• Nem Talált Eredményt

Tematikus terv. Politikai filozófia

Téma megnevezése: Politikai filozófia Órakeret:4 óra

A téma általános feladata:

Az ember mint társadalmi lény, a politika, az állam, a jog, az igazságosság és a személyes szabadság összefüggéseinek vizsgálata.

A téma feldolgozásának általánosan javasolt megközelítésmódja:

Különböző szövegek, hanganyagok, filmek vizsgálata alapvető politikai filozófiai kérdések felől közelítve.

Elsajátítandó kulcsfogalmak/fogalmak:

Közjó, egyéni érdek, természetjog, kényszermentesség, anarchizmus, konzervativizmus, liberalizmus, szocializmus, kommunizmus, fasizmus, igazságosság, méltányosság, tolerancia, pozitív és negatív szabadság.

Óra Tananyag

 Ismerjék fel a filozó-fia más szellemi terüle-teket integráló és szinte-tizáló szerepét, érték-hordozó voltát.

 Nyerjenek betekintést a gyakorlati és alkalma-zott filozófiába!

 Ismerjék fel, hogyan segítheti mindennapi életüket a filozófia!

Kompetenciák:

 Digitális kompetencia.

Ráhangolás:

 A diákok először kitöltenek egy kérdőívet, melynek összesítéséből kiderül aktuális politikai attitűdjük.

Jelentésteremtés:

Kooperatív óra: Kérdések megbeszélése párban:

 Mi a politika?

 Mit jelent politizálni?

 Kell-e politizálnom?

 Foglalkozhat-e a filozófia politikával?

 Miben különbözik a politika és a politikai filozófia?

 Milyen kérdéseket, problémákat vizsgál a politikai filozófia?

 Az ember mint társadalmi lény és a politika milyen kapcsolatban áll egymással?

 Kérdőív kereté-ben a diákok jelen-legi politikai (nem aktuálpolitikai!) attitűdjének feltá-rása (főként a he-lyi, iskolai „politi-zálás” kapcsán).

Tematikus tervek

 Szociális és állampol-gári kompetencia.

Reflektálás:

 Ötletbörze keretében egy interaktív gondolattérkép alapján megvitatják, illetve összesítik a politikával és politikai filozófiával kapcsolatos meglátásaikat.

 tárják fel ezek lényegét, és a tolerancia jegyében vitassák is meg!

Fejlesztési terület:

 Csoportok alakítása útlevélmódszerrel – társas inte-rakció kialakítása.

Jelentésteremtés:

Csoportmunka: A diákok 4-5 fős csoportokban meg-ismerik az óra témájához tartozó elméletek főbb taní-tásait (egyet-egyet), majd az ismereteket, tapasztala-tokat átadják egymásnak.

1. A csoportok feldolgozzák az egyes elméletekhez, irányzatokhoz kapcsolódó szövegeket. Segítségként írásban előre támogató kérdéseket, feladatokat kap-nak, illetve az ismeretlen szakkifejezések rövid defi-nícióját is mellékeljük.

2. A csoportok szóvivői prezentálják a tapasztalatai-kat, a transzferálandó tudnivalókat (studentmeat kere-tében.)

3. A prezentáció közben rövid vázlatot osztanak meg a többiekkel (digitális tábla).

4. A vitára alkalmas kérdéseket a tanulók megvitat-ják. A „minidisputákat” követően like-olhatják, vagy elvethetik az egyes megközelítésmódokat.

Reflektálás:

 Félfrontális óravezetés: A tanóra utolsó harmadá-ban áttekintő vázlat formájáharmadá-ban az interaktív táblán összegzik az új ismereteket, a tananyagot.

 Csoportok

 Csoporton belüli önértékelés táblá-zatos formában.

 Az osztály tanu-lói értékelik a cso-portok munkáját az előzetesen meg-adott szempontok alapján.

 A tanár értékeli az egyes csoportok tevékenységét.

Szavazás a legjobb prezentációról.

Tematikus tervek

 Tudatosuljon a diá-kokban, hogy a vita alapja az alternatívák számbavétele és a vá-lasztás szabadságának, illetve a szabadság kor-látainak tudomásulvéte-le.

Fejlesztési feladatok, kompetenciák:

 A kritikai gondolko-dás, a problémaérzé-kenység finomítása, az önálló véleményalkotás és más gondolkodás-módok megértési képes-ségének fejlesztése.

Ráhangolás:

 A házi feladat során megismert liberális és közös-ségelvű filozófiai felfogásokat tanári irányítás mellett áttekintik.

Jelentésteremtés:

Új anyag feldolgozása félfrontális osztálymunka ke-retében.

1. Az egyes nézeteket véleménykorongos módszerrel

„kiértékelik”, megvitatják. A szabadság kétféle típu-sának vizsgálatán keresztül a szabadság politikai vonatkozásait, illetve annak jelentőségét megbeszé-lik. Az elméleti ismereteket a gyakorlattal összevetik.

(Kooperatív eljárásmódok: Véleményfeltáró vita.) 2. A belső koncentráció (pl. összesítő táblázat) során a tanulók számot vetnek azzal is, van-e a megismert elméletek között olyan, amely egyes elemeiben vagy általánosságban aktuálisan is érvényes.

Reflektálás:

 Belső és külső koncentráció.

 Az otthon írandó miniesszével kapcsolatos kritéri-umok egyeztetése.

 Két opció közül választhatnak:

1. A liberális vagy a közösségelvű politikai filozófiák reflektálnak-e hatékonyabban korunk megoldandó kérdéseire?

2. Miként vélekedik az adott diák a szabadságról, annak jelentőségéről?

 Mini filozófiai esszé írása (kb. egy oldal terjedelem-ben). Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a következő órán egyik-másik esszét fel is olvas-sák.

   

Tematikus tervek

 Ébredjen fel a diákok-ban az igény, hogy fel-ismerjék koruk lényegi problémáit, és reflektál-janak a felvetődő kérdé-sekre.

Fejlesztési feladatok, kompetenciák:

 A kezdeményezőkés-zség fejlesztése; annak tudatosítása, hogy a vita alapja az alternatívák számbavétele és a vá-lasztás szabadságának, illetve a szabadság kor-látainak figyelembevé-tele.

Ráhangolás:

 Totalitarizmussal kapcsolatos szövegek szófelhő-ként való megjelenítése, a fogalmak „nagyság” sze-rinti értelmezése.

Jelentésteremtés:

 Egyéni és félfrontális munka. A totalitarizmus logi-kájának és attribútumainak bemutatása rövid film-részleteken keresztül. A részletek vizsgálatához a diákok megfigyelési szempontokat alakítanak ki a korábbi beszélgetés alapján.

 Kooperatív eljárás. Akváriummódszer segítségével az igazságos és méltányos társadalom kereteinek közös megalkotása. Ehhez a diákok rendelkezésére állnak a vonatkozó elméleteket bemutató rövid leírá-sok (pl. Rawls, Lévinas, Sandel, Scruton).

Reflektálás:

 A tapasztalatok és tanulságok összegzése: rövid szavazás arról, milyen lehetőségeket látnak a diákok a jelen és a jövő társadalmát illetően.

Házi feladat kijelölése – a fontos szempontok, tudni-valók kiemelése. diada-la (rendező Leni Riefenstahl, mi-lyennek képzelik el az igazságos és méltányos iskolát!

Összegzés

Összegzés

Módszertani segédanyagunk összeállításakor az a didaktikai cél vezetett bennünket, hogy a filozófiataní-tás területén minél tágabb kitekintést nyújthassunk mind elméleti, mind pedig gyakorlati síkon. Igyekeztünk a szakmetodikai elvárások teljesítésén túl olyan praktikus, a tanári gyakorlatban is jól hasznosítható ötletek-kel, eljárásokkal és jó gyakorlatokkal is szolgálni, amelyeket a helyi viszonyokra adaptálva a kollégák ered-ményesen használhatnak. Terjedelmi korlátok folytán azonban olyan fontos didaktikai vonatkozásokra köz-vetlenül (külön fejezetben) már nem tudtunk kitérni, mint a csoportmunka, az IKT-eszközök alkalmazása a filozófiaoktatásban, a didaktikailag támogatott tankönyv és taneszköz kritériumai. Azért döntöttünk éppen e didaktikai elemek elhagyása (illetve más formában történő kifejtése) mellett, mert a napi gyakorlatban ezek már vagy széles körben elterjedtek (pl. csoportmunka), vagy pedig a folyamatos változás sodrában papírala-pú információhordozón körülményes a tevékenységközpontú bemutatásuk (pl. IKT-eszközök alkalmazása).

Bízunk abban, hogy az összeállított segédanyag hozzá tud járulni a filozófiatanítás megújulásához, kor-szerűsödéséhez, egyúttal abban is, hogy a philosophia perennis107 jegyében módunk is lesz alkalmazni a taglalt metódusokat és eljárásokat, vagyis a filozófia örök volta idővel megmutatkozhat abban is, hogy nem szorul ki a kötelező tantárgyak sorából!

      

107 Vö. Filozófia mint problématörténet, Szabadbölcsészet.

http://mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/index.php?option=com_tanelem&id_tanelem=805&tip=0 (Letöltés: 2015. április 25.)