• Nem Talált Eredményt

1. Irodalmi összefoglaló

1.2. Tejsav származékai

Számos olyan terméket származtatnak tejsavból, melyek vagy új vegyipari termékek vagy már létező vegyületek, és hagyományosan kőolajból állítják elő. Ezek közül talán a legérdekesebbek az akrilsav és a politejsav. Az előbbit polimer termékek nyersanyagaként használják felület bevonásnál, textíliáknál, ragasztóknál, papírkezelésnél, mosószereknél, szuperabszorbens anyagoknál; az utóbbit csomagolásnál, mezőgazdasági termékeknél, és széles körben gyógyításban, gyógyszerészetben és sebészetben [Xu, 2006; Fan, 2009]. Egy másik tejsavból előállítható vegyület a propilén-glikol, melyet pillanatnyilag nagyjából olyan áron állítanak elő tejsavból, mint kőolajból, de a nyersolaj árának emelkedésével és a tejsav előállítás továbbfejlesztésével gazdaságosabb lesz a biomassza alapú előállítása [Haveren, 2008].

1.2.1. Politejsav

A polilaktid (PLA) egy olyan polimer, mely tejsavból állítható elő. A PLA előállítása számos előnnyel jár: megújuló mezőgazdasági forrásból nyerhető, emiatt szén-dioxidot fogyaszt, energiatakarékos, újra felhasználható és komposztálható, a fizikai és mechanikai tulajdonságai pedig befolyásolhatók a polimer szerkezetével [Hiljanen-Vainio, 1996].

Széles körben tanulmányozzák az orvosi alkalmazhatóságát, mivel az emberi testben felszívódik, így varratok alapanyagaként használható [Tsuji, 2001]. Számításokkal is

igazolták, hogy a PLA csomagolóanyagként való felhasználása − műanyagpohár, fedőfólia, zöldségtároló [Hiljanen-Vainio, 1996] − gazdaságosan megvalósítható [Bogaert, 2000].

Általánosságban három módszer létezik nagy molekulatömegű (100000 Dalton) PLA előállítására: a direkt kondenzációs polimerizáció, az azeotróp dehidratációs kondenzáció és a laktid formáción át történő polimerizáció. A laktid formáción át történő polimerizációt a Cargill Inc. szabadalmaztatta 1992-ben [Drumright, 2000], és mindent összevetve ez a jelenlegi legjobb módszer PLA előállításra. A direkt kondenzációs polimerizáció a legkevésbé költséges módszer, annak ellenére, hogy nehéz kinyerni az oldószermentes, nagy molekulatömegű PLA-t. Itt a láncpárosító szerek és segédanyagok használata növeli a költségeket és a módszer bonyolultságát [Hyon, 1997].

1.2.2. Etil-laktát

Az etil-laktát egy egybázisú észter, mely ismert tejsav-etilészter néven is (IUPAC: etil-2-hidroxipropanoát), molekulaképlete C5H10O3. Színtelen vagy halványsárga folyadék, mely a természetben kis mennyiségben is megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a bor, csirke és számos gyümölcs. Felhasználható mint parfüm alkotóanyag, aromaanyag, gyógyszerészeti segédanyag, lágyítószer és környezetbarát oldószer, melynek hatékonysága hasonló a kőolaj-alapú oldószerekéhez [Weissermel, 1997]. A világon évente mintegy 15000 tonna oldószert állítanak elő, melyben az etil-laktát jelentős részt képvisel. Olyan vegyipari árucikknek tekintendő, mely egyre több figyelmet kapott az elmúlt években amiatt, hogy a tejsav és az etanol észterezési reakciója során állítják elő, ahol mindkét kiindulási reakciópartner biomasszából fermentálható, megújuló nyersanyag. Az etil-laktát előfordul levo (L) és dextro (D) formában, de a vegyiparban racém formában állítják elő egy reverzibilis folyamat során.

Etil-laktát képzése, majd hidrolízise az egyik módszer a tiszta tejsav fermentléből történő kinyerésére [Barve, 2009; Inaba, 2009].

Weis és Visco [Weis, 2010] számítógépes molekulatervező programmal elemezték az etil-laktátot, és megállapították, hogy a vegyület és annak előállítási folyamata esetén legalább 8 érvényesül a zöld kémia alapelvei közül:

1. Az etil-laktát előállítható megújuló nyersanyagokból, mely sokkal környezetbarátabb alternatíva, mint a petrolkémiai oldószerek alkalmazása (7. alapelv)

2. 100%-ban biodegradábilis, könnyű újra felhasználni, nem korrozív, nem karcinogén és nem ózonfogyasztó [Clark, 2006]. Az amerikai élelmiszer és gyógyszer igazgatóság jóváhagyta az élelmiszeripari felhasználását (3., 4., és 10. alapelv).

3. Etil-laktát előállítható heterogén katalízissel a reaktánsok feleslegének használata nélkül.

Az ásványi sav katalizátorok helyettesítésével kiküszöbölhetjük a korrozív vegyületek használatát, és ezzel együtt elkerülhető azok semlegesítése is (1. és 9. alapelv).

4. Előállítható hibrid technológiákkal is, ahol a termék képzése és szeparációja egy egységben játszódik le, ezzel kiküszöbölve az oldószert, mely csökkenti a költségeket (kevesebb szeparációs egység szükséges), és így kevesebb energiát is igényel (5. és 6. alapelv).

Az etil-laktát alkalmazási területei

A legnépszerűbb zöld oldószerek a víz (vizes kétfázisú), a szuperkritikus CO2 (scCO2) és az ionos folyadékok [Sheldon, 2005]. A növekvő érdeklődés ellenére kis figyelmet tulajdonítanak a bio-bázisú oldószereknek, mint a tejsavnak [Yang, 2012] és a laktát-észtereknek [Aparicio, 2008], melyek közül legfontosabb az etil-laktát. Főként a bevonat iparban népszerű a nagy oldóképességének, magas forráspontjának, alacsony gőznyomásának és kis felületi feszültségének köszönhetően. Jól alkalmazható fa, polisztirén és fémek bevonásához, és nagyon hatásos festékek lehántásához vagy graffiti eltávolításához [Nikles, 2001], fémek felületének tisztításához, mivel hatékonyan távolítja el a zsírokat, olajokat, ragasztókat, továbbá képes eltávolítani a talajban lévő rézszennyezést [Pereira, 2011]. Olyan oldószereket is helyettesíthetünk vele, mint az n-metil-pirrolidin, a toluol, az aceton és a xilol, ezzel biztonságosabb munkakörnyezetet teremtve [Reisch, 2008].

Az oldószerek jelentős hányadát a gyógyászati szerek előállítási folyamataihoz használják, mivel e termékek közel 80%-ához szükséges oldószer felhasználása [Jiménez-González, 2004]. A fő szempont, hogy a szintetikus folyamatokat áttervezzék, azzal a céllal, hogy csökkentsék a felhasznált oldószerek mennyiségét, és helyüket nemtoxikus, veszélytelen anyagokkal váltsák fel, melyeket könnyű visszaforgatni és újra felhasználni. Ebből a szempontból az etil-laktát a gyógyszeriparban is használható oldószerként/diszpergálószerként különféle biológiailag aktív szerekhez, anélkül, hogy a hatóanyag gyógyászati aktivitását befolyásolná [Pereira, 2011]. Használták már többek között aril-aldiminek [Bennett, 2009], szinparvolid B [Pereira, 2011] és vatiriol [Srinivas, 2010] zöld szintézisénél is.

Az etil-laktát szintézise

Az aromaésztereket karbonsavak és alkoholok reakciójával állítják elő. A reakció során képződött két termék az észter és a víz. Az észterek enzimatikus szintézisénél általánosságban négy fő paramétert kell szem előtt tartani: a megfelelő enzim használatát, a legmegfelelőbb

oldószer kiválasztását, a szubsztrátinhibíció elkerülését és a termékinhibíció kiküszöbölését.

[Gubicza, 2000].

A laktátok előállításához általában homogén katalizátorokat használnak (foszforsav, kénsav és a vízmentes sósav). A heterogén katalizátorok (zeolit, ioncserélő gyanta) egyértelmű előnye, hogy azokat könnyebb elkülöníteni a reakcióelegytől, hosszú az élettartamuk, nagyobb terméktisztaság érhető el (a mellékreakciók elkerülhetők vagy kevésbé szignifikánssá tehetőek), és elkerülhető a korrozív környezet [Pereira, 2008].

Az etil-laktát hagyományos előállítási módja a tejsav etanollal történő észterezése, melyhez savkatalizátort használnak. Az etil-laktát szintézisével foglalkozó kinetikai tanulmányok közül néhányan 20 m/m%-os tejsav oldatot használtak azért, hogy elkerüljék az oligomerek képződését, de nagyobb koncentrációjú tejsav esetében is általában elhanyagolható az oligomerek jelenléte [Asthana, 2006].

Az észterezések autokatalitikus reakciók, mivel a parciálisan disszociált karbonsavból felszabadult hidrogén-kation szolgál katalizátorként a reakciónál. Ennek ellenére egy megfelelő katalizátor használata kézenfekvőbb a reakciósebesség növeléséhez, mert az autokatalizált reakció kinetikája rendkívül lassú, a sebessége a karboxil csoport autoprotolízisétől függ. Például a tejsav savassági állandója 25 °C-on pKa=3,86, ezért egy 85%-os (kb 10,8 M) vizes tejsav oldat pH-ja 1,4.

Ipari etil-laktát előállítási módszerek

Számos szabadalmaztatott etil-laktát előállítási technológia létezik, de a legtöbb közülük a tejsav etanollal történő egyensúlyi észterezése, melyet követően a terméket desztillációval eltávolítják a reakcióelegytől. Ahhoz, hogy túllépjék az egyensúlyi pontot, etanolfelesleget alkalmaznak erős savkatalizátor mellett, mely leggyakrabban foszforsav [Pereira, 2011].

Egy francia vegyipari cég, az Arkema fejlesztett ki két szabadalmaztatott eljárást az etil-laktát folyamatos észterezéssel történő előállítására, ahol a tejsav és etanol közötti reakció katalizátoraként kénsavat használt. Az első lényege, hogy a tejsav részleges átalakulási fokánál a reakcióközegből egy etil-laktátot, etanolt, vizet és különféle nagy móltömegű terméket tartalmazó elegyet extrahálnak, majd az elegyet betáplálják egy csökkentett nyomású desztilláló egységbe, melynek a fejterméke egy etil-laktát, etanol és víz elegy, melyet desztillációval történő frakcionálásnak vetnek alá. A másik eljárás során a reakcióelegyből egy közel azeotróp víz-etanol gázelegyet extrahálnak ki, majd ezt molekulaszűrőn víztelenítik, így két áram jön létre: egy gázfázisú etanol áram, melyet a reakcióelegybe recirkuláltatnak, és egy víz-etanol elegy áram, ami egy desztilláló oszlopra kerül. Az első

eljárásnál 95%-osnál nagyobb terméktisztaságot értek el 2,5-szörös moláris etanolfelesleggel 80 °C-on, ahol a szeparátort 85 °C-on és 50 mbar-on üzemeltették (a frakcionáló fej- és fenékhőmérséklete 77,2 °C illetve 155 °C), mialatt a második eljárással 97%-nál nagyobb tisztaságot valósítottak meg [Pereira, 2011].

A hatásfok javítása érdekében alkalmazhatnak multifunkcionális reaktorokat, melyekben a reakció és a szeparáció egy egységben megy végbe, ahonnan az egyik terméket folyamatosan el lehet távolítani. A limitáló termék (víz) eltávolításával növelhető a hozam és a terméktisztaság. Szeparációhoz membrán reaktort, reaktív desztillációt és kromatográfiás reaktorokat is tanulmányoztak.