• Nem Talált Eredményt

Okostelefonok az iskolán kívüli oktatásban – “Melyiket válasszam?” vetélkedő

5. Projektek a természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztésére

5.4. Okostelefonok az iskolán kívüli oktatásban – “Melyiket válasszam?” vetélkedő

vetélkedő.

Mottó: „Bármilyen tehetséged van, használd azt: az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni.” Henry Van Dyke.

5.4.1. A tkkincs projekt - Kincsként kell őrizni

A Természet Kalendáriuma projekt egyik fontos célkitűzése a mobiltelefonok, számítógépes játékok világában élő tizenéveseket a természet megismerésére ösztönözni. Az elképzelést egy vetélkedőn próbáltam ki. Az okostelefonokat és a világhálót kihasználva egy a környezeti, természeti értékeket felderítő elektronikus adatgyűjtés, adatbázis építés volt a vetélkedő feladata.

Az Ökomajális, Vas megye legnagyobb környezetvédelmi rendezvénye, ötletgazdája és megszervezője a Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi Központ Alapítvány. Az eddigi programok a Vas megyei cégek, civil szervezetek, a rendőrség, a katasztrófavédelem a Vas megyei Közgyűlés és Szombathely MJV Önkormányzat támogatásával valósultak meg, amelyekre 1500-2000 fő között látogattak ki. 2016-ban egy egész hetes rendezvénysorozat társult a majálishoz, május 2-től május 8-ig. Hétvégén a 11-es Huszár úti laktanya területén várták a látogatókat.

A 2016. évben az alapítvány egyik kiemelt programja az „Idősek a környezetvédelemért” projekt. Megvalósítása során az alapítvány együttműködött a Herman Ottó Szakképző Iskolával, a NYME Földrajz és Környezettudományi Intézetével, valamint a Vas Megyei és Szombathelyi Nyugdíjas Szövetséggel.

Ezeket a programokat ötvözi a tkkincs projekthez kapcsolódó vetélkedő. „Melyiket válasszam?” címmel kétfordulós környezetvédelmi vetélkedőt szerveztünk általános- és középiskolás csapatok részére.

Az első forduló célja bemutatni azt, hogy a nagyszülők, az idősebb nemzedék emlékezetében hogyan él a természeti környezet. Ők mit tartanak fontosnak, megőrzendőnek szűkebb környezetükben. Ennek felmérése során a csapatok egy erre a célra kifejlesztett mobilalkalmazás a tkkincs projekt segítségével válaszoltak néhány kérdésre, fénykép, hang, videofelvételt készítettek, majd az adatokat feltöltötték az adatgyűjtő szerverre. További feladat volt a fordulóban egy maximum 3 perces film elkészítése mobiltelefonnal, „Kincsként kell őrizni” címmel.

A második fordulóban az elkészült filmeket mutatták be a csapatok hozzáértő zsűri előtt.

A felhíváshoz készült szórólapok a 25. ábrán láthatók.

Az adatfelvételhez készült tkkincs projektben 3 egymást követő űrlapon (form) gyűjtjük az adatokat, a sorrend az első kitöltéskor: adat_1, adat_2, és reg űrlapok. Az űrlapokat, leírásokat, használati utasításokat csatolom a 8. mellékletben.

Bemutatom az elektronikus adatgyűjtés érdekes és izgalmas felhasználását egy vetélkedő feladatainak megoldásában. Ismertetem a rendezvényt, a versenykiírástól a díjátadásig. Bemutatom a vetélkedő feladataihoz készült elektronikus űrlapot, ezután foglalkozom a feladatok megoldásával, az adatgyűjtés eredményével.

87 25. ábra: Versenyfelhívás.

26. ábra: Vetélkedő versenykiírás.

88 Az űrlapok kitöltése után az adatok egyszerűen, egy „gomb lenyomásával” feltölthetők az internetre, ha van szélessávú internet kapcsolat. Az adatgyűjtéshez mobiltelefonunkon az Epicollect+ alkalmazás segítségével ezt a tkkincs elnevezésű projektet futtatjuk. Az adatokat tárolhatjuk telefonunkon, illetve van lehetőség a webes felületre is feltölteni, ezáltal mások által rögzített adatokat is megtekinthetjük.

A vetélkedő első fordulójának feladata volt a tkkincs projekt segítségével összegyűjteni a nagyszülők által fontosnak tartott megőrzendő értékeket. Néhány a nagyszülők által fontosnak tartott érték:

Természeti környezet: kőszegi Alsórét, Őrség, 100 éves fa, Gayer park, Arborétum.

Épített környezet: Kálvária, Nagyszálló, Vasi Múzeumfalu, sárvári Nádasdy vár, Koronaőrző Bunker.

Kultúrtörténeti értékek: Borbarát Hölgyek, néptánc.

Egyéb: 11 órai harangszó Kőszegen, virágárusítás becsületkasszával, konyhakert fenntartása, állatok szabad legeltetése, szombathelyi villamos.

További feladat volt egy maximum 3 perces film elkészítése mobiltelefonnal, az adatgyűjtésben szereplő témakörökben „Kincsként kell őrizni” címmel. A film bemutatójára az Ökomajális záró rendezvényén került sor.

A projekt során, a diákok élvezték az együttes munkát (a nagyszülőkkel, tanárokkal, egymással), a projektmunka teljes folyamatát a témaválasztástól a bemutatásig, a munkák értékeléséig. A zsűri tagjai és a filmvetítés közönsége az Ökomajálison, ráismert jónéhány már elfeledett épületre, szokásra, történetre.

Néhány tapasztalat a vetélkedő szervezése kapcsán:

A vetélkedő szervezése során megkeresett tanárokkal készített interjú alapján az a tapasztalat, hogy a tanárok nagy többsége 40 év felett nem vállalja a mobiltelefonos adatgyűjtést, még az adatgyűjtés koordinálását sem. Rendelkeznek okostelefonnal, használják a közösségi oldalak pl. Facebook látogatására, de a további alkalmazásokban bizonytalanok, a mobil eszközöket még mentor segítségével sem használnák az oktatásban.

A tizenéves korosztályban szinte mindenki használja a mobiltelefonokat, sőt az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolattartásban, játékban, időtöltésben. A tapasztalat azt mutatja, ha túllépnek a megszokott játékokon, közösségi alkalmazásokon, a tanárokhoz hasonlóan bizonytalanok lesznek.

5.4.2. Bejegyzések az adatbázisban

A tkkincs projekt WEB-oldalán térkép és táblázat nézetben tekinthetők meg a vetélkedőn résztvevő csapatok különböző mobil telefonjaival begyűjtött adatok az ábrákat csatolom a 9. mellékletben.

Az adat_2 űrlap a weboldalon táblázat nézetben megjelenítve a 27. ábrán látható.

Az adatlapon megjelenő tartalmak legérdekesebb része a hangjegyzet. A hangjegyzet lehetőség eredetileg azzal a céllal került bele a mobiltelefonos adatgyűjtésbe, hogy a terepi adatfelvétel során a nehézkes szöveges feljegyzést egyszerűbbé, gyorsabbá tegyük, a telefont diktafonként használva.

A vetélkedőn induló egyik csoport ezt úgy használta fel, hogy rövid riportokat készített az adott témakörben érintett emberekkel. Ezek a jól sikerült riportok tovább színesítik az adatbázisban összegyűjtött anyagot.

89 27. ábra: A tkkincs-adat_2 űrlap táblázat nézetben.

A vetélkedő feladatait azért tartottam fontosnak, mert kapcsolatot teremtettek az egymás mellett élő családtagok, különösen a nagyszülők és az unokák között. A közös munkában a fiatalok megismerték az idősebb nemzedék által fontosnak tartott értékeket, az idősebbek megérthették, miért „lógnak” folyamatosan a mobilon az unokáik. Fontos cél az értékek dokumentálása is.

A Horizon jelentésben említett megoldható kihívások közé tartozik az új technológiák integrálása az oktatók képzésébe, illetve az alacsony digitális kompetenciaszint javítása az iskolákban. Ezek a problémák megjelentek a projekt során is, hiányzik a vállalkozó kedv és a tanárok ismeretei is hiányosak a digitális eszközök használatához.

Hasonlót tapasztaltunk a diákok esetén is, ami meglepő, mert a látszat azt mutatja, hogy mobiltelefonjuk nélkül mozdulni sem képesek. A fenti kihívások a jelentés szerint könnyen kezelhetők vagy már léteznek rájuk megoldások, és azok könnyen végrehajthatók.

A digitális eszközhasználat pontosabb megismerésére egy kérdőívet készítettem „Digitális jártasság” címmel. A felmérés általános és középiskolások, körében készült az internet és a mobilhasználatról.

A felmérés elkészítése előtt kutattam a világhálón, nem találtam magyar eredményeket, de ilyen típusú kérdésekre nemzetközi vizsgálatok sem voltak. A kérdések összeállítását, részletes internetes szakirodalmi kutatás előzte meg. Reprezentatív mérést szerettem volna, informatikát oktató tanár kollégákat kerestem meg, csekély eredménnyel.

Úgy gondolom, reprezentatív mérést ebben a témában a minisztérium, vagy egy általa megbízott szervezet tudna készíteni. (Lehetséges, hogy készült ilyen, de nem hozták nyilvánosságra.)

90

6. Digitális jártasság vizsgálata a közoktatásban