt vevõ Feleknek, és észrevételezés céljából rendelkezésükre kell bocsátani.

84. cikk

A beadványok nyelve

1. A Felek írásos vagy szóbeli beadványait a Felek valamelyik hivatalos nyelvén kell benyújtani.

2. A Felek törekszenek arra, hogy az ebben a részben meghatározott konkrét eljárások esetében közös munkanyelvben állapodjanak meg. Amennyiben a Felek képtelenek közös munkanyelvben megállapodni, mindkét Fél megszervezi írásos beadványai lefordítását és a meghallgatásokon a tolmácsolást a bepanaszolt Fél által választott nyelvre, és viseli

ennek költségeit, kivéve ha az egyben az említett Félnek is hivatalos nyelve. A közös munkanyelvrõl való megállapodás keresésekor az EK-Fél figyelembe veszi az ilyen költségeknek az SADC-EPA-államokra gyakorolt esetleges hatását.

85. cikk

Értelmezési szabályok

A választottbírói testület a vitákat a Megállapodás rendelkezéseivel és a nemzetközi közjog bevett értelmezési szabályaival – köztük a szerzõdések jogáról szóló bécsi egyezményben meghatározott szabályokkal – összhangban rendezi. A választottbírói testület döntései nem egészíthetik ki, illetve nem korlátozhatják a Megállapodásban elõírt jogokat és kötelezettségeket.

86. cikk

A választottbírói testület döntései

1. A választottbírói testület minden erõfeszítést megtesz annak érdekében, hogy konszenzussal döntsön. Mindazonáltal ha egy döntés nem hozható meg konszenzussal, az ügyet többségi szavazással kell eldönteni.

2. A döntés felvázolja a ténymegállapításokat, a Megállapodás vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazhatóságát és a döntésben tett megállapítások és következtetések indokolását. A kereskedelmi és fejlesztési bizottság nyilvánosan elérhetõvé teszi a választottbírói testület döntését, kivéve ha úgy dönt, hogy ezt nem teszi meg.

87. cikk

A választott bírák listája

1. A kereskedelmi és fejlesztési bizottság legkésõbb a Megállapodás ideiglenes alkalmazását követõen három hónappal összeállítja annak a 21 személynek a listáját, aki hajlandó és képes választott bíróként szolgálni. Mindkét Fél 8 személyt választ ki, hogy választott bíróként tevékenykedjék. A Felek megállapodnak abban az 5 személyben is, aki nem állampolgára egyik Félnek sem, és aki a választottbírói testület elnökeként jár el. A bizottság gondoskodik róla, hogy a lista ezzel a cikkel összhangban mindig frissítve legyen.

2. A választott bíró speciális jogi és nemzetközi kereskedelmi ismeretekkel vagy tapasztalatokkal rendelkezik.

A választott bíró független, egyéni minõségében jár el, és nem fogad el utasításokat semmilyen szervezettõl vagy kormánytól, illetve nem áll kapcsolatban egyik Fél kormányával sem, továbbá megfelel az eljárási szabályokhoz mellékelt magatartási kódexnek.

3. A bizottság összeállíthat egy további, 15 olyan személyt tartalmazó listát is, akinek a Megállapodás hatálya alá tartozó specifikus ügyekben ágazati szaktudása van. A Megállapodás 73. cikkében leírt kiválasztási eljárás alkalmazásakor a bizottság elnöke mindkét Fél egyetértése esetén használhatja fel ezt az ágazati listát.

88. cikk

Kapcsolat a WTO-kötelezettségekkel

1. A Megállapodás alapján felállított választottbírósági szervek nem bíráskodhatnak valamely Félnek vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-államnak a WTO-t létrehozó megállapodás szerinti jogait és kötelezettségeit érintõ vitában.

2. A Megállapodás vitarendezési rendelkezéseinek alkalmazása nem sérti a WTO keretében tett intézkedéseket, beleértve a vitarendezési intézkedéseket is. Ha azonban az egyik Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam egy adott intézkedés tekintetében vitarendezési eljárást kezdeményezett a Megállapodás vagy a WTO-megállapodás szerint, akkor ugyanerre az intézkedésre vonatkozóan addig nem indíthat újabb vitarendezési eljárást, amíg az elsõ véget nem ért. E bekezdés alkalmazásában a WTO-megállapodás szerinti vitarendezési eljárás akkor tekintendõ megindítottnak, ha az egyik Fél vagy adott esetben a megfelelõ SADC-EPA-állam kéri a WTO vitarendezési szabályairól és eljárásairól szóló egyetértés 6. cikke szerinti bizottság felállítását.

3. A Megállapodásban semmi sem zárja ki, hogy valamely Fél vagy SADC-EPA-állam végrehajtsa a WTO vitarendezési testülete által engedélyezett kötelezettségek felfüggesztését.

89. cikk

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 56-60)