• Nem Talált Eredményt

Tipikus nonprofit szervezetek a turisztikai szektorban

2. A turizmus főbb sajátosságai, hatásuk a vállalati forma megválasztására

2.4. A NONPROFIT SZERVEZETEK SZEREPE A TURIZMUSBAN

2.4.1. Tipikus nonprofit szervezetek a turisztikai szektorban

A turizmus nonprofit információs rendszere az utóbbi negyedszázadban gyökeresen átalakult:

az állampárti rendszerben működő, megyei szintű idegenforgalmi hivatalok 1992-ben megszűntek. A korábbi hivatalok utódai a profitorientált, főként kiutaztatással foglalkozó utazási irodák lettek (például Savaria Tourist, Ciklámen Tourist, Mecsek Tourist), amelyek nem foglalkoztak tovább az adott terület propagandájával. Az átalakulással párhuzamosan született meg a gondolat, hogy a budapesti Sütő utcai információs iroda mellett - a helyi érdekek kiszolgálására - több vidéki Tourinform iroda is létesüljön. Települési önkormányzatok pályázhattak turisztikai információs iroda alapítására, amelyhez az akkori minisztérium másfél millió forint központi forrást biztosított. A települési információs irodák hálózattá fejlődésével párhuzamosan továbbra is tisztázatlan maradt a feladatmegosztás, a hatáskör és a finanszírozás kérdése. A Regionális Idegenforgalmi Bizottságok (RIB) 1998-as létrejöttével a feladatok tisztázása továbbra sem oldódott meg, a területi és országos érdek harmonizálása így az említett két szerv felelősségéhez tartozott (LŐRINCZ, 2006).

A turizmus nonprofit szervezeti rendszerének részét képező Tourinform irodák területi illetékességű információs pontok a Magyar Turizmus Zrt. által felügyelt, koordinált nemzeti turisztikai információs rendszerben. Közvetítő szerepet költenek be a kereslet és a kínálat egymásra találásában, ezáltal fontos szerepük van a turisztikai bevétel és a tartózkodási idő növelésében. A Tourinform-hálózat meghatározó szerepet tölt be a hazai turisztikai kereslet és kínálat összehangolásában, a helyi és térségi információnyújtás megszervezésébe n, valamint az információs ügyfélszolgálat ellátásában. A Tourinform irodák koordinációs tevékenysége az önkormányzatok és a helyi turisztikai vállalakozások között segíti a párbeszédet:

katalizátor szerepet tölt be a a turisztikai projektek megvalósításában, a megvalósult beruházások promóciójában. A hálózat 58%-a (87 iroda) - anyagi és humánerőforrása függvényében - ellátja az ún. desztináció-marketing tevékenységet is, amely a gyakorlatban kiadványok készítését és terjesztését, kiállításokon való részvételt, PR tevékenységet és az e - marketing bizonyos elemeit jelenti.

A közel 150 hazai iroda természetesen nem képes azonos színvonalon ellátni mindezeket a feladatokat; differenciálásra - és elsősorban a nonprofit turisztikai marketing terén - feladatmegosztásra van szükség. A megoldást a Tourinform irodák kategóriákba való besorolása hozta, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. végzett el. Az irodák besorolásakor megtörtént a feladatok és a tevékenységek konkretizálása is, így a hálózathoz csatlakozó irodák adottságaiknak és lehetőségeiknek megfelelően kötötték meg a névhasználati szerződést. A kategóriák a következők:

- Információs iroda

Szezonálisan nyitva tartó információs iroda

Egész évben nyitva tartó információs iroda - Területi információs és marketingiroda

Egész évben nyitva tartó területi információs és marketingiroda - Megyei iroda

Ügyfélforgalommal nem foglalkozó megyei iroda

Ügyfélforgalmat is ellátó megyei iroda.

A turizmus nonprofit információs és marketing rendszerének reformja jelenleg is zajlik. A Regionális Idegenforgalmi Bizottságok működése felfüggesztésre került, a Tourinform hálózat bár megmarad, feladatait várhatóan a most kialakuló TDM szervezetek ernyője alatt végzi majd.

Turisztikai desztináció menedzsment szervezetek

A turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek számos fejlett turisztikai szervezettel rendelkező országban működnek vagy az állam, vagy a magánszféra finanszírozásában, illetve a kettő együttműködésének keretében. A szervezetek a legtöbb esetben erős imázzsal és magas innovációs készséggel, kínálati és keresleti oldalról is részletes információkkal rendelkeznek. A TDM rendszer lényege, hogy az adott fogadóterületen (amely lehet város, térség vagy kistérség) a turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózat jön létre, amely alulról felfelé építkezve az önkormányzat, a turizmusban érdekelt vállalkozások és a szakmai és civil szervezetek önkéntességeként alapuló egységeként működik, és amelyek a marketingen, az információszolgáltatáson túl a termékfejlesztés és az adott térség összes turizmussal kapcsolatos szakmai és me nedzsment feladatait ellátják.

A TDM szervezeti rendszerének kialakításában 3 horizontális alapelv általános érvényesítésére van szükség: a fenntarthatóság és a versenyképesség megteremtésére, valamint a területi szempontok érvényesítésére. A TDM szervezetek létrehozására és működtetésére a Regionális Operatív programokon keresztül 2008 és 2013 között mintegy 13 milliárd forint áll rendelkezésre, amely pályázati úton lehívható. A TDM szervezetek általában egyesületi formában, illetve nonprofit Kft. formában működnek.

Szakmai szervezetek

A turizmus nonprofit szférájában meg kell említeni azokat a szakmai szervezeteket, amelyek elsősorban a kis- és középvállalkozásokat tömörítik a turizmus szektorában. Ezek a szervezetek az érdekképviselet, a szakmai információáramlás, a nemzetközi kapcsolatok építése miatt bírnak jelentőséggel.

Az 1990-es évekig csak néhány szakmai szervezet működött Magyarországon: a Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, és a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség. A kilencvenes években aztán egymás után alakultak a szövetségek, egyesületek.

Közülük néhány országosan is jelentős szervezetet emelünk ki a következőkben:

Magyar Turisztikai Egyesület (MATUR): 1993-ban alapított országos szintű társadalmi szervezet, amelynek minden megyében van területi képviselete. olyan szakembereket tömörít, akik a magyar turizmus ügyét fontosnak tartják, abból élnek, és a turizmus fejlesztéséért tenni is készek. A szervezet független a mindenkori kormánytól és államigazgatástól. A szer vezet célkitűzései:

- a turizmus gazdasági, társadalmi, környezeti, kulturális szerepének elismertetése, - a turizmus fenntartható fejlődésének biztosítása a turizmusban dolgozók és az egész

ország érdekében,

- a turizmus parlamenti, kormányzati képviseletének ösztönzése, - vendégbarát szemlélet formálása a magyar lakosság körében, - országimázs kialakításához történő hozzájárulás.

Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ): Az 1990-es évektől a szállodaipar privatizációjából következően a szervezet feladatai megnőttek és átalakultak. Jelenlegi feladata elsősorban a tagok érdekképviselete, a lobbi pozíció biztosítása, és a tagok számára piacszervezési, marketing és szakmai információs szolgáltatás. 2008-ban taglétszáma a következő szervezetekből állt: 349 szálloda, 5 szállodalánc, 88 társult tag, 23 oktatási intézmény és 15 étterem. A Szövetség különböző díjakat kezel: Marencich Emlékplakett, az Év Szállodása, Zöld Szálloda, az Év Ifjú Szállodása. A szervezet jelentőségét támasztja alá, hogy már 1989 - ben megfigyelői státuszt kapott az Európai Unió Szállodaszervezetében a HOTREC-ben, 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozásával egyidőben pedig ennek rendes tagjává vált.

Az utóbbi években a Magyar Szállodaszövetség erős szakmai szervezetté, a parlamenti és kormányzati szervezetek elfogadott tárgyalópartnerévé vált. A HOTREC aktív tagjaként részt vesz az uniós szintű lobbizásban, a szakmát érintő szabályozások, rendeletek megalkotásában.

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ): az 1970-es évektől működik Magyarországon. 2004-ben 300 tagja, ebből 230 rendes tagja volt. A tagok összesen közel 60 fiókirodát működtetnek Magyarországon, bonyolítva az utazási irodák által szervezett beutazás és kiutazás döntő hányadát. A MUISZ tagság garanciaként szolgál az utazóközönség számára. A MUISZ jelentős nemzetközi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, amelyek közül említést érdemel az Utazási Irodai Egyesülések Világszervezeti (UFTTA)

tagsága. EU tagságunktól kezdve ugyancsak tag az Európai Unió utazási irodai szövetségei egyesülésének (ECTAA). A MUISZ nemzetközi kapcsolatai mellet a magyar turizmus hazai partnerszervezeteivel is aktív együttműködésben áll: szakértői részt vesznek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamit a budapesti és megyei kamarák idegenforgalmi tagozatainak munkájában, az etikai kódex, az utazási irodák ellenőrzési rendszerének kidolgozásában, a Regionális Idegenforgalmi Bizottságok munkájában.

A hazai utazási szakma piacán működő sok kisebb-nagyobb tőkeerejű vállalkozás közül a piaci viszonyok, a kereslet változása vagy a túlzott kockázatvállalás miatt időről időre előfordulnak utazási irodai csődök, amelyeknek szenvedő alanyai az utazók, a külföldön rekedtek vagy azok, azok az utazást befizették, de elutazni már nem tudtak. A fogyasztók védelme érdekében az utazásszervezők kötelesek forgalmuktól függő mértékben biztosítást kötni, amely az utasok hazaszállítását, kártalanítását fedezi.

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség: A Gasztronómiai Szövetség elődszervezetei már a 19. században működtek. Jelenlegi szervezeti felépítése 1997-től létezik, az akkori gazdasági változások nyomán fejlődve. A szervezet célja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakmai területén működőket összefogja, szakmai érdekképviseletüket biztosítsa.

A szövetség tagja a Szakácsegyesületek Világszövetségének (World Association of Cooks Societies) és az Európai Vendéglátók Szövetségének (European Catering Association).

Magyar Vendéglátók Ipartestülete: 1991-ben alakult újonnan, feladata a magánvendéglátással foglalkozók érdekképviseletének ellátása. Gyakorlatilag vendéglősökből álló társadalmi szervezet, a tagok érdekeit képviseli a kormányzati szervekkel folytatott tárgyalásokon, amik a vendéglátást érintő jogszabályok alakítását célozzák. Másik kiemelt feladata a magyar vendéglátás hírnevének ápolása, az országimázs alakítása.

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Szövetsége (VIMOSZ): 2008-ban, a turizmus szektorában addig működő két legjelentősebb munkaadói munkáltatói szövetségének egyesülésével jött létre. Az egyik korábbi szervezet nevének rövidítését megtartották a teljes név változtatásának ellenére. A szervezet öt szekcióban működik: szállodaipar, kereskedelmi vendéglátás, közösségi étkeztetés, utazási irodák, oktatás. A tagvállalatok mintegy 120 000 munkavállaló számára biztosítanak foglalkoztatást. A VIMOSZ részt vesz többek között a HOTREC munkájában, de más EU érdekképviseleti szervvel is aktív szakmai kapcsolatban áll.

Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MaResz): az 1992-ben 15 rendezvényszervező cég által alapított szervezet jelenleg több mint 100 tagot tömörít. Érdekképviseleti, információ szórási funkciókat lát el tagjai számára.

Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ): 1990-ben 11 tagintézmény és szakmai szervezet hozta létre a Társasági Törvény alapján a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségét (MISZSZ). A szövetség szakmai érdekvédelmi szervezet. A jelenlegi tagintézmények száma 109, jelenlegi szálláskapacitásuk több mint 18000 férőhely.

Valamennyi MISZSZ tag a szálláson túl étkezést, sportolási lehetőséget és kulturális programokat is tud vendégei számára biztosítani. A szövetség célja az ifjúsági turizmus hazai karakterének - az elérhető ár szem előtt tartásával való - megváltoztatása. A MISZSZ segítséget nyújt tagjainak a szálláshely-kapacitások betöltéséhez, az üzemeltető szakemberek ifjúsági turisztikai képzéséhez. Ennek érdekében rendszeresen kiadja az Ifjúsági Szálláskatalógust (60 ezer példányban), melyet több ezer címre (általános- és

középiskoláknak, Tourinform irodákon keresztül belföldre és külföldre és ifjúsági szervezeteknek), a remélt vendégkörhöz juttat el. A szervezet megerősödésének jeleként 1992-ben teljes jogú tagja lett az International Youth Hostel Federationnek. Az IYHF közel 70 tagszervezete több mint 5500 szálláshelyet felölelő világszervezet, melynek éves forgalma kb. 33 millió vendégéjszaka, így a világ egyik legnagyobb szálláshálózata. A nemzetközi tagság elnyerésével a tagszervezetek bekerülhetnek az IYHF európai katalógusába, mely évente 1.8 millió példányban kerül kiadásra, így az ifjúsági turizmus résztvevőinek legfontosabb kézikönyve és információs bázisa. A MISZSZ szervezésében kerül megrendezésre évenként a Nemzetközi Ifjúsági Szálláshelybörze, ahol 300-350 szállásajánlattal várjuk elsősorban az ifjúsági és családi turizmus híveit.

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ): A falusi turizmusban tevékenykedő szolgáltatók érdekképviselete céljából 1994-ben alakult meg a Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FTOSZ). A szervezet külföldi szaktanácsadók bevonásával alkotta meg a falusi turizmus minősítő rendszerének szabályzatát, képezte ki az első minősítést végző szakembereket és dolgozott ki tananyagot a falusi vendéglátók képzésére. Szálláshely minősítési szabályzatát és útmutatóját 1997-ben egy, a falusi magánszálláshelyek kategóriába sorolását szabályozó kormányrendelet tette kötelező minősítési előírássá. A FATOSZ 2001 - től szervezeti átalakuláson ment keresztül, 19 megyei szervezet szövetségévé alakult és így tevékenységével mára az egész országot lefedi. Ezek tömörítik a jelenleg közel 2000 vendéglátót, akik a szövetség minősítő szakembereinek köszönhetően minden szolgáltatást illetően megfelelő minőséget tudnak nyújtani. Az átalakulás részeként a FATOSZ nevébe is felvette az agro jelzőt, jelezve ezzel, hogy az agroturizmus szerves része a falusi turizmusnak. A FATOSZ alapszabályában is rögzített legfontosabb feladatának a falusi turizmusban tevékenykedők gazdasági- és jogi érdekképviseletének ellátását, folyamatos tájékoztatásukat, a falusi szolgáltatások piacra juttatását, illetve országos szakmai szervekkel és szervezetekkel történő együttműködés kiépítését tekinti. A FATOSZ központi irodája információs irodaként is működik és jelentős marketing tevékenységet végez. A falusi turizmusban tevékenykedő szolgáltatók ajánlatai minden évben egy speciálisan erre a célra készített többnyelvű katalógusban illetve internetes oldalon jelennek meg.

Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége: A szövetség 1992-ben alakult, jelenleg több mint 40 tagja van, köztük olyan nagyobb kempingüzemeltetők, mint a Balatontourist, a Castrum és egyéb kempingek az ország minden turisztikai régiójában. A szervezet tagja az Európai Kempingszövetségnek (EFCO).

Magyar Fürdőszövetség: 1992-ben öt fürdőüzemeltető vállalat hozta létre azzal a céllal, hogy összefogják a fürdők tervezésében, fejlesztésében, építésében és ellátásában tevékenykedőket. Jelenleg a szövetség mintegy 200 rendes, pártoló, és egyéni tagot számlál.

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ): Az utazási irodák rendszerváltás körüli átalakulásával párhuzamosan az idegenvezetés jellemzően szellemi szabadfoglalkozású tevékenységgé vált. Érdekeik érvényesítése céljából, az idegenvezetők 1989-ben hozták létre a MISZ-t. A szervezet fő feladata azért is kiemelt, mert az EU-ban vitatott az idegenvezetés jogszabályi háttere. A küldő országok általában elleneznek minden jogszabályi megkötést, a fogadó országok ugyanakkor igyekeznek a helyi idegenvezetők foglalkoztatottságát biztosítani a jogszabályi védettségen keresztül is.

Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ): a szervezet 130 éves múltra tekint vissza. Az ország minden megyéjében, nagyobb városában van tagozata. Magyarország területén 13 000

kilométer jelzett turistaút található, amelynek kataszterezése, karbantartása a szövetség önként vállalt feladata. Ezen túlmenően, a szövetség 6 szakága (gyalogos, kerékpáros, vízi, sí, hegymászó, barlangászat) rendszeresen szervez túrákat, programokat. A szervezet tagja a Nemzetközi Természetbarát Szövetségnek és az Európai Vándorutak Szövetségének.

Magyar Kastélyszállodák Egyesülete: a legfiatalabb hazai szakmai szervezet, 2007-ben 13 kastélyszálloda és 1 étterem alapította. A szervezet célja, hogy a közös értékesítésen és nemzetközi kapcsolatépítésen túlmenően a kastélyok, egyéb történelmi épületek kulturális örökségét megóvja. Az egyesület tagja 16 európai ország kastélyszálló egyesületei ből létrejött

„Historic Hotels of Europe‖ nevű szervezetnek (RUBOVSZKY et al, 2009).