• Nem Talált Eredményt

TANKÖNYVEKBEN

5.2. Természetismeret tankönyvek az 5-6. évfolyamokon

A tantárgy célját így fogalmazza meg az 51/2012 számú Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott kerettanterv: „A tantárgy legfőbb célja a tanulók természet iránti érdeklődésének fenntartása. Olyan gyerekek nevelése, akik nyitottak a világra, felismerik a problémákat, keresik a jelenségek okait, következtetéseket tudnak levonni a tapasztalt tényekből, képesek kérdéseket megfogalmazni, és életkoruknak megfelelő válaszokat találnak a felvetődött kérdésekre. Ez a gondolkodásmód segít eligazodni a természeti és társadalmi környezetben, egyben kitágítja a világ megismerésének lehetőségét, a mindennapokban jól hasznosítható tudás megszerzését szolgálja.”

76 Az ötödik osztályosok számára készített tankönyvben az egészség és környezet kapcsolata az Anyagok világa című fejezet A környezetünk anyagai: a levegő, a Környezetünk anyagai: a víz című munkáltató órák tananyagában találhatók a légszennyezés és a vízszennyezés következményeinek, egészségre gyakorolt hatásának említésével. Az Élet a kertben fejezet részletesen foglalkozik a kertben termő növények bemutatásával és mindegyik lecke alkalmas arra, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítse kiemelve annak egészséges táplálkozásban betöltött szerepét. A Környezetkímélő gazdálkodás című leckében a vegyszermenetes növényvédekezés, a biológiai védekezés előnyeit és jelentőségét ismerhetik meg a tanulók, hangsúlyozva a vegyszerek egészségkárosító hatásait. A Dísznövények, fűszernövények című lecke célja, hogy a tanulókban felkeltse a szép, rendezett környezet kialakítása iránti igényt, és felismertesse az ember környezetalakításban betöltött felelősségének szerepét. A tanóra megtartásához egy füvészkert, egy kertészet meglátogatása javasolt, hiszen a tapasztalatszerzést a tanterem falain kívül kell megszerezni. Ez a lecke arra inspirálja a tanulókat, hogy gondosan ügyeljenek a tantermük, iskolájuk virágosítására, akár egy mini iskolakert kialakítására, balkonládák fűszernövényekkel, gyógynövényekkel való beültetésére, a növények gondozására. Az Időjárás című fejezet A levegő hőmérsékletének változása című leckében foglakozik az üvegházhatás jelenségének megbeszélésével, okainak, következményeinek összegyűjtésével, a csökkentése lehetséges módjaival, a tanulók felelősségének felismertetésével. A Hazai tájakon című fejezet célja, hogy tájegységenként, mutassa be a természeti erőforrások és a társadalom – gazdaság kapcsolatát, a mezőgazdasági szennyezés környezeti hatásait, beleértve az emberi egészségre gyakorolt hatásokat is. A tanulók a saját lakóhelyüket érintő emberi tevékenységhez kapcsolódó környezetszennyezés feltárását a Lakóhelyem földrajza című lecke keretében végezhetik el, amihez szorosan illeszkedik a Milyen környezetben laknék a jövőben? című gyakorló óra, amely arra ad lehetőséget, hogy a tanulók a szerzett információk alapján egy ideális, egészséges lakókörnyezetet tervezzenek meg és mutassanak be egymásnak. A Hol élünk, hogyan élünk című fejezet projektmunkára kínál lehetőséget, melynek keretén belül kiemelt szerepet kap a fenntarthatóságot elősegítő életvitel megismerése, az anyag- és energiatakarékos szemlélet megalapozása, a környezetbarát közlekedési formák előnyeinek összegyűjtése annak érdekében, hogy az ember okozta környezetszennyező tevékenység visszaszorításával csökkenthető legyen a környezet emberi szervezetre, egészségre gyakorolt káros hatása.

A hatodik évfolyam számára készült tankönyvben a Hazai erdők fejezet Az erdők gombái című leckéjében a gombafogyasztás szabályait, a gombamérgezés tüneteit és a tünetek észlelésekor az orvosi segítség kérésének szükségességét emeli ki. Az ember szervezete és

77 egészsége című fejezet az egészségnevelést helyezi a középpontba. A Sejtek, szervek, szervrendszerek lecke az ember megismerése és egészsége érdekében az alapvető testrészek elhelyezkedésére koncentrál. A mozgás, A táplálkozás, A légzés és kiválasztás, A vérkeringés című leckék a szervrendszerek működésének megismerésén túl kiemelten foglalkozik a mozgás, a fizikai teljesítőképesség kérdésével, a szabadidő aktív eltöltésével, a táplálkozás és a mozgás egészséges életmódban betöltött szerepével, a média és a divat testkép kialakítását befolyásoló hatásával, a mozgás és a légzésszám, a mozgás és a pulzus alakulása közötti kapcsolattal. A bőr című fejezet külső megjelenésünk elsődleges összetevőjének veszélyforrásaira hívja fel a tanulók figyelmét. A balesetek megelőzése, a veszélyforrások felismerése mellett fontos annak tudatosítása, hogy a túlzott napozás és a vegyszerek használata miatt, a háztartási balesetek következtében, a közlekedés során vagy sportolás közben kisebb – nagyobb sérüléseket szerezhetünk, így fontos a sebkezelés, a vérzéscsillapítás gyakorlatának elsajátítása. A betegség, fertőzés, járvány című lecke az ember egészsége és a környezet állapota közötti kapcsolatra világít rá, hiszen az egészségtelen életkörülmények számtalan fertőzést és betegséget idézhetnek elő. (pl.: asztma, allergia, tüdőgyulladás, gombás fertőzések) Ezzel együtt bizonyos élethelyzetekből feltételezett kiutat mutathat a dohányzás, az alkohol vagy a kábítószer, amelyek rendszeres fogyasztása szenvedélybetegségekhez vezethet. A fejezet kiemelt szerepet szán az egészséges táplálkozásnak és a projektkészítésre sarkallja a tanulókat.

A projekt elkészítésekor a gyerekek táplálékpiramist állíthatnak össze, étrendek és táplálkozási szokások elemzése alapján következtetéseket vonhatnak le, megfogalmazhatják a serdülőkorban jelentkező étkezési zavarok okait, bemutathatják az alultápláltság és a túlsúlyosság okait és következményeit.

Az ötödik és hatodik évfolyam számára készült tankönyvekben a tanulók problémamegoldó készségének, vitakészségének, lényeglátásának, kreativitásának fejlesztését nagymértékben támogatják a munkáltató órák, a projektórák, a tantermen kívüli helyszínekre tervezett tanórák.

Az egyes fejezetek végén található kiegészítő anyag arra sarkallja a tanulókat, hogy az IKT eszközök segítségével önálló kutatómunkát, gyűjtőmunkát végezhessenek, majd a megszerzett ismereteket egy plakát, kiselőadás, Power Point, Prezi, vagy telefonos applikációk segítségével társaiknak is bemutassák. Ezek a feladatok jelentős mértékben segíthetik a diákok természettudományok, környezet- és természetvédelem, a fenntarthatóság illetve a tanulás iránti pozitív viszonyulásukat.

A pedagógusok számára az alsó tagozatos környezetismeret tanításához hasonlóan minden szükséges eszköz – tankönyv, munkafüzet, tanmenet, pedagógus kézikönyv elérhető digitális

78 formában kiegészítő anyagokkal, internetes hozzáférésekkel, módszertani, tanóraszervezési- tanulásirányítási javaslatokkal.