• Nem Talált Eredményt

Repülőink a világháborúban

In document HADTÖRTÉNELMI K Ö Z L E M É N Y EK (Pldal 182-200)

I iz év mult el azóta! A harceszközök időközben tökéle-tesedtek. teljesítményeik növekedtek, kilátásaik jelentőseb-bek lettek, stratégiai és t a k t i k a i elveik több lényeges válto-zást szenvedtek.

A mai nézőpontból a cs. és kir. l é g j á r ó c s a p a t h á b o r ú s története stratégiai, taktikai, szervezési és technikai tekintet-ben e g y a r á n t t ú l h a l a d o t t n a k nevezhető. Fejlődésének és tel-jesítményeinek összefoglalása — ú g y vélem — mégsem ér-dektelen. A modern repülés ugyanis, f ő k é n t a h á b o r ú s múlt-n a k köszömúlt-nheti sikereit, a m e l y múlt-n e k pedig a cs. és kir. légjárócsapatok is t e v é k e n y részesei voltak. A jelen stratégiai és t a k -tikai elvei a mult tapasztalataiból szűrődtek le, a jelen tech-nikai tökéletessége a h á b o r ú v a s k é n y s z e r é n e k szintén sokat köszönhet.

A világháború o s z t r á k m a g y a r r e p ü l ő i n e k f é r f i a s a k a r a t -ereje. törhetetlen bátorsága és példás tettei megérdemelnek n é h á n y késői szót, még a k k o r is, ha a sok viszontagság és ne-hézség közt derekasan k ü z d ő csapat a z ó t a m á r meg is szűnt, s az egykor egységes és a nehcz h a r c b a n önfeláldozóan k ü z d ő f e g y v e r n e m t a g j a i azóta m á r a világ minden t á j á r a szét-szóródtak.

Az elmúlt tiz év az emlékek elevenségéből sokat levont;

a világháború o k m á n y a i is csak részben m a r a d t a k meg, — viszont a megőrzött a d a t o k b ó l mégis többé-kevésbé össze-f ü g g ő k é p alkotható, a m e l y az idő t á v l a t á b a n előnyeivel-h á t r á n y a i v a l e g y a r á n t sok tanulságot n y ú j t . Az é r d e m e k mellett előtűnnek az elkövetett hibák, az elmulasztott a l k a l -m a k . a leküzdhetetlen nehézségek, a-melyek az osztrák-m a g y a r r e p ü l ő k osztrák-működését oly sokszor gátolták; á osztrák-m d e a n n á l

i n k á b b kidomborodik a r e p ü l ő k sokszoros túlerővel harcoló kis c s a p a t á n a k érdeme, a m e l y az utolsó pillanatig, minden nehézség ellenére is, híven teljesítette kötelességét. Nem r a j -t u k múl-t, hogy nem érhe-t-ték el mindig a k í v á n -t v a g y v á r -t sikert.

A h á b o r ú s repülés történetének m e g í r á s á n á l csak teljes tárgyilagosság jogosult. Sem az érdemek kiszínezése, sem a h i b á k elhallgatása nem volna helyénvaló; emlékek és t a n u l

-ságok ezek. a m e l y e k utólagosan csak a k k o r foghatók k r i t i k a alá, ha ismeretesek az elősegítő v a g y gátló okok, amelyek az események fejlődését közvetve v a g y közvetlenül befolyá-solták.

*

1. A cs. és kir. légjárócsapatok helyzete a mozgósításkor.

A cs. és kir. l é g j á r ó c s a p a t o k a t a mozgósítás készületlenül találta. A repülőgép mindössze 8—10 éves m ú l t r a tekinthetett vissza, s ha megvalósulása óta sokat is fejlődött és katonai használhatóságát kiil- és belföldi gyakorlatokon, versenye-ken. körrepüléseken, sőt m á r h á b o r ú s viszonyok közt is iga-zolta, m o n d h a t j u k mégis, hogy — a f r a n c i a hadvezetőséget kivéve — egyetlen állam hadvezetősége sem t u l a j d o n í t o t t neki olyan fontosságot, a m i t mint a felderítés és a h a r c esz-köze megérdemelt volna. Megrögzött elvekhez való ragaszko-dás, a t e c h n i k a s a harcászat k ö l c s ö n h a t á s á n a k nem helyes mérlegelése, s t a l á n első sorban a n a g y és bizonytalan a n y a g i befektetés kétes k o c k á z a t a voltak azok az okok, amelyek az o r s z t á k - m a g y a r repülés fejlődését legjobban gátolták. Követ-kezménye ennek az lett, hogy a cs. és kir. lég j á r ó c s a p a t o k f e j l ő d é s ü k b e n a többi n a g y h a t a l o m mögött — szervezetben, a n y a g b a n , felszerelésben, kiképzésben és gyakorlati t a p a s z -t a l a -t b a n e g y a r á n -t — messze v i s s z a m a r a d -t a k .

A Monarchiának 1915-ban mindössze 3 légha jója. 9 lég-gömbje. 15 repülőgépe, 5 repülőtere;1 1914-ben: 2 l é g h a j ó j a ,

10 léggömbje, 56 repülőgépe (6 ..D"' + 30 „B" gépe) és 9 r e -pülőtere volt.

A fenálló a l a k u l a t o k szervezete is igen kezdetleges volt.

A l é g j á r ó csapatok még csak egységes vezetés alatt sem ál-lottak. A „léghajósosztag" (Luftschifferabteilung) a ..közle-kedési d a n d á r " (Verkehrsbrigade), — a 9. „várléggömbosztag"

(Festungsballonabteilung) a v á r t ű z é r e z r e d e k és zászlóaljak kötelékébe tartozott.

A) A „léghajósosztag", a m e l y r e a lég járó-személyzet ki-képzése, az a n y a g beszerzése, átvétele, kipróbálása, gondo-zása és kezelése h á r u l t , az alábbi a l a k u l a t o k r a tagozódott:

1. Parancsnokság a törzsosztagokkal, a kísérleti osztag-gal, az anyagkezelőséggel, az anyagvizsgálóállomással, a számvevőséggel és a léghajós k ö n y v t á r r a l .

a) léggömbkeretre (Ballonkader),

b) repülőkeretre (Flugmaschinenkader) oszlott.

1 F i s c h a m e n d , W i e n e r - N e u s t a d t , Görz, Póla, Ö r k é n y .

2. A kiképző osztag,'2 a m e l y a léghajós és r e p ü l ő személy-zetet képezte ki.

5. A műszaki osztag3 a g á z g y á r r a l , m ű h e l y e k k e l és a n y a g r a k t á r r a l .

A személyzet „ s a j á t " és „kiegészítő" állományból (Eigener u. Ergänzungsstand) állt, számát a h a d ü g y m i n i s z t é r i u m ren-deletekben állapította meg.

Az a n y a g i eszközök elégtelenségére jellemző, h o g y a költségvetés a l é g j á r á s c é l j a i r a 1912-ben a M o n a r c h i á b a n csak 600.000 koronát, mig pld. F r a n c i a o r s z á g b a n u g y a n a k k o r 25.000.000 f r a n k o t irányzott elő.

A „Légha jósosztag" h á b o r ú esetén — terv szerint — a a következő a l a k u l a t o k a t állította volna fel:

a) „Tábori léggömbosztagok" (Feldballonabteilungen) hadseregfőparancsnokság, minden h a d s e r e g p a r a n c s n o k s á g és hadtestparancsnokság részére; a léggömbosztagok I s á r k á n y és 1 gömbballonnal, távbeszélő és t á v j e l z ő a n y a g g a l , t a r t ó k ö -telekkel és g á z p a l a c k o k k a l (Gasflaschen), 10 kincstári és 44 országos j á r m ű v e l felszerelve; állomány: 6 tiszt, 200 ember;

b) „Légha jós alakulatok" (Lenkballonformationen)4 1 — 1 léghajóval, szükséges személyzettel, l é g h a j ó c s a r n o k k a l és a g á z g y á r r a l együtt a l k o t n a k egy egységet.

c) „Tábori repülő telepek" ( F l u g m a s c h i n e n p a r k s ) a h a d -sereg és h a d t e s t p a r a n c s n o k s á g o k részére; m i n d e n r e p ü l ő ala-k u l a t áll 4 repülőgépből, 4 sátorhangárbóí, 2 segélyautóból, törzs és szárnykocsikból ( R u m p f - u. Flügelwagen) és orszá-gos j á r m ű v e k b ő l .

B) A „várléggömbosztagok" (Festungsballonabteilungen) a vártűzérezredekhez és zászlóaljakhoz voltak beosztva, a n y a g i kérdésekben is függetlenek voltak, csak vitás esetek-ben k ü l d t e ki h o z z á j u k a h a d ü g y m i n i s z t é r i u m a „léghajós osztag" 1—1 tisztjét. Az osztagok 1 s á r k á n y és 2 gömbballon-nal, távbeszélő és távjelző eszközökkel és gáztöltőállomással voltak ellátva. Személyzetük 5 tiszt, 50 ember és 2 országos j á r m ű volt.

A r e p ü l ő a l a k u l a t o k „Etrich" és „Lohner" t í p u s ú g é p e k -kel voltak felszerelve, a m e l y e k 65, 90 és 120 HP. „Daimler", illetve 85 HP. „ H y e r o n i m u s " motorral m i n d e n t e l j e s í t m é n y tekintetében a k ü l f ö l d i gépek mögött állottak. F ő k é n t az

„Etrich" tipus volt az,amely, b á r kezdetben meglepő eredmé-nyeket m u t a t o t t (1912), a h á b o r ú b a n elsőként m o n d t a fel a szolgálatot.

2 l i i s t r u k t i o n s a b t e i l u n g . t e c h n i s c h e Abteilung.

4 A hadsereg f ő p a r a n c s n o k s á g és a h a d s e r e g p a r a n c s n o k s á g o k részére.

2. A cs. és kir. lég járócsapatok szervezete a világháborúban.

A c-s. és kir. l é g j á r ó c s a p a t o k fentiekben jelzett fejlesztése a világháború v á r a t l a n kitöréséig nem volt v é g r e h a j t h a t ó . A k i k é p z e t t személyzet és a rendelkezésre álló a n y a g elégtelen-sége miatt, a tábori a l a k u l a t o k száma a tervezettnél jóval ki-sebb m a r a d t .

Mozgósításkor mindössze 15 repülőszázad indult a harc-térre, a m e l y e k — egyes kivételeket leszámítva — a hadsereg-f ő p a r a n c s n o k s á g és a hadseregparancsnokságok rendelkezésére állottak. A r e p ü l ő k kevés száma és a r e p ü l ő k a l k a l m a -zására fenálló nézetek e g y a r á n t k ö z r e j á t s z o t t a k a b b a n , hogy a világháború kezdetén a repülőket szinte kizárólag távoli felderítésre a l k a l m a z t á k . A repülő közel- és harcfelderítést, a repülővel való tűzvezetést, — amelyet a f r a n c i á k m á r a há-ború előtt, m i k é n t azt a Monarchia had vezetősége is t u d t a volt, m á r sok sikerrel h a s z n á l t a k , — tel jesen elhanyagolták.

A tábori repülőszázadok közül a 7., 8., 9. számút az 1.

hadsereghez, az 1. és 11. s z á m ú t a 2. hadsereghez, a 5. és 15.

számút a 5. hadsereghez, a 2. és 13. számút a 4. hadsereghez osztották be. A 4., 5.. 6. és 12. tábori repülőszázadok beosztása

— a rendelkezésre álló a d a t o k b ó l — nem á l l a p í t h a t ó meg. Az a s p e r n i repülőszázad kiképzési célokra a hátországban ma-r a d t .

A várléggömbosztagokat, a cs. és kir. v á r t ű z é r e z r e d e k (zászlóaljak) kötelékében, a megerődített helyekre osztották be még pedig Bécsbe 1. K r a k a u b a 2, Przemyslbe 5. Pólába 2, C a t t a r o b a 1 várléggömbosztagot. A fischamendi léggömb-osztag a kiképzést f o l y t a t t a .

*

Az 1914. és 1915. évek a cs. és kir. légjárócsapatok szer-vezetében alig okoztak változást. A hiányos és hasznavehe-tetlen a n y a g pótlása, a m e l y az o s z t r á k - m a g y a r hadvezetősé-get m i n d j á r t 1914 a u g u s z t u s á b a n a r r a utalta, hogy az r i c h " gépek p ó t l á s á r a német „ A v i a t i k " és „ R u m p l e r " gépeket vásároljon, a n y a g i a k b a n a hadvezetőség kezét a n n y i r a lekö-tötte. hogy 1915. év közepéig ú j repülő a l a k u l a t o k a t nem ál-líthatott fel. A léggömbalakulatok szaporítását pedig az gá-tolta. hogy gömbballonok h á b o r ú s viszonyok közt — tehát g y a k r a n kedvezőtlen időben — nem voltak h a s z n á l h a t ó k és a z o k a t „ s á r k á n y " léggömbökre (Parseval-Siegsfeld-tipus!) kellett átcserélni. A léggömbosztagok létszáma sem emelke-dett 1915. év végéig.

Az 1915. év második felében indult meg a légjárócsapatok kezdetben lassúbb, m a j d egyre gyorsabb fejlesztése. Az állás-h a r c kényszere játszott ebben n a g y szerepet, állás-hiszen a merev

h a r c v o n a l a k a földi felderítést j ó f o r m á n lehetetlenné tették s egyre több f e l a d a t o t h á r í t o t t a k a h á b o r ú s t ű z p r ó b á t m e g -állott légi felderítésre. Lassan k i f e j l ő d ö t t a légi harc is, s a légi felderítést — a vezetésnek most m á r legfontosabb eszkö-zét — működésében gátolni s így az ellenséges vezetőséget a helyzet helyes ismeretétől megfosztani igyekezett.

Míg tehát a repülő felderítésre nemcsak a távoli, h a n e m a közeli és a harcfelderítés egyre számosabb f e l a d a t a h á r u l t , míg a repülő a tűzvezetés és az összeköttetés egyre f o n t o s a b b eszköze lett: felmerült a n n a k szüksége is, hogy a repülő fel-derítők m u n k á j á t biztosítsák, viszont az ellenséges r e p ü l ő k tevékenységét lehetőleg z a v a r j á k . E r r e a célra kezdetben a felderítő századokhoz osztottak be egyes vadászgépeket, ame-lyek f ő f e l a d a t a a s a j á t felderítés t á m o g a t á s a lett, a m e l y e k egyébként az ellenséges r e p ü l ő k e l h á r í t á s á r a is szolgáltak.

Addig, míg a légiharc egyes gépek h a r c a m a r a d t , ez a r e n d s z a b á l y némi sikerrel is j á r t . később azonban, mikor a r a j o k h a r c a váltotta fel az egyes gépek harcát, önálló vadász-repülöszázadok felállítása m á r nem volt elkerülhető. A szá-z a d o k n a k eszá-z a specialiszá-zálódása, a m e l y a m á r a d d i g is túl-terhelt r e p ü l ő i p a r r a még ú j a b b feladatot hárított, s a j n o s későn, — csak 1917 elején — következett be, s építési nehéz-ségek miatt nem volt a k í v á n t m é r t é k b e n fejleszthető.

Még később h a t á r o z t a el magát a hadvezetőség a r r a , hogy a n y u g a t i harctéren oly sok sikerrel j á r ó bombaharcot alkal-mazza a r r a , hogy az ellenség védett területeit m e g t á m a d j a s ott neki é r z é k e n y k á r o k a t okozzon. A felderítő repülőszáza-dok — amelyek hosszú időn át, amig az i p a r „egységesítési"

elve a harcászat „speciálizálási" elvén uralkodott, még a bom-bázást is ellátták, — a légi harc hevességének fokozódása és a r e p ü l ő f e l a d a t o k állandó g y a r a p o d á s a miatt ezt — a gép természetével ellenkező, t e h e r b í r á s á r a túlzott — f e l a d a -tot később m á r meg nem oldhatták. 1917 közepétől kezdve a cs. és kir. légjáró csapatok keretében is állítottak fel német m i n t á j á r a s német gépekkel (Gotha) „ bombázó csoportokat"

(Fluggeschwader); de ezek felállítása lassan h a l a d t és na-gyobb számmal csak 1918 elején jelentek meg.

A lég j á r ó c s a p a t o k fokozatos fejlesztése egyre több r e p ü l ő kiképzését, egyre több gép építését követelte meg. Míg a ki-képzés a repülőkiegészítő alakulatokra h á r u l t , addig az a n y a g biztosítása (harctéri és kiképző a l a k u l a t o k számára) a g y á r a k a t terhelte.

A cs. és kir. l é g j á r ó c s a p a t o k fejlődéséről részletes képet a k a r v á n rajzolni, a n n a k részeit k ü l ö n - k ü l ö n kell ismertetnünk. Nevezetesen a központi vezetésről, a tábori és h a d t á p -alakulatokról, a kiegészítő -alakulatokról, időjelzőszolgálatról,.

a repülő figyelő szolgálatról, az a n y a g i ellátás központi veze-téséről és szerveiről (Flieger-Arsenal) és a repülő ipar fokoza-tos kifejlődéséről kell áttekintő képet a d n u n k .

a) A központi vezetés.

A repülő és léggömbalakulatok elkülönített alárendelése m i h a m a r célszerűtlennek bizonyult. A r e p ü l ő k m á r 1915-ben k i v á l t a k a „közlekedési d a n d á r " kötelékéből és önálló csapat-testet alkottak, a m e l y a es. és kir. h a d ü g y m i n i s z t é r i u m alá rendeltetett. A cs. és kir. légjárócsapatok parancsnoksága a r e p ü l ő k egységes szervezésének, felállításának, felszerelé-sének. kiképzésének és a n y a g e l l á t á s á n a k központi szerve lett. A r e p ü l ő k harctéri a l k a l m a z á s á t a felettes parancsnoksá-gokhoz beosztott repülő törzstisztek vezették, akik kezdetben ci hadsereg-, m a j d a hadtestparancsnokságokhoz voltak be-osztva, amikor a had seregparancsnokságoknál külön vezér-kari tiszteket b í z t a k meg az alárendelt repülő a l a k u l a t o k egységes vezetésével.

A lég járócsapat p a r a n c s n o k s á g n a k , sokágú hivatása be-töltésére, m i h a m a r két — e z r e d p a r a n c s n o k i hatáskörrel fel-r u h á z o t t — p a fel-r a n c s n o k s á g lett aláfel-rendelve:

a) a cs. és kir. légjáró kiegészítő csapatok parancsnok-sága, a m e l y a repülő és a léggömbalakulatok személyi pót-lását l á t t a el és

b) a cs. és kir. légjáró arzenál parancsnoksága, amely az a n y a g i kiegészítés, a gyártás, az átvétel, a továbbfejlesztés, a felszerelés és fegyverzet stb. pótlása, v a l a m i n t a g y á r i p a r fejlesztése és felügyelete terén töltötte be hivatását.

A különböző harctereken beosztott tábori a l a k u l a t o k törzstisztjei is kezdetben a cs. és kir. légjárócsapatok parancs-noka alá voltak rendelve, m a j d 1917. év végén ezek felügye-letét tőle elvették, de hogy mégis az o l y a n n y i r a kívánatos egységes vezetés m e g m a r a d j o n , megszervezték a cs. és kir.

légi haderők felügyelőségét,5 a m e l y n e k

a) a hadsereg-repülőparancsnokok ú t j á n a tábori ala-k u l a t o ala-k ,

b) a légjárócsapatok parancsnoksága ú t j á n a hátországi a l a k u l a t o k és az anyagellátás és ipar e g y a r á n t alá voltak rendelve.

A cs. és kir. légi h a d e r ő k parancsnoksága m a g á b a n a) technikai, b) tengerészeti, c) személyi és általános ügy-csoportra tagozódott. (Nr. 599 P.)

5 C e n e r a l i n s p e c t o r a t d. k. u. k. L u f t s t r e i t k r ä f t e .

REPÜLŐINK A VILÁGHÁBORÚBAN

b) A tábori- és hadtáp-alakulatok.

I. A t á b o r i r e p ü l ő-s z á z a d o k é s c s o p o r t o k . A cs. és kir. légjárócsapatok a háború kezdetén, — mi-ként fent m á r említettem. — mindössze 13 repülőszázaddal indultak harcba. Gyors elhasználódás, v a l a m i n t a kiképzés és a g y á r t á s terén m u t a t k o z ó nehézségek miatt s z á m u k

1915. éo végéig nem is változott, sőt a l á r e n d e l é s ü k is t ö b b n y i r e u g y a n a z m a r a d t , ami t e l j e s í t m é n y ü k r e nem is volt rossz ki-hatással. mert a hónapokig egy területen m ű k ö d ő századok, a terepnek m i n d e n részeletét és a szemben álló ellenséges erők helyzetét pontosan ismerték.

A századok szinte kizárólag felderítő gépekkel voltak felszerelve és ez az „egységes" gép végezte ú g y a felderítés, mint a harc és a bombázás f e l a d a t a i t .

Míg tehát a h á b o r ú első évei a r e p ü l ő s z á z a d o k tökéletesí-tésével és teljes ujjászerelésével teltek el. 1916. év elején — é p p e n az állásharc k é n y s z e r ű szüksége f o l y t á n — megindult a tábori repülőszázadok számszerű szaporítása is. Az ú j repülőszázadok a fennálló századok tehermentesítésére vol-t a k első sorban hívavol-tovol-tvol-tak. C s a k így volvol-t a még mindig kis repülőcsapat a hadászati és harcászati vezetés s z e m p o n t j á b ó l e g y a r á n t fontos sokféle f e l a d a t r a sikerrel felhasználható.

Az 1916. év a repülőszázadok számát havonta 2 új szá-zaddal szaporította, ú g y , hogy az év végéig 56 tábori repülő-század állt m á r a harctereken. Gépeik száma átlag 4—6 volt századonkint. A gépek „ A v i a t i k " és „Albatros" t í p u s ú a k vol-t a k . vol-t ö b b n y i r e 160 HP. „ D a i m l e r " és 145 IIP. „ H y e r o " movol-to- moto-rokkal. .V századok az egyes hadseregekre a következőképen voltak elosztva: 1. hadseregnél a 15., 33.; a 2. hadseregnél a 3., 8.. 14.. 25.; a 3. hadseregnél a 7., 26.; a 4. hadseregnél a 10.. 20.. 27.; az 5. hadseregnél a 2., 4., 12., 19., 23., 28., 34., 55.;

a 7. hadseregnél az 1., 29. 50.; a 9. hadseregnél a 9., 11., 18.;

a 10. hadseregnél a 16.; a 14. hadseregnél az 5., 22.; a 16. hadseregnél a 51., 52.; a 19. hadhadseregnél a 6.; a T e r s t y á n s z k y -hadseregcsoportnál a 15., 17., 21., 24.; a Mackensen-hadsereg-csoportnál a 56. tábori repülőszázad.

A századokhoz, a felderítők közvetlen védelmére és az ellenséges felderítés gátlására, egyes „ F o k k e r " együléses

vadászgépeket osztottak be.

Az 1917. évben a repülőszázadok havonta 2—2 új század-dal való számszerű szaporítása tovább folytatódott. Főként az olasz harctéren növekedett erősen a századok száma, ahol a z ellenség n a g y o b b légi készültsége a r e p ü l ő k erősebb

gyar a p í t á s á t m á gyar gyarégen megokolttá tette. A légi h a gyar c k í v á n a l m a i -n a k megfelelőe-n a felderítőszázadok mellett m á r ö-nálló vadászszázadokat is állítottak lel. Ezek száma az év végéig

7-re emelkedik (41., 42., 45., 51., 55., 56., 60. „ J " század!). A v a d á s z s z á z a d o k a t m a j d n e m kizárólag az olasz harctérre kiil-dötték, ahol m ű k ö d é s ü k k e l az olaszok szinte n y o m a s z t á fölényét lényegesen enyhítették. U g y a n e z év közepén állí-tották fel az első „bombázócsoportot" (Fluggeschwader 1.

néven), a m e l y azonban — kellő t a p a s z t a l a t o k h í j á n — az éjjeli repülésben nem igen tudott még a fokozott követel-m é n y e k n e k követel-megfelelni.

A háború utolsó éve, a m e l y az összes n a g y h a t a l m a k légi f ö l é n y é r t való küzdelme volt, a Monarchiát is „légi hadereje"

rohamos fejlesztésére sürgette. Valóban megindult a versen-gés, amelyben a Monarchia h á b o r ú b a n létesített i p a r a m á r nem állhatta meg a versenyt. A szép tervek, amelyeket a légi h a d e r ő korszerű követelményeinek teljesítésére kidolgoztak, a kiképzésben és a gyártáson csődött mondottak. A f e j -lesztés eddigi mértékét sem tud ják m á r betartani, miáltal az e n t e n t e - h a t a l m a k (olasz, f r a n c i a , amerikai, angol) r e p ü l ő i n e k számszerű és minőségbeli fölénye egyre n y o m a s z t ó b b lett.

A légi harcok most m á r nem az erős ellenséget, h a n e m s a j á t gyenge légi h a d e r ő n k e t apasztották, nem is beszélve arról, hogy sem a s a j á t gépek minősége, sem a repülők harci kedve nem volt m á r a h á b o r ú végén a régi.

A repülőszázadok száma 1918ban az összeomlásig, m i n d -össze 14 ú j a b b századdal és 4 ú j a b b „bombázó csoporttal növekedett. Az ú j századok közül: 8 felderítő és 6 v a d á s z század volt. U g y a n e k k o r specializálták a századokat f e l a d a -t a i k a l a p j á n , ami a z o n b a n — sajnos — nem a n n y i r a a szá-zadok gépeinek f e l a d a t o k r a való alkalmassága szerint (távoli, közeli felderítő, harci feladatok!), mint i n k á b b aszerint tör-tént. hogy azok mely parancsnoksághoz voltak beosztva, m i l y feladatot végeztek.

A századok számszerű szaporítása a veszteségek pót-lását is megnehezítette. Ezért az 1918-ban felállított ú j szá-zadok a gépek számát nem g y a r a p í t o t t á k lényegesen, hi-szen szinte az összes századok megszabott á l l o m á n y u k a l a t t állottak, azaz gépeiknek legfeljebb 50—60%-ával rendelkez-tek. Végeredményben a m á r a m ú g y is lassú fejlődés csak lát-szólagos volt, mert az új századokat a régiek rovására állí-tották fel.

A világháború utolsó évében, 1918. augusztus végén a lég j á r ó c s a p a t o k n a k összesen 74 tábori r e p ü l ő s z á z a d j u k (51 hadosztály közel-felderítő „ D " , 10 hadtest v a g y hadsereg távoli felderítő „ F " és 15 vadász „J"' s z á z a d j u k ) , ezenkívül 5 b o m b á z ó c s o p o r t j u k („G"') volt. Ezek, egyesek kivételével, az olasz harctérre kerültek, anélkül, hogy az olaszok bénító légi fölényét kiegyenlíthették volna, ami m á r a Piavei t á m a

-l.ábra. A cs. és kir. légjárócsapatok tábori és hadtápalakulatai, 1917. július havában a keleti harctéren.

H a d t ö r t é n e l m i K ö z l e m é n y e k . — II. 4

elásnál, még i n k á b b az olaszok októberi t á m a d á s á n á l volt igen erősen érezhető. A rohamos fejlődés helyett tehát rohamos h a n y a t l á s állott be. O k a i a repülőgépek rosszabb minőségé-ben. kisebb s z á m á b a n , a személyzet hosszú, de hiányos ki-képzésben s ezzel a személyi és a n y a g i pótlás csődjében kere-sendők.

*

A repülőgépek és a repülőszemélyzet gyűjtésére, elosz-t á s á r a , áelosz-tképzésére, gépek j a v í elosz-t á s á r a , minden hadsereg kere-tében „ h a d t á p - r e p ü l ő t e l e p e k " (Fliegeretappenparks) létesül-tek. Az első ilyen telepeket 1916. közepén állították fel Marb u r g Marb a n . Szegeden, K r a k a u Marb a n ( m a j d LemMarbergMarben), s S t r y j -ben. 1917--ben. a repülés fokozatos fejlesztésével kapcsolatban, a h a d t á p r e p ü l ő t e l e p e k száma is növekedett, s ezeket a külön-böző hadseregek alá rendelték. S z á m u k 7 volt és sorrendben:

a z 5., 19. a T e r s t y á n s z k y , a 2., 5., 4. a József főherceg had-seregeknek voltak alárendelve; — állomáshelyeik: Marburg, Szeged. Laibach, Lemberg, S t r y j . Lublin és Szamosfalva voltak.

U g y a n c s a k 1917-ben állították fel az első „repülő had-t á p m ű h e l y had-t " (Fliegerehad-tappenwerkshad-tähad-thad-te) a 7. hadseregnél.

E n n e k h i v a t á s a a rongált repülőgépek gyors á t j a v í t á s a és ü z e m b e helyezése lett.

1918ban a h a d t á p b e r e n d e z é s e k 5 ú j a b b „ r e p ü l ő h a d t á p -t e l e p p e l " és 5 „ r e p ü l ő - h a d -t á p m ű h e l l y e l " b ő v ü l -t e k ; 1918 köze-p é n s z á m u k 10. illetve 4 volt, a m i k o r belőlük ú j a b b átszer-vezés ú t j á n az összes hadseregek részére külön „repülő had-t á p had-t e l e p e had-t " és „repülő m o had-t o r m ű h e l y had-t " rendszeresíhad-tehad-thad-tek.

Teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a világháború utolsó h ó n a p j á b a n , az Isonzó-hadseregnél „légi erők fegyver-m ű h e l y e " és a 11. és a Boroevics-hadseregnél 1—1 repülőtér-é p í t ő század lrepülőtér-étesült; f e l a d a t u k a t n e v ü k m u t a t j a .

II. A 1 é g g ö m b o s z t a g o k ( s z á z a d o k ) . A léggömbosztagok, miként békében, ú g y a világháború első két évében is (1915. decemberéig) a cs. és kir. v á r t ű z é r -ezredek és zászlóaljak kötelékébe tartoztak, s őket ezek számai szerint nevezték.

Mí g a világháború kezdetén az erődített helyek megszálló c s a p a t a i közé számítottak, addig az állásharc kifejlődésekor a l k a l m a z á s u k r a a tábori hadseregnél is tág tér nvilott. 1915.

évben m á r n a g y o b b részük a tábori hadseregnél található, m í g 1916-ban m á r eredeti megjelölésük is megváltozott és sorszámot k a p t a k .

2. ábra.A es. ós kir. légjárócsapatok tábori és had tápalakulatai, l<)17. július havában a délnyugati és déli harctéren.

A M o n a r c h i á n a k 1914-ben még csak 11 léggömbosztag ja volt, s z á m u k a légi figyelés fontosságának felismerésével kez-detben lassan, m a j d a cs. és kir. légjárócsapatok keretében g y o r s a b b a n , növekedett. 1915 végén 16, 191? végén 27 volt a s z á m u k , a m e l y 1918-ban már részben a nagy veszteségek, részben a nehéz a n y a g p ó t l á s miatt m á r nem emelkedett.

A léggömbosztagokat 1917. szeptemberében léggömb-századokká alakították.

Beosztásuk a különböző hadseregeknél felmerülő szükség szerint volt változó:

1916 végén a 2. hadsereghez 4: a 5. hadsereghez 5; a 4. hadsereghez 5; az 5. hadsereghez 4; a 7. hadsereghez 5;

a 9 hadsereghez 2; a 12. hadsereghez 1; a 14. hadsereghez 2 léggömbosztag volt beosztva.

191? végén a következő elosztást l á t j u k : 1. hadsereg 1;

2. hadsereg 4; 5. hadsereg 4; 4. hadsereg 5; Isonso-hadsereg 3;

7. hadsereg 2; 8. hadsereg 1; 9. hadsereg 5; 12. hadsereg 1:

Pola h a d i k i k ö t ő 1 léggömbosztaggal rendelkezett.

1918 végén: Isonzo-hadseregnél 15; 6. hadseregnél 9 ; 10. hadseregnél 1, Németországban 2, Triestben 1 léggömb-osztag volt beosztva.

Szervezetük és a n y a g u k a h á b o r ú alatt szépen fejlődött.

A gömbballont a „sárkányléggömb", a háború végén pedig t ú l n y o m ó részben az „AE"-léggömb váltotta fel. A lóvontatású h a j t á n y t motoros h a j t á n y cserélte fel, amely a léggömb fel-bocsátását és bevonását meggyorsította, amit a gyakori repülő-t á m a d á s o k k í v á n a repülő-t o s s á repülő-terepülő-trepülő-ték. A szállóernyő, a m e l y igen sok léggömb figyelőjének életét mentette meg, a h á b o r ú végén általános h a s z n á l a t b a n állott. A gáz előállítására silicin m-el j á r á s t rendszeresítettek.

A k o r m á n y o z h a t ó l é g h a j ó k kezelését a személyzet Német-országban s a j á t í t o t t a el. Ezek azonban a l é g h a j ó k hadi liasz-navehetetlensége miatt soha sem j u t o t t a k szerephez.

c) A kiegészítő alakulatok.

A repülő személyzet kiegészítésére a világháború kezde-tén gondoskodás alig törkezde-tént, ami érthető is. hiszen a háború évekig húzódó döntését előre senki sem sejtette. Az 1914-es évben a repülő személyzet kiegészítését visszamaradt repülő személyzet l á t t a el (kb. 80 fő).

A repülőszolgálatban beálló veszteségek — a m i k részben halál, sebesülés, ellenséges földön való leszállás, balesetek stb. f o l y t á n állottak be — a repülő személyzet pótlását mi-h a m a r szükségessé tették.

Az ú j személyzet kiképzésére a békében m á r fennállott repülőterek közül csak egyesek jöhettek számításba, amelyek

g y á r a k , jó t e l j e s í t m é n y ű v a s u t a k közelében, a harcterektől lehetőleg távol voltak. A v i l á g h á b o r ú előtt a Monarchia terü-letén a következő városok közelében voltak m á r katonai r e p ü l ő t e r e k : Fischamend, Wr.-Neutstadt, Görz, Mostar, Újvidék, K r a k a u , Przemysl, Graz, Aspern, Sarajevo. Ezek k ö z ü l csak 4 volt kiképzési célokra h a s z n á l h a t ó : Wr.-Neu-stadt, Fischamend, G r a z és Újvidék. Przemysl és Görz hábo-r ú s események f o l y t á n megszűntek, sőt egyideig K hábo-r a k a u sem volt kiképzési célokra használható. S a r a j e v o és Mostar a bosznia-hercegovinai v a s ú t a k kis teljesítőképessége miatt, a d d i g míg ezek sürgősebb k a t o n a i s z á l l í t m á n y o k k a l voltak megterhelve, nem jöhettek, mint teljes é r t é k ű e k számításba, Aspern g y á r i repülőtér lett.

A repülőkiképzés céljaira ezért új repülőterekről kellett gondoskodni, amelyek Szombathely, Szeged és Pandorf

köze-lében létesültek.

1915. év végén a nevezett repülőtereken 9 repülő kiegé-szítő század m ű k ö d ö t t : W r . - N e u s t a d t b a n 3 (2., 7., 9.). Újvidé-ken (1.), Grázott (5.), Szombathelyen (4.), Szegeden (5.), F i s c h a m e n d e n (6.) és P á n d o r f o n (8.) egy-egy század.

1916 elején a szervezet még K r a k a u , 1916 végén A r a d . Mostar, K l a g e n f u r t , S a r a j e v o , m a j d 1917-ben R a j l o v a c és Lúgos részben ú j o n n a n létesített, részben ú j r a üzembe vett repülőtereivel bővült.

A repülő kiegészítő századok sok embert vontak el hát-országi szolgálatra, hiszen á l l o m á n y u k m á r 1916-ban t ö b b mint 2600 fő volt; viszont teljesítményeik is egyre növekedtek.

S z á m b a kell venni, hogy a repülőszemélyzet — főként a piló-ták — kiképzése, bizonyos időn túl nem gyorsítható, mert a kiképzési idő mesterséges rövidítése a kiképzés a l a p o s s á g á n a k és a gépvezetők g y a k o r l a t á n a k r o v á s á r a esik. a m i sok bal-esetnek és sikertelenségnek lehet okozója. Szomorú t a n u l s á g volt erre a világháború végén, az ú j felállítások és a tetemes veszteségek miatt szükségessé vált gyorsított kiképzés, ami bizony sokban h o z z á j á r u l t az utolsó év szinte ijesztő módon felszökő veszteségi statisztikájához (lásd: utóbb!).

Az 1916. végéig fennálló 9 repülő kiegészítő század telje-sítményére felhozható, hogy m i n d e n veszteség ellenére is, a háború elején fennállott létszám lényegesen j a v u l t : a tiszti pilóták száma 89-ről 120-ra, az altiszti pilóták száma 4-ről 155-re, a megfigyelőtisztek száma 50-ról 78-ra növekedett s e z e n k í v ü l 26 tiszti és 273 altiszti pilóta, v a l a m i n t 100 meg-figyelőtiszt állott kiképzés alatt.

Az 1917. év elejétől kezdve, az ú j o n n a n kiképzett pilóták száma havonta átlag 50-re tehető, ami — tekintve, hogy hiva-talos a d a t o k szerint, a pilóták f o g y a t é k a átlagban évi 100% —

mintegy 5—600 f ő n y i összes pilótaállomány pótlására ele-gendő. Ez a szám nem nevezhető m a g a s n a k s oka a b b a n rej-lik. hogy az ú j repülő kiegészítő századokat a régiek gép-á l l o m gép-á n y gép-á n a k r o v gép-á s gép-á r a gép-állítottgép-ák fel. s a s z gép-á z a d o k n a k sem elegendő repülőgép, sem j ó motor nem állott rendelkezésére.

E n n e k f o l y t á n a repülésre a l k a l m a s időt s a kiképző személy-zet teljesítőképességét nem t u d t á k teljesen kihasználni. Bár minden repülő kiegészítőszázad részére 12 egykormányos és 12 k é t k o r m á n y o s gép volt rendszeresítve, a századok gépállo-m á n y a gépállo-mindig lényegesen a gépállo-megszabott létszágépállo-m alatt gépállo-m a r a d t .

1917. a u g u s z t u s egyik p r ó b a n a p j á n pld. a 16 repülő kiegészítő század együttes á l l o m á n y a 79 e g y k o r m á n y o s és 141 kétkor-mányos gép volt, viszont ebből j a v a r é s z t motorhiba miatt. — másrészt mert a gépek j ó k o r a száma (s épen a legjobb gépek) légvédelem esetleges céljaira volt f e n n t a r t v a — mindössze csak 25 e g y k o r m á n y o s és 92 k é t k o r m á n y o s gép repült.

A szükséges személyzet biztosítása 1918. évben f ő k é n t az erős veszteségek m i a t t még nehezebb f e l a d a t volt. A 100-ra tervezett r e p ü l ő s z á z a d o k felállítása csak ú g y lett volna lehet-séges, hogy ( 1000 fő harctéri, 250 f ő kiképző létszámot véve) a kiképzést havi 125 pilótára lehetett volna fokozni (decem-bert, j a n u á r t rossz idő miatt tel jesen számításon k í v ü l hagy-va!). Ez a létszám 25 repülő kiegészítő századdal lett volna elérhető, — á m d e az ilyen i r á n y ú tervek részben repülőterek, részben repülőgépek h í j á n nem voltak megvalósíthatók.

A hiányos a n y a g g a l a pilóták kiképzése sem lehetett tökéletes. A tábori a l a k u l a t o k p a r a n c s n o k a i emiatt számos kifogást tettek. — mert bebizonyosodott, hogy a gyorsított kiképzés, s a repülőtéren kívüli repülés (Überlandflug) gya-korlatának hiánya, nehéz viszonyok közt nagyon megbosszulta

A hiányos a n y a g g a l a pilóták kiképzése sem lehetett tökéletes. A tábori a l a k u l a t o k p a r a n c s n o k a i emiatt számos kifogást tettek. — mert bebizonyosodott, hogy a gyorsított kiképzés, s a repülőtéren kívüli repülés (Überlandflug) gya-korlatának hiánya, nehéz viszonyok közt nagyon megbosszulta

In document HADTÖRTÉNELMI K Ö Z L E M É N Y EK (Pldal 182-200)