• Nem Talált Eredményt

5. Projektek a természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztésére

5.2. Vizsgálatok Kőszegi-hegység területén

5.2.5. Napfogyatkozás 2015

2015. március 20-án délelőtt részleges napfogyatkozás volt Magyarország területén, a Hold a Nap körülbelül 60 %-át takarta ki. A jelenség Szombathelyen 9:35-kor kezdődött és 11:56-kor ért véget, maximális fázisa 10:44-kor következett be. A derült időnek köszönhetően a jelenség végig nyomon következő volt.

A napfogyatkozásról egy állványban rögzített mobiltelefonnal videofelvétel készült, oly módon, hogy a Nap változó képe egy papírlapra volt kivetítve és a folyamat során a lap ellenkező oldaláról készített filmet a kamera. Az egyes fázisokról képeket vágtam ki a filmből, ezt mutatja a 8. ábra.

8. ábra. Napfogyatkozás 2015. március 20.

A napfogyatkozás csökkentette a besugárzás mértékét és a hőmérséklet napi menetében jól érzékelhető változásokat hozott.

A hőmérsékletek és a relatív nedvességtartalom alakulását Szombathelyen és Kőszegen 10 különböző helyszínen, különböző besugárzási feltételek mellett mértük, percenkénti mintavétellel. További 20 levegőhőmérséklet adatunk három szőlőterületen, a Kőszegi-hegységben, a Kissomlyón és a Somlón végzett méréseinkből származik, itt óránkénti adatokat vizsgálunk.

A mérési eredmények elemzése alapján:

• megállapítható, hogy a hőmérséklet és a hőmérséklet alakulása jelentősen függ a besugárzás körülményeitől, a besugárzott felszíntől, a felszíntől való távolságtól, a hőmérők árnyékolásától.

67

• a napfogyatkozás előrehaladtával egyre kisebb mértékben emelkedett a hőmérséklet, majd a maximális fázist követően kis mértékben csökkent, illetve stagnált a fogyatkozás maximumának időszakában. A maximális fázist követően melegedni kezdett a levegő, ezután viszont már viszonylag gyors hőmérséklet-emelkedés volt jellemző.

A 9. ábra a napfogyatkozás idején 8 különböző hőmérővel mért hőmérséklet alakulását mutatja Kőszegen, a különböző besugárzási körülmények között mért étékeket átlagolva.

9. ábra: Hőmérsékletek átlaga a napfogyatkozás során

A 10. ábra a Királyvölgyben szőlőklíma mérésre 10cm és 200cm magasságban elhelyezett hőmérők óránkénti mérési adataiból származó értékek változását mutatja 8 és 13 óra között (az 1. érték 8 órakor, 4. érték 11. órakor rögzítve)

10. ábra: Királyvölgy klímamérések

68

5 .2.6. Áprilisi fagy a kőszegi szőlőkben 2016

Hőmérőink folyamatosan rögzítik a hőmérsékleti értékeket, így történt ez április végén Szent-György napja után is, amikor elfagytak a szőlők. Emberemlékezet óta nem történt ilyen, ezen a héten kétszer is durva fagykár érte a vasi szőlőket, odalett a termés. „A vessző még él, utolsó reményünk, hogy új hajtásokat növeszt majd, és talán valamelyest regenerálódik a növény, de ez most nem lesz akkor sem teljes értékű” - mondta Frank János, aki három hektáron gazdálkodik (koszegibor.hu, 2016).

A hőmérőkben rögzített adatokat június végén kiolvastam, az adatokat és az adatok elemzését mutatom be az alábbiakban.

Április végi adatok

2016. április 24 - május1. közti 8 nap adatait vizsgáltam. A hőmérők a talajtól számítva 10-80-200 cm magasságban helyezkedtek el, a hőmérsékleti adatok rögzítése óránként történt.

Az alkalmazott jelkulcsok:

Mérési adatok elemzése:

A 11. ábra mutatja a különböző mérési helyeken és különböző talajszint feletti magasságokban elhelyezett hőmérők által mért levegő hőmérséklet alakulását.

11. ábra: Levegőhőmérsékletek alakulása

Borsmonostori dűlő AL200cm BD200 Guba hegy KE10cm GH10 Guba hegy KE200cm GH200

Kálvária LJ10cm KÁ10

Kálvária LJ200cm KÁ200

Királyvölgy KZ10cm KI10 Királyvölgy KZ200cm KI200

Kövi dűlő KE10cm KD10

Kövi dűlő KE200cm KD200

Kövi dűlő KE80cm KD80

Kövi gyümölcsös dűlő FJ 80 KGY80 Kövi gyümölcsös dűlő FJ200 KGY200

Pogányok KE200cm PO200

Stefanich birtok SK 200 ST200

69 12. ábra: Fagypont alatti levegőhőmérsékletek

Négy nap hőmérsékletének alakulását vizsgáltam a továbbiakban. Az április 27-én mért adatok kivételével a többi esetben fagypont alatti értékeket regisztráltunk. A fagypont alatti értékek jobb szemléltetése céljából a 12. ábrán csak a -5°C és +5°C közötti adatokat ábrázolom.

A 13. ábra a napi minimumhőmérsékleteket mutatja a különböző mérési helyeken az április 26-29. közti időszakban. Megfigyelhető, hogy a talajfelszíntől távolodva (10-80-200 cm) egyre magasabb a napi minimum hőmérséklet. A legalacsonyabb hőmérsékletet április 29-én a Királyvölgyben 10 cm magasságban mértük. Április 27-én minden mérési pontban meghaladja a hőmérséklet a +4,5 °C-ot. Az egyes mérési pontokban a napi minimum hőmérsékletek átlagát képezve a leghidegebb napnak április 28-a, majd 29-e és 26-a adódik. A legalacsonyabb értékek a KI10, valamint a KGY200 és KGY80 kódjelű mérési helyeken találhatók. mindkét mérési helyszín egy-egy völgyben található. A Kálváriánál mért értékek a legmagasabbak itt nem történt fagyás sem.

70 13. ábra: Napi minimumhőmérsékletek (ápr. 26-29.).

A 14. ábrán a fagypont alatti hőmérsékletek előfordulásának gyakoriságát mutatom be, az eredmények az előző vizsgálatokhoz hasonlóak. Legnagyobb gyakorisággal a völgyekben lévő mérési pontokon – Királyvölgy, Kövi gyümölcsös dűlő - mértünk fagypont alatti hőmérsékleteket.

14. ábra: Fagypont alatti hőmérsékletek előfordulásának gyakorisága

71 A 15. ábra a hőösszegek alakulását mutatja. A hőösszeget az adott ponton óránként mért hőmérsékleti értékek összegzésével képeztem, a negatív hőösszeg számításánál csak a fagypont alatti hőmérsékleteket összegeztem.

A SZELFI projekt április-június időszakra rögzített bejegyzéseiből, fényképekből láthatók a Szent György napi hajtások, majd a hirtelen hideg miatti fagykárok. A SZELFI projektet a 8. részben ismertetem.

15. ábra: Negatív hőösszegek alakulása ápr. 26-29. időtartam.

Összefoglalva:

A 2012-ben elfogadott Nemzeti alaptantervben megfogalmazódnak olyan célok, feladatok is, amelyek megvalósítását elősegítheti a kutatásalapú tanulás. Ilyenek a problémamegoldás, kutatás, információgyűjtés és információkezelés, modellalkotás, kritikai gondolkodás, aktív tanulás, önszabályozó tanulás (KOROM ET AL., 2016). A tanárképzésnek erre fel kell készíteni a hallgatókat, a mérési adatokból készült adatbázisok ehhez nyújtanak támogatást.

A szőlőkben végzett klímamérések egy hosszútávú, óriási adatmennyiséget produkáló méréssorozatot jelentenek, amely a kutatásalapú tanuláshoz biztosíthat lehetőségeket, a mérési adatok száma meghaladja a 4 milliót. Az adatbázis az interneten elérhető, a környezettan képzésben használtuk a környezeti informatika órákon és a terepi mérési eredmények statisztikai feldolgozása során.

72