• Nem Talált Eredményt

Osztatlan természetismeret-környezettan tanárképzés

3. Környezetpedagógia

3.6. Osztatlan természetismeret-környezettan tanárképzés

3.6.1. A szak ismertetése, Képzési Kimeneti Követelmények

A 2013/14-es tanévtől a közismereti tanárképzésben mesterfokozat és tanári szak-képzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amelynek három formája a 4 + 1, a 4,5 + 1 és az 5 + 1 éves tanárképzés. A plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelenti. A 10 fél-éves

38 (4+1) képzésben általános iskolai, a 11 féléves (4,5+1) képzésben vegyes (általános és középiskolai), a 12 féléves (5+1) képzésben középiskolai tanári szakképzettséget lehet szerezni.

Az osztatlan természetismeret-környezettan tanárképzési szak követelményeit a 18/2016.

(VIII. 5.) EMMI rendelet és a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet alapján vizsgáltam.

Képzési idő 10 félév, a szakképzettség oklevélben szereplő- magyar nyelvű megjelölése:

okleveles természetismeret-környezettan tanár,

A képzés célját így fogalmazza meg a dokumentum: „A képzés célja az iskolai nevelés-oktatás, valamint az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszainak évfolyamain, a felnőttképzésben természetismeret és környezettan tantárgyak tanítására, a természettudományi gyakorlatok előkészítésére, szervezésére, az iskola pedagógiai feladatainak ellátására képes tanárok képzése.”

A képzési követelmények a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet 3. mellékletében a B) A tanárszakok képzési és kimeneti követelményei, V. Ember és természet műveltségi terület, 7.

Természetismeret-környezettan tanár (természettudományi gyakorlatok) részben jelentek meg.

Az értekezés szempontjából fontos részeket „sajátos szakmódszertani, tantárgy-pedagógiai ismeretek” kiemeltem és az alábbiakban mutatom be.

- Tanítás és környezeti nevelés módszerei, eszközei. A projektmódszer. Önálló mérések, vizsgálatok, laboratóriumi kísérletek. Riportkészítés, kérdőívkészítés, helyzetfelmérés, poszterkészítés, házi dolgozatírás, Ökológiai lábnyom, modellkészítés, asszociációs feladatok, csoportmunka, önálló munka. Az írott és digitális média, az oktatócsomagok használata.

- Tanítás tanórán kívüli iskolai lehetőségei: Szakköri munka, a versenyek, iskolai akciók szervezése, vezetése és működtetése.

Iskolanap, témanap, jeles napok, témahét.

- Tanítás iskolán kívüli lehetőségei. Az erdei iskola, a terepgyakorlatok, a tematikus táborok, a tanösvények. Környezeti neveléssel foglalkozó iskolák, oktatóközpontok és civil szervezetek megismerése.

A részletes követelmények és a természetismeret-környezettan osztatlan tanárképzés jelenleg érvényes tantervi hálója a 4. mellékletben olvashatók.

3.6.2. A képzés gyakorlati tárgyai - NYME TTK FKI

Az elmúlt években a természetismeret-környezettan osztatlan tanárképzést és a környezettan tanár mesterszak képzést Szombathelyen a NYME TTK Földrajz- és Környezettudományi Intézetének Kémia és Környezettan tanszéke koordinálta. A képzésben jelentős számú gyakorlati tárgy és üzemlátogatás szerepel.

A tanszék szoros szakmai kapcsolatot alakított ki a Vas Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat Növényvédő- és Talajtani Állomással (Tanakajd, Vas megye), Vas Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomással (Szombathely), Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Környezetvédelmi Felügyelőség Nyugat-Dunántúli Igazgatóságával (Szombathely) és a Vasvíz ZRt.

laboratóriumával, az ivóvíz előkészítő- és a szennyvíztelepével. Az utóbbi években jelentős átalakulás történt, az állami fenntartású laboratóriumok más szervezetekhez kerültek, de ugyanott maradtak, hasonló méréseket végeznek és a nyugdíjba vonulókat leszámítva ugyanazok dolgoznak a laboratóriumokban. Például a NÉBIH kötelékébe került szombathelyi és tanakajdi laboratóriumok a Radioanalitikai Referencia Laboratórium Szombathely (ÉTbI) és Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium (NTAI) megnevezéssel szerepelnek.

További helyszínek: Őrségi Nemzeti Park, Fertő-Hansági Nemzeti Park, Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az Ikervári Vízerőmű és a Szélerőmű park, a Megújuló Energiák Európai Uniós Központja Güssingben.

39 Az üzemek, intézmények és Nemzeti Parkok rendszeres látogatása biztosította hallgatóink kötelezően előírt üzemlátogatását, szakmai gyakorlatait és szakdolgozatok, valamint diákköri dolgozatok elkészítéséhez szükséges szakmai hátteret.

A továbbiakban azokat a gyakorlati tantárgyakat mutatom be, amelyek oktatásában részt vettem. Ezek a tárgyak az élettelen környezet fizikai, kémiai vizsgálatához, informatikához, megújuló energetikához, terepgyakorlatokhoz, és terepi mérésekhez kapcsolódnak.

Gyakorlati tárgyak, laboratóriumi gyakorlatok:

 Környezetanalitika: klasszikus minőségi, mennyiségi vizsgálatok. Környezeti minták vizsgálata, vízanalitikai mérések, talaj vizsgálatok, levegőszennyezők mérése stb.

 Műszeres analitikai laboratóriumi vizsgálatok: mintavétel, mintaelőkészítés, minták tárolása. Spektrofotometria. XRF vizsgálatok, talajminták és vékonyréteg ill.

porminták. ICP elemanalitikai vizsgálatok.

 Szaklabor: a szaklabor feladata egy szakmai összegző munka elkészítése. A környezettan komplexitása miatt ösztönözzük olyan dolgozatok készítését, amely legalább két tudományterület szemszögéből, komplexitásában közelíti meg a feltett kérdést.

 Környezetvédelmi informatika: Környezeti információkat tartalmazó adatbázisok ismerete, használata. Például levegő-, víz-, talaj állapotát jellemző adatok statisztikai feldolgozása. Terepi mérési gyakorlatok során mért adatok elemzése. Internet használata a környezet- és természetvédelem területén. Egy terület természeti és környezeti értékeit bemutató multimédia anyag elkészítése.

 Méréstechnika: Alapvető mennyiségek, hosszúság, sebesség, gyorsulás, tömeg, sűrűség, nyomás és idő mérésének hagyományos és modern eszközei, módszerei.

Termodinamikai mennyiségek mérése: hőmérséklet, hőmennyiség, hőkapacitás.

Elektromos mennyiségek mérése: áram, feszültség, kapacitás, elektromos ellenállás és elektromos teljesítmény mérése. Alapvető elektromos mérési eljárások, időben változó elektromos mennyiségek mérése, számítógépre alapozott mérési eljárások.

 Környezetfizikai módszerek: Ionizáló sugárzások detektálása, környezeti radioaktivitás mérése, gamma-spektroszkópia, szcintillációs detektálási módszerek. Termográfia IR fényképek készítése, kiértékelése. Zajszennyezés. Zajmérés.

 Kutató laboratórium: mérési lehetőség nagyműszerekkel. Mérések spektrofotométerrel, XRF mérések, talajszennyezettség és vékony réteg vizsgálatok. ICP készülék segítségével elemi összetétel meghatározás. Radioaktív minták aktivitásának meghatározása, alfa-, béta- gamma sugárzások mérése

Gamma dózisteljesítmény mérés.

A laboratóriumi gyakorlatokon elsajátított ismeretek birtokában terepi méréseket végeznek a hallgatók.

Gyakorlati tárgyak, terepi mérések:

 Komplex terepi mérések: A környezettan oktatásában résztvevő tanszékek minta területein, Kőszegi-hegység, Vas hegy, Tömörd történnek a terepi vizsgálatok. A hallgatók feladata pár fős csoportokban egy-egy élőhely komplex, élő és élettelen környezeti állapotának jellemzése, kulturális értékeinek bemutatása, a terület települései környezetvédelmi problémáinak értékelése.

 Környezetfizikai terepi mérések: Hőmérséklet, relatív nedvességtartalom meghatározás. Termográfia IR fényképek készítése, kiértékelése. Meteorológiai paraméterek mérése, regisztrálása, kiértékelése: sugárzások, szél, hőmérséklet, relatív nedvességtartalom, talajhőmérséklet, relatív nedvességtartalom alakulása.

Folyadékszint mérés, regisztrálás, elektromos vezetőképesség, pH mérés. Levegő, talajlevegő, CO2 tartalmának vizsgálata regisztrálása. Zajmérés, környezeti, közlekedési, munkahelyi, városi-ipari környezetben stb. zajmérések, kiértékelés,

40 frekvenciaanalízis. Nem ionizáló sugárzások mérése: látható és IR tartomány. Gamma dózisteljesítmény mérés. Terepi vízanalitikai mérések, talajvizsgálatok. Terepi hordozható XRF mérések, elemmeghatározás.

Megújuló energetikához kapcsolódó gyakorlati tárgyak:

 A Nyugat Dunántúli régió megújuló energia helyzete: Megvalósított, megújuló energiát felhasználó beruházások bemutatása, megújuló energia potenciál, energiatárolás lehetőségei. Napenergia potenciál, napkollektorok, napelemek típusai, működésük.

Megvalósult, a napenergiát használó rendszerek bemutatása, különleges alkalmazások.

Szélenergia potenciál a régióban, szélturbinák, szélerőművek működése. Megvalósult szélfarmok, szélturbinák ismertetése, különleges alkalmazások. Vízenergia potenciál a régióban, vízerőművek működése, vízimalmok. Működő kis vízerőművek, vízimalmok a régióban. Bősi vízerőmű, Bős-Nagymarosi vízlépcső problémakör. Geotermikus energia potenciál, termálfürdőink. ismertetése. Hőszivattyúk, talajszondás, talajkollektoros és levegő-levegő hőszivattyúk. Biomassza potenciál, biomassza energetikai hasznosítása. Biomassza fűtőművek, erőművek, bioüzemanyagok és egyéb alkalmazások bemutatása. Energiatárolási lehetőségek, megvalósult beruházások.

Energiatakarékossági lehetőségek, megvalósult beruházások. Megújuló energia út, terepgyakorlat.

A környezettan képzésben az elmúlt néhány évben jellemző volt, hogy hallgatóink saját laptopon dolgoztak, például: környezeti informatika órán, környezeti fizika gyakorlatokon, mérési gyakorlatokon, terepgyakorlatokon, a mérési adatok feldolgozása során. A terepi mérések alapján készült poszterekkel, előadásokkal több konferencián vettek részt.

A 2015/16-os tanévben a terepi mérésekben új eszközként fontos szerepet kapott a mobiltelefon. A Természetismeret-környezettan tanítása gyakorlat tantárgy óráinak egy részében megvizsgáltuk a mobil eszközök, mobiltelefon és tablet használatát az oktatásban.

Kipróbáltuk az osztálytermi visszajelző, szavazó, feleltető rendszerek használatát, (Socrative és Plickers applikációk). Laboratóriumi mérések során a Vieyra alkalmazáscsalád applikációinak felhasználhatóságát vizsgáltuk. A terepi adatgyűjtéshez az Epicollect alkalmazást használtuk, az alkalmazás Web oldalán online módon elektronikus űrlapokat készítettünk, ezeket letöltöttük a mobiltelefonokra és felhasználtuk a terepi mérésekben is. A gyakorlati részben bővebben ismertetem ezeket a munkákat. A projektekből konferencia poszter és TDK munka készült.