• Nem Talált Eredményt

A F EDERAL T RADE C OMMISSION ÚTMUTATÓJA A KÖRNYEZETVÉDELMI FELIRATOK

In document Környezeti vállalatirányítás (Pldal 124-129)

9. A KÖRNYEZETVÉDELEM MARKETING VONATKOZÁSAI

9.4. A F EDERAL T RADE C OMMISSION ÚTMUTATÓJA A KÖRNYEZETVÉDELMI FELIRATOK

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság irányelv jellegű, vagyis nem kötelező irányelveket fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy mely reklámok tekintendőek tisztességes, a fogyasztókat korrekt módon tájékoztató környezetvédelmi reklámnak, s melyek azok, amelyek alkalmasak a félrevezetésre.

Az alábbiakban a Federal Trade Commission ajánlásaiból idézek néhány példát, amely minden vállalat számára megszívlelendő.

Általános elvek

1. Legyen a környezetvédelmi reklám érthető és egyértelmű, ne legyen félreérthető.

2. A termék és a csomagolás elhatárolása

A környezettel kapcsolatos marketing állítást oly módon kell megfogalmazni, hogy egyértelműen kiderüljön, hogy a környezetbarát jellemző a termékre, a termék csomagolására vagy esetleg a termék vagy csomagolás egy bizonyos darabjára vagy komponensére vonatkozik-e. Általában, ha a környezetvédelmi jelleg kis, jelentéktelen alkotórésztől eltekintve az egész termékre, ill. csomagolásra vonatkozik, akkor nincs szükség az állítás részletesebb kifejtésére.

Elfogadható-e:

a. Egy aluminiumfoliát tartalmazó dobozra az van írva, hogy visszaforgatható.

b. Egy üdítős dobozra az van ráírva, hogy visszaforgatott anyagból készült.

Az üveg teljes egészében visszaforgatott anyagból készült, a kupak azonban nem.

3. A környezetvédelmi jelleg eltúlzása tilos. A vállalat reklámjában nem nagyíthatja fel a termék környezetbarát jellegét.

?

Elfogadható-e:

a. A csomagoláson ez áll: "50%-al több visszaforgatott anyagot tartalmaz, mint eddig". A termék régbben 2% visszagorgatott anyagot tartalamazott, melyet az utolsó évben 3%-ra növeltek.

b. Egy szemetesbetéten ez áll: "Visszaforgatható"

4. Az összehasonlító állításoknak egyértelműeknek kell lenniük, pontosan utalva arra, hogy a vállalat mit mivel hasonlít össze: a vállalat egyik termékét hasonlítja-e össze saját más termékeivel, esetleg saját termékét a konkurrens vállalatok termékeivel vagy saját termékének továbbfejlesztett változatát egy előző változathoz képest.

Elfogadható-e:

a. Egy samponosflakonon ez áll: "50%-al több visszaforgatott anyagot tartalmaz."

b. "A mi guminadrágunknak a legnagyobb a visszaforgatott anyag tartalma."

5. Általában kerülni kell a túlságosan általános megfogalmazásokat és utalni kell arra, hogy a termék mely tulajdonsága miatt tekinthető környezetbarátnak.

a. Egy márka neve: "Eco-Safe". A csomagoláson más nem áll.

b. Egy pumpás dezodoron ez áll: "Környezetbarát". A dezodor anyagot illékony szerves anyagokat tartalmaz.

6. A lebomló/biológiailag lebomló/fény hatására lebomló megnevezéseket csak akkor szabad használni, ha bizonyítható, hogy a termék, illetve a csomagolás a szokásos használat és hulladékkezelési eljárás során a természetben is megtalálható alkotóelemekre bomlik le viszonylag rövid időn belül.

Elfogadható-e:

a. Egy szemetesbetéten ez áll: Biológiai úton lebomló.

b. Mezőgazdasági fólián ez áll: "Fény hatására lebomló" a termék borítójának hátoldalán a következő szöveg olvasható: Fedetlenül a napon hagyva alkotórészeire esik szét."

?

?

?

?

c. Egy szappant úgy reklámoznak, hogy "Biológiailag lebomló". A gyártó megbízható tudományos eredményekre támaszkodva bizonyítani tudja, hogy a termék a szokásos módon a csatornarendszerbe kerülve, rövid idő alatt lebomlik és olyan elemekre esik szét, amely elemek a természetben is megtalálhatóak.

7. A komposztálható kifejezést csak akkor szabad használni, ha megbízható módon bizonyítható, hogy a termék vagy a csomagolás anyaga teljes egészében lebomlik kommunális vagy házi komposztálóműben.

Elfogadható-e:

b. Egy termék csomagolásán az áll: "A papírtálca otthoni komposztálásra alkalmas."

c. Egy termelő úgy árulja termékét, hogy az "komposztálható ott, ahol működik önkormányzati szilárd hulladék komposztáló létesítmény. Jelenleg X számú komposztáló létesítmény működik az országban."

8. Egy termékről akkor állíthatjuk, hogy visszaforgatható, ha visszagyűjthető és a gyártás helyén nyersanyagként feldolgozható és biztosított a termék vagy csomagolás használat utáni összegyűjtése.

Elfogadható-e:

a Egy csomagolt terméken ez áll: Visszaforgatható

b. Egy csomagolóeszközt visszaforgathatóként reklámoznak. A csomagolóeszköz elégetésével energia nyerhető.

c. Egy országosan forgalomba kerülő palackon az áll, hhogy visszaforgatható. A fogyasztók jelentő része számára nincs elérhető közelségben visszagyűjtőhely.

d. "Visszaforgatható azon a néhány településen, ahol a színes HDPE palackok feldolgozására szolgáló berendezés működik".

e. "Visszaforgatható anyagot tartalmaz" A csomagolóanyag 4 rétegű, amelyből egyik visszaforgatható.

?

?

9. A visszaforgatott anyagot tartalmaz állítás csak akkor igaz, ha a visszaforgatott anyagokat a hulladékból nyerték vissza, akár a gyártás során, akár a termék használatát követően. A gyártónak bizonyítania kell tudni, hogy visszaforgatár hiányában a termék vagy csomagolás a hulladékok közé került volna. Különbséget kell tenni a gyártási és a fogyasztás utáni hulladékok között. A gyártási hulladékok újrafeldolgozása lényegesen egyszerűbb és kevésbé költséges, ezért meg kell adni azt is, hogy a visszaforgatott anyag tartalom milyen arányban származik fogyasztás utáni hulladékanyagokból.

Elfogadható-e:

a. "Visszaforgatott anyagból készül"

10. A környezetvédelem egyik célja a hulladékok mennyiségének csökkentése, amely részben a csomagolóeszközök könnyítésén, tömegük csökkentésén keresztül valósul meg. Nem szabad azonban félrevezető információt közölni arra vonatkozóan, hogy mi a csökkentés mértéke.

Egy terméken az áll, hogy a csomagolásból 10 %-al kevesebb hulladék keletkezik, mint a vállalat által régebben használt csomagolóanyagok esetében. Félrevezető-e ez az állítás?

11. A terméken csak akkor szerepeltethető az "Újratölthető" felirat, ha a gyártó gondoskodik a termék visszagyűjtéséről és újratöltéséről vagy a fogyasztók számára rendelkezésre áll az a nagyobb egységcsomagolásban kiszerelt termék (pl. higítandó öblítőszer koncentrátum), amelybőé az újratöltsét a fogyasztó elvégezheti.

12. Az ózonbarát felirat csak akkor elfogadható, ha a termék semmilyen ózonkárosító anyagot nem tartalmaz. Az ózonkímélő felirat nem lehet félrevezető.

Elfogadható-e:

"Nem tartalmaz CFC-ket". A termék HCFC-22-t tartalmaz.

?

?

?

Az állítás félrevezető, mivel azt sugallja, hogy a termék ózonkímélő. Ezzel szemben a termék ugyan vaóban nem tartlamaz CFC-ket, viszont HCFC-t igen, ezért semmilyen módon nem sugallhatná, hogy környezetkímélő.

!

In document Környezeti vállalatirányítás (Pldal 124-129)