• Nem Talált Eredményt

Az Szociális Missziótársulat szervezete

Rerum Novarum és a pápai enciklikák megvalósítása

IV. 3. Az Szociális Missziótársulat szervezete

IV. 3. 1. Felépítése

A Szociális Missziótársulat tagjai alapján beltagokra, kültagokra és pártoló tagokra oszthatók.

A beltagok, a nıvérek, akik egész életüket a szociális munkára kívánják szentelni és erre az evangéliumi tanácsok688 mellett fogadalommal is kötelezik magukat.

Missziósnıvérek azok lehetnek, akiket az Úristen erre kiválaszt. Ha valaki úgy érzi, hogy szíve oda vonzza, ha a segítıi tevékenység rokonszenves számára, ha a lelke azt súgja:

Isten neki ezt a pályát szánta, akkor jelentkezzen.689

Az örökös fogadalmukat a jelentkezéstıl jelöltidı, majd ideiglenes fogadalom elızi meg. Egy-egy személy „próbaideje hosszabb vagy rövidebb aszerint, hogy a jelentkezı milyen gyorsan éri el a lelki fejlettségnek azt a fokát, mely nélkül hivatását megfelelıen be nem töltheti.”690 A jelöltség legalább hat hónap, de legfeljebb egy év, bár egyes esetekben ettıl eltekintettek.691 Ezalatt az idı alatt természetesen a »Szociális Szeminárium«692 lakója volt, ami a Társulat legfontosabb intézménye, és aminek a célja a társulat tagjainak kiképzése.693 A próbaidı letelte után egy évig köteles a társulat kötelékében megmaradni, ezt követıen viszont elhagyhatja az intézetet, de képzésének költségeit meg kellett térítenie. 1920-tól nem kértek visszamenıleges taníttatási hozzájárulást. A jelöltidı eltöltése után a jelentkezı a társulat ruháját öltötte magára és ezzel újonc lett. Az újoncok próbaideje egy évnél nem lehetett rövidebb, de két évnél sem lehetett hosszabb.

A társulatba lépés eleinte pénzbeli vagy természetbeni fizetési kötelezettséggel járt, amit az alábbi módon fogalmaz meg a konstitúció szövege: „a társulat káptalanja állapítja

687 Jó Tanács Anyja, - könyörögj érettünk! Mindenkor segítı Szőz Mária, - könyörgj érettünk! Farkas Edit alapítóanyánk, Prohászka Püspök Úr és meghalt nıvéreink, könyörögjetek éretttünk!

688 tisztaság, szegénység, engedelmesség

689 A húsz éves Szociális Missziótársulat, Szociális Missziótársulat kiadványa, Budapest, 1928, 28.

690 FARKAS EDIT, Szociális Missziótársulat rövid ismertetése, 1917, 8.

691 EPL 1915. április 9. 1915./1835 Cat. 46. A Társulat szabályai 19.

692 A társulat legfontosabb intézménye. Helye: Budapesten Krisztina körúton lévı központi háza. Ennek a célja a társulat tagjainak kiképzése, mert „szociális hivatalok betöltésére csak gyakorlott és tanult emberek alkalmasak.” A jelöltek itt élnek közös életet, itt tanulnak, innen járnak ki különbözı szociális helyzetek megismerésére (patronázsok, otthonok, irodák, fogházak, gyermekbíróságok…stb.)

693 A Szociális Missziótársulat Intézményei (Szociális Szeminárium), in Értesítı, I/1, (1912/1.), 35.

meg a hozományt. Ezt az összeget a jelölt a beöltözés elıtt köteles a társulatnak átadni, vagy annak beszolgáltatását polgárjogilag érvényes módon biztosítani.”694 Lehetıség volt a hozomány egyösszegben történı kiegyenlítése helyett, havi 2-10 koronás részletfizetést választani. A járandóság a szolgálatteljesítı nıvéreknek 200, a nıvédelem területén dolgozóknak 300 korona összegben volt megállapítva.695 A hozományadási kötelezettség miatt a Társulat elsısorban a tehetısebb lányokat vonzotta, bár kivételes esetekben ennek megfizetésétıl felmentést adtak. Az engedmény mértékérıl négy örökfogadalmas nıvérbıl álló bizottság hozott javaslatot. Különösen akkor tekintettek el a fizetési kötelezettségtıl, ha a jelölt a szegénysége miatt anyagiakat nyújtani nem tudott, de más nagy szellemi spirituális értékkel vagy képességgel rendelkezett. A bizottság meghallgatása után a fınöknı szentesíthette, vagy megvétózhatta (sosem került rá sor) a határozatot. A jelölt és ideiglenes fogadalmas nıvér a saját vagyonáról nem mondhatott le, sem a társulat, sem más javára. Az örökfogadalom elıtt közvetlenül viszont rendelkezniük kellett anyagi javaikról. A teljes, visszavonhatatlan elkötelezıdés után nıvérek értékei a társulatra szálltak.696

Megkülönböztetés történt a nıvérek között felvételkor. Két kategóriába sorolták a nıvéreket: házi és vezetı nıvérek. A házi nıvérek az otthoni házimunkákat, a házak illetve a hozzá tartozó gazdaság vezetését végezték; a vezetı nıvérek voltak a szociális munka szervezıi, leányklubok vezetıi, döntéseket hoztak, a gördülékeny mőködtetést, irányítást végezték, esetleges helyezésekben döntöttek. A nıvéreket eleinte a ruházatuk is megkülönböztette egymástól: az ünnepi öltözetükön a házi nıvérek fehér fátyolt, míg a vezetı nıvérek sötétkék fátyolt hordtak.

Az örökfogadalmat három egyéves majd egy hároméves tehát összesen hat évig tartó ideiglenes fogadalom elızi meg. Még az örökfogadalom elıtt a nıvéreket felkészítik a rájuk váró nehézségekre. „Senkit sem szabad felvenni, aki alapos reményt nem nyújt arra, hogy igazi hivatása van és azért buzgó lesz Isten szolgálatában, a hivatásbeli kötelességek teljesítésében és a megaláztatások elviselésében.”697

Az örökfogadalmas nıvér a társulat teljes tagjává válik, aktív passzív szavazati joggal.

Az örökfogadalom szövege is ismert: „Az Atya a Fiú és a Szentlélek Istennek nevében.

Amen. Édes Megváltóm, Uram Jézus, Irántad és az Anyaszentegyház iránti szeretetbıl a

694 Szociális Missziótársulat Konstitúciói 17. paragrafus

695 EPL 1915. április 9. 1915./1835 Cat. 46. A Társulat szabályai 38. pont

696 EPL 1915. április 9. 1915./1835 Cat. 46. A Társulat szabályai 31-38. pontok FARKAS EDIT, A Szociális Missziótársulat rövid ismertetése, 12.

697 Szociális Missziótársulat Konstitúciói 1919.

Szociális Missziótársulatban állhatatosságot, erkölcsi javulást és engedelmességet fogadok és ígérem, hogy Szociális Missziótársulat szabályainak szellemében pontosan megteszek mindent, amit a Társulatnak szelleme szerint saját lelkem üdvösségére és felebarátaim szolgálatára vonatkozóan tennem kell. Örömmel és lelkesedéssel ajánlom fel Neked minden erımet és tehetségemet, mellyel saját megszentelıdésemet, mások lelkének megmentését, és minden szociális munkát tılem telhetıleg szolgálni akarok. Fogadd kegyesen ezen felajánlásomat, áldj meg Uram Jézus a te kegyelmeddel, hogy hivatásomhoz hő maradjak és elnyerjem az élet koronáját. Az Atyának a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében Amen.”698

A beltagok azaz a nıvérek egyszerő fekete ruhát kaptak, amelyen kékzománcos gombok és övcsat található, aranyszínő S. M. monogrammal. Fogadalomtételkor győrőt kapnak az ujjukra, és kék színő feltőzhetı sarkos keresztet, szintén S. M. monogrammal. A kereszt belsı oldalán Máté evangélium 25 fejezetének a következı mondata olvasható:

„Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek.”699 Más szerzetesrendekhez hasonlóan az örökfogadalom alkalmával új nevet is kapnak a nıvérek. A felvétel alsó korhatára 16, míg a felsı 35 év volt az elsı években. A húsz éves a Szociális Missziótársulat özvegyek felvételét is lehetıvé tette.700 A felvételt bárkitıl megtagadhatják. Nem látták szívesen azokat, akik már más szerzetben jelöltek vagy újoncok voltak, továbbá a törvénytelen gyermekeket. Elıszeretettel vettek fel a társulatba olyanokat, akiknek már volt valamilyen végzettségük, szakképesítésük.

Ruházatukban nagyon egyszerőek. A mindennapi tevékenységükben nem fontos az egyházias viselet, de a társulati házakban, különösen a kápolnai programok idején viszont fel kell ölteni az egyenruhát, aminek egyetlen ékessége a kékzománcos missziós kereszt az S. M. monogrammal.

A jelöltek az újoncmesternıre vannak bízva, aki a fogadalmas nıvérektıl elválasztva neveli ıket többnyire külön házban. A jelöltidı elteltekor az örökfogadalmas nıvérekbıl álló négytagú tanács dönt az egyes jelöltek beöltözésre engedésérıl. A beöltözéssel kezdıdik az újoncidı, amit noviciátusnak is nevezhetünk. A noviciátus két éves. Az elsı évet az imádságnak, csendnek, szerzetesi élet megtanulásának szentelik, a második évben a szociológiában kapnak kiképzést, mind elméleti mind gyakorlati téren. Ezt a második évet egy fogadalmas nıvér irányítása mellett gyakran vidéki házban töltik, vagy olyan helyen,

698 Szociális Missziótársulat Konstitúciói 1919, 34-38. pontok EPL 1915./1835. Cat. 46.

699 Mt 25, 40

700 A húsz éves Szociális Missziótársulat, Szociális Missziótársulat kiadványa, Budapest, 1928, 29.

ahol nagy a rászorulók száma, és sokféle a segítés lehetıségének a módja. Meg kell tanulnia, hogy minden helyzetben egyéni leleményességgel tudjon a bajok orvoslására sietni. „A missziós munkához áldozatos lélek kell. A nıvér a lemondás, a belsı önlegyızés állandó gyakorlatával mérsékelje és nemesítse vágyait, hajlamát, tehetségét. Elsısorban viselje el mindazt a kellemetlenségeket és nehézséget, amelyet a közös élet, a betegség, az idıjárás és a missziós munka fáradsága, és sok eredménytelensége okoz. Készséggel vállalja a megalázó, jelentéktelennek tőnı munkákat is.”701

A nıvérek között hierarchikus sorrend van. Rangban felülrıl lefelé: általános fınöknı, akit hatévente választanak, vikária (fönıknı helyettese), anyaházi fınöknı, általános tanácstagok, társulati titkár, társulati gondnok, újoncmesternı, örökfogadalmas nıvérek (fogadalmuk idıpontja szerint), újoncok (beöltözésük idıpontja szerint), jelöltek (jelölésre való felvételük idıpontja szerint). Minden nıvér tisztsége lejártával a fogadalom szerinti helyére kerül vissza, semmiféle kiváltság, vagy elıny nem illeti meg. Még az általános fınöknıt sem, bár az anya címet megtarthatja a szerzetesi neve mellé.

Az általános fınöknı összekötı szerepet tölt be az egyházi és állami hatóságok között, továbbá a nıvérek és a világ között. İ intézi az újoncok felvételét és adott esetben az elbocsátást, továbbá a titkár segítségével a Társulatot érintı kérdésekben a levelezést, a gondnok segítségével pedig a vagyonkezelést. Általános fınöknınek legalább 40 éves, és több mint tíz éve örökfogadalmas szerzetesnı választható, aki már valamilyen vezetı tisztséget betöltött. Megbízatása hat évre szól.

A nıvérek nagyon sajátos feladatokat töltöttek be. A konstitució szerint a Szociális Missziótársulat: „feladata elsısorban tagjainak megszentelése, másodsorban misszió teljesítése azzal, hogy gyermek és nıvédelemnek különbözı munkaterületeire (gyermek, nıvédelmi munka, betegápolás, szegények és rabok látogatása, jó olvasmányok terjesztése…) képzett és hivatásos munkásokat állít.”702