• Nem Talált Eredményt

A VÁLLALAT ÉRINTETTJEI

In document Környezeti vállalatirányítás (Pldal 7-13)

1. A VÁLLALATOK KÖRNYEZETVÉDELMI FELEL Ő SSÉGE

1.1. A VÁLLALAT ÉRINTETTJEI

"Stakeholder, azaz érintett, egy adott problémahelyzetben minden egyén, csoport, szervezet, intézmény, stb. amely akár érdek, akár érték vagy valamiféle részvételi alapon az adott problémában érintve van."2

Ábra 1: A vállalat érintettjei

Alkalmazottakon a vállalat dolgozóit értjük.

A vállalat beszállítói a vállalattal szerződéses viszonyban levő azon vállalkozások, amelyek megrendelőjeként szerepel az adott vállalat.

2 Kerekes-Kindler: Vállalati környezetmenedzsment, AULA, 1997, 53.oldal

Hatótényezők

VÁLLALAT Fogyasztók, vásárlók Hatóságok

Alkalmazottak

Közvélemény

Beszállítók Befektet ő k

UNEP/ICC/FIDIC KMR Oktatócsomag 1-2.

A hatóságok közé tartoznak a környezetvédelmi felügyelőségek, a környezetvédelmi minisztérium, az ÁNTSZ , Műemlékvédelmi Felügyelőség és minden más olyan hatóság, amelynek beleszólása lehet környezetvédelmi ügyekbe, pl. szakhatóságként a környezeti hatásvizsgálat folyamatában.

A fogyasztók és vásárlók közé tartoznak a kisfogyasztók, de a vállalat vállalati megrendelői is. Ez a kör nem szorítkozik a hazai vásárlókra, az exporttevékenységet folytató vállalatok számára fontos szereplőként jelennek meg a külföldi fogyasztók és vállalatok igényei is. Pl. az Európai Unió piacára exportáló vállalatok termékeinek nem elég megfelelniük a hazai környezetvédelmi szabványoknak, hanem az EU szabványokkal is összhangban kell lenniük.

A befektetők közé tartoznak a részvényesek, üzletrésztulajdonosok, bankok, akik befektetési döntéseiknél figyelembe veszik az adott vállalat üzleti kockázatait.

Minthogy a rossz környezeti teljesítmény jelentős bírságokat, kártérítési kötelezettséget, szélsőséges esetben az üzem tevékenységének felfüggesztését vonhatja maga után, ezért a befektetők is érdeklődnek a vállalat környezetvédelmi teljesítménye után.

Érdekalapon érintett mindenki, akinek anyagi jólétét érinti a vállalat környezeti teljesítményének minősége. Ide tartoznak pl. a részvényesek, akik számára a rossz környezeti teljesítmény a környezetvédelmi balesetek nagyobb kockázatát, a potenciális belesetek pedig esetlegesen nagyobb pénzkiadást jelenthetnek.

Értékalapon érintettek a környezetvédők, akik számára fontos kérdés a környezet megóvása. Részvételi alapon érintettek pl. az ÁNTSZ vagy a Műemlékvédelmi Hatóság, amelyek részvételére szükség van egyes környezetvédelmi eljárásokban (lsd. környezeti hatásvizsgálat).

Anélkül, hogy tovább olvasná a jegyzetet, válaszoljon a következő kérdésekre.

1. Ön szerint melyik a legnagyobb hatást gyakoroló érintett ma Magyarországon? Mivel tudja indokolni választását?

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

2. Ön szerint melyik a legkisebb hatást gyakoroló érintett ma Magyarországon? Mivel tudja indokolni választását?

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

3. Fel tudna sorolni még néhány - az eddigi szövegben nem szereplő - potenciális érintettet?

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

A következő ábra egy 1998-ban a magyar gépipari vállalatok körében végzett felmérés eredményét mutatja. Ekkor azt tudakoltuk meg, hogy a vállalatok számára melyek a legfontosabb és legnagyobb nyomást gyakorló hatótényezők és érintettek. A felmérésre 88 vállalat küldött választ, az egyes hatótényezők súlyát 0-tól 4-ig pontozták . Az alábbi ábra az egyes hatótényezők által átlagosan kapott pontértéket mutatja.

Az első helyen az Európai Unió környezetvédelmi követelményei állnak, nem sokkal a magyarországi előírások előtt. Az előbbi tényezőnek a legnagyobb a szórása: a csak hazai piacra dolgozó vállalkozásokat kevéssé, az EU piacra szakosodott cégeket nagyon közelről érintik az ottani követelmények. Az, hogy az európai előírások ilyen magas értéket kaptak, annak is betudható, hogy a gépipar különösen exportorientált ágazat.

Magas értéket kaptak még más piaci hatások is, mint pl. a célpiac környezetvédelmi elvárásai vagy a piaci pozíció megőrzéséért folytatott verseny.

Komoly szerepe van annak, hogy milyen a vállalat vezetőinek beállítottsága. Bár ez az egyetlen szubjektív hatást mérő változó a felmérésben, meg kell jegyezni, hogy a vezetés szerepe minden esetben erős korrelációt mutat a piaci tényezők hatásával.

A másik nagyon erős kényszer a magyar környezetvédelmi előírásokban rejlik és a

Kicsinek találták a baleseti kockázatokkal összefüggő tényezők szerepét, ami nyilván nem véletlen, hisz az iparágat általában nem azonosítják a komoly környezeti kockázatokkal.

Legalacsonyabbnak a környezetbarát termékek kifejlesztésében rejlő lehetőséget, a bankok, biztosítótársaságok nyomását ítélték a vállalatok: hatásuk ma még alig

Ábra 2: A gépipari vállalatokra ható nyomások

Az érintettek kezelése – más szóval stakeholder management – a következő elvárásokat fogalmazza meg a vállalatok felé:

a) A vállalatnak rendszeres kommunikációs kapcsolatban kell állnia az érintettekkel. Ennek eszközei lehetnek egy nagyobb vállalatnál pl:

• a fogyasztók rendelkezésére álló ingyenes telefonvonal,

• a lakossági bejelentésekkel foglalkozó szakember megnevezése,

• vállalati hírlevelek,

• környezetvédelmi információk közzététele a vállalat honlapján,

• éves vállalati környezetvédelmi jelentések közzététele, stb.

b) A vállalatok viták esetén közvetlenül egyezkednek az érintettekkel és megegyezésre törekszenek. Pl. ha egy vállalat új üzemet épít, amelynek környezeti hatásai miatt aggódnak a lakosok és a környezetvédők, akkor lakossági fórumokon tisztázza a vállalat érintettjeinek aggodalmai és igényeit és mindegyik fél számára elfogadható megoldás kidolgozására törekszik.

c) A vállalat foglalkozik az érintettek igényeivel, még akkor is, ha ez költséges.

d) A vállalatok az érintettek igényei által szabott külső korlátokat beépítik vállalati stratégiájukba. Pl. ha a helyi társadalom elfogadhatatlannak ítéli valamilyen védett természeti érték veszélyeztetését, s az a vállalat egyik üzemének szomszédságában található, akkor a vállalatnak célszerű már eleve stratégiájába beépíteni a természeti érték védelmét, a környezet monitoringját, még mielőtt érintettjei kényszerítenék rá. Ha a fogyasztók negatívan ítélik meg az ózonpajzsot veszélyeztető anyagok használatát, akkor a vállalatnak célszerű freonmentes termékeket kifejleszteni, stb.

e) A vállalatok előrejelzik az érintettek környezetvédelmi problémáit és a potenciális konfliktusforrásokat. Ezeket megpróbálják kezelni még mielőtt az érintettek vetnék fel. Ha a vállalat maga kezeli szennyezését még mielőtt a hatóságok vagy a környezetvédők kényszerítenék erre, akkor pozitív képet alakít magáról. Ha addig vár, amíg a beavatkozás kényszerként jelentkezik, akkor

nemcsak ezt az előnyt veszti el, hanem a róla kialakult kép igen negatívvá is válhat.

f) Igyekeznek megérteni az érintettek igényeit.

Sorolja fel a vállalat érintettjeit (külső és belső érintetteket egyaránt) és írja le, hogy a vállalat környezetvédelmi tevékenységével kapcsolatban mely kérdések iránt érdeklődnek elsősorban! Segítségül néhány példát előre beírtunk.

Érintettek A vállalat tevékenységének környezeti hatásai

A vállalat környezetvédelmi teljesítményének pénzügyi

hatásai

Bankok Van-e olyan szennyezett

terület a vállalat tulajdonában, melynek kármentesítési költségei befolyásolhatják a vállalat hitelképességét?

Alkalmazottak Veszélyes anyagok a munkahelyen

Helyi lakosok

In document Környezeti vállalatirányítás (Pldal 7-13)