• Nem Talált Eredményt

A MINISZTÉRIUM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE

In document A Kormány 27/2009. (II. 13.) Korm. (Pldal 118-127)

A külügyminiszter utasításai

I. A MINISZTÉRIUM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE

A szervezeti egységek 2.

(1) A Minisztérium szervezeti egységei:

a) az általános nemzetközi kapcsolatok fenntartásával foglalkozó fõosztályok (a továbbiakban: területi fõosztá-lyok).

b)a nemzetközi kapcsolatok valamely szakmai részte-rületével foglalkozó fõosztályok (a továbbiakban: szakmai fõosztályok).

c)a Minisztérium mûködési feltételeinek biztosításával, szervezésével és összehangolásával foglalkozó szervezeti egységek (a továbbiakban: funkcionális fõosztályok).

d)a külképviseletek.

(2) A Minisztérium szervezeti felépítését és felügyeleti rendjét az1. számú melléklettartalmazza.

(3) A Minisztérium létszámkeretét a2. számú melléklet tartalmazza.

(4) A központ szervezeti egységeinek feladat- és hatás-körét a3. számú melléklettartalmazza.

(5) A Magyar Köztársaság külképviseleteire vonatkozó külön szabályokat a4. számú melléklettartalmazza.

(6) A munkáltatói jogok átruházásáról és e jogok gya-korlásának rendjérõl szóló hatásköri jegyzéket az5. számú melléklettartalmazza.

(7) A Külügyminisztérium szakmai felsõ vezetõi he-lyettesítésének rendjét a6. számú melléklettartalmazza.

(8) A II. besorolási osztályba tartozó köztisztviselõk képzettségi pótlékra jogosító munkaköreinek felsorolását és a képzettségi pótlék mértékét a7. számú melléklet tartal-mazza.

(9) A Külügyminisztérium alapító okiratában foglaltak részletezését a8. számú melléklettartalmazza.

(10) A szabálytalanságok kezelésének eljárási rendjét a 9. számú melléklettartalmazza.

(11) A Külügyminisztérium ellenõrzési nyomvonalát a 10. számú mellékletés függelékei tartalmazzák.

A Minisztérium vezetõi 3.

(1) A Minisztérium vezetõi:

a)a miniszter, b)az államtitkár, c)a szakállamtitkárok, d)a kabinetfõnök.

(2) A Minisztérium vezetõi a központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvényben foglaltaknak megfelelõen látják el feladataikat.

A miniszter 4.

(1) A miniszter feladat- és hatáskörét a külügyminiszter feladat- és hatáskörérõl szóló Korm. rendelet szabályozza.

(2) A miniszter – jogszabály eltérõ rendelkezése hiányá-ban – a Minisztérium bármely ügyében dönthet. Ebben az esetben azt, aki az adott ügyben egyébként döntési jogkör-rel rendelkezik, tájékoztatja.

(3) A miniszter – jogszabály eltérõ rendelkezése hiányá-ban – a Minisztérium bármely köztisztviselõjét, ügykeze-lõjét és fizikai alkalmazottját közvetlenül utasíthatja.

(4) A miniszter normatív utasítással kiemelt fontosságú feladat ellátására miniszteri biztost nevezhet ki, valamint tanácsadó testületet vagy ad hoc bizottságot hozhat létre.

(5) A miniszter dönt különösen:

a) a Kormányhoz, valamint a köztársasági elnökhöz címzett, a nagykövetek kinevezése és a kinevezések visszavonása tárgyában készült elõterjesztések Kormány-hoz, illetve a köztársasági elnökhöz történõ benyújtásáról;

b)a fõkonzulok kinevezésérõl és a kinevezés visszavo-násáról;

c)a tiszteletbeli konzuli megbízásokról és azok vissza-vonásáról;

d) a kitüntetési javaslatok jóváhagyásáról és az általa alapított kitüntetések adományozásáról;

e) a Kormány által a Minisztérium rendelkezésére bo-csátott Humanitárius Segélyezési Keret felhasználásáról, amelyet az illetékes szakállamtitkáron keresztül gyakorol;

f)a Kormány által, valamint a nemzetközi jog alapján alapított alapítványok, közalapítványok vonatkozásában az alapító nevében gyakorolt, az alapítót megilletõ jogo-sultságába tartozó kérdésekrõl, amelyeket az illetékes szakállamtitkáron keresztül gyakorol;

g)az államtitkár javaslata alapján a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvényben a diplomata-útlevelek és a külügyi szolgálati útlevelek kiadásáról;

h) az államtitkár javaslata alapján a Minisztérium lét-szám-, bér- és jutalmazási kereteinek felhasználásáról.

(6) A miniszter jóváhagyja az államtitokról és a szolgá-lati titokról szóló 1995. évi LXV. törvénnyel összhangban az államtitokká, illetve szolgálati titokká minõsítésre elé terjesztett javaslatokat.

(7) A miniszter megbízza a Minisztérium titokvédelmi felügyelõjét, kinevezi az adatvédelmi megbízottat és a biz-tonsági megbízottat.

(8) A miniszter kiadmányozza különösen az alábbi ira-tokat:

a)a köztársasági elnöknek, az Országgyûlés tisztségvi-selõinek, az országgyûlési képviselõknek, a Kormány tag-jainak, az Alkotmánybíróság elnökének, a Legfelsõbb Bí-róság elnökének, a legfõbb ügyésznek, az Állami Számve-võszék elnökének, valamint a pártok vezetõinek címzett, illetve ezek megkeresései tárgyában készült iratokat;

b)a külügyminiszter által készített és benyújtandó kor-mány-elõterjesztéseket;

c)a miniszter kizárólagos hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtása során keletkezett iratokat.

(9) A miniszter a pénzügyminiszter által közzétett irányelvek figyelembevételével gondoskodik a folya-matba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés (FEUVE) létrehozásáról, mûködtetésérõl és fejlesztésérõl.

(10) A miniszter gondoskodik a belsõ ellenõrzés kiala-kításáról, a mûködéséhez szükséges források biztosításá-ról. Megteremti, szavatolja a belsõ ellenõrzés funkcionális függetlenségét.

(11) A miniszter gondoskodik a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben meghatározott, a külügymi-nisztérium számára meghatározott feladatok végrehajtá-sáról.

(12) A miniszter gondoskodik a nemzetközi szerzõdé-sekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény-ben a külügyminiszter számára meghatározott feladatok végrehajtásáról.

(13) A miniszter gondoskodik a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvényben a diplomata-útlevelek és a külügyi szolgálati útlevelek kiadására vonatkozó felada-tok végrehajtásáról.

(14) A miniszter közvetlenül felügyeli a Miniszteri Ka-binetet. A szóvivõ/szóvivõi iroda, a Kommunikációs és Közkapcsolati Fõosztály, a Külpolitikai Stratégiai Terve-zõ és Információs Fõosztály esetében a miniszter közvetle-nül dönt e szervezeti egységek mûködésével kapcsolatos stratégiai kérdésekben, azok felügyeletét a kabinetfõnö-kön keresztül gyakorolja, közvetlenül irányítja a Belsõ El-lenõrzési Osztályt,

(15) A miniszter felügyeleti és irányítási jogkört gyako-rol a Magyar Külügyi Intézet felett.

Az államtitkár 5.

(1) Az államtitkár – a miniszter által átruházott hatás-körben – vezeti a Minisztérium hivatali szervezetét és ap-parátusát, biztosítja annak összehangolt mûködését.

(2) Az államtitkár – jogszabályban meghatározott kivé-telekkel – a miniszter teljes jogkörû helyettese.

(3) Az államtitkár a jogszabályoknak és a szakmai köve-telményeknek megfelelõen államtitkári ügyviteli szabály-zatot és ügyviteli rendelkezést ad ki, a miniszter által átru-házott hatáskörben hatásköri jegyzékben szabályozza a munkáltatói jogok gyakorlásának rendjét, valamint állam-titkári ügyviteli szabályzatban rendelkezik a Minisztérium szakmai felsõ vezetõi helyettesítésének rendjérõl.

(4) Az államtitkár jogszabály vagy a miniszter eltérõ rendelkezése hiányában – a miniszter által átruházott ha-táskörben – a Minisztérium bármely ügyét magához von-hatja. Ebben az esetben azt, aki az ügyben egyébként dön-tési jogkörrel rendelkezne, errõl tájékoztatja.

(5) A (4) bekezdés rendelkezése nem terjed ki a minisz-ter kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyekre.

(6) Az államtitkár a miniszter által átruházott jogkörben ellátja:

a)a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben meghatározott, a külügyminisztérium számára meghatáro-zott feladatokat;

b) a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvényben a külügyminiszter számára meghatározott feladatokat.

(7) Az államtitkár feladat- és hatáskörében jóváhagyja az államtitokká, illetve szolgálati titokká minõsítésre elé terjesztett javaslatokat.

(8) Az államtitkárt tájékoztatni kell a szervezeti egysé-gek közötti együttmûködés esetleges zavarairól. E tájé-koztatás módjára a hivatali út szabályai irányadók.

(9) Az államtitkárnak jóváhagyásra be kell mutatni kü-lönösen:

a)kiadmányozás elõtt a külügyminiszter által kiadmá-nyozandó iratokat;

b)a Külügyminisztérium által, vagy a Külügyminiszté-rium társelõterjesztõként készült kormány-elõterjeszté-seket;

c)a jogszabályok és a Magyar Közlönyben megjelentet-ni kívánt egyéb anyagok tervezeteit;

d)a miniszteri utasítások és irányelvek tervezeteit;

e) a Minisztériumot érintõ bizottság létesítésével kap-csolatos iratokat;

f)a miniszter egyéb döntéseit elõkészítõ anyagokat.

(10) Az államtitkár a Minisztériumot érintõ elõterjeszté-sekre tárcavéleményt ad, attól elállhat vagy azt módosít-hatja.

(11) Az államtitkár közvetlenül irányítja az államtitkár titkárságát, a Nemzetközi és Európai Uniós Közjogi osztályt, a Koordinációs és Jogi Fõosztályt, a Konzuli Fõ-osztályt, a Humán Erõforrások Fõosztályát és a Nemzet-közi Szervezetek és Emberi Jogok Fõosztályát.

(12) Az államtitkár meghozza a hatásköri jegyzékben az államtitkár vonatkozásában megállapított, a munkáltatói jogok gyakorlásával kapcsolatos döntéseket.

(13) Az államtitkár – az igazgatási területet is felügyelõ szakállamtitkárral együttmûködve – a Biztonsági, Infor-matikai és Távközlési Fõosztály közremûködésével köz-vetlenül felügyeli és irányítja a személyi biztonsággal kap-csolatos feladatokat, illetve közvetlenül felügyeli a bizton-sági megbízott tevékenységét.

(14) Az államtitkár koordinálja a minisztériumon belül a több szakállamtitkár területét érintõ, projektjellegû fel-adatok végrehajtását.

Kül- és biztonságpolitikáért felelõs szakállamtitkár 6.

(1) A Minisztérium kül- és biztonságpolitikáért felelõs szakállamtitkára (a továbbiakban: politikai igazgató) az ál-talános kül- és biztonságpolitikai kérdésekért, ezen belül kiemelten az Európai Unió közös kül- és

biztonságpoliti-kai ügyeiért és a biztonságpolitikáért felelõs szakállam-titkár.

(2) A politikai igazgató biztosítja az Európai Unió kö-zös kül- és biztonságpolitikai kérdéseiben, az egységes kormányzati álláspont kialakítását.

(3) A politikai igazgató irányítja a NATO mellett mûkö-dõ Állandó Képviseletet.

(4) A politikai igazgató:

a)kezdeményezi és végzi a magyar kül- és biztonságpo-litika számára fontos kérdésekben kialakítandó magyar ál-láspontra, illetve cselekvésre javaslatokat megfogalmazó koordinációt, közvetlenül bevonva ebbe a Minisztérium érintett fõosztályainak illetékes vezetõit/munkatársait. En-nek során:

aa)vezeti a rendszeres (havi) politikai tervezõi fórumot;

ab)szükség szerint munkaértekezletet hív össze a nem-zetközi szervezetekben (EU, NATO stb.) képviselendõ magyar pozíció kialakítása és aktualizálása érdekében;

ac)közvetlenül vagy képviselõje által részt vesz a mi-nisztérium minden olyan egyeztetõ fórumán, amely általá-nos kül- és biztonságpolitikai kérdéseket érint.

b)szakmai irányítást gyakorol az Európai Unió mellett mûködõ Állandó Képviselet Közös Kül- és Biztonságpoli-tikai Hivatala tekintetében, továbbá a feladat- és hatáskö-rébe tartozó ügyekben felügyeli a külképviseletek utasítási és jelentési rendjét.

c)ellátja a közös kül- és biztonságpolitika alakításával és végrehajtásával kapcsolatos feladatokat.

d)felügyeli az európai uniós döntés-elõkészítõ és dön-téshozatali fórumok közös kül- és biztonságpolitikai napi-rendi pontjainak tartalmi elõkészítését és véleményezi a közös kül- és biztonságpolitikával összefüggõ kormány-elõterjesztéseket.

e)felel a felügyelete és irányítása alatt álló fõosztályok feladat- és hatáskörébe tartozó kormány-elõterjesztések és egyéb tájékoztató anyagok, jelentések elkészítésért.

f) feladat- és hatásköréhez igazodóan elkészíti vagy részt vesz a Minisztériumon belüli, illetve kormány-elõter-jesztések elõkészítésében.

g)feladat- és hatáskörében képviseli a Minisztériumot az Európai Unió intézményeiben, illetve intézményei elõtt, továbbá a két- és többoldalú kapcsolatokban.

h)felügyeli az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizott-ság közös kül- és biztonBizott-ságpolitika szakértõi csoportja tevékenységét.

(5) A politikai igazgató az európai uniós ügyekért fele-lõs szakállamtitkárral szoros együttmûködésben felel a 2011-es magyar EU-elnökség kül-, biztonság-, és véde-lempolitikai feladatainak ellátásért, az elnökségi periódus során e területeken megjelenõ prioritások meghatározásá-ért, illetve kül-, biztonság-, és védelempolitikai területen javaslatot tesz az elnökségi felkészülés személyi és szerve-zeti feltételeire, beleértve az EU Állandó Képviseleten mûködõ Kül- és Biztonságpolitikai Hivatalt.

(6) A politikai igazgatóra az SZMSZ szakállamtitkárok-ra vonatkozó rendelkezéseit az e pontban foglalt eltérések-kel eltérések-kell alkalmazni.

(7) A politikai igazgató feladat- és hatáskörében felel a külképviseletek tájékoztatásáért.

Európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár 7.

(1) A Minisztérium európai uniós ügyekért felelõs szak-államtitkára a kormányzati Európa-politikáért, az európai uniós tagsággal összefüggõ feladatokért, az Európai Unió döntéshozatali eljárásában képviselendõ tárgyalási állás-pont kialakításáért, az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság mûködtetéséért, továbbá a feladat- és hatásköré-be tartozó uniós politikákkal kapcsolatos ügyekért, vala-mint az Európai Unió és az EGT tagállamaival fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelõs szakállamtitkár.

(2) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár felel az Európai Unió alapszerzõdéseinek, intézményeinek reformjával, módosításával, az Európa jövõjével, illetve az Európai Unió bõvítésével kapcsolatos kérdésekért.

(3) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár – feladat- és hatáskörében – képviseli a Minisztériumot az Európai Unió intézményei elõtt és a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolatokban.

(4) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár felel a felügyelete és irányítása alatt álló fõosztályok hatás-körébe tartozó kormány-elõterjesztések és egyéb tájékoz-tató anyagok, jelentések elkészítéséért. A közigazgatási egyeztetés keretében véleményezi az Európa-politikával, illetve az európai uniós tagsággal összefüggõ kormány-elõterjesztéseket.

(5) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár gondoskodik a Kormány és az Országgyûlés együttmûkö-désérõl szóló 2004. évi LIII. törvény végrehajtásából ere-dõ kormányzati feladatok tárcaközi összehangolásáról, ellátásáról.

(6) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár összehangolja a magyar európai parlamenti képviselõkkel való kapcsolattartási feladatokat.

(7) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár felel az Európai Unió döntéshozatali eljárásában való rész-vételrõl és az ehhez kapcsolódó kormányzati koordináció-ról szóló 1123/2006. (XII.11.) Korm. határozatban foglalt tárcaközi koordinációs rendszer kialakításért, mûködteté-séért és a szabályozásával összefüggõ feladatokért.

(8) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár:

a) akadályoztatása esetén — a feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben —helyettesíti az államtitkárt a Gazda-sági Kabinet ülésein;

b)ellátja az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (továbbiakban: EKTB) elnöki feladatait. Ebben a minõsé-gében felel az európai uniós tagságból fakadó tagállami feladatokkal összefüggõ szabályozási feladatokért és ezek végrehajtásáért;

c) felügyeli az EKTB feladat- és hatáskörébe tartozó szakértõi csoportjainak tevékenységét;

d)ellátja az Európai Tanács és az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsa ülései elõkészítésének szervezé-si, illetve – feladat- és hatáskörében – tartalmi feladatait;

e)általános irányítást és feladat- és hatáskörében szak-mai irányítást gyakorol az Európai Unió mellett mûködõ Állandó Képviselet tekintetében;

f)feladat- és hatáskörében felügyeli a külképviseletek utasítási és jelentési rendjét;

g)felel a felügyelete és irányítása alatt álló fõosztályok hatáskörébe tartozó uniós politikákra vonatkozó magyar álláspont kialakításáért és az ezekbõl adódó hazai felada-tokban való részvételért;

h)ellátja az Unió pénzügyi perspektívája munkacsoport elnöki feladatait.

(9) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár felel a 2011-es magyar EU-elnökségi felkészülésért, annak kormányzati elõkészítéséért, végrehajtásáért, koordináció-jáért, beleértve az elnökségi felkészülés tartalmi, személy-ügyi szervezeti feltételeit, az elnökség brüsszeli és ma-gyarországi feltételeivel kapcsolatos kérdéseket. Az euró-pai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár felel az elnöksé-gi felkészülés keretében a trió együttmûködésért, az uniós intézményekkel való egyeztetésért. Az elnökségi felkészü-lés gazdálkodási, gazdasági, költségvetési, mûszaki, tech-nikai, biztonsági, informális rendezvényei megszervezésé-vel kapcsolatos kérdései tekintetében együttmûködik az igazgatási és kelet-európai és közép-ázsiai kérdésekért fe-lelõs szakállamtitkárral. Az európai uniós ügyekért fefe-lelõs szakállamtitkár az EU-elnökség Bizottság titkára.

(10) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár-ra az SZMSZ szakállamtitkárokszakállamtitkár-ra vonatkozó rendelkezé-seit az e pontban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(11) Az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkár feladat- és hatáskörében felel a külképviseletek tájékozta-tásáért.

A szakállamtitkárok 8.

(1) A szakállamtitkárok – a miniszter irányítása alatt – a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek megfe-lelõen irányítják és felügyelik a miniszter feladat- és hatás-körének az SZMSZ meghatározott része tekintetében a szakmai munkát, valamint döntenek a hatáskörébe utalt ügyekben.

(2) A Külügyminisztériumban négy szakállamtitkár mûködik.

(3) A szakállamtitkárok irányítása és felügyelete alá tar-tozó feladat- és hatáskörök az alábbiak:

a) az általános kül- és biztonságpolitikai kérdésekért, ezen belül kiemelten az Európai Unió közös kül- és bizton-ságpolitikai ügyeiért és a biztonságpolitikáért felelõs szak-államtitkár (továbbiakban: politikai igazgató) közvetlenül irányítja a szakállamtitkár titkárságát, valamint az Európai Levelezõ, az EU Kül- és Biztonságpolitikai Fõosztály és a Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Fõosztály tevé-kenységét;

b) a kormányzati Európa-politikáért, az európai uniós tagsággal összefüggõ feladatokért, az Európai Unió dön-téshozatali eljárásában képviselendõ tárgyalási álláspont kialakításának koordinálásáért, az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság mûködtetéséért, továbbá a feladat- és hatáskörébe tartozó uniós politikákkal kapcsolatos ügye-kért, valamint az Európai Unió és az EGT tagállamaival fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelõs szakállamtit-kár (továbbiakban: európai uniós ügyekért felelõs szakál-lamtitkár) közvetlenül irányítja a szakállamtitkár titkársá-gát, valamint az EU Elnökségi, Koordinációs és Jogi Fõ-osztály, az EU Gazdaságpolitikai FõFõ-osztály, az EU Ága-zati és Kereskedelempolitikai Fõosztály, az I. Európai Fõ-osztály és a II. Európai FõFõ-osztály tevékenységét;

c)az amerikai földrész, Ázsia, a csendes-óceáni térség, valamint Afrika országaival fenntartott kétoldalú kapcso-latokért, továbbá a nemzetközi fejlesztési együttmûködé-sért és a humanitárius segélyezési koordinációért felelõs szakállamtitkár (továbbiakban: Amerikáért, Ázsiáért, és Afrikáért valamint a nemzetközi fejlesztésért felelõs szak-államtitkár) közvetlenül irányítja a szakállamtitkár titkár-ságát, valamint az Amerikai Fõosztály, az Ázsiai és Csen-des-óceáni Fõosztály, az Afrikai és Közel-keleti Fõosz-tály, valamint a Nemzetközi Fejlesztési Együttmûködési Fõosztály tevékenységét;

d)a kelet-európai államokkal fenntartott kétoldalú kap-csolatokért, a szakdiplomáciáért, a gazdálkodásért, bizton-ságért, iratkezelésért, távközlésért, informatikáért és pro-tokollért felelõs szakállamtitkár (továbbiakban: igazgatási és kelet-európai és közép-ázsiai kérdésekért felelõs szak-államtitkár) közvetlenül irányítja a szakállamtitkár titkár-ságát, valamint III. Európai Fõosztály, a IV. Európai Fõ-osztály, a Gazdálkodási FõFõ-osztály, Biztonsági, Informati-kai és Távközlési Fõosztály, a Dokumentációs Fõosztály, a Protokoll Fõosztály, a Gazdaságdiplomáciai Fõosztály tevékenységét.

(4) Ha a miniszter vagy az államtitkár eltérõen nem ren-delkezik, az SZMSZ 3. sz. mellékletében meghatározott, az irányításuk és felügyeletük alatt álló szervezeti egysé-gek hatáskörébe tartozó bármely ügyet magukhoz vonhat-nak, illetõleg döntenek a felmerülõ hatásköri vitákban.

(5) A szakállamtitkárok az irányításuk és felügyeletük alatt álló szervezeti egységek, valamint az ezek által

irá-nyított külképviseletek köztisztviselõi, ügykezelõi és fizi-kai alkalmazottai tekintetében gyakorolják az államtitkár által rájuk átruházott munkáltatói jogokat.

(6) A szakállamtitkárok helyettesítésének rendjét a Mi-nisztérium szakmai felsõ vezetõinek helyettesítési rendjé-rõl szóló, a jelen SZMSZ 6. sz. mellékletét képezõ ügyvi-teli szabályzat tartalmazza.

(7) A szakállamtitkárok feladat- és hatáskörükben jóvá-hagyják az államtitokká, illetve szolgálati titokká minõsí-tésre eléjük terjesztett javaslatokat.

(8) Az Amerikáért, Ázsiáért és Afrikáért valamint a nemzetközi fejlesztésért felelõs szakállamtitkár ellátja a Demokrácia Központ Közalapítvány mûködtetésével kap-csolatos feladatokat.

(9) Az igazgatási és kelet-európai és közép-ázsiai kér-désekért felelõs szakállamtitkár felelõs szakállamtitkár az európai uniós ügyekért felelõs szakállamtitkárral együtt-mûködve felelõs a 2011-es EU-elnökségi felkészülés gaz-dasági, gazdálkodási, költségvetési, anyagi, mûszaki, technikai, biztonsági és iratkezelési vonatkozásait érintõ feladatok koordinálásáért és az ehhez kapcsolódó elõter-jesztések elkészítéséért.

(10) Az Amerikáért, Ázsiáért és Afrikáért, valamint a nemzetközi fejlesztésért felelõs szakállamtitkár a nemzet-közi fejlesztési együttmûködési források biztosításában és az e tárgyban kötött együttmûködési megállapodások koordinálásában együttmûködik a igazgatási és kelet-európai és közép-ázsiai kérdésekért felelõs szakállam-titkárral.

A kabinetfõnök 9.

(1) A miniszteri kabinetet a kabinetfõnök fõosztályve-zetõként közvetlenül vezeti, tevékenységét a miniszter irá-nyítja.

(2) A kabinetfõnök feladatai:

a) irányítja a miniszteri kabinet alá tartozó szervezeti egységek munkáját;

b)a miniszter által fenntartott szakmai és stratégiai dön-tések kivételével ellátja a szóvivõ, a Kommunikációs és

b)a miniszter által fenntartott szakmai és stratégiai dön-tések kivételével ellátja a szóvivõ, a Kommunikációs és

In document A Kormány 27/2009. (II. 13.) Korm. (Pldal 118-127)