• Nem Talált Eredményt

Tanszékvezető professzor

In document Sok siker és sok küzdelem. A ha (Pldal 57-61)

1973. júliustól a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen a Statisztikai Tanszéken tan-székvezető egyetemi tanár lettem. Munkámmal természetesen irigyeket is szerez-tem, mert Magyarországon ez könnyen megy! Aki dolgozik és eredményeket ér el, az feltétlenül megszerzil Különösen tudományos berkekben! Ha valaki akarsz lenni a tudományokban, hagyd el Magyarországot, mert itt ennek sem tárgyi feltételét, sem emberi körülményeit nem találod meg, mondták nekem isi (Csak megjegyzem, hogy lett volna rá alkalmam, hogy elmenjek!)

Nem volt könnyű számomra ez az időszak sem. Annak érdekében, hogy ne kelljen a gyerekeimnek év közben iskolát változtatni, a kollégiumban kaptunk két kis vendég-szobát, s ideiglenesen itt rendezkedtünk be. Hetenként Debrecenbe utaztunk, hogy a szükséges dolgainkat cseréljük, mosást, vasalást, stb. elvégezzük. Az épület ugyan-is, amelyikben lakást kaptunk még nem készült el.

Aztán októberben megkaptuk a lakást, s költözhettünk. De milyen lakás is volt az?

Háromszobás lakás a földszinten. Csakhogy a szobákban szőnyegpadló volt, a fűtést pedig olajkályha biztosította. Állandó olajszagban éltünk. A konyhában egyáltalán nem volt fűtés. A környék sem volt valami jó, nem volt biztonságos.

Később sikerült ezt a lakást elcserélni egy három szoba hallos régebbi építésű, első emeleti, cserépkályha fűtésű lakásra. Szép és jó lakás (mai szóval „polgári lakás") lett volna, de felettünk egy szűcsmester lakott, aki „nem tudni mi okból" általában éjsza-ka dolgozott, természetesen zajosan, sőt néha (talán bőrcserzésből adódóan?) igen kellemetlen szagokat árasztva. Természetesen nem éreztük itt jól magunkat, pedig sokat költöttünk erre a lakásra, hogy rendbe tegyük. Szép is volt, jó is volt, csak éppen a felettünk lévő lakó miatt nem lehetett benne élni. Aztán Gödöllőn kezdet-ben az iskolák sem sikerültek. Szóval a feleségem, és a gyerekek sem érezték jól magukat Gödöllőn, visszasírták Debrecent. Számomra nehéz volt ezzel nap mint nap szembesülni.

Ami az én munkahejyem illeti? Ott én nagyon jól éreztem magam! Amikor meg-kérdeztem, hogy mennyi az éves kutatási pénzkeretem, azt a feleletet kaptam, hogy

„250.000 Ft, meg amennyit akarsz".

Sok pénz volt ez a debreceni 2S.000 Ft-os keretemhez képest. De nem is volt rá szükségem, mert én igen kevés pénzből értem el kutatási eredményt, s Gödöllőre eleve vittem egy fizetett külső megbízásos (úgynevezett KK) munkát, ami elegendő pénzt biztosított, nem csak a gyakorlati munkához, de kutatási feladatok meg-oldásához is.

Azelőtt ezen a tanszéken (és nem csak ezen), nem folyt tudományos kutatás, s nem tartottak kapcsolatot a gyakorlattal sem. Viszonylag kényelmes élet volt ez, minden-ki megtartotta az óráját, s ha kedve tartotta maradt még a tanszéken, ha pedig úgy kívánta, haza utazott Budapestre. Aztán sikerült fellendíteni a kutatási munkát. Kap-csolatot teremtettem a gyakorlattal, ami anyagi hasznot is jelentett, mind az egye-temnek, mind a munkatársaknak. Igen jó tanszéki kapcsolatot építettem ki a nyitrai egyetem statisztikai tanszékével, kölcsönösen meglátogattuk egymást, közös tan-széki értekezletet tartottunk, stb. A tanszék oktatói egy idő múlva már egész nap a tanszéken voltak.

Természetesen híre ment a gyakorlati munkánknak. Egyszer a Gépkísérleti Intézetbe mentem és éppen akkor jött ki az intézetből Dimény Imre miniszter úr. Megtorpant, kezet fogott velem, s kérdezte, hogy mi újság? Pár szóval ecseteltem, hogy igyek-szünk a kutatómunkában és a gyakorlati kapcsolatokban is, természetesen a feltéte-lek itt jobbak, mint Debrecenben voltak, hiszen itt az egyetemnek már van számító-gépe is, de egyedül nem könnyű.

lelentkezz be hozzám a titkárságon, fogadni foglak és akkor megbeszéljük. Bejelent-keztem. Fogadott is igen hamar. Elmondtam, hogy mit csinálunk, mit tudnánk csinál-ni, ha egy kicsivel jobb feltételeink lennének, s elmondtam azt is, hogy bizony az első lakásunk nem volt megfelelő, ezért kénytelen voltam cserélni, ami elég sokba került. (Akkor még nem tudtam, hogy kik laknak felettünk.)

Miniszter úr azt felelte, hogy miért nem jeleztem a lakásproblémát, mert a minisz-tériumnak van arra pénze, hogy vettek volna egy megfelelő lakást számomra, vagy Gödöllőn, vagy Budapesten, ahol nekünk tetszik.

Hát én erre gondolni sem mertem volna!

Aztán felajánlotta, hogy a minisztérium ad számomra státuszokat, hogy felvegyek munkatársakat és folytathassuk nagyobb arányban a gyakorlati szaktanácsadást. Cse-rében azt kérte, hogy kössek szerződést a Pestmegyei Tanáccsal, és vállaljuk, hogy évente három termelőszövetkezet részére térítésmentesen elkészítjük a fejlesztési tervet matematikai programozással, számítógéppel. Ez meg is történt. El is készítet-tük minden évben a három fejlesztési tervet, ezen túl a megyében és az egész or-szágban vállalhattunk, és vállaltunk is tervezést mezőgazdasági vállalatoknak, de azt már úgy, hogy az egyetemnek fizettek. Meg is kerestük többszörösen a felvett munkatársak munkabérét az egyetemnek, (bár ezt a minisztérium biztosította), ezen túl viszont igen jelentős hasznot hajtottunk a velünk kapcsolatban lévő mezőgaz-dasági vállalatoknak.

Az egyetemen végre két féléves tantárgyként taníthattam a gazdaságmatematika és számítástechnika (azaz operációkutatás és mezőgazdasági alkalmazása) tantárgyat.

56

írtam egy kétkötetes jegyzetet26, amelyet aztán 1975-ben Gödöllőn, 1979-ben és 1984-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetemen utánnyomtak.

Gödöllőn fejeztem be annak a két könyvemnek a megírását, amelyeket már Debre-cenben elkezdtem írni2-3.

1976-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tudományos konferenciát szer-veztem „Operációkutatás és számítástechnika a mezőgazdaságban. 1. Országos Tu-dományos Konferencia" címen. A konferencián több mint, 600 mezőgazdasági kutató, oktató és gyakorlati szakember jelent meg. Plenáris ülésen és szekció-üléseken igen nagy volt az érdeklődés.

Többször kerestek fel a Debreceni Agrártudományi Egyetemről is. Részben tudomá-nyos témákban, tanácsot, együttműködést kérni, mások felvetették, hogy térjek visz-sza Debrecenbe, s voltak, akik hordták a pletykákat, bár ezekre én nem voltam vevő.

Érdekes volt az is, hogy régi tanszékvezetőm Dr. Gönczi Iván professzor, akit még Debrecenben többször is megkíséreltek ellenem hangolni, s aki arra intett, hogy ne dolgozzak annyit, mert a tanszék tagjai ellenem fordulnak, felkeresett és az volt a kérése, hogy Ó szeretne átjönni az én tanszékemre.

F.lpanaszolta, hogy Ő mindig is vágyott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, s en-nek hangot is adott. Néhány évvel ezelőtt aztán a miniszter teljesítette kérését, s áthelyezte Debrecenből Gödöllőre. Csakhogy az agrármérnöki kar ellenezte, nem fogadta! így aztán a gépészmérnöki karra helyezték az egyik tanszékre. Ott is ellene voltak, s a tanszékvezető, nem adott számára oktatási lehetőséget. Mindössze a levelező tagozaton kaphatott néhány előadási órát. „Képzeld el a helyzetemet, -mondta — naponta kiutazok Budapestről (lakása ott volt) Gödöllőre. Aztán olvasga-tok a szobámban, de oktatási lehetőségem nincs. Felveszem a professzori fizetést és nem dolgozom meg érte. A tanszékről kinéznek! Nem engednek szóhoz sem jutni.

Egyezz bele, hogy átjöjjek a tanszékedre! Ha tudsz adni valami oktatási feladatot szívesen vállalom, ha nem, akkor is jobb lesz a Te tanszékeden, mint a jelenlegi helyzetemben".

Mit mondhattam. Én becsültem Gönczi professzort, s mondtam Neki, szívesen fo-gadlak, s találok számodra néhány órai oktatási feladatot is, de szükséges, hogy az egyetem rektorával beszélj, s Ő áthelyezzen.

Igaz, Gönczi professzornak nem volt erős a matematikai ismerete, de úgy gondol-tam, hogy a rendszerelméletbe be tudja dolgozni magát, hiszen az üzemtanban Igencsak elférne a rendszerelmélet alkalmazása, ami sajnos hiányzik. Kész lettem volna segíteni Neki. Tulajdonképpen meg is fogalmazódott bennem, hogy milyen ok-tatási tematikát képzelek el számára. Aztán nem lett belőle semmi. Nem helyezték át hozzám.

Bármennyire is jól éreztem magam Gödöllőn, a család nem találta a helyét. Minden-áron szerettek volna visszatérni Debrecenbe. Ezt nem is titkolták, tehát tudhatták ezt Debrecenben is és a minisztériumban is. Aztán végül beleegyeztem, hogy ám legyen, visszatérek Debrecenbe, fapados egyetemi tanárnak.

Funkcióra nem vágytam, az üzemtani tanszéknek volt vezetője, az általam tisztelt Dr. Kádár Béla professzor. Egyébként is a statisztika és akkor még a matematika tan-tárgy is az üzemtani tanszék keretében került oktatásra, tehát véletlenül sem gon-doltam arra, hogy az üzemtani tanszék vezetője legyek. Egyről azonban megfeled-keztem! Arról, hogy a következő év közepén lejár a rektor megbízatásának a máso-dik ciklusa, ami már nem ismételhető, tehát új személy lesz az egyetem rektora.

Amikor már tudott volt, hogy Debrecenbe visszamegyek, felkerestem az egyetemi kar dékánját. Furcsa fogadtatás volt!

"Azt beszélik, hogy rektor akarsz lenni", mondta. "Ne gyere vissza! Úgysem tudok Neked lakást adni! Még a tanársegédem is itt van lakás nélkül, azt sem tudom lakás-sal ellátni."

Megdöbbentem! "Nem akarok én rektor lenni. Semmi részem nem kívánja. Ne félj tőlem!", mondtam. "Nem tőled félek én, hanem a kullancsoktól! Akik rád akaszkod-nak. |obb, ha nem jössz vissza."

Csak később tudtam meg, hogy a dékán pályázott arra, hogy Ő lesz a rektor.

Állítólag üzent is a megyei pártbizottság első titkárnak, hogy döntsék már el, hogy mit akarnak, hogy Ő legyen a rektor.

Mint megtudtam, akkor a rektor és a dékán nem voltak jóban. Állítólag a dékán még azt is megüzente a rektornak, hogy vigye ki az épületből a rektori hivatalt, vagy fi-zessen bérleti díjat, mert az épület a kar épülete. Dr. Ács Antal professzor, aki második rektori ciklusát töltötte, s annak idején velem jól együtt tudott működni, régi vágású ember volt, nem volt párttag, így kiszolgáltatottnak érezte magát, s igyekezett kerülni a konfliktust. A dékán viszont 45-ös párttag volt, s erre szeretett is hivatkozni. Nyeregbe érezte magát.

Utólag magam is rájöttem, hogy tulajdonképpen volt is miért félnie attól, hogy visz-szajövök Debrecenbe, és én leszek a rektor. Ugyanis én már Gödöllőn megírtam és a Magyar Tudományos Akadémiához benyújtottam az akadémiai doktori disszertá-ciómat. Márpedig én voltam az első, aki ezen az egyetemen akadémiai doktori fokozatot szerzett. Azelőtt csak egy akadémiai doktor volt ezen az egyetemen, egy idősebb professzor, egykori tanárom, de Ő már régebben szerezte meg a fokozatot és akkor nem ezen az egyetemen, hanem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgozott. Védésén magam is részt vettem, minthogy a tanszékén voltam tudományos diákkörös hallgató, s nagy élmény volt ez számomra.

58

In document Sok siker és sok küzdelem. A ha (Pldal 57-61)