• Nem Talált Eredményt

tábla: Egyes eszköz- és forrás tételek devizenem szerinti bontása

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 178-181)

Befektetési alapok statisztikai mérlege

07. tábla: Egyes eszköz- és forrás tételek devizenem szerinti bontása

többi deviza összesen

k

Eszközök

1 Készpénz és betétek 2 Egyéb eszközök 3 ebbĘl felhalmozott kamat

Források 4 Felvett hitelek 5 Egyéb források

6 ebbĘl felhalmozott kamat

07. tábla: Egyes eszköz- és forrás tételek devizenem szerinti bontása

Nem GMU EU tagországok devizája Egyéb devizák

Sorsz

ám Megnevezés

MNB azonosító: F07

Kitöltési elõírások

Befektetési alapok statisztikai mérlege I. Általános elõírások

Az adatokat befektetési alaponként külön táblában kell jelenteni.

Új befektetési alap indítása, létezõ befektetési alap megszûnése, illetve az alap bármely jellemzõjének (típus, befektetési politika, földrajzi kitettség, stb., illetve az információfelelõs neve, elérhetõségei, székhely, stb.) változása esetén errõl az adatszolgáltató köteles minden esetben írásban, haladéktalanul (PSZÁF nyilvántartásba vételkor) tájékoztatni az MNB-t. (A tájékoztatást a 3. melléklet 6. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédletben a jelen adatszolgáltatásra vonatkozóan megadott személy részére kell megküldeni.)

Abban az esetben, ha egy alap a hónap utolsó napján szûnik meg, akkor annak tekintetében már nem kell a megszûnés hónapjára mint tárgyidõszakra vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni.

Az adatszolgáltatás kitöltésénél a befektetési alapok éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól szóló 215/2000. (XII.11.) Korm. rendelet elõírásait kell figyelembe venni.

A táblákban és a jelen kitöltési elõírásokban használt fogalmak tartalmára a Korm. rendeletben, valamint a Tpt.-ben foglaltak az irányadók.

II. A táblák kitöltésével kapcsolatos részletes elõírások

A táblákon belüli összefüggéseket és a hibátlan beküldést elõsegítõ ellenõrzési szabályokat, illetve a táblák kitöltését segítõ módszertani útmutatást a 3. melléklet 5., illetve 9. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

01. tábla: Befektetési alapok statisztikai mérlege

A táblában a megnevezett eszköz, illetve forrástételek állományi adatait kell jelenteni.

A statisztikai mérleg minden sora forint (a), euró (b), egyéb deviza (c) és összesen (d) oszlopokat tartalmaz. Az egyes sorokban a külföldi pénznemben fennálló (valuta vagy deviza) követelések, illetve kötelezettségek forintra átszámított összegét kell a (b) és (c) devizaoszlopokban szerepeltetni. A forint-követeléseket és kötelezettségeket, valamint a devizával vagy külföldiekkel kapcsolatos, de forintban fennálló állományokat a forint (a) oszlopban kell kimutatni.

A (b) és (c) oszlopokban szereplõ deviza- és valutakészletek, valamint külföldi pénznemre szóló követelések és kötelezettségek hó végi állományát a nettó eszközérték számításánál használt devizaárfolyamon, forintra átszámított értéken kell közölni.

A befektetési alap portfóliójában lévõ valamennyi eszközt piaci értéken kell szerepeltetni.

A befektetési alapnak a befektetett pénzügyi eszközök és a forgóeszközök között kimutatott értékpapírok után, a tárgyévben idõarányosan járó kamatok és osztalékok összegét nem szabad aktív idõbeli elhatárolásként, illetve követelésként a bevételekkel szemben elszámolni, mivel annak összegét az értékkülönbözet magában foglalja.

A derivatív ügyletek tárgynapi nettó eszközértékét ügyletenként kiértékelve kell közölni. Ennek értelmében a pozitív egyenlegû ügyletek az eszköz-, míg a negatív egyenlegûeket a forrásoldalon kell jelenteni.

02–04. tábla: Értékpapírok állománya

A 01-es tábla különbözõ típusú értékpapírjainak egyedi részletezése. A tulajdonviszonyt megtestesítõ értékpapírok állományát darabszám szerint, míg a hitelviszonyt megtestesítõ értékpapírok (kötvények) állományát névértéken (ezer devizában), illetve piaci értéken millió forintban kell a táblában szerepeltetni.

05. tábla: Befektetési alapok statisztikai mérlege, átsorolások

Az alábbi esetekben kell átsorolások miatt kiigazítási adatokat jelenteni:

– változás történik az adatszolgáltató ügyfeleinek szektorbesorolásában (például egy nem pénzpiaci alap pénzpiacivá alakul vagy fordítva; egy hitelintézet egyéb pénzügyi intézménnyé alakul át, vagy egy alapítási engedéllyel rendelkezõ, még nem pénzügyi vállalatként kezelt új hitelintézet megkapja mûködési engedélyét, stb.),

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám 29757

– változás történik az egyes állományok instrumentum-, lejárat-, vagy denomináció szerinti besorolásában (akár az elõírások változásának következtében is).

Az átsorolás miatti csökkenéseket negatív elõjellel ellátva, a növekedéseket elõjel nélkül, az elõírt táblaszerkezetben és formátumban kell jelenteni. A jelentéseknek csak azokat az átsorolásokat kell tartalmazniuk, amelyeknél az átsorolt összeg az érintett mérlegsorok bármelyike esetében meghaladja a 100 millió forintot.

Az átsorolásokat segíti a 3. melléklet 1. pontja szerinti listákat tartalmazó, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet.

Ha nem történt átsorolás az adott hónapban, akkor a táblát nemleges státusszal kell beküldeni.

A 100 millió forintos korlát az átsorolás miatt érintett sorok összesen oszlopára is vonatkozik.

Saját feltárt hiba miatti besorolás-javítás is átsorolásnak tekintendõ, amennyiben a javítás nem visszamenõlegesen, az összes érintett idõpontra vonatkozóan történt, hanem egyik idõpontról a másikra.

06. tábla: Tájékoztató adatok

A befektetési alap tulajdonosi jövedelme a tulajdonában lévõ különféle eszközök (betétek, értékpapírok, részvények, befektetési jegyek, tárgyi eszközök) után a tárgyidõszakban kapott (a tárgyidõszakra járó) jövedelem, amelyet kamatok, osztalékok és bérleti díjak bontásban kell bemutatni, millió forintban kifejezve. Kamatjövedelmet kell elszámolni a betétek és a hitelviszonyt megtestesítõ értékpapírok után, ideértve a diszkontpapírokat is.

Kamatjövedelemnek kell tekinteni továbbá a birtokolt befektetési jegyek tárgyidõszaki hozamából az adott hónapra járó kamatot.

Nem szabad ugyanakkor szerepeltetni a tulajdonosi jövedelmek (és ezen belül a kamatok) között a derivatív ügyletek kamatjellegû bevételeit vagy kiadásait.

Árváltozás

Árváltozás alatt ebben az esetben a piaci értékben (és bizonyos esetekben a deviza árfolyamban) bekövetkezett változást értjük, melyet legkönnyebben indirekt módszerrel lehet kiszámolni.

A nem pénzügyi eszközök árváltozása az eszközök mérleg szerinti állományának változása a tárgyhónapban csökkentve a tárgyhavi adásvétel miatti forgalommal.

A pénzügyi derivatívák árváltozása: a mérleg szerinti – elõzõ hónaphoz viszonyított – állományváltozást korrigálni kell az összes derivatívákkal kapcsolatos pénzforgalommal és – amennyiben volt az adott hónapban, akkor – az átsorolással is.

Eladott és visszavásárolt befektetési jegyek

Ebben a két sorban a saját kibocsátású befektetési jegyek havi forgalmát kell jelenteni, piaci értéken, külön soron az eladott és a visszavásárolt tételeket.

07. tábla: Egyes eszköz- és forrás tételek devizenem szerinti bontása

A 01-es tábla egyéb deviza oszlopában szereplõ egyes tételeinek devizanem szerinti részletezése. Az adatokat millió forintban kell feltüntetni. Az euróban fennálló állományokat ebben a táblában nem kell jelenteni, mert összegük a mérlegbõl is megállapítható.

29758 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám 29759

MNB azonosító: F19, F33, F86, F87

A Felügyeleti mérleghez kapcsolódó negyedéves jelentés

01 tábla Bankok, szakosított hit.int.: millió Ft tizedes nélkül; szöv.hit.int.: millió Ft 3 tizedessel MNB

sorsz. Megnevezés Forint

a

002 Nyújtott hitel, elhelyezett betét könyv szerinti bruttó értéken 003 Helyi önkormányzatok - 5 éven túli lejáratra nyújtott hitel 004 TB alapok hitele - hosszú - 5 éven túli lejáratú 005 GMU központi kormányzatnak nyújtott hitel

006 GMU tagállami/tartományi kormányzat - legfeljebb 1 éves lejáratra nyújtott hitel 007 GMU tagállami/tartományi kormányzat - legfeljebb 5 éves lejáratra nyújtott hosszú

lejáratú hitel

008 GMU tagállami/tartományi kormányzat - 5 éven túli lejáratra nyújtott hitel 009 GMU helyi önkormányzatok - legfeljebb 1 éves lejáratra nyújtott hitel

010 GMU helyi önkormányzatok - legfeljebb 5 éves lejáratra nyújtott hosszú lejáratú hitel 011 GMU helyi önkormányzatok - 5 éven túli lejáratra nyújtott hitel

012 GMU TB alapok - legfeljebb 1 éves lejáratra nyújtott hitel

013 GMU TB alapok - legfeljebb 5 éves lejáratra nyújtott hosszú lejáratú hitel 014 GMU TB alapok - 5 éven túli lejáratra nyújtott hitel

015 Egyéb külföldi ÁHT-nak nyújtott hitel 016 Egyéb külföldi szektorok hitele összesen

017 Nem pénzügyi vállalatoknak ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel

018 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott fogyasztási hitel - rövid

019 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott fogyasztási hitel - hosszú - legfeljebb 5 éves lejáratú

020 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott fogyasztási hitel - hosszú - 5 éven túli lejáratú

021 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott lakáscélú hitel

022 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott egyéb hitel

023 GMU nem pénzügyi vállalatoknak ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel 024 GMU háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet

mellett nyújtott fogyasztási hitel - rövid

025 GMU háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott fogyasztási hitel - hosszú - legfeljebb 5 éves lejáratú

026 GMU háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott fogyasztási hitel - hosszú - 5 éven túli lejáratú

027 GMU háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott lakáscélú hitel

028 GMU háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - ingatlanfedezet mellett nyújtott egyéb hitel

029 Nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott éven túli eredeti lejáratú hitelek - legfeljebb egy éves hátralévĘ lejáratú

030 Nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott éven túli eredeti lejáratú hitelek - 1 évnél hosszabb hátralévĘ lejáratú - 12 hónapon belüli átárazódás

031 Nem pénzügyi vállalatok - 2 éven túli eredeti lejáratú hitelek - legfeljebb 2 éves hátralévĘ lejáratú

032 Nem pénzügyi vállalatok - 2 éven túli eredeti lejáratú - 2 évnél hosszabb hátralévĘ lejáratú - 24 hónapon belüli átárazódás

033 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - éven túli eredeti lejáratú hitelek - legfeljebb egy éves hátralévĘ lejáratú

034 Háztartások és háztartásokat segítĘ nonprofit intézmények - éven túli eredeti lejáratú hitelek - 1 évnél hosszabb hátralévĘ lejáratú - 12 hónapon belüli átárazódás

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 178-181)