• Nem Talált Eredményt

Sári József legkisebb kis darabjai a Sul Tasto című sorozatban találhatók. Alcíme: 12 zongoradarab kezdőknek. A műveket Becht Erikának ajánlotta, nyomtatásban Apagyi Mária Zongorálom című zongoraiskolájának III. kötetében jelent meg.26 Az első darabok valóban egész rövidek, de eljátszásukhoz a kézfüggetlenítés bizonyos fokán kell már állni a tanulónak. A címek itt is segítenek az elképzelés kialakításában.

25Interjú Sári Józseffel, Budakalász 2013. 07. 05. (Hangfelvétel, Termes Rita tulajdonában).

26Apagyi Mária: Zongorálom. Kreatív zongoratanulás. (Pécs: Martyn Ferenc Szabad Művészetoktatási Alapítvány, 2008): 71.

10.18132/LFZE.2015.13

1. Bartók és Sári – pedagógiai művek 13

1. Gondtalanul

Líd tonalitású nyolc ütemes darabocska, kvinten belül mozog, súlyviszonyokat, oldódásokat, irányokat tanít.

2. Napfelkelte

C és D-dúr hármashangzatok váltakozása, bal kézben tartott kettősfogásokkal, jobb kézben a D-dúr pentachord hangjainak improvizatív dallamvezetésével.

3. Topogós

Táguló és szűkülő tercek alcímet viselhetné a darab, melyben kis és nagy tercek váltakoznak, s az ebből kialakuló hármas-, négyeshangzatokat tanítja meg hallani és játszani. A játékmódok (tükörmozgás, harmóniafelbontás súlyeltolódással, felelgetés) sokfélesége sűrítődik ebbe a tizenöt ütemes kis műbe.

4. Tarantella – (a pók, mely hálóját szövögeti, vagy a tánc?)

A 6/8-ban leírt darabban a g alaphangra építhető pentachord hangsorok simulnak egymásba. A bal kézben a dúr és a líd között imbolyog, melyet a c és a cisz váltakoztatásával ér el, a jobb kézben a moll és a fríg közt hezitál, amikor hol asz-t, hol a-t hallunk. A bal kéz nyugodt 2x3-as (pontozott negyedek) lüktetéséhez a jobb kézben hol 2x3-at, hol 3x2-t hallunk a nyolcad mozgáson belül. Hemiolázgat. Ezt a ritmikai együttállást hol hangismétléssel, hol tenutók beiktatásával éri el.

5. A nap hőse

Szövegírásra inspirál, a ri-ri-ti ritmusképlet hívogatja a szavakat, melyekből kiszámoló vagy csúfolódó kerekedhet. A felhasznált hangsorok itt is keverednek, az akkordokat összejátszva igen szép harmóniákat hallunk. A végén kis imitációt találunk.

6. Carmen

Ritmikája alapján asszociálhatunk Bizet operájának egyik témájára. Váltott ütemű darab, az eddigieknél bonyolultabb ritmikai megoldások jellemzik. A bal kéz hangkészlete ismét líd pentachord, az alaphang e, a jobbé e1 alaphangra épülő, a g1-gisz1 cserélgetésével moll-dúr, majd a végén az aisz megjelenésével szintén líd.

10.18132/LFZE.2015.13

Termes Rita: Sári József zongoraművei és zongorás kamarazenéje 14

7. Szökdellős

Kánon F-dúrban, ¾-ben egy negyed eltolással ismételve a dallamot. Egymás után szökdécselő gyerekek képe sejlik fel előttünk.

8. A hárfás

G-dúr harmóniafelbontásos darab. Az elején ütemenként tartoznak egybe a hangok, a kilencedik ütemtől két ütemesre hosszabbodnak az összetartozó felbontások. A pedál is bekapcsolódik a darab karakterének megerősítésébe.

9. Romantikus dallam

Egy dallam megformálásának lehetősége, melyet a kísérő kettőshangzatok feszültség-oldás viszonyának megteremtésével segíthetünk elő. E műre is jellemző a hangsorok közötti hezitálás, itt-ott megjelenik a kromatika.

10. A lánc

Jobbról és balról kapcsolódó láncszemek fűzére ez a darab. A harmóniák kapcsolódásában nagy szerepe van az egészhangú skálának. Két ütemenként vált tonalitást, ereszkedő szerkezettel, melyet az ismétlés előtti utolsó két ütemben a alapú terctoronnyal tornáz vissza a kiinduló harmóniához.

11. Jonny

Amerikai zene, érezhető a dzsessz jelenléte, a time.

12. Hommage à Debussy

Harmóniavilágában Debussyt idéző darab, melyben Sári kirakóshoz hasonlatosan használja a harmóniákat, melyeknek felrakása és sorrendje bizonyos rendszer szerint történik, amibe időnként a véletlen is beleszól, mint rendezőelv. Az alterált hangok, puha disszonanciák végiggörgetése után Sári feltesz néhány kérdést, finoman, de határozottan, „melyiket válasszam?” A válasz szintén kérdés, kedves, kacsintós C-dúr, kvartszext felbontásban, elhangzása után a csenden fermátával.

10.18132/LFZE.2015.13

1. Bartók és Sári – pedagógiai művek 15 1.3. Vetter Michel kiséretével látogatóba jön a hét minden napján

A sorozatot 1983-ban komponálta. Címzettje Sáry Balázs, a szerző unokaöccse. A címben is jelenlevő hét nap hét, két zongorára, négy kézre írt művet takar, mely

„mindegyike meghatározott gyakorlatot tartalmaz a tanulás kezdeti időszakára, s ezeket az I. zongora játssza. Lejátszásukhoz különösebb hangjegyismeret nem szükséges. A cél az, hogy a tanuló az egyes gyakorlatok logikáját megértve, emlékezetből játssza azokat […] A tanár játsza a II. zongora anyagát, amely igényessége révén hozzájárul ahhoz, hogy az első szólam egyszerűsége és etűdszerűsége ellenére zeneileg érdekes darabok jöjjenek létre.”27

A sorozat 2008-ban jelent meg Apagyi Mária Zongorálom című zongoraiskolájának III. kötetében. Apagyi Mária a következőket írja a művekről:

[…] itt különösen érdekes megfigyelni, hogy az I. zongora-szólamot játszó gyerek nap, mint nap mennyivel tud többet, és a hetedik napon szinte egyenrangú a két zongora zenei anyaga.

Egyik kis tanítványommal, a nyolc éves Kassai Bendegúzzal játszottuk ezt a művet és Bendi néhány érdekes mondatot írt erről a zenei munkáról:Gyakorolni nagyon élveztem, mert tanulni nagyon izgalmas és játszani nagyon érdekes, mert az ember azt hinné, hogy ez is valami szép kis darab, pedig valami teljesen más. Szinte nem illenek össze és ez nagyon érdekes. Nem olyan, mint egy általános kétzongorás darab, mert a legtöbb úgy van megcsinálva, hogy a két zongora egymáshoz igazodik. Itt nem igazodik, hanem mindegyiknek van egy dallama, de nem ugyanazokat a hangokat játsszák. Az egész azonban meg van szerkesztve, mert az ütemek pontosan ki vannak számolva. A VI. tételről: gyors tempóban csak úgy vibrál az egész. Úgy tűnik, hogy ahogy játsszuk, egyre téríthetetlenebbek vagyunk.28

A tanárral való együttjáték nagyon fontos része a zongoraoktatásnak. Ez a sorozat azért különleges, mert a gyerek számára a játszanivaló könnyedén áttekinthető, begyakorolható, nem igényel kottaolvasási gyakorlatot. A feladat ezután következik, képesnek lenni mindenféle zavaró momentum ellenére eljátszani a szólamot, majd elég bátornak lenni kinyitni a fület, és a saját feladatot mintegy mellékesen, ugyanakkor figyelemmel közvetíteni. Tekintsük most át, milyen technikai és zenei motívumok jelennek meg ebben a zongoraiskolában.

27Sári József instrukciója, mely a kéziraton található német nyelven. Magyar fordítása a magyar kiadványban olvasható: Apagyi Mária: Zongorálom. Kreatív zongoratanulás. (Pécs: Martyn Ferenc Szabad Művészetoktatási Alapítvány, 2008): 122.

28Interjú levélben. Balatonberény, 2013. 09. 20–10. 01. (Termes Rita tulajdonában).

10.18132/LFZE.2015.13

Termes Rita: Sári József zongoraművei és zongorás kamarazenéje 16 Nr. 1. Egyszerű kvint (c-g), kvart (c-f), terc (c-e) és szekundlépések (c-d) negyed mozgásban, melyek mind az öt ujjat használatba veszik, a zongora nagy oktávjától a négyvonalas regiszterig, kisgyerek számára bemérhető karhossztávolságban. A tanári szólam szinte bebújik e hangok közé, körülírja azokat, közbeszól, terctornyot épít, fehér-fekete billentyűvirblit varázsol, oktávot kopulázva parancsol, miközben a negyedek rendíthetetlenül vándorolnak. (9. kottapélda)

9. kottapélda

Ugyanerre az alapállásra épül a Nr. 2. darab is, amelyben terc- majd sima skála (ötujjanként kézcserével) a főnök, a tanár csak fekete billentyűkön kotkodácsol és morzézik.

Fekete-fehér leosztás érvényesül a Nr. 3.-ban is. Hármashangzat felbontások 5-1-3, ill.1-5-3 ujjakkal, C-től kvartonként fel, majd a4-től vissza, velük együtt mozduló, ám ki-kilukadó gesz-asz-bé-desz-esz pentatont használó ellen-? esetleg mellett! szólammal.

Nr. 4. A gyerek játszanivalójában beszédszerűen deklamált ismétlődéseket hallunk, az a-g-e-fisz-d dúr pentachord dallamba épített mennyiségi növekedés, az 1-2-3-4-5 ismétlés által. Ez duola-triola-kvartola-kvintola érzetet kelt. A tanári szólamban eltérítő és mégis hozzásimuló asz-esz-bé-cisz-h-f-c hangokat és enharmonikus megfeleléseiket használó – a hét napjai? – zengetések teszik teljessé a gyakorlatot.

Nr. 5. Építkező skálamenetek két hangból indulva, újra és újra kezdve fejlesztik ki az akusztikus sort tartalmazó hangsort (f + g-a-bé-c-d-e-fisz), Sárinál ismert növekedés-fogyás technikával, mindezt változatlanul a két kéz öt ujjának legegyszerűbben bevethető használatával. A másik zongorista h-cisz-disz-fisz-gisz

10.18132/LFZE.2015.13

1. Bartók és Sári – pedagógiai művek 17 hangokon ugrál körülötte. Ebben a szólamban is megtalálható a skálafejlesztés, ami itt ritmikai bakugrások mögé rejtőzik. (10. kottapélda)

10. kottapélda

Ez is egy nyolc hangra épülő skála lehet, amennyiben a másik szólamot vesszük alapul, a következő: h-cisz-disz-e?-fisz-gisz-aisz?-hisz?. A kérdéses hangok helyén mindig szünet van, mint a gyerekjátékban, ahol a körben ülők sorban tízig számlálnak, de például a három és a hét nem mondható ki, helyén szünet van.

Nr. 6. Rotáló mozgás fehér és fekete billentyűkön, a gyerek és felnőtt kéz méreteihez igazodva. A két formula különböző hosszúsága (nyolc illetve tíz hang) az időbeli eltolódást hozza létre. A felnőtt bal keze ezen felül még bele is piszkol h-c-d-e-f-g hangokon. Az a hiányzik ebből a szólamból.

A Nr. 7.-ben már saját ritmikai feladatot is kap a gyerek. Nyolc hangból álló hangsort fogyaszt, de a kimaradó hang helyén szünet van, az idővel fejben kell gazdálkodni. Négy nyolcadnyi szünet a határ, tovább nem feszíti a húrt a szerző.

Második menetben szünet nélkül kell a fogyást végigvinni. A tanári feladat egy másik hangsor ellenkező irányba mozgó fejlesztése, két hangtól húsz hangig nő a skála, különböző hosszúságú tartott g hangokkal spékelve. Hangsora egy 4:2-es modell. (11. kottapélda)

11. kottapélda

10.18132/LFZE.2015.13

Termes Rita: Sári József zongoraművei és zongorás kamarazenéje 18 Az egész ciklus nagy rokonságot mutat a Kilenc miniatűr című négykezes sorozattal, a sári-i stílusjegyek tekintetében.29