• Nem Talált Eredményt

II. Az elemzés alapjául szolgáló adatbázis

II. 1. A tesztüzemi rendszer kialakítása

Az elvégzett jövedelmezőségi és versenyképességi számítások az Agrárgazdasági Kutató Intézet által működtetett Tesztüzemi adatbázison alapulnak, így nagyon fontos tisztában lenni annak leglényegesebb tulajdonságaival és jellemzőivel.

Az Európai Unióban 1965-ben került létrehozásra a Farm Accountancy Data Network (Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózat, FADN), ami egy reprezentatív információs rendszer. Az ehhez szükséges adatok a Közösség farmstruktúra felméréséből származnak. Célja, hogy a mezőgazdasági egységek különböző kategóriáiban végbemenő jövedelemváltozásokat nyomon lehessen követni és gazdálkodásuk elemzésével támogatni a Közös Agrárpolitikát. Mivel a mezőgazdasági politika célcsoportja az a kör, ahol a gazdaságból származó jövedelem a fő megélhetési forrás, ezért kizárólag azok a gazdálkodók kerülhetnek bele a mintába, ahol az operatív irányítást olyan személy végzi, aki legalább 1 éves munkaerőegységet49 dolgozik ezen a területen (a nemzeti kivételektől eltekintve) és a fő tevékenység a mezőgazdasági termékek piacra történő termelése. A tagországok számára előírt információszolgáltatási kötelezettség (az adatokat előírt formában kell továbbítani a Bizottság felé) és adatgyűjtés azonos volta nemcsak országon belüli (régió szintű, üzemtípus vagy tevékenységi kör szerinti), hanem országok közötti összehasonlításra is módot ad. A begyűjtött adatok hasznosítása korábban szinte teljes mértékben a tagországok szintjén történt, de erre egyre gyakrabban nemzetközi programok keretein belül kerül sor (például az IDARA50 program, ahol a magyar, lengyel és cseh mellett angol, portugál és spanyol adatok is felhasználásra kerültek). A felhasználók köre rendkívül változatos, hiszen az nemcsak a szűk értelemben vett mezőgazdasági érintetteket tartalmazza (kormányzat, termelők, szaktanácsadók), hanem a különféle oktatási intézményeket is, mivel az elsődleges adatok segítségével szinte bármilyen szempontból elemezhetők a mintában szereplő gazdaságok. A hálózathoz történő

49 ÉME = Éves munkaerőegység, ami 2200 munkaórával egyenlő. Az angol AWU (Annual Work Unit) magyar megfelelője.

csatlakozás önkéntes, feltétele pusztán a könyvelési adatok rendelkezésre bocsátása. Az információk kezelése és felhasználása természetesen szigorú adatvédelmi előírások betartásával és anonim módon történik. Az adatbázis egyik legnagyobb előnye, hogy abszolút számokat használ, így azok segítségével hasznos számítások végezhetők el.

Ugyanakkor Hill [2000] felhívja rá a figyelmet, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel nem ugyanaz az eloszlása a mintának minden tagországban, például csak Görögország, Spanyolország, Írország, Olaszország és Portugália szolgáltat adatokat a 4 ESU-nál (European Size Unit – Európai Méretegység) kisebb üzemekről.51

A tesztüzemi hálózat létrehozásának jogi alapját az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló 1997. évi CXIV. törvény teremtette meg: „Az agrárgazdaság megalapozott irányítása, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás követelményeinek teljesítése érdekében egységes állami adatbázis kell létrehozni, működtetni. Ennek érdekében a Kormány reprezentatív üzemgazdasági adatbázist hoz létre és működtet…”52 A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonban már 1995-ben megbízást adott az AKII-nak, hogy kezdjen hozzá a tesztüzemi rendszer kiépítéséhez. A hazai információigény kielégítése mellett a cél egy EU konform adatbázis létrehozása volt. A Fejér megyében 1996-ban lebonyolított kísérleti adatgyűjtést még német szakértők segítették. A rendszer alapja a megbízható információ. Ennek begyűjtését könyvelőirodák végzik, amelyek pályázat útján kerülnek kiválasztásra, számuk a megnövekedett munkával arányosan évről-évre nő.53 Az üzemekkel szerződést kötnek, ami rögzíti az adatszolgáltatás feltételeit. A megadott formátumú adatoknak minden évben május 31-ig kell beérkezniük az AKII-ba. Az uniós elvárásoknak megfelelő rendszer kidolgozása és az információszolgáltatással kapcsolatos operatív és hosszú távú feladatok az Intézetben zajlanak. A tesztüzemi hálózat szervezeti struktúráját és az egyes elemek közötti viszony jellegét az 1. ábra mutatja be.

51 Az európai méretegység (EUME) a standard fedezeti hozzájáruláshoz (SFH) kapcsolódik, ami 1200 euró SFH-nak felel meg (körülbelül 300.000 forint). A standard fedezeti hozzájárulás a bruttó termelési érték és az előállításához szükséges változó költségek különbsége.

52 1997. évi CXIV. törvény az agrárgazdaság fejlesztéséről, 7. §.

53 Természetesen ebből a körből kikerülni is lehet, amennyiben a munkaadó elégedetlen a szolgáltatott adatok minőségével.

1. ábra

A tesztüzemi hálózat szervezeti struktúrája

Forrás: Kovács – Keszthelyi [2003], 14. oldal

Az ábrán jól láthatóak a fentebb már érintett összefüggések. Az üzemek kizárólag a könyvelőirodákkal állnak kapcsolatban, számukra biztosítják a szükséges adatokat számlák és nyilvántartások segítségével. Ennek ellentételezéseként ők is adatokhoz jutnak a hasonló gazdaságokról, szaktanácsokat kapnak, amiben nem pusztán az adóbevalláshoz nyújtott segítség van benne, hanem akár pályázatok készítése is.

A könyvelőirodák operatív kapcsolatban állnak a termelőkkel, a kapott adatok alapján elkészítik az éves beszámolókat, folyamatosan gondozzák az adatállományokat.

Közvetlen munkakapcsolatban az AKI-val állnak, amelynek keretében biztosítják a megfelelő adatokat, megkapják a munkavégzéshez szükséges útmutatást és szoftvereket.

Természetesen van visszacsatolás a rendszerben, bármilyen adathiba észlelésekor az adott tesztüzemhez tartozó könyvelőiroda újra bekéri azt és javítja. Az Intézetben

Éves adatszolgáltatás Éves beszámoló, Finanszírozás, ad hoc információk információ-igények

Évközi és éves adatállományok, Szerződések, útmutatók, szoftverek, aláírt szerződések, konzultációs igények visszacsatolt információk

Finanszírozás

Számlák, nyilvántartások Üzemi könyvelési adatok, szaktanácsadás

Európai Bizottság Mezőgazdasági

Főigazgatóság

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési

Minisztérium

Agrárgazdasági Kutató Intézet

Könyvelőirodák

Üzemek

kidolgozott kiválasztási terv alapján ők keresik meg az üzemeket és állapodnak meg velük. A tevékenységüket a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) finanszírozza.

A rendszer központi eleme az AKI, mivel ott zajlik a könyvelőirodáktól kapott adatok feldolgozása, a különféle jelentések és beszámolók készítése. Az FVM részére éves rendszerességgel és ad-hoc jelleggel is kell adatokat szolgáltatni. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának számára az idei évtől kell részletes adatokat átadni, ugyanakkor már 2001-től biztosította az Intézet az összefoglaló adatokat.

Az FVM a magyar hálózat általános felügyeletét látja el és biztosítja a szükséges forrásokat, míg az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága koordinálja és felügyeli a tagországok munkáját, valamint az Unió egészére vonatkozó kimutatásokat állít elő.