• Nem Talált Eredményt

Szelfi projekt - Szőlő Elektronikus Figyelő (SZELFI)

5. Projektek a természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztésére

5.3. A Természet Kalendáriuma projekt

5.3.4. Szelfi projekt - Szőlő Elektronikus Figyelő (SZELFI)

A mikroklímamérések eredményeként az évek során 2016-ra összegyűlt megközelítően 3,5 millió adatunk, ez óriási szám, sok információt hordoz, de az adatok feldolgozása során többször is megfogalmazódott egy probléma. Nem voltak ismereteink adataink a szőlőről, a termésről, a mustról. Hiányoztak a fényképek és egy adatgyűjtés a szőlő fenológiai állapotáról.

Szükség volt egy a szőlősgazdák által egyszerűen gyorsan kivitelezhető dokumentálásra, hogy az adatok bármikor visszakereshetők legyenek, az adatok származási helye azonosítható legyen.

Megvizsgáltuk a mobiltelefonos adatgyűjtés lehetőségét. Szőlő Elektronikus Kalendárium elnevezéssel egy adatbázis létrehozásáról egyeztettünk a kőszegi szőlősgazdákkal. Az adatbázis neve a készítés során SZELFI-re módosult (Szőlő Elektronikus Figyelő).

A Szőlő Elektronikus Figyelő (SZELFI) létrehozásához az ötletet a „Szőlő Jövésének Könyve” adta. A könyv időjárási és éghajlati jellemzőknek, valamint a szőlő fenológiai állapotának összefüggésére vonatkozó feljegyzéseket tartalmaz. Ebbe a könyvbe rajzolják be 1740 óta – április 24-én – a Kőszeg környéki dűlők szőlő hajtásait, melyeket hajnalban vágnak le a gazdák a tőkékről. A képeken kívül több szőlővel kapcsolatos adat is megtalálható a feljegyzésekben. Ezt a hagyományt őrzik és ápolják Kőszegen minden évben Szent György napján.

19. ábra. „Szőlő Jövésnek Könyve”

A Szőlő Elektronikus Figyelőben hasonló, földrajzi koordináta-adatokkal, időponttal, időjárási adatokkal, a szőlőterület adataival, a szőlő fenológiai állapotát rögzítő, megfigyelésekkel kiegészített fotók jelennek meg a világhálón egy elektronikus adatbázisban.

78 5.3.4.1. A SZELFI projekt felépítése

Az adatfelvételhez az EpiCollect alkalmazáscsomag weboldalán online módon egy projekt készült, amely a szelfi nevet kapta. A projekt két elektronikus űrlapból áll, ezek a foto és a reg űrlapok. A foto űrlapon történik a szőlő adatfelvétel. Az űrlapok felépítését a 16. ábrán mutatom be.

Az elektronikus űrlap kitöltése egy fényképkészítéssel indul, majd a szőlő fajtát és a szőlő nevét kell kiválasztanunk a felajánlott lehetőségek közül. Következő lépés a GPS koordináta, a dátum és az idő rögzítése, ezek egy gomb lenyomására automatikusan történnek.

Ezt követi egy további képkészítés, megjegyzés írása, vagy egy hangjegyzet készítésének lehetősége. Az űrlap egy beküldő azonosító kitöltésével zárul. A reg űrlap a borászatok azonosítására készült, az adatfelvételek során csak egyszer szükséges a kitöltése. A beküldő azonosító kitöltése után a borászat nevét, logóját, GPS koordinátáit és elérhetőségei adhatjuk meg, valamint egy megjegyzés készítését ajánlja fel az űrlap. Ezek kitöltése után az adatok rögzítése történik, a rögzitéshez nem szükséges Internet, offline állapotban is elvégezhető.

Az adatgyűjtéshez mobiltelefonunkon az Epicollect+ alkalmazás segítségével ezt a szelfi elnevezésű projektet futtatjuk. Az alkalmazás a kiválasztott projektet letölti, majd kitöltés után a projekt web-oldalára tölthetjük vissza automatikusan az adatokat A projekt két elektronikus űrlapját kell az adatfelvétel során, a telefonon kitölteni.

20. ábra. A szelfi projekt, foto és reg űrlapok

A begyűjtött adatok Internet hozzáférést biztosító helyen egyszerűen, egy gomb lenyomásával szinkronizálhatók, feltölthetők a projekt részére kialakított adatbázisba. Az adatfelvétel gyors, bárhol elkészíthető, az információk nem vesznek el, bárki által, bármikor elérhetők. Az adatbázisban a feljegyzések időrendben szerepelnek.

Az adatok egy Kőszeghez kapcsolódó honlapról http://koszegibor.hu/szelfi/ érhetők el, bárhonnan a világból. Jellemzők: nagy területről, több mobileszközzel, egy időben, egymástól

79 függetlenül gyűjtött adatok. Az weboldalon megtalálható a SZELFI bemutatása, a mobilalkalmazás letöltésének és használatának részletes ismertetése, az adatbázis leírása, bemutatása, és egy link az adatbázis megtekintéséhez.

A Szőlő Elektronikus Figyelő a tervek szerint három, időben egymást követő részből áll: „Szőlő jövés” - „Szőlő fürtök” - „Szüret”. A „Szőlő-jövés” résznek főként idegenforgalmi, reklám szerepet szánunk, a szőlősgazdáknak, a borászatoknak, a szakmának és a városnak.

Turisztikai jelentőség, pl. testvérvárosi kapcsolatok ápolása. A szőlősgazdák az adatbázisban rögzített adatok segítségével az adott évben nyomon követhetik a szőlő fejlődését a tavaszt megelőző nyugalmi állapottól kezdve a tél kezdetén bekövetkező ismételt nyugalmi állapotig.

A szőlő kutatói a különböző évek rendszerezett adataiból összehasonlító vizsgálatokat végezhetnek. Az agrometeorológiai és klimatológiai kutatást végzők az egymás utáni évek adatai alapján pontos eredményeket kaphatnak az adott évben az időjárási elemek és a szőlő fenológiai fázisai közötti összefüggések tisztázásához.

Az eredeti elképzelés szerint adatfelvétel a családon belül, vagy az ismeretségi körben élő általános iskolás, középiskolás gyerekek részvételével történik, a szőlősgazda támogatásával. Cél, a gyerekek bevonása a munkába, a természet megismerése, a nemzedékek közti szakadék csökkentése, tudás átadása, egymás segítése, együttműködés. Ez az idősebb nemzedéknél így történt, a fiatalabb gazdák saját telefont használtak a bejegyzéshez.

A szelfi projektet a „Szőlő Jövésének Könyve” rendezvény sorozat keretében mutattuk be. Szent-György napjáig április 24-ig az adatbázisban a rügyfakadásról, illetve a hajtásokról készült fotók szerepeltek, a Szőlő Jövésének Könyvébe bejegyzett adatokhoz hasonlóan. Az adatbázis azóta is folyamatosan bővül (NÉMETH L et al., 2016).

Szomorú érdekesség az áprilisi rendkívüli időjárás által okozott fagykárok rögzítése.

Április 24-et követően, miután berajzolták a több centiméteres zöld hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe, április 26-28 között komoly károkat okozott a Kőszegi – Soproni – Burgenlandi szőlőültetvényekben az igencsak későn jövő fagy. A szelfi április 28-án létrehozott bejegyzése már a fagykárokat mutatja, a május-júniusi adatok segítségével a károkat és a szőlő regenerálódását követhetjük figyelemmel.

5.3.4.2. Bejegyzések az adatbázisban

A szelfi projekt WEB-oldalán térkép és táblázat nézetben tekinthetők meg a szőlősgazdák különböző mobil telefonjaival begyűjtött adatok.

80 21. ábra: Adatbázis térkép nézet

A térkép nézetben a GPS koordináták alapján jelenik meg az adatfelvétel helye. Az egyes mintavételi pontokra kattintva egy adattábla látható, amelyen szerepelnek a fontosabb adatok.

22. ábra: Adatbázis táblázat nézet

81 Mindegyik űrlaphoz tartozik egy táblázat, a táblázat fejlécében az űrlap mobiltelefonon szereplő kérdései láthatók. A táblázatban a kérdésekre adott válaszok találhatók. A táblázat nézetet a 22. ábra mutatja. Az adatbázis exportálható, a számítógépre letölthető és pl. Excel alkalmazással kiértékelhető.

Az első képeken a rügyfakadás és szőlőhajtások bejegyzései szerepelnek Szent-György nap előtt az április 28-i bejegyzés már a fagykárokat mutatja.