• Nem Talált Eredményt

Biztosítók statisztikai mérlege

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 165-170)

29744 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám

MNB azonosító: F02

01

tábla millió Ft

Sor-

kód M E G N E V E Z É S Forint Deviza Összesen

a b c

Biztosítók statisztikai mérlege

043 j. Háztartásokkal szembeni követelés (1+…+3) 044 1/ Hitel

045 2/ Hitel értékvesztése 046 3/ Egyéb követelés

047 k. Háztartásokat segítĘ nonprofit intézményekkel szembeni követelés

048 II. Nem-rezidensekkel szembeni követelés (1+…+10) 049 1/ Betét könyv szerinti bruttó értéken

050 2/ Betét értékvesztése

051 3/ Hitel könyv szerinti bruttó értéken 052 4/ Hitel értékvesztése

053 5/ Készpénz

054 6/ Hitelviszonyt megtestesítĘ értékpapír 055 7/ Részvény

056 8/ Egyéb tĘkebefektetés, vagyoni érdekeltség 057 9/ Befektetési jegy

058 10/ Egyéb követelés

059 III. Egyéb pénzügyi eszközök (1+2)

060 1/ Kamatok, bérleti díjak aktív idĘbeli elhatárolása 061 2/ Egyéb eszköz és idĘbeli elhatárolás

062 IV. Nem pénzügyi eszközök

063 ESZKÖZÖK ÖSSZESEN (I.+II.+III.+IV.)

F O R R Á S O K

064 V. Saját tĘke

065 VI. Alárendelt kölcsöntĘke 066 VII. Céltartalék

067 VIII. Biztosítástechnikai tartalék (1+…+6)

068 1/ Életbiztosításhoz kapcsolódó biztosítástechnikai tartalék 069 2/ Viszontbiztosítóra jutó tartalékrész (-)

070

3/ Biztosítástechnikai tartalék a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás szerzĘdĘi javára végrehajtott befektetések után

071 4/ Viszontbiztosítóra jutó tartalékrész (-)

072 5/ Egyéb biztosítástechnikai tartalékok (5.1+…+5.4) 073 5.1/ Háztartások

074 5.2/ Államháztartás 075 5.3/ Egyéb belföld 076 5.4/ Külföld

077 6/ Viszontbiztosítóra jutó tartalékrész (-) 078 IX. Viszontbiztosítóktól kapott letét

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám 29745

MNB azonosító: F02

01

tábla millió Ft

Sor-

kód M E G N E V E Z É S Forint Deviza Összesen

a b c

Biztosítók statisztikai mérlege

079 X. Kötelezettségek (1+…+5)

080 1/ Kötelezettségek közvetlen biztosítási ügyletekbĘl (1.1+1.2) 081 1.1/ Biztosítási kötvénytulajdonosok felé

082 1.2/ Biztosítási közvetítĘk felé

083 2/ Kötelezettségek viszontbiztosítási ügyletekbĘl 084 3/ Kötelezettségek áruszállításból és szolgáltatásból 085 4/ Tulajdonossal szembeni kötelezettségek (osztalékból) 086 5/ Egyéb kötelezettségek

087 XI. Passzív idĘbeli elhatárolások 088 FORRÁSOK ÖSSZESEN (V.+...+XI.)

E G Y É B A D A T O K

089 Adózott eredmény (éven belül halmozott évközi/éves elĘzetes) 090 Bruttó megszolgált díjbevételek (éven belül halmozott) 091 Bruttó kárkifizetések (éven belül halmozott)

092 Tartalékok befektetésébĘl származó hozam (éven belül halmozott) 093 Fedezeti ügyletek pozitív értékelési különbözete (követelés) 094 Fedezeti ügyletek negatív értékelési különbözete (tartozás)

MNB azonosító: F02

Kitöltési elõírások

Biztosítók statisztikai mérlege

1. A statisztikai célú mérleget negyedévente a végleges hó végi fõkönyvi kivonat alapján – ha szükséges analitikus kimutatások felhasználásával – kell összeállítani, de a hó végi állományokat módosítani kell a hó utolsó napjára vonatkozó értéknapot érintõ – év közben a tárgyhót követõ harmadik munkanap végéig, év végén a mérlegkészítés napjáig ismertté vált – helyesbítésekkel, visszamenõleges rendezõ tételekkel.

Az értéknap a fizetési megbízások pénzügyi teljesítésének napja. Az értéknapos állományok megállapításához az értéknapig lekönyvelt állományokat a következõképp kell helyesbíteni:

– elõször az állományokból ki kell venni a késõbbi értéknapokra vonatkozó tételeket,

– azután az állományokba bele kell számítani a hó vége utáni harmadik munkanapig ismertté vált, le nem könyvelt, de a hó végével, mint értéknappal teljesített tételeket.

2. Az adatok tartalmára, értékelésére, stb. vonatkozóan – jelen kitöltési elõírások eltérõ rendelkezése hiányában – a számvitelrõl szóló 2000. évi C törvény (a továbbiakban Szmt.) és a biztosítók éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 192/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.

rendelet) szabályai az irányadóak. A statisztikai mérleg a lefedett vagyon tekintetében annyiban tér el a számviteli mérlegtõl, hogy a külföldi fióktelep eszközeit és forrásait a statisztikai mérlegben nem szabad szerepeltetni. A külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott alapítói vagyon a nem rezidensekkel szembeni követelések között, a részvény, illetve az egyéb tõkebefektetés, vagyoni érdekeltség sorokon kell hogy megjelenjen.

3. A deviza- és valutakészletek, valamint külföldi pénznemre szóló követelések és kötelezettségek hó végi állományát az MNB által közzétett, a hó utolsó napján érvényes hivatalos deviza középárfolyamon forintra átszámított értéken kell közölni. Az MNB által nem jegyzett külföldi pénznemre szóló követeléseket, kötelezettségeket, illetve deviza- és valutakészleteket valamely magyar országos napilapnak a világ valutáinak árfolyamaira vonatkozó tájékoztatójában közzétett, a hó utolsó napján érvényes középárfolyamon, ennek hiányában pedig az adatszolgáltató által a legutolsó hónapban alkalmazott átlagos középárfolyamon kell értékelni.

A külföldi alapító által befizetett és még fel nem használt alaptõke (törzstõke) értékelése azonos a többi devizatételével.

4. Az átvezetési számla a pénzeszközökkel kapcsolatos számlák egymás közötti forgalmában az ellenszámla helyettesítõje és a pénzeszközökkel együtt kell kimutatni. A biztosítóknál a különbözõ néven vezetett egyéb átvezetési, elszámolási, technikai, stb. számlák állományát egyenlegük jellegének megfelelõen az egyéb aktív, illetve passzív elszámolások között, így szektoronként az egyéb követelés, illetve a passzív idõbeli elhatárolás soron kell kimutatni.

6. A statisztikai mérlegben szereplõ saját vagyontárgyakat – pl. váltót, hiteleket, egyéb követeléseket vagy értékpapírokat (továbbiakban: vagyontárgyak) – eredeti szerzõdés szerinti lejárattal, az Szmt. elõírásai alapján az elszámolt értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével, valamint az értékelési különbözettel növelt könyv szerinti nettó értéken kell szerepeltetni ott, ahol külön soron nem kell megadni az eszköz könyv szerinti bruttó értékét és negatív elõjellel értékvesztését, pozitív elõjellel értékelési különbözetét. A vagyontárgyak állományát a valódi penziós ügyletek keretében átadott vagyontárgyak értékével nem kell csökkenteni.

7. A vagyontárgyak valódi penziós ügylet keretében történt eladásából keletkezõ pénzbevételt a biztosító kötelezettségeként a források között az egyéb kötelezettségek soron, a vagyontárgyak valódi penziós ügylet keretében történt vásárlásából keletkezett követeléseket az eszközök között, amennyiben a penzió tárgya értékpapír akkor a hitelek között, amennyiben egyéb vagyontárgy akkor az egyéb követelések között a megfelelõ szektoroknál kijelölt sorokban, kell jelenteni. A valódi penziós ügylet keretében eladott, illetve átvett értékpapírok és egyéb vagyontárgyak állományával nem szabad csökkenteni, illetve növelni a biztosító tulajdonában lévõ vagyontárgyak állományát. (A vagyontárgyak nem valódi penziós ügylet keretében történõ átadását/átvételét az Szmt-nek megfelelõen tényleges eladásként/vételként kell kezelni a statisztikai mérlegben is.)

8. A megvásárolt követelések és a leszámítolt váltók helyét a statisztikai mérlegben az dönti el, hogy a végsõ adós melyik szektorba tartozik. Az ügyfelek szektorbesorolását a jelen melléklet I. A. pontjában foglaltak, valamint a 3. melléklet 1. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett listák alapján kell elvégezni.

29746 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám

9. Az eszköz oldal egyes szektorainak egyéb követelés sorain kell kimutatni a biztosítási ügyletekbõl, áruszállításból és szolgáltatásból, a nem értékpapír tárgyú valódi penziós ügyletbõl eredõ követeléseket (könyv szerinti nettó értéken).

Itt szerepeljenek az adott szektorral szemben fennálló aktív idõbeli elhatárolások, a kamatok aktív idõbeli elhatárolása kivételével. Ez utóbbi – aktív kamatelhatárolásokat – szektorbontás nélkül, a III.1. soron kell jelenteni.

11. A táblák kitöltését segítõ módszertani útmutatást a 3. melléklet 9. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám 29747

29748 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y2011. évi 118. szám

MNB azonosító: F07

Sorsz. Megnevezés

Forint a

Euró

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 165-170)