• Nem Talált Eredményt

Termikus sérülések Fagyási sérülés

Fagyási sérülés okai és kialakulásának folyamata. A fagyási sérülés hideghatás következtében létrejövő szövetkárosodás, ami elsősorban a végtagokat és az arcot veszélyezteti. Leggyakrabban hajléktalanokat és/vagy ittas személyeket, egyedül élő, magukról gondoskodni nem tudó időse-ket és csecsemőidőse-ket érinthet.

A hideg következtében az érintett terület erei összehúzódnak, beszűkülnek. Ezáltal lassul a keringés, így a testrész oxigénellátása csökken. A szövet oxigénhiányos állapota értágulatot idéz elő, majd megszűnik az erek tágulását

és szűkülését szabályzó funkció. Vénás pangás alakul ki, illetve megnő az érfal átjárhatósága, ami oedema (vizenyő) kialakulásához vezet.

A fagyás fokozatai (11/21. ábra):

• Elsőfokú fagyásban a beteg az érintett területen égő, tűszú-rásszerű fájdalmat jelez, amely fokozatosan érzéketlenségbe megy át. A bőr eleinte sápadt, majd szederjes és kissé duzzadt lesz.

• Másodfokú fagyás véres-savós hólyagok megjelenésével jár a

11/21. ábra. A fagyás fokozatai

I. fokú fagyás II. fokú fagyás

III. fokú fagyás fagyás

Első teendők sürgős esetekben - elsősegélynyújtás 11. Baleseti történések

károsodott testrészen. Fájdalom, majd érzéketlenség és a korábbinál nagyobb fokú duz-zanat jellemző.

• Harmadfokú fagyásban a bőr minden rétege megfagy. A hólyagok megrepednek, össze-folynak. A károsodott bőr barnásszürkés színű

Fagyás ellátása. Mint minden esetben, a segélynyújtó ilyenkor is gondoskodjon a saját bizton-ságáról.

Ne melegítse fel hirtelen a fagyott testrészt, helyette inkább csak takarja be. Elsőfokú fagyás esetén puha ruhával dörzsölheti az érintett bőrt. Nagyobb károsodásnál ezt ne tegye meg, mivel további károsodást okozhat. Az érintett területtel bánjon óvatosan, ha hámhiányt, felszakadt hó-lyagokat lát, fedje le sterilen a károsodott részt. Ha a beteg nem eszméletlen és tud nyelni, akkor itasson vele meleg teát vagy levest. Szükség szerint kérjen segítséget.

Égés

Az égés jelenség. Égési sérülést nagyon sok minden okozhat: láng, forró gázok és gőzök, forró tárgyak, olvadt fém, villámcsapás, vegyi anyag, sugárzás, robbanás. Az Egyesült Királyságban egy felmérés szerint 55%-ban nyílt láng, 40%-ban forrázás és 5%-ban kémiai anyag vagy elektromos égés okozza a sérülést. A leggyakoribb a nyári strandszezonban elszenvedett napégés. Ugyancsak gyakori a konyhai balesetekben bekövetkező forrázás is.

Az égési sérülés súlyosságát meghatározó tényezők. Bármi is okozta az égést, súlyossága na-gyon sok tényezőtől függ. Meghatározó a lokalizáció (a test melyik része sérült), mekkora felületen és milyen mélyen égett meg. Gyerekeken és időseken ugyanaz a hatás sokkal súlyosabb állapo-tot idézhet elő, mivel ők érzékenyebbek az égés okozta folyadékvesztésre és a fertőzésekre is. Az égést befolyásolja továbbá a sérülést okozó anyag hőmérséklete, természete, a hatás időtartama, a szervezet ellenálló képessége. Törekedjünk ezek alapján arra, hogy az égést kiváltó anyag hatása mihamarabb megszűnjön, vigyük például a beteget hűvös helyre, távolítsuk el, semlegesítsük az égést okozó anyagot, mihamarabb kezdjük el hűteni az érintett területet.

Az égési sérülés lokalizációja és kiterjedése. Az égési sérülés lokalizációja azért meghatározó a sérülés súlyossága és a sérült állapota szempontjából, mert ez meghatározza azt, hogy mennyire fontos szerveket érinthet az égés. Például az alsó végtag égése bizonyos szempontból kevésbé súlyos, mivel nem érintett életfontos szerv. A fej és az arc égési sérüléséhez gyakran társul a lég-utak és a tüdő érintettsége (égése) is. Emellett az égési sérülés után visszamaradó hegek hosz-szabb távon lelkileg és társadalmilag is problémákat okozhatnak, mert megbélyegzik a sérültet.

Az égés súlyosságát nagyban meghatározza az, hogy mekkora felületen történt a sérülés. Az égett

felület méretének megállapítására legegysze-rűbb módszer, ha a sérült tenyerét (ujjakkal együtt) a teljes testfelülete 1%-ának tekintjük (valójában 0,8%), és ebből következtetjük ki az égett felületet nagyságát. Ez a módszer kisméretű égéseknél (15% alatt) vagy rend-kívül kiterjedt égéseknél (85% felett) használ-ható az ép bőrfelület megbecsülésére.

Közepes kiterjedésű égett felület nagysá-gának megállapítására szolgáló másik mód-szer a Wallace-féle „9-es szabály”. Felnőttön ez a 11/1. táblázaton felsorolt testarányokat jelenti. Kisgyermekek, különösen csecsemők testrészeinek felületi arányai anatómiailag el-térőek, ezért számukra a módosított 9-es sza-bályt lehet alkalmazni (11/22. ábra).

11/1. táblázat. A Wallace-féle 9-es szabály felnőtt és gyermek esetén Jobb alsó végtag 18 (9+9) 13,5 Bal alsó végtag 18 (9+9) 13,5

Gáttájék 1 1

11/22. ábra. Az égett felület nagyságának becslése

Első teendők sürgős esetekben - elsősegélynyújtás 11. Baleseti történések Az égés mélysége és fokozatai. Az égési sérülés súlyosságát nagyban befolyásolja az égés

mélysége, vagyis az, hogy a bőr melyik rétege égett meg. Ezt az égés fokozataival fejezzük ki (11/23. ábra):

• Elsőfokú égés. Elsőfokú az égés, ha kizárólag a hámréteget érte károsodás. Általában mér-sékelt intenzitású és/vagy rövid ideig tartó hőhatás okozza. Ilyen lehet egy kisebb forrázás vagy egy napégés. Jellemzője, hogy a felületes erek kitágulnak, vérbőség alakul ki. A bőr fájdalmas, feszes és vörös színű. Enyhe duzzanat is lehetséges.

• Másodfokú égés. Az irhát és a bőralját is érinti a károsodás. Ez hosszabb ideig tartó vagy erősebb behatás következménye. Jellemzője, hogy savó (fehérjementes vérplazma) szű-rődik ki az érfalon át. Ennek következtében hólyagok alakulnak ki, melyekben kezdetben

víztiszta, majd zavarossá váló folyadék található. A hólyagok később összefolynak, és meg is repedhetnek, ilyenkor nagy a valószínűsége az égett felület fertőződésének. Másodfokú égésben az égett felület kifejezetten fájdalmas, vörösesen márványozott, majd fokozato-san kifehéredik.

• Harmadfokú égés. A bőr alatti szöveteket is érinti. A hólyagok mindenképpen felszakadnak, emiatt jelentős lehet a folyadékvesztés. A sérült felület szürkés színű. A harmadfokú égés fájdalmatlan, mert az idegvégződések elhalnak. A sérült fájdalmát a környező területek első- és másodfokú égése okozza.

• Negyedfokú égés. Negyedfokú az égés, amikor a bőr és az alatta elhelyezkedő szövetek el-szenesednek.

Égett sérült ellátása. Az égés ellátásának folyamatát az égés súlyossága, a sérülés oka, a sérült általános állapota és a segítségnyújtók száma határozza meg.

Biztonság, kimentés, nyugalomba helyezés. Mint minden olyan helyzetben, ahol elsősegély-nyújtóra van szükség, égés esetén is elsőként a saját biztonságára gondoljon. Ha nem biztonsá-gos a helyszín, akkor ne lépjen be oda, illetve hagyja el azt. Szükség szerint értesítse a tűzoltókat, a mentőket és a rendőrséget.

Fontos feladat a kiváltó ok megszüntetése (mely nem feltétlenül a segítségnyújtó feladata), a sérült biztonságba helyezése. Ha a sérülést kiváltó hatás megszűnt, az égett sérültet helyezze nyu-galomba. Ez azt jelenti, hogy a sérült lehetőleg üljön, vagy ha az állapota megkívánja, feküdjön le, közben a segélynyújtó próbálja megnyugtatni.

Az olyan ruházatot és ékszereket, amelyek az égési sérülésbe nem ragadtak bele, óvatosan próbálja meg eltávolítani. Ha a sebbe ruházat ragadt, azt ne tépje ki onnan erővel.

Hűtés. Az égési sérülést a lehető mihamarabb hűteni kell. Ez elvezeti a hőt, így megakadályoz-za a mélyebben lévő szövetekben a károsodás továbbterjedését, illetve csillapítja a fájdalmat. A hűtést folyó vízzel, 15-20 percig végezze. Javasolt addig hűteni a sérülést, amíg a mentő meg nem érkezik. A közönséges csapvíz alkalmas erre. Ha nincs folyó víz, akkor is próbálkozzon a hű-téssel. Használjon szivacsot, poharat vagy bármit, amellyel vizet juttathat a sérülésre.

Steril fedés. Az égett felületet fedje be steril kötszerrel. Ha nincs ehhez megfelelő eszköze, akkor tiszta, vasalt textília is alkalmas lehet, különösen nagy kiterjedésű égéseknél. Vigyázzon, hogy ne nyomja ki a hólyagokat. Ha beleégett a ruházat a sebbe, akkor a hűtést és a steril fedést is azon keresztül végezze. Az égett felületre a hűtésre szánt vízen kívül tilos bármilyen anyagot (krémet, olajat, kenőcsöt, port) tenni.

Fájdalomcsillapítás. Az égési sérülés igen fájdalmas lehet. A heves, nem szűnő fájdalom maga is rontja a sérült általános állapotát. Fájdalomcsillapítás végezhető a házi patikában meglévő sze-rekkel (Paracetamol, Algopyrin stb.). A fájdalomcsillapításban nagy szerepe van a hűtésnek, a steril fedésnek, a nyugalomba helyezésnek és a sérült pszichés megnyugtatásának. Ha a beteg eszmé-letlen vagy nyelési nehézsége van, ne adjon neki tablettát.

11/23. ábra. Az égés fokozatai

Első teendők sürgős esetekben - elsősegélynyújtás 11. Baleseti történések

Folyadékpótlás. Az égés során jelentős folyadékveszteség lehet. Az elveszített folyadékot pó-tolni kell. Ha a sérült eszméletén van és tud nyelni, itasson vele teát, vizet.

Segítségkérés. Mindenképpen kérjen segítséget, ha gyerekről van szó. Felnőtt sérült károsodá-sának mértéke, panaszai és általános állapota határozza meg, hogy szükség van-e szaksegítségre.

Ha ebben bizonytalan, akkor mindenképpen hívjon mentőt.