• Nem Talált Eredményt

SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYOK A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

In document A Kormány 27/2009. (II. 13.) Korm. (Pldal 64-71)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasításai

SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYOK A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 2/2009. (II. 13.) KHEM

utasítása

a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról 1. §

A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kor-mány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006.

évi LVII. törvény 65. §-ában foglaltak alapján – a minisz-terelnök jóváhagyásával – jelen utasítás mellékleteként a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzatát kiadom.

2. §

(1) Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép ha-tályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszté-rium Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról szóló 9/2008.

(HÉ 45.) KHEM utasítás.

3. §

(1) A Szervezeti és Mûködési Szabályzat kapcsán fel-merülõ humánpolitikai intézkedéseket a kihirdetéstõl szá-mított 30 napon belül kell végrehajtani.

(2) A Szervezeti és Mûködési Szabályzat alapján szük-ségessé váló belsõ szabályozások módosítását az utasítás hatálybalépését követõ 60 napon belül kell közzétenni.

Dr. Molnár Csabas. k.,

közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

Jóváhagyom:

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

Melléklet a 2/2009. (II. 13.) KHEM utasításhoz

A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYZATA

I.

SZERVEZETI ÉS MÛKÖDÉSI SZABÁLYOK A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

feladat- és hatásköre 1. §

(1) A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) ellátja mindazon feladatokat, amelyeket az Alkotmány és más jogszabályok, valamint a Kormány és a miniszterelnök a hatáskörébe utal.

(2) A miniszter a jogszabályokban meghatározott irá-nyító, ellenõrzõ és hatósági feladatait, jogkörét a Közleke-dési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (a továb-biakban: minisztérium) szervezete útján gyakorolja.

(3) A miniszter a Kormány általános politikájának kere-tei között vezeti a minisztériumot, e feladatkörében irá-nyítja az államtitkár tevékenységét, dönt a hatáskörébe tar-tozó ügyekben. A miniszter vezeti a minisztériumot, mun-káját a Szervezeti és Mûködési Szabályzatban (a továb-biakban: SzMSz) megállapított rend szerint az államtitkár, a szakállamtitkárok és a kabinetfõnök (a továbbiakban együtt: felsõvezetõk) segítik.

A minisztérium jogállása és alapadatai 2. §

(1) A minisztérium a Magyar Köztársaság minisztériu-mainak felsorolásáról szóló 2006. évi LV. törvény módo-sításáról rendelkezõ 2008. évi XX. törvény alapján az Or-szággyûlés által alapított önálló jogi személyiséggel ren-delkezõ, fejezetet irányító önállóan gazdálkodó központi közhatalmi közigazgatási szerv.

(2) A minisztérium székhelye: 1054 Budapest, Akadé-mia u. 3.

(3) A minisztérium alapadatai:

a) megnevezése: Közlekedési, Hírközlési és Energia-ügyi Minisztérium;

b)rövidítése: KHEM;

c)angol megnevezése: Ministry of Transport, Telecom-munications and Energy;

d)német megnevezése: Ministerium für Verkehr, Tele-kommunikation und Energiewesen;

e) francia megnevezése: MinistPre des Transports, des Communications et de l’Énergie;

f)alapításának idõpontja: 2008. május 15.

A minisztérium szervezete 3. §

A minisztérium szervezete a miniszter irányítása alatt mûködõ államtitkárból, kabinetfõnökbõl, szakállamtitká-rokból, miniszteri kabinetbõl, valamint az államtitkár, a kabinetfõnök és a szakállamtitkárok irányítása alatt mûkö-dõ fõosztályokból és titkárságokból áll.

A minisztérium

szervezeti egységei és felügyeleti rendjük 4. §

(1) A minisztérium szervezeti egységei: miniszteri kabi-net, fõosztály, titkárság, osztály. A fõosztályok az SzMSz 3. függelékében foglaltak szerint tagozódnak osztályokra;

a fõosztályi feladatok osztályok közötti megoszlását a fõ-osztályok miniszter által jóváhagyott ügyrendje tartal-mazza.

(2) A minisztérium nem önálló szervezeti egysége az osztály és a titkárság.

(3) A minisztérium tevékenységét végzõ önálló szerve-zeti egységek:

a)Ellenõrzési Fõosztály b)Miniszteri Kabinet c)Miniszteri titkárság

d)EU és Nemzetközi Kapcsolatok Fõosztály e)Humánigazgatási Fõosztály

f)Jogi Fõosztály

g)Társasági és Intézmény-felügyeleti Fõosztály h)Államtitkár titkársága

i)Parlamenti és Koordinációs Fõosztály j)Közlekedési szakállamtitkár titkársága k)Közlekedési Infrastruktúra Fõosztály l)Közlekedési Szolgáltatások Fõosztálya m)Közlekedési Szabályozási Fõosztály n)Hírközlési és Postaügyi Fõosztály

o) Gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár titkársága

p)Költségvetési, Tervezés- koordinációs és Kontrolling Fõosztály

q)Közbeszerzési és PPP Fõosztály r)Energetikai szakállamtitkár titkársága

s)Energiagazdálkodási és Szabályozási Fõosztály t) Környezetvédelmi, Megújuló Energiahordozó és Energiatakarékossági Fõosztály.

(4) A minisztérium szervezeti és felügyeleti rendjét az 1. függelék tartalmazza. A 2. függelék rendelkezik az egyes fõosztályok/vezetõk a korábbi szervezeti rendhez képest beálló jogutódlásának egyes kérdéseirõl.

(5) A 3. függelék tartalmazza a szervezeti egységek részletes feladatait.

(6) A miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó önállóan és részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek (a továbbiakban: intézmények) felsorolását és szak-mai felügyeleti rendjét az 5. függelék tartalmazza. Az egyes intézményekkel kapcsolatos szakmai feladatok ellátásának szervezéséért felelõs szervezeti egységek felelõsek:

a)a többségi állami tulajdonú társaságok, illetve az in-tézmények által ellátandó állami (alap-, köz-) feladatok meghatározásáért,

b)azok aza)pontban meghatározott feladatok jogsza-bályban, létesítõ okiratban, utasításban és más egyéb do-kumentumban való rögzítésének elõkészítéséért,

c)a társaságok és intézmények szakmai feladat ellátásá-nak ellenõrzéséért, értékeléséért,

d)az intézmények, valamint a társaságok és a miniszté-rium közötti feladatmegosztás kialakításáért, és

e)az együttmûködés szabályozásának elõkészítéséért.

(7) A szakmai feladatok ellátásának szervezéséért fe-lelõs szervezeti egység a szakmai felügyelet körében ho-zott intézkedésekrõl, elõterjesztésekrõl köteles értesíteni a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztályt.

(8) A szakmai feladatok ellátásának szervezéséért fele-lõs szervezeti egység az intézménnyel kapcsolatos fejlesz-tési igényeket, projektjavaslatokat tár a megfelelõ szerve-zeti egységek elé, és az intézmény mûködését befolyásoló projektekben közremûködik.

(9) A miniszter tulajdonosi joggyakorló, illetve vagyon-kezelõi jogkörébe tartozó állami és részben állami tulajdo-nú társasági részesedéssel mûködõ gazdasági és közhasz-nú társaságok (a továbbiakban együtt: társaságok) – ame-lyek jegyzékét a 6. függelék tartalmazza, a szakmai felelõs szervezeti egység megjelölésével együtt – tulajdonosi (részvényesi) jogait a magyar állam mint tulajdonos nevé-ben a miniszter gyakorolja, aki a társasági és intézmény-felügyeleti bizottság állásfoglalását követõen a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztálynak a kabinetfõnök és az államtitkár útján tett elõterjesztése alapján hozza meg a tulajdonosi (részvényesi) határozatokat, adja ki a képvise-letre szóló meghatalmazásokat és mandátumokat.

(10) A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács üléseinek napirendjén szereplõ, a KHEM statútuma alapján a mi-nisztérium hatáskörét érintõ elõterjesztések elõzetes szak-mai véleményezéséért – a Társasági és Intézményfelügye-leti Fõosztály koordinációja mellett – a szakmailag érintett szakállamtitkár által kijelölt fõosztály a felelõs.

A vezetõi fórumok rendje a minisztériumban Miniszteri értekezlet

5. §

(1) A miniszteri értekezlet célja a tárgyhéten esedékes feladatok, események számbavétele, az azokkal kapcsola-tos feladatok meghatározása, kiadása.

(2) A miniszteri értekezlet hetente, a hét elsõ munka-napján tart ülést.

(3) A miniszteri értekezletet a miniszter, távolléte ese-tén az államtitkár, illetve a kabinetfõnök vezeti.

(4) A miniszteri értekezlet résztvevõi: a miniszter, az ál-lamtitkár, a kabinetfõnök, a szakállamtitkárok, sajtófõnök, mint tagok, valamint az értekezlet vezetõje által meghívott más személyek.

(5) A tagokat akadályoztatásuk esetén az általuk megbí-zott személy helyettesítheti, azzal, hogy a szakállamtitká-rokat csak az általuk kijelölt fõosztályvezetõ, a meghívott fõosztályvezetõket csak a helyettesük helyettesítheti.

(6) Az értekezletet elõkészítése, az értekezlet emlékez-tetõjének elkészítése, és az abból eredõ feladatok kiadása a Miniszteri Kabinet feladata.

Közigazgatási Kollégium

6. §

(1) A Közigazgatási Kollégium célja a kormányülésre, Államtitkári Értekezletre, szakmapolitikai értekezletre, a kormánykabinet, a gazdasági kabinet, illetve a társadalom-politikai kabinet ülésére készítendõ elõterjesztésekkel kapcsolatos észrevételek részletes megbeszélése, továbbá a jogalkotási programban és jogszabályokat nem tartalma-zó, a Kormány és a Kormány kabinetjei részére készített elõterjesztésekben (a továbbiakban együttesen: a minisz-térium munkaterve) foglalt feladatok végrehajtásával kap-csolatos teendõk egyeztetése.

(2) Az értekezletet a kabinetfõnök vezeti.

(3) Az értekezlet résztvevõi: a szakállamtitkárok, a Jogi Fõosztály vezetõje, a Parlamenti és Koordinációs Fõosz-tály vezetõje, a Koordinációs OszFõosz-tály vezetõje, a Parla-menti Osztály vezetõje, az EU és Nemzetközi Fõosztály vezetõje, az Ellenõrzési Fõosztály vezetõje, az államtitkár képviselõje, a sajtófõnök, a napirenden szereplõ elõter-jesztést készítõ fõosztályok vezetõi, továbbá a kabinetfõ-nök által meghívott más személyek.

(4) A tagokat akadályoztatásuk esetén az általuk megbí-zott személy helyettesítheti, azzal, hogy a szakállamtitká-rokat csak az általuk – erre a feladatra tartósan – kijelölt

fõ-osztályvezetõ, a meghívott fõosztályvezetõket csak a he-lyettesük helyettesítheti.

(5) Az értekezlet elõkészítése és az emlékeztetõ elkészí-tése a Jogi Fõosztály feladata.

Kormányülést megelõzõ értekezlet

7. §

(1) A kormányülést megelõzõ értekezlet célja a kor-mányülésen a tárcát képviselõ állami vezetõ felkészítése.

(2) Az értekezlet hetente, a kormányülés napján, illetve a rendkívüli kormányülés idõpontjához igazodóan tart ülést.

(3) Az értekezlet résztvevõi: a miniszter vagy az állam-titkár, kabinetfõnök, sajtófõnök, a Parlamenti és Koordi-nációs Fõosztály vezetõje, a KoordiKoordi-nációs Osztály vezetõ-je, a Jogi Fõosztály vezetõvezetõ-je, mint tagok, továbbá az adott kormányülésre felkészítõt író szervezeti egységek vezetõi, valamint az értekezlet vezetõje által esetenként meghívott más személyek.

(4) Az értekezletet a kormányülésen részt vevõ állami vezetõ vezeti.

(5) A tagokat – akadályoztatásuk esetén – az általuk megbízott személy helyettesítheti, azzal, hogy a fõosztály-vezetõket csak a helyettesük helyettesítheti.

(6) Az értekezletet elõkészítése, az értekezlet emlékez-tetõjének elkészítése, és az abból eredõ feladatok kiadása a Miniszteri Kabinet feladata.

Az államtitkári értekezletre felkészítõ értekezlet

8. §

(1) Az államtitkári értekezletre felkészítõ értekezlet cél-ja az államtitkári értekezleten a tárcát képviselõ állami vezetõ felkészítése.

(2) A felkészítõ értekezletre hetente, az államtitkári ér-tekezlet napján kerül sor.

(3) Az értekezlet résztvevõi: az államtitkár, a kabinetfõ-nök, a Parlamenti és Koordinációs Fõosztály vezetõje, a Koordinációs Osztály vezetõje, a Jogi Fõosztály vezetõje, továbbá azon szakállamtitkárok és szervezeti egységek ve-zetõk, akik az adott értekezleten tárgyalásra kerülõ, a mi-nisztérium által elõkészített elõterjesztésért felelõsek, il-letve a napirenden szereplõ, más tárca által elõkészített elõterjesztéshez hozzászólást igénylõ észrevételt tettek.

(4) Az értekezletet az államtitkári értekezleten részt vevõ vezetõ vezeti.

Miniszteri biztos, munkacsoport 9. §

(1) A miniszter a központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 32. §-ában foglaltak alapján kiemelt fontosságú feladat el-látására – normatív utasítással – miniszteri biztost nevez-het ki.

(2) A miniszter a Tv. 67. §-ában foglaltak alapján eseti feladat elvégzésére – normatív utasítással – munkacsopor-tot hozhat létre.

Munkabizottságok 10. §

A miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó vagy azt érintõ egyes, meghatározott feladatok ellátására (dön-tés-elõkészítés, javaslattétel, szervezés, koordináció stb.) a minisztériumban a 11–15. §-ban meghatározott munkabi-zottságok mûködnek:

Társasági és intézményfelügyeleti bizottság

11. §

(1) A Társasági és intézményfelügyeleti bizottság (to-vábbiakban: TIB) vezetõje a kabinetfõnök, távollétében a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztály vezetõje látja el az elnöki teendõket. A TIB állandó tagjai a miniszter ál-tal kijelölt személy, az államtitkár álál-tal kijelölt személy, a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztály, a Jogi Fõ-osztály, a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kont-rolling Fõosztály, a Közbeszerzési és PPP Fõosztály és a Humánigazgatási Fõosztály vezetõi, továbbá állandó meg-hívott – szavazati jog nélkül – az Ellenõrzési Fõosztály ve-zetõje. A bizottság üléseire a tárgyalt témáktól függõen más is meghívható. A TIB maga állapítja meg ügyrendjét, amelyet a miniszter hagy jóvá.

(2) A TIB kizárólagos hatásköre:

– a társaságokkal kapcsolatosan kiadni tervezett tulaj-donosi határozatok és a közgyûlésen, taggyûlésen való részvételre feljogosító mandátumok,

– az intézmények vonatkozásában kiadni tervezett in-tézmény-felügyeleti jogkörben elõkészített határozatok – így különösen szervezeti döntések elrendelése (alapító ok-irat és szervezeti és mûködési szabályzat kiadása), egyes személyi kérdések (a költségvetési szerv vezetõjének és a gazdasági vezetõnek prémiumfeladat, illetve célfeladat ki-tûzése, részére prémium, illetve jutalom kifizetésének en-gedélyezése), létszámok jóváhagyása, létszámváltozások

elrendelése (a kapcsolódó kormány-elõterjesztés, illetve határozat-tervezet), valamint

– az intézmények által vagyonkezelt, bérelt vagy használt és kincstári vagyoni körbe tartozó állami va-gyon(tárgy) esetében a minisztert megilletõ hatáskörökbe tartozó döntések, továbbá

– a társaságok és intézmények vonatkozásában a Kor-mány részére szóló javaslatok

megtárgyalása és miniszteri jóváhagyásra történõ elõké-szítését megelõzõ javaslat kialakítása.

(3) A TIB döntésének elõkészítésében közvetlenül érin-tett, a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztály által véleményezésre felkért szervezeti egységek feladata a tár-sasági és intézményfelügyeleti bizottság napirendjére ke-rülõ, miniszteri döntések elõkészítését célzó elõterjeszté-sek határidõre történõ véleményezése, valamint a TIB ülé-sein, ezen napirendi pontok megvitatásán a szervezeti egy-ségek képviseletének biztosítása.

(4) A TIB ülésen való megtárgyalásra csak olyan anyag terjeszthetõ elõ, amelyet az ülést legalább két munkanap-pal megelõzõen a résztvevõk véleményük kialakítása cél-jából megkaptak. A megküldött anyagokhoz a Társasági és Intézményfelügyeleti Fõosztály minden esetben mellékeli saját szakmai álláspontját.

Közbeszerzési bizottság 12. §

(1) A közbeszerzési bizottság (a továbbiakban: KB) ál-landó és ideiglenes tagokból áll, elnöke a Közbeszerzési és PPP Fõosztály Közbeszerzési Osztályának vezetõje. Ál-landó tagjai a Közbeszerzési és PPP Fõosztály, a Jogi Fõ-osztály, a Költségvetési, Tervezés-koordinációs és Kont-rolling Fõosztály, valamint a kabinetfõnök által jelölt köz-tisztviselõ továbbá állandó meghívottként az Ellenõrzési Fõosztály vezetõje. Ideiglenes tagja a beszerzést kezdemé-nyezõ szervezeti egység vezetõje vagy általa jelölt köz-tisztviselõ.

(2) Az állandó tagokat jelölõ szervezeti egységek veze-tõi – az állandó tag akadályoztatása esetére – egy vagy több állandó póttagot is jelölnek.

(3) A közbeszerzési bizottság állandó tagjait, valamint póttagjait a gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállam-titkár bízza meg.

(4) A közbeszerzési bizottság titkársági feladatait a Közbeszerzési és PPP Fõosztály látja el.

(5) A közbeszerzési bizottság ügyrendjét a miniszter hagyja jóvá.

(6) A Közbeszerzési Bizottság feladatkörébe tartozik:

a)a minisztériumnak a közbeszerzésekrõl szóló 2003.

évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) hatálya alá tar-tozó beszerzéseinek megvalósítására irányuló eljárásban a

minisztérium beszerzéseinek lebonyolítására vonatkozó rendelkezéseket rögzítõ utasításban foglalt döntések meghozatala,

b)a Kbt. 29. §-a, 246. §-a, és 296. §-a szerinti beszerzé-sek, illetõleg szerzõdés-tervezetek véleményezése,

c)a központi költségvetési szervek központosított köz-beszerzéseinek részletes szabályairól szóló 168/2004.

(V. 25.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó beszerzések el-lenõrzése és felügyelete.

(7) Jogorvoslattal érintett közbeszerzési eljárás esetén a Közbeszerzési Döntõbizottság elõtti képviseletet a gazda-sági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkár által kijelölt vagy megbízott személy látja el.

Kijelölési bizottság

13. § (1) A Kijelölési Bizottság feladata:

a)az úszólétesítmények megfelelõségét vizsgáló, ellen-õrzõ és tanúsító szervezetek elismerésérõl, kijelölésérõl és felhatalmazásáról szóló 2/2004. (I. 5.) GKM rendeletben,

b)a motorhajtó anyagok és egyes kõolajtermékek bel-földi forgalmazásáról szóló 71/1995. (XII. 26.) IKM ren-delet, az egyes folyékony tüzelõ- és fûtõanyagok kéntar-talmának csökkentésérõl szóló 17/2003. (IV. 4) GKM–

KvVM–PM együttes rendeletben, illetve a gépjármû-hajtóanyagok minõségi követelményeirõl szóló 5/2000.

(II. 16.) GM rendeletben,

c) a közlekedési ágazat tekintetében a mûszaki termé-kek megfelelõségét vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szerve-zetek kijelölésérõl szóló 182/1997. (X. 17.) Korm. rende-letben, illetve a mûszaki termékek megfelelõségét vizsgá-ló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek kijelölésének részle-tes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendeletben, és

d) a motorhajtóanyagok minõségi követelményeirõl szóló 20/2008.(VIII. 22.) KHEM rendeletben

foglalt kijelölési feladatok ellátása.

(2) A bizottság állandó és ideiglenes tagokból áll. A ta-gok személyére vonatkozó javaslatot az ágazatot felügyelõ felelõs szakállamtitkár a kabinetfõnök útján terjeszti a mi-niszter elé.

(3) A bizottság szükség szerint ülésezik, összehívásáról a bizottság titkársági feladatait ellátó Közlekedési Infra-struktúra Fõosztály gondoskodik.

Kitüntetési bizottság

14. §

(1) A Kitüntetési bizottság feladata a miniszter által adományozható elismerések elbírálásának elõkészítése.

(2) A bizottság elnöke a kabinetfõnök, tagjai: az állam-titkár, a miniszteri titkárság vezetõje, tovább a kabinetfõ-nök és a Humánigazgatási Fõosztály vezetõje által kijelölt egy-egy fõ (állandó tagok). A bizottság munkájába eseti meghívottként bárkit meghívhat. Az érdek-képviseleti szervek javaslatot tehetnek miniszteri elismerés adomá-nyozására.

(3) A bizottság titkársági feladatait a Humánigazgatási Fõosztály látja el.

Lakásügyi bizottság

15. §

(1) A lakásügyi bizottság feladata a lakáscélú munkál-tatói támogatásra vonatkozó kérelmek döntés-elõkészí-tése.

(2) A bizottság elnöke a Humánigazgatási Fõosztály ve-zetõje, tagjai: a Jogi Fõosztály és a Költségvetési, Terve-zés-koordinációs és Kontrolling Fõosztály egy-egy kije-lölt köztisztviselõje, továbbá egy, a minisztériumnál mû-ködõ munkavállalói érdek-képviseleti szervek által együt-tesen delegált személy, valamint egy-egy, építésügyi-mû-szaki és pénzügyi szakértelemmel rendelkezõ minisztériu-mi munkatárs. A bizottság szükség esetén más személye-ket is bevonhat a munkájába.

(3) A bizottság titkársági feladatait a Humánigazgatási Fõosztály látja el.

A munkavégzés szabályai 16. §

(1) A munkavégzés általános szabályait, a minisztériu-mi köztisztviselõk feladatait a köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.), va-lamint ennek végrehajtásáról rendelkezõ jogszabályok, miniszteri utasítások tartalmazzák.

(2) A felsõvezetõk, a vezetõi megbízással rendelkezõ köztisztviselõk és az általuk irányított köztisztviselõk kö-zötti munkakapcsolat fenntartásának alapvetõ formája az írásbeliség (papír alapú vagy elektronikus feljegyzés), ki-vételes esetben a szóbeliség. Szóbeliség esetében azonban a szóbeli közlések lényegi tartalmát utólag az utasítást ka-pó személynek rögzítenie kell. A köztisztviselõk – a jog-szabályok által kötelezõen elõírtakon kívül – az egyes ügyek intézésével kapcsolatos álláspontjukat az ügyiraton, vagy más módon írásban rögzítik.

(3) A miniszter részére, bármely tartalmú irat kizárólag a kabinetfõnök útján, terjeszthetõ elõ.

(4) A minisztériumi köztisztviselõk a vezetõi megbíza-tással rendelkezõ köztisztviselõkkel, valamint a

miniszté-riumi felsõvezetõkkel – a rendkívüli esetek kivételével – a hivatali (szolgálati) út betartásával tartanak kapcsolatot.

A beszámoltatás, az ellenõrzés és a felelõsségre vonás az így meghatározott rendben történik. A hivatali (szolgálati) utat (alá-, illetve fölérendeltségi viszony) az 1. függelék szerint kell értelmezni. A szolgálati út meg nem tartásának indokáról a köztisztviselõk közvetlen vezetõiket haladék-talanul tájékoztatni kötelesek.

(5) A köztisztviselõk az egyes ügyeket a személyükre megállapított munkaköri leírásban foglaltak alapján – az adott ügy elõzményeinek és összefüggéseinek ismereté-ben, az ügyben keletkezett valamennyi irat együttes keze-lésével – intézik.

(6) A vezetõi megbízású köztisztviselõk – általános sza-bályként – az adott ügyben illetékes (személyre szóló munkaköri leírással rendelkezõ) köztisztviselõ álláspont-jának és javaslatainak ismeretében hozzák meg döntései-ket. A felsõvezetõk, valamint a vezetõi megbízatással ren-delkezõ köztisztviselõk intézkedéseikrõl az illetékes köz-tisztviselõt vagy felettesét – szükség szerint – tájékoztat-ják, amennyiben javaslataiktól eltérõen járnak el.

(7) A minisztérium nevében egyeztetés csak állami ve-zetõ, vagy vezetõi megbízású köztisztviselõ utasítására folytatható, amelyrõl az egyeztetésen elsõ helyi szakmai felelõsként részt vevõ szervezeti egység vezetõje által jó-váhagyott emlékeztetõt kell készíteni. Az emlékeztetõk készítésére vonatkozó részletes szabályokról külön mi-niszteri utasítás rendelkezik.

(8) A minisztérium hivatalos álláspontját tartalmazó nyilatkozat csak felsõvezetõi jóváhagyással, a kabinetfõ-nök egyidejû tájékoztatása mellett tehetõ.

A hatáskörök gyakorlása 17. §

(1) A miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó egyes ügyekben az a szervezeti egység vagy személy, illetve bi-zottság rendelkezik eljárási jogosultsággal és kötelezett-séggel, akinek, illetve amelynek a hatáskörét az SzMSz vagy más miniszteri utasítás megállapítja.

(2) A szervezeti egység vezetõje az ügyintézés és a dön-tés jogát a szervezeti egység hatáskörébe tartozó bármely ügyben magának tarthatja fenn.

(3) Vitás kérdés, véleményeltérés esetén a vitában érin-tett szervezeti egységek vagy személyek közös felettes ve-zetõje jogosult dönteni az ügy intézésének módjáról.

(4) A minisztériumban az ügyek intézése során az irá-nyítási láncolaton alapuló szolgálati utat mindenkinek meg kell tartania.

(5) Az államtitkár és a kabinetfõnök feladatkörével összefüggõ ügyben halaszthatatlan esetben közvetlenül

utasítást adhat az irányítása alá nem tartozó szervezeti egy-ség köztisztviselõjének. Errõl a köztisztviselõ a szervezeti egység vezetõjét, utóbbi pedig a szervezeti egységet

utasítást adhat az irányítása alá nem tartozó szervezeti egy-ség köztisztviselõjének. Errõl a köztisztviselõ a szervezeti egység vezetõjét, utóbbi pedig a szervezeti egységet

In document A Kormány 27/2009. (II. 13.) Korm. (Pldal 64-71)