• Nem Talált Eredményt

ALKALMAZÁSA A KÖZNEVELÉSBEN

4.5. Az egészségnevelés speciális területei

4.5.4. Projekthetek – Fenntarthatósági témahét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett a diákság környezet- és egészségtudatosságának megalapozása iránt. Ehhez járulnak hozzá a témahetek, melyek három témában pénzügyi tudatosság, médiatudatosság és fenntarthatóság kerülnek megszervezésre.

A 20/2012 EMMI rendelet 7.§. (4) pont alapján:

67

„A nevelőtestület és az intézményvezető döntése alapján a pedagógiai program tartalmazza az iskolában alkalmazott sajátos pedagógiai módszereket, beleértve a projektoktatást is. A projektoktatás során a témaegységek feldolgozása, a feladat megoldása a tanulók érdeklődésére, a tanulók és a pedagógusok közös tevékenységére, együttműködésére épül a probléma megoldása és az összefüggések feltárása útján.” (20/2012 EMMI rendelet)

Az alábbi megfogalmazásban minden szó értékes. A pedagógiai kultúra megújításának alapvető szereplője az elhivatott intézményvezető, ám egyedül nem tud sikereket elérni.

Szüksége van egy innovációra, megújulásra kész és képes nevelőtestületre, amely megérti, hogy a jelen kor generációja nem passzív befogadói, hanem aktív résztvevői szerepet tud és akar vállalni a tanítás-tanulás folyamatában. Ez az egész folyamat akkor értékes, ha az intézmény megfelelő helyzetelemzéssel rendelkezik, ha ismeri a tanulóközösséget, a szülői hátteret, hiszen a projektek a tanulók érdeklődésére épülnek és a tanuló-pedagógus együttműködését feltételezik.

A megújuláshoz, a szakmai gazdagodáshoz nyújt segítséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal, hogy három témában kínál témaheteket, melyek a pénzügyi, a média és a környezeti tudatosságot helyezik a középpontba. A környezettudatosság, egészségtudatosság szempontjából elsősorban a Fenntarthatósági témahét kínálata fontos, ugyanakkor a pénzügyi és vállalkozói témahét a fogyasztói tudatosság kialakításához járul hozzá, a digitális témahét pedig a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat kérdéseit járja körül, így a feldolgozásra kínált tananyagtartalmak jó lehetőség kínálnak a környezetegészségügyet érintő témák alapos megismertetéséhez.

A Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódó információkat kizárólag a www.fenntarthatosagi.temahet.hu internetes felületen érhetjük el.

A Fenntarthatósági témahét – a 2015/2016. tanévben – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Szerencsi Szakképző Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium kínálatára épült. A témahétre 700 iskola 3000 osztálya 60000 diákkal regisztrált. Az alsó tagozatos tanulók számára kiírt rajzpályázaton 274 iskola 1038 kisdiákja vett részt, míg a Fenntarthatósági Kupa című online versenyben 233 iskola 959 csapata vetélkedett. Az iskolák munkáját 19 önkéntes segítette.

A 2016/2017.tanévben megrendezett témahét négy tanórai témát kínált az iskolák számára.

A regisztrált iskolákból 116 pályamunka érkezett a témahéthez kínált pályázati témákra, melyek keretében az alsó tagozatos diákok vizes élőhelyekkel és a felelős állattartással kapcsolatosan készíthettek rajzokat, fényképeket, megfigyeléseket. Felső tagozaton egy iskolakertet tervezhettek a diákok rajzokkal, fényképekkel illusztrálva és szöveges bemutatást készítve. A középiskolások pedig az energiatakarékossághoz kapcsolódó pályamunkát

68 készíthettek. A szelektív hulladékgyűjtés során 13313 kg használt elemet, valamint 5008 darab mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtöttek össze a gyerekek. Az iskolák munkáját 77 önkéntes segítette.

A 2017/2018 tanév rendjéről szóló 14/2017 számú EMMI rendelet 7. fejezet, 10.§ a témahetek megszervezéséről a következőképpen rendelkezik:

„ 7. A témahetek megszervezése

10. § (1) A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: miniszteri rendelet) 7. § (4) bekezdése szerinti projektoktatást lehetővé tevő témaheteket a tanítási évben az oktatásért felelős miniszter az alábbi időpontok szerint hirdeti meg:

a) pénzügyi és vállalkozói témahét 2018. március 5. és 2018. március 9. között, b) digitális témahét 2018. április 9. és 2018. április 13. között,

c) fenntarthatósági témahét 2018. április 23. és 2018. április 27. között.

(2) A nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon részt vehet a témahetekhez kapcsolódó programokon, továbbá a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat a témahét keretében megszervezheti.” (20/2012 EMMI rendelet)

A 2018. április 23-27 között megszervezett Fenntarthatósági témahét eseményeit a számok tükrében megvizsgálva láthatjuk, hogy a témahétre 1522 iskola 18881 osztálya 318 316 diákjával regisztrált. Az osztályok iskolafokozatonkénti megoszlását az alábbi ábra szemlélteti:

11. ábra: A témahétre regisztrált intézmények iskolafokozatonként (Forrás: saját szerkesztés)

A számadatok alapján látható, hogy az általános iskolai osztályok részvételi aránya magasabb 14507 osztály (77%), míg a középiskolákból 4374 osztály (23%) regisztrált a programra. A regisztráció nem jelenti azt, hogy a minisztériumi anyagokat alkalmazták is a témahét során.

6849;

36%

7658;

41%

4374;

23%

Iskolafokozatonkénti megoszlás

alsó tagozat felső tagozat középiskola

69 A tanulók létszámának iskolafokozatonkénti megoszlása a következő ábrán látható:

12. ábra: A témahétre regisztrált tanulói létszámadatok iskolafokozatonként (Forrás: saját szerkesztés)

A létszámadatok a regisztrált osztályok arányaival szinte teljes mértékben megegyeznek. A különbségek az osztálylétszámokkal hozhatók összefüggésbe.

A témahétre kínált hat tanóra és három projekt témáit az alábbi táblázat tartalmazza.

10. táblázat: Mintaprojektek – Fenntarthatósági témahét 2018 (Forrás: saját szerkesztés)

Iskolafokozat Tanóra téma Projekt téma

Általános iskola alsó tagozat Piacon vagy szupermarketben?

Mit mesél a természet?

Egy doboznyi természet

Általános iskola felső tagozat Kiknek köszönhetjük ételeinket?

Égig nőnek-e a fák?

Ahol a fák égig érnek

Középiskola Tudományos táplálkozás – Egészséges élet egy életen át Fenntarthatósági térkép – Élj ökosan generációkon át

Nem térkép e táj

A témahét a regisztrált iskolák számára tanulói versenyeket és pedagógusi pályázatokat is kínált.

A gyerekek használt elem, használt mobil és e-kütyü gyűjtésében vehettek részt. A versenyben összesen 191 iskola 615 diákja vett részt. Az alábbi táblázat a résztvevő iskolák és diákok számát valamint az általuk összegyűjtött anyag mennyiségét tartalmazza.

11. táblázat: Elektronikus hulladékgyűjtés – Fenntarthatósági témahét 2018 (Forrás: saját szerkesztés)

Használt elem gyűjtése 178 iskola 511 diák 11506 kg Használt mobil és e-kütyü

70 A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát erősítő verseny nagyon hasznos kezdeményezés, mert ezen keresztül a családok figyelmét is felhívhatjuk arra, hogy a háztartásokban is ügyeljenek az általuk „termelt” hulladék gondos kezelésére, a környezetterhelés csökkentése érdekében.

A diákok ezen kívül iskolafokozatonként más-más pályázat elkészítésében vehettek részt.

Az alsó tagozatos gyerekek az „Egy doboznyi természet” című pályázat keretében azt a feladatot kapták, hogy látogassanak el egy a közelükben található természetvédelmi területre és az ott látható értékekből, osztályközösségekként, egy cipős doboznyi értéket gyűjtsenek össze.

Ezzel a lehetőséggel élve 24 pályázatot küldtek be. A felső tagozatos diákok az „Ahol a fák égig érnek” című pályázat során azt a feladatot kapták, hogy a környezetükben található különleges fát tanulmányozzák, készítsenek róla fotót, rajzot, gyűjtsenek róla adatokat és készítsenek egy prezentációt. Ebben a pályázatban 59 prezentációt küldtek be. A középiskolás korosztály számára a „Nem térkép-e táj” című pályázatban a környezetükben található nevezetes középületről kellett fotókkal illusztrált bemutató anyagot készíteni, mely Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versének mondanivalóját tükrözi. Összesen 15 pályamunka került elbírálásra. Mindenképpen elgondolkodtató, hogy az 1522 regisztrált iskola, 18881 osztályában mindössze 98 pályamunka készült el.

A pedagógusok számára meghirdetésre került egy Mintaprojekt tervező pályázat.

Egy másik pályázat keretében pedig a témahétre regisztrált iskolákban dolgozó szaktanácsadók részt vehettek egy olyan továbbképzésen, mely feljogosította őket arra, hogy a regisztrált iskolák pedagógusait felkészítsék a témahét programjainak megvalósítására. Első lépésben tehát a képzők képzése zajlott. Ezen 30 szaktanácsadó vett részt. A felkészített szaktanácsadók ezt követően – második lépésben – 15 helyszínen, 430 pedagógust készítettek fel a témahét feladataira.

A Fenntarthatósági témahét 2019-ben március 18-22 között került megrendezésre. A témahét a Fenntartható Fejlődési Célok közül az Egészség és jóllét, a Fenntartható városok és közösségek valamint a Fellépés az éghajlatváltozás ellen célokat érinti és a témahét középpontjába a víz és a közlekedés került. A témahétre több mint 1500 intézmény 350000 diákja regisztrált az arra kijelölt internetes felületen.

4.5.4.1. Témahetek a Nemzeti alaptanterv 2018 tervezetében

A NAT 2018 A fenntartható jelen és jövő iránti elkötelezettség nevelési cél magvalósítása érdekében az iskola egyik feladatának tartja, hogy az iskolák saját dokumentumaikban szabályozzák az e területen elvégzendő tevékenységrendszerüket és építsék be mindennapi

71 gyakorlatukba a projektnapokat, a témaheteket, különböző gyűjtőmunkákat a tanulók aktív bevonása érdekében.

Az új NAT nyolc témakört kínál a témahetek megszervezéséhez, melyek között az egészségtudatosság, a jólét – jól-lét témák is szerepelnek, tehát az iskolák több lehetőséget kapnak arra, hogy osztályközi, évfolyamközi, tagozatközi vagy akár egész iskolára kiterjedő projektnapok, témahetek megszervezésével hozzájáruljanak a multidiszciplináris témák feldolgozásához, a tanulási és nevelési célok eléréséhez. (https://www.oktatas.2030.hu)

Pozitívumként emelem ki az új alaptanterv-tervezet tanulásfelfogását, amely hangsúlyozza a tanulók tanítási-tanulási folyamatokba történő aktív bevonását, a kooperatív tanulást, a multidiszciplinaritást, a projekteket, az egyéni fejlesztést, a fejlesztő- motiváló értékelést az eredményes és hatékony nevelés- oktatás megvalósítása érdekében.

72 5. KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉG ÖSSZEFÜGGÉSEINEK VIZSGÁLATA A