• Nem Talált Eredményt

Száraz Miklós György: Lovak a ködben

In document Mûhely 1 (Pldal 117-122)

repelnek: az

118 STURM LÁSZLÓ

kábítószer, a megtérés, az eredetiség igé-nye és az igazi feladat keresése.

Az emlékezés másik síkján a nemzeti-ségi ellentétektõl nem mentes, mégis idilli-kus felvidéki kisváros jelenik meg, és ki-bontakozik a gyermekkor és a középisko-lás évek története. Itt a (csonka) család a meghatározó: a szórakozott, de példásan lelkiismeretes orvos apa és a tökéletes anya-pótló, bölcs „nagyi”. Mivel a regényben gyakori téma a nemzet, illetve a kisebbségi sors, ezt a családmodellt jelképesen is ér-telmezhetjük. Eszerint a felvidéki (vagy ál-talában a kisebbségi) magyarság „félárva-ságát”, veszteségeit esetleg képes ellensú-lyozni a múlt, a hagyományok ereje (itt: a nagyanya). Illetve a gyógyítás, életmentés után talán az (újra)tanítás, a hagyományok elõásásának ideje következik.

A mû világában egymás mellett, egymást kiegészítve érvényesül a tapasztalati való-ság és egyfajta mágikus-mesei szemlélet. A lélektan, a környezetrajz pontosságát kiegé-szíti a képzelet önkényének és az emléke-zés folyamatának az érzékeltetése, a világ-értelmezés pedig eljut a mágia, vagy leg-alábbis telepátia érvényesüléséig. A két sík értelmezi egymást, ezáltal mindegyik túl-emelkedik az adott helyzeten, és gyakran példázatszerûvé, jelképessé válnak. A való-ság és a látomás furcsa, jelképessé emelke-dõ viszonyát fejezi ki a címadó jelenet. A fõszereplõ kislány korában a ködös kisvá-ros utcáján lovakat pillant meg, és annyira belefeledkezik a valószínûtlen látványba („Amikor a mi városunkban már nem is voltak lovak.”), hogy nagy késéssel ér haza.

Az apja nem hisz neki, lemennek az utcá-ra, és valóban nem találnak sehol lovakat.

Ám amikor elindulnak haza, az apja „lelé-pett az úttestre, hogy átvágjon a szemközti járdára, és belehágott egy nagy rakás lócit-romba”. A lovak a gyermekkori képzelõ-dés után még egyszer feltûnnek, a szerelem kibontakozásakor.

A gyakorlati szemléletû valóságkép ki-egészítését számos mozzanat indokolja.

Ilyen a történelmi múltnak (elsõsorban az egykori Magyarországnak) a jelenen átütõ hatása, az emlékképek kavargása, a gyer-meki képzelet színessége, az emberi világ mögötti természeti, elemi erõk megidézé-se. Ezek mind azt a benyomást erõsítik, hogy a hétköznapitól eltérõ módon is meg-élhetõ és felfogható a valóság, hogy a rej-tett vagy kevésbé számon tartott erõk (a képzelet, a természet, a démonok [róluk is szó esik], a múlt) nagy befolyással vannak életünkre. Ezek kitágítják az emberi lehe-tõségek körét, kiutat mutathatnak a gyak-ran szûkössé váló lélektani-környezeti meg-határozottságból. Másrészt lehet, hogy irá-nyítják is az életet, valamiféle végzetet kép-viselnek. Ez a végzet nem semmisíti meg az emberi szabadságot – legalábbis a re-gényben inkább bíztatónak érzik a jelenlé-te –, hanem kerejelenlé-tet ad neki. A szerzõ már a regény elsõ lapján fölveti mind a két szem-pontot: „És ugyanakkor azt is megéreztem, amit addig sosem, de amit azóta tudok: az elrendelést, hogy ez kikerülhetetlen, mint ahogy kikerülhetetlennek bizonyult az is, hogy ebbe a testbe, ezzel a tudattal szüles-sek, ahová végül is születtem, az egykori magyar Felvidékre”. A rögtön ezután kö-vetkezõ bekezdésben pedig így ír: „Azt hi-szem, mindenki életében vannak olyan idõszakok, amikor minden megtörténhe-tett volna, amikor minden egészen másként is történhetett volna”.

Elsõsorban a gyermeki képzelet képes a világot állandó alakulásként, a lehetõségek tárházaként látni. Számára például a pla-tánfa egy, a fejével a földbe szúrt polip, ugyanakkor az idõ és a világ képe, a mese-beli világfa. A visszaemlékezés minderre nem véletlenül foglalja el az elsõ – még szá-mozatlan – fejezet nagy részét. Figyelmez-tet az élettapasztalat esetlegességére, a meg-ismerés cseppnyiségére (ami nem zárja ki, de nem is biztosítja, hogy mégis tükrözi a tengert), amikor a világfa képzeletbeli be-járásáról írja: „annak a szép, egészséges platánnak ezzel még csak egyetlen ösvényét

119

STURM LÁSZLÓ

jártam be a milliárdból, és ezt kislányként is pontosan tudtam, és mindig elborzasz-tott annak a gyönyörûsége, ha végiggon-doltam, mennyi út, utacska és ösvény, mennyi kiaknázandó lehetõség állna még elõttem, ha mindet, a labirintus minden lehetséges ág-bogát be akarnám járni”. Az egész megismerésének a lehetetlensége ala-pozza meg a személyes élmények, az egyes szám elsõ személyû elbeszélés hitelességét és fontosságát. Hiszen ha nincs átfogó, egy-séges tapasztalat, akkor csak a személyiség felõl közelíthetünk a valósághoz.

A megismerés korlátozottsága fölértékeli a személyiség nem racionális oldalait, az ízlést, a (mesélõkedvet és a sajátos valóság-látást megalapozó) képzelõerõt és az érzel-meket. Az elbeszélõ kicsit tetszeleg is ezek-ben, például a jó ízlés korai kialakulásáról írva: „a nagyi néha vidoran mesélte, hogy milyen hiú voltam, hogy korán ügyeltem az összképre, az együttes hatásra”. A sze-replõk érzelmi alapú bemutatása se min-dig szerencsés. Az apa és a nagyanya figu-rája egy idõ után csöpögni kezd a jóságtól, hiába igyekszik a szerzõ ellensúlyokat te-remteni a komikus dühkitörések és a so-kat-látott bölcsesség bemutatásával. (Ráadá-sul a „nagyi” állandóan idézgetett, többnyi-re szólásokba és közmondásokba metöbbnyi-reve- mereve-dett bölcsességei igencsak közhelyesek.) Az emberek egyediségének a keresése sokszor fullad eredetieskedésbe. Ami nem lenne baj, ha az elbeszélõ nem az eredetiségnek kijá-ró csodálattal beszélne ilyenkor. Az érzel-mek vezérelte ember csak – mondjuk így – keble istenének kíván engedelmeskedni (vagy a regényben is szereplõ gyanús kife-jezéssel élve: „önmaga” akar lenni), és el-lenséges a tekintélyekkel, szokásokkal, for-maságokkal szemben. Ezért nem ítéli el az apa a bérmálás alatt a gyerekeken kitörõ nevetésrohamot, és ezért tekinti az elbe-szélõ szerelme sajátos tanítási stílusát, ál-landó elkalandozásait az egyéniség, az ere-detiség bizonyítékának. Az olvasó azonban az utóbbi esetben hajlamosabb megint csak

eredetieskedést, modorosságot látni.

A keretek elleni lázadás témái a fiatalok nyelvének és élményvilágának bemutatásá-val párosulva az egykori beat-irodalom szel-lemét idézik. De a szentimentalizmus sem idegen a regénytõl a maga hiába lázadó, természetszeretõ, a problémákra gyakran érzelemkitörésekkel (dühkitöréssel, neve-téssel és elsõsorban sírással) reagáló hõsei-vel, akik a világ közönyével saját jóságukat szegezik szembe („Muszáj jónak lenni!

Annyira szar a világ.”). Hisznek az embe-reket elválasztó különbségek kiküszöbölhe-tõségében. Eszményük valami általános emberi viszony („Õ nem zsidókat, hanem embereket mentett”). Ennek a felfogásnak a megvalósíthatósága sajnos ezúttal is csak szólamokra korlátozódik. Az ilyen szólamok közhelyszerûségét nem enyhíti, hogy konk-rét helyzethez kötõdnek, esetleg dühöngés vagy egyéb érzelemkitörés kíséri õket. In-kább a szereplõket tünteti föl gyermeteg színben az, hogy ilyen szólamok ilyen fokú azonosulást váltanak ki belõlük. Ez a gyer-metegség azonban nem véletlen, hanem a mûben oly fontos szerepet játszó gyerme-kiség – a mû értéke ellen forduló – elfaju-lása. Hiszen a fõ téma nem az érettség, ha-nem az ahhoz vezetõ út, a felnõtté válás folyamata. A fõhõs önállótlanságát jelzi, hogy állandóan apja és nagyanyja életveze-tési tanácsai szerint igyekszik a sorsát ala-kítani.

A gyermeki lét bizalmas érzelemtelisé-gét konzerválja a fiatalok belterjes társasá-ga. A cselekmény a kisvilág, a személyes viszonyok körében bontakozik ki. A kis-közösségek sokoldalú bemutatása a könyv egyik nagy erénye, ezek érzelmi alapokon nyugvó rendszere azonban nem biztos, hogy kiterjeszthetõ társadalmi szintû jelenségek-re. Az elbeszélõ figyelmen kívül hagyja, el-keni ezt a problémát, és ezért válik gyak-ran szentimentálissá, naivvá. Általánosítá-sai pedig igazságtartalmuktól függetlenül szólamszerûek. A szereplõk, ha bölcselked-ni kezdenek, legtöbbször a hirdetett elvek

120 STURM LÁSZLÓ

puszta szócsövei. Az egyén szintjén a leg-fõbb elv talán a szépség, jóság és igazság klasszikus egysége a szeretetben: „Ha na-gyon szerettél, szép volt – mondtam a ha-lott fiú szellemének. – Ha szép volt, akkor jó is volt! Ha jó volt, igaz volt. Akkor meg minden farizeus elmehet a jó fenébe!” (Az indulatos kifakadás ezúttal sem teszi hite-lesebbé a megállapítást, amely egyébként a regény tükrében akár el is fogadható.) Az egyén maga felelõs a boldogulásáért: „De azt, drága gyermekem, jegyezd meg, hogy az élet akkor szép és kényelmes, ha szépen és kényelmesen éljük. És ez csak elhatáro-zás kérdése.” A társadalomban az elõzékeny párbeszédkészség az eszmény, a nemzet, a történelem szintjén pedig a magyarság tri-anoni katasztrófája a fõ téma.

Mi jelenti a felnõtté válást az idilli gye-rekkor és a tapasztalatokban gazdag ifjú-ság után? Vagyis mi az az újdonifjú-ság, ami egyelõre hiányzik az elbeszélt események-bõl? Részben az önállóság nagyobb foka: a fõszereplõ anyja igen korai elvesztése után ekkorra már elvesztette nagyanyját majd apját is, és szerelme is lezárult. Ennél is fontosabb azonban, hogy a lehetõségek bõsége megoldandó feladatokra szûkül, a világ megismerésének vágyát pedig háttér-be szorítja az otthon utáni vágy. Így válnak jelképessé a regény egymásra rímelõ elsõ és utolsó szavai: „Hazamegyek, bárhol le-gyen is az” – „majd fogtam a hátizsákomat és elindultam haza”.

Az azonosságtudat az otthonteremtés kulcskérdése. Elsõsorban közösségi lépték-ben tematizálódik – a kisebbségi helyzet-ben élõ magyarok és a zsidók kapcsán –, de személyes vetülete is megkerülhetetlen, mint az ifjúság talán legégetõbb életkori problémája.

A regény központi felismerése, hogy az azonosságtudat erõssége elsõsorban a saját történetek kialakításától függ. (Ezért is szo-rul a társadalmi a személyes és a nemzeti mögé, mert az utóbbiaknak vannak igazán átélhetõ történeteik.) Trianon a fõszereplõ

szerelmének még mindig nyílt sebe, és bár a téma ismételgetése ebben a monomániás formában sokszor erõltetettnek látszik (megint csak függetlenül az elmondottak igazságától), mégis beilleszthetõ a világkép logikájába. Trianon a nemzet önmagáról szóló történetét is szétzilálta, és ezzel egy nagy hagyományú közösség létét tette két-ségessé. Ennek fényében kap jelentõséget, hogy az új nemzedék elõtérben álló szerep-lõi, a fõhõs és szerelme mindketten törté-nelemtanárok: a megszakadt fonál újraszö-vésére hivatottak.

A mû cselekményessége is ezekbõl a belátásokból ered. Nemcsak a szerzõ van mindennek tudatában, hanem a szereplõk is, gyakran mesélnek egymásnak történe-teket vigaszul, szórakozásul, önmaguk meg-ismertetésére.

A regény történeteit igen részletezõ elõ-adásmód jellemzi. A mesélõ – legyen az az elbeszélõ vagy a szereplõk valamelyike – élvezi a történetmondást, ennek megfele-lõen színezi megfigyeléseivel, személyes benyomásaival mondandóját. Ez a megje-lenítõ részletezés az õszinteség próbája is.

A fõhõsnõ szerint az õszinteség nem más, mint hogy ott kell lenni, amirõl beszélünk:

„Éreztem, szeret mesélni. Azt nem tudtam, hogy mindig szeret-e, hogy mindenkinek szeret-e. De azt éreztem, hogy nekem sze-ret. És tudtam, hogy igazat mond, mert ahogy arról a régi hajnalról beszélt, ami-kor a lakásom elsõ tulajdonosával megis-merkedett, láttam, valójában nincs is itt velem, nincs itt a sülõ szalonnaként serce-gõ nyári záporban, nincs itt a presszó tera-szán, a piros-fehér csíkos ponyva alatt, ahogy mesél, visszaröppen a kéményei és kupolái közé, ahol jól érzi magát. Magya-rul: õszinte volt.” Ha a beszélõt elragadja a képzelet vagy az érzelem, akkor a megele-venedõ részletek torlódó tagmondatokban, hosszú-hosszú összetett mondatokban tör-nek elõ az emlékezetbõl, új ritmust adva a szövegnek. A párbeszédes jelenetek soka-sága és a cselekmény váratlan fordulatai is

121

STURM LÁSZLÓ

ritmusélénkítõen hatnak. A részletek sze-retete tehát nem teszi kínosan lassúvá vagy egyhangúvá, mégis sokszor megterheli a mûvet. Az elgondolás ugyanis általában nem társul megfelelõ nyelvi erõvel (ha valaki éhes, akkor mint a farkas, ha eltûnik, ak-kor mint a kámfor stb., stb.), így a részle-tek gyakran jellegtelenek maradnak. Érde-mes kitérni konkrét példára. A fõhõs sze-relme többek között így mondja el ember-próbáló reggeli kirándulását: „Egyszerûen nem találtam visszautat. Úgy vett körbe az a szörnyeteg tövisbozót, hogy azt hittem, ott maradok. Még a szederinda a

legkímé-letesebb.” Minek a „bozót” elé ilyen sem-mitmondó jelzõ, mikor a helyzet úgyis ér-telmezi önmagát? Ezek a megszemélyesíté-sek (elsõsorban jelzõk, de a következõ mondatban a névszói állítmány) csak azt demonstrálják, hogy a beszélõ érzelmi vi-szonyba lépett minden aprósággal (szenti-mentalizmus!), de fölöslegesek, így épp az igazi viszony hiányát jelzik. Az életszerû-ség túl programos. A regényben megnyil-vánuló nagyívû elképzelés nem tud kitelje-sedni, és ezt számos részlet sikere sem tud-ja elfedni.

Marcsi (akvarell, papír)

122 BENYOVSZKY KRISZTIÁN

Az ismert szlovák mûfordító, kiadó, kultúrdiplomata és tanár, Karel Wlachovský magyar és szlovák irodalomról írott tanul-mányait, vele készült interjúkat, és mun-kásságát értékelõ két további írást foglal magába a Kiss Gy. Csaba és Tóth László által összeállított kötet. Bizonyos fokig rend-hagyónak mondható, hisz azáltal, hogy az olvasó a beszélgetések és visszaemlékezé-sek gyûrûjében olvashatja a szerzõ irodal-mi reflexióit, nemcsak komparatisztikai ismereteit bõvítheti, hanem megismeri e sokágú tevékenység jellemezte, de mégis egy célt szolgáló életpálya mögöttes mozgatóit is. Wlachowský útját a magyar nyelvhez és irodalomhoz, a kiadóként szerzett gyakor-lati tapasztalatait, a budapesti Szlovák In-tézet igazgatójaként megélt élményeit. Ezen keresztül pedig nagyon sok adalékot meg-tudhat a szlovák–magyar irodalmi és kul-turális kapcsolatok múltjáról és jövõjérõl, a kultúrközi párbeszéd neuralgikus pontja-iról, eleddig kihasználatlan lehetõségeirõl.

Recenziómban a szövegek fordítói és az irodalomtörténeti vonatkozásaihoz fûznék néhány megjegyzést.

Wlachovský könyvét olvasva feltárul a fordítás egész pragmatikája, nemcsak az ál-talános elvek szintjén, hanem „élesben”, egy fordító irodalmak, kultúrák közti

termé-demesnek tart átültetni, s hogy ezt milyen megfontolások alapján is teszi. Wlachovský

„ars translatologicá”-jában sajátos módon fonódik össze két, nem feltétlenül össze-egyeztethetõ szempont: az egyéni ízlés és a befogadó irodalom támasztotta igények. A szerzõ már az elõszóban és az egyes tanul-mányokban ismételten megfogalmazza, hogy az érdekelte õt a magyar irodalom-ból, ami valamilyen szinten hiányzott a szlo-vákból: „A magyar irodalomban voltakép-pen azt kerestem, amit a szlovákban nem találtam meg, ami a szlovák irodalomból számomra hiányzott. Ezért szinte kizárólag a magyar irodalom városi és polgári vonu-lata érdekelt, a magyar próza 19. század végi újjászületésétõl egészen máig” (8.).

Mándy Iván-mûvek fordítására például azért vállalkozott, mivel úgy érezte, e próza minden kvalitása mellett, ösztönzõ lehet az impresszionista epika hagyományában sze-gényebbnek mondható, alapvetõen a hagyo-mányos realista regény alaktani hagyomá-nyaiban gyökerezõ szlovák széppróza szá-mára (51–52.). Egy interjúban megjegyzi, hogy azokat a szerzõket szerette különösen fordítani, „akik pontosan fogalmaznak, kerülik a fölösleges terjengõsséget” (138), s ezért is áll hozzá a legközelebb Mészöly Miklós prózája (121.); más helyen viszont hozzáteszi, hogy a Saulus és a Pontos törté-netek útközben címû regényét azért is tar-totta fontosnak lefordítani, mivel a ’70-es évek normalizációs idõszakában – a nagy-jából ’56-tõl ’68-ig/’70-ig terjedõ ígéretes pluralizálódás, poétikai gazdagodás és nyi-tás korszaka után – ismét a realista kánon került elõtérbe a szlovák irodalomban, s ezért „a kísérleti próza kiadásának esélye sem volt, és a posztmodernizmus megállt

In document Mûhely 1 (Pldal 117-122)