• Nem Talált Eredményt

Repülőgépek statikai hosszstabilitása

In document Repülésmechanika (Pldal 140-163)

2. REPÜLŐGÉPEK STABILITÁSA ÉS KORMÁNYOZHATÓSÁGA

2.3. Repülőgépek statikai hosszstabilitása

A súlypont függőleges elhelyezésének figyelembevételekor a fenti kifejezést ki kell egészíteni a (cD cL)zSP összetevővel.

2.3. Repülőgépek statikai hosszstabilitása

Hosszkiegyenlítés, statikai kormányozhatóság

Ahogy korábban ezt már leírtuk, a repülőgépek statikai hosszstabilitása a kezdeti tendencia jellemzése, mely szerint a kiegyenlített repülési helyzettől való eltérés kezdeti pillanatában keletkezik-e visszatérítő erő, ill. nyomaték. A kezdeti tendencia – szükséges, de nem végzik, amelytől függ a keletkező nyomaték. Hosszmozgásban, rendszerint, a terhelési többes -, és a sebesség szerinti statikai stabilitással szoktak foglalkozni.

A repülőgépek statikai kormányozhatóságát jellemzik a kormányszervek balansz kitérítései, valamint ezek változása a repülési sebesség és a terhelési többszörös szerint.

2.3.1. Repülőgépek statikai hosszstabilitása rögzített kormánylap esetén

Repülőgépek statikai hosszstabilitása terhelési többes szerint

Függőleges irányú széllökés következtében, rögzített kormánylappal vízszintes repülést végző repülőgép görbe vonalú pályára kényszerül (2.3.1. sz. ábra).

Függőleges síkban, rögzített mellett végrehajtott, első közelítésben, kvázistacionáriusnak tekinthető ( 0), görbevonalú, állandó sebességű repülésben, a repülőgép eredő bólintó nyomatéki tényezője

 

'

Fenti kifejezésben, az állásszöggel összefüggő felhajtóerő tényező

0 . 0

2.3.1. ábra: Függőleges széllökés hatására kialakuló görbevonalú repülés

Figyelembe véve, hogy a  (2.3.2. sz. ábra), az idő szerinti deriválás után, kvázistacionárius görbevonalú repülésben   0.

y y

A

V c

  (2.3.3)

Határozzuk meg az yszögsebességet, a repülési pálya görbülését okozó L felhajtóerő és a görbevonalú mozgásban fellépő

W V2

m V

g R

centrifugális erő egyenlőségéből

2 2

L 2 y y

A A

W V W V

c V S V

g c g c

(2.3.4)

, ebből

L y

c

(2.3.5)

, ahol a 2 

A

W g Sc

- a repülőgép viszonylagos sűrűsége, hosszmozgásban.

2.3.2. ábra: Kapcsolat a bólintási szög, az  állásszög és a pályaszög között

 

'

Mivel a kiválasztott bázis repülési helyzetben (n 1) a repülőgép ki van egyenlítve

 

'

Az myR bólintó nyomaték felhajtóerő tényező szerinti teljes deriváltja mennyiségileg határozza meg az adott kiegyenlített bázis repülési helyzet, terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitás mértékét (n), rögzített kormánylap esetén.

a) b)

2.3.3. ábra: my R  cL függvény kapcsolat, az M, áll esetén a)- statikai hosszstabilitással rendelkező, b)- nem rendelkező repülőgép

A n (2.3.7) kifejezéséből látható, hogy a terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitás mértéke függ a súlypont és a hátsó semleges pont egymáshoz képesti helyzetétől. A hosszmozgásbeli forgás csillapítása (my y 0) növeli a terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitás mértékét, azonban a n nagyobb részét az yRL

SP NR

mc x x derivált adja.

A 2.3.3. ábrán egy statikailag stabil és egy statikailag instabil bázis repülési helyzet látható.

Az a)esetben az

xSP xNR

0és ez biztosítja a repülőgép terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitását, a b)esetben pedig, az

xSP xNR

0, tehát a repülőgép instabil, vagyis nem rendelkezik n szerinti statikai hosszstabilitással, rögzített kormánylap esetén.

Repülőgépek sebesség szerinti statikai hosszstabilitása

A sebesség szerinti statikai hosszstabilitás jellemzi a repülőgép megzavarás utáni viselkedését, feltéve, hogy a megzavarás egyenes vonalú repülésben éri el a gépet, és azt, hogy a normál irányú terhelési többes állandóságát a sebesség megfelelő megváltoztatása biztosítja.

Tekintettel arra, hogy az n á ll esetén, az állásszög változás együtt jár a sebesség megfelelő változásával, a bólintó nyomaték nem egyedül az állásszög (cL( ) ), hanem a repülési sebességnek (ill. M számnak) is függvénye. Ebben az esetben, a sebesség szerinti statikai stabilitás meglétéről, rögzített kormánylap esetén (a kiinduló repülési helyzet kiegyenlítéséhez tartozó magassági kormánylap balansz kitérítése mellett), a

d myR d cL

teljes derivált álapján döntenek, n á ll esetén. A V-vel jelölt teljes derivált tényező szerinti teljes deriváltja a sebesség szerinti statikai hosszstabilitás mértéke rögzített magassági kormánylap esetén.

Az n 1esetében

A V derivált értékét és előjelét meghatározhatjuk vagy a fenti képletek segítségével, vagy pedig, az n 1 és a á llesetére megszerkesztett, különböző M számokra vonatkozó nyomatéki görbe meredekségéből, az myR(cL()) 0 pontban (2.2.12. és 2.3.4. ábra).

2.3.4. ábra: Sebesség szerinti statikai hosszstabilitás meghatározásához

Ha az adott bázis repülési helyzetben a V 0 , akkor a repülőgép rendelkezik sebesség szerinti statikai hosszstabilitással, rögzített magassági kormánylap esetén. A V  0 esetben a repülőgép instabil és amennyiben a V 0 akkor statikailag indifferens.

A 2.3.4. sz. ábrán besatírozott rész a sebesség szerinti instabilitás területe. Ezen az ábrán szaggatott vonallal jelöltük a mérsékelt M számokra vonatkozó myR (cL) nyomatéki görbét. Nagy sebességű gépeknél a sebesség szerinti statikai hosszstabilitás elvesztése transzonikus tartományban alakulhat ki.

A sebesség szerinti stabilitás elvesztése a hullámkrízis következtében megnövekvő orrnehéz nyomaték miatt történik, mivel az M szám növekedésével, a hátsó semleges pont hátratolódása miatt, az myRM 0. Ez a növekedés különösen nagy az egyenes szárnyú repülőgépeknél.

Általános esetben az myRM derivált függ a kiegyenlített repüléshez tartozó magassági kormánylap (vagy balansz vezérsík) kitérítésétől.

Írjuk fel a stacionárius, egyenes vonalú repülésre vonatkozó bólintó nyomatéki tényezőt, az alábbi formában

 

0

yR yR yR

m m m

Ezzel az myR M szám szerinti deriváltja

 

0 yR

yR yR

M M m

m m

M

(2.3.12)

A (2.3.12)-ből látható, hogy az

myR /M 0

esetén, az myRM derivált függvénye a magassági kormánylap kitérítésnek. Az myRM -re hatással van a M számmal együtt változó

y0

m nyomaték is. Kis repülési sebességeknél, amikor az myRM 0 érvényes a

L

V yR

mc

egyenlőség.

Statikai hosszstabilitás fogott kormánybot esetén

A nem visszaható kormányzási rendszerrel rendelkező repülőgépek automatikus vezérlő rendszere reagálva a megzavarásokra, függetlenül a pilóta beavatkozásától, valamely előre meghatározott módon téríti ki a bot vagy a szarv kormányt. Ennek megfelelően, a fogott kormánybot (rögzítettxK) esetére definiált statikai hosszstabilitás mértéke különbözni fog a korábban tárgyalt, rögzített   kormánylap esetére vonatkozó statikai hosszstabilitás mértékétől. Az automatikus vezérlő rendszerekkel részletesen a 4. fejezet foglalkozik.

2.3.2. Repülőgépek statikai hosszstabilitása elengedett kormány esetén

Az elengedett kormány fogalma nem alkalmazható a nem visszaható kormányzási rendszerrel rendelkező repülőgépekre. Ezeknél a gépeknél a kormánybot elengedésekor a buszter megtartja a kormánylap korábbi helyzetét. Ezért, ebben az esetben, a repülőgépek statikai hosszstabilitásában nincs különbség a fogott és az elengedett kormánybot esete között.

Visszaható kormányzásnál, a kormánybot elengedésekor a magassági kormánylap, a csuklónyomaték hatására, egy új helyzetbe áll be, mélyben zérus a csuklónyomaték.

Tegyük fel, hogy a repülőgép stacionárius, egyenes vonalú repülést végez, a bólintó nyomatékok kiegyenlítéséhez szükséges magassági kormánylap kitérítéssel. Ilyekor a kormánylapra ható csuklónyomatékot a kormányboton kifejtett FK kormányerő nyomatéka egyenlíti ki.

A kormánybot elengedésekor, a ki nem egyenlített csuklónyomaték hatására a magassági kormánylap egy új, ún. lebegési helyzetbe áll be, melyben a csuklónyomaték nulla (2.3.5. sz. ábra).

2.3.5. ábra: Az

mcyRL

el derivált meghatározásához

A magassági kormánylap az új (leb) helyzetbe kerülésével, megszűnik a bólintó nyomatéki egyensúly. A repülőgép addig fordul el a kereszttengelye körül, amíg ki nem alakul az újbóli nyomatéki egyensúly és ugyanakkor zérusértékű lesz a csuklónyomaték.

Tekintettel arra, hogy a magassági kormány elengedésével megváltozik a bólintó nyomaték, így megváltoznak az myRcL és az myy deriváltak is.

Az elengedett kormány esetén a terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitás mértékét, a korábbiakhoz hasonlóan, az alábbiak szerint írhatjuk fel

   

y

m nyomatéki derivált meghatározásához fejezzük ki a y

M leb

m

járulékos bólintó nyomatéki tényezőt. A

M Ezzel a vízszintes vezérsík nyomatéki tényezője, lebesetén

0 elengedett kormány esetén

 

'

yRL

 

SP N R

yRL KM yM ( )

Az

 

myy e lforgást csillapító nyomatéki tényező deriváltja, levezetés nélkül

 

y y yM KM M A szerinti statikai hosszstabilitás mértéke elengedett kormány esetén

1 (1 ) és a sebesség szerinti statikai hosszstabilitás mértéke elengedett kormány esetén

.

Fentiek alapján belátható, hogy a hagyományos elrendezésű repülőgépek terhelési többes, ill. sebesség szerinti statikai hosszstabilitás mértéke elengedett kormány esetén kisebb, mint a rögzített kormánylapnál, mivel az myM 0 , az 0 2.3.3. Repülőgépek kiegyenlítése és statikai kormányozhatóság jellemzői

hosszmozgás esetén

A kormánybot kitérítésének mértéke és a rajta kifejtendő erő nagysága függ a repülési sebességtől, magasságtól, terhelési többestől stb.

Adott stacionárius repülésben, a kormányzás jellemző paramétereinek (kormánybot kitérítés, az azon kifejtendő erő) változását a repülés során változtatható paraméterek (állásszög, csúszási szög, a terhelési többes, M szám stb.) függvényében adják meg. A függvény kapcsolatokat a balansz vagy más szóval kiegyenlítési görbék segítségével ábrázolják.

Hosszmozgás esetén jellemző üzemmódok: az egyenes vonalú stacionárius repülés, és a stacionárius (kvázistacionárius) görbevonalú repülés.

A statikai hosszstabilitáshoz hasonlóan, megkülönböztetjük: az egyenes vonalú stacionárius repülésre vonatkozó, sebesség szerinti balanszgörbéket, és görbevonalú állandósult repülésre vonatkozóan pedig, a terhelési többes szerinti balanszgörbéket.

Elsőnek határozzuk meg a kormányboton kifejtendő Fkerőt.

Egy egyszerű visszaható kormányzási rendszerben (2.3.6. sz. ábra), a kormánylapra ható

Mkcsuklónyomatékot teljes mértékben kiegyenlíti a pilóta által kifejtett Fk erő nyomatéka. Eltekintve a kormányrendszerbeli súrlódástól, a boton kifejtett erő

k k k

F   M (2.3.21)

, itt a k

k

d d x

- a hosszkormányzási rendszer áttétele, értéke általában 1 .02 .0 ,m1 körüli.

2.3.6. ábra: A hosszirányú visszaható kormányzás kinematikája (hagyományos elrendezésű repülőgép)

Az ábra jelöléseivel, a bot előre nyomása pozitív -, a hátra húzás pedig, negatív előjelűnek tekintendő. A bot előremozdításakor, tehát, az 0

xk .

Aerodinamikai csuklónyomaték

Aerodinamikai csuklónyomaték: a kormány felületén ébredő aerodinamikai erőnek a kormánylap forgástengelyére vett nyomatéka.

A csuklónyomaték pozitív, ha pozitív irányba igyekszik elfordítani a kormánylapot.

Visszahatással rendelkező kormányzási rendszerekben a csuklónyomaték értéke meghatározza a pilóta által kifejtendő kormányerő nagyságát. Az automatikus és buszteres rásegítésű kormányzásnál ez nyomaték határozza meg a kormány felületeket mozgató rendszer teljesítményét.

A csuklónyomaték kifejezése

M M k M k

k k

M m qS c (2.3.22)

, ahol az mk - csuklónyomatéki tényező, az SM k a kormánylap vetülete és a cM k- a kormánylap közepes aerodinamikai húrja.

Nagysebességű repülőgépeknél nagy a csuklónyomaték. A csuklónyomaték csökkenését az

mktényező csökkentésével, vagyis az ún. aerodinamikai kompenzációval lehet elérni. A megfelelően kiválasztott aerodinamikai kompenzáció csökkenti, bár nem nullára, a csuklónyomatékot. A nyomaték teljes kiegyenlítéséhez trimmlapokat használnak.

A trimmlap egy segédkormány-felület, a kormánylap hátsó részén található, a kitérítése független a kormánylap kitérítésétől (2.3.7. sz. ábra). A trimmlap-kitérítés a pilótafülkéből történik.

2.3.7. ábra: Trimmlap elvi működése

A zérus csuklónyomaték eléréséhez a trimmlapot megfelelő, a kormánylappal ellentétes irányú szögre kell kitéríteni.

A csuklónyomatékot méréssel határozzák meg. A mérési eredmények azt mutatják, hogy leválásmentes áramlás esetén, az mk magassági kormánylap, az

kcs

m - csűrőkormány és az k

m o oldalkormány csuklónyomatéki tényezője egyaránt lineárisan függ az  állásszögtől (oldalkormány esetén: a csúszási szögtől), valamint az adott kormánylap és a trimmlap   kitérítési szögétől

C S

cs cs

o o

O

k k k k

cs cs

k kcs kcs kcs

o o

k ko ko ko

m m m m

m m m m

m m m m

(2.3.23)

Az összenyomhatóság jelentősen befolyásolja a csuklónyomatéki tényező értékét (2.3.8.

sz. ábra). A hullámkrízis megjelenésével, a kormánylapokra ható légerő nyomás középpontja hátratolódik, és ezzel hirtelen megnövekszik az mk csuklónyomatéki tényező értéke.

2.3.8. ábra: Jellegzetes mk(M) függvénykapcsolat

Figyelembe véve a magassági kormány csuklónyomatéki tényezőjének fenti kifejezését, a kormányboton kifejtendő erő

( M )

M

M k M k M

k k k k k

F   S c mm m q (2.3.24)

A képletből látható, hogy az Fkerő függ a kormánylap méreteitől, a torló nyomástól, az

M számtól, és a trimmlap kitérítéstől ( ).

A nagysebességű gépeken a kormánylapokhoz közvetlenül kapcsolódó, teljesítmény növelést biztosító busztereket használnak (2.3.9. sz. ábra). Az aerodinamikai kompenzátoroktól eltérően, a buszter nem változtatja a csuklónyomatékot, hanem azáltal

a) b) 2.3.9. ábra: Kormányzási rendszer elvi felépítése

a) visszaható, buszteres rásegítéssel, b) buszteres, visszahatás nélküli

A 2.3.9.a). sz. ábrán látható rásegítéses kormányzási rendszerben ugyanúgy, mint a legegyszerűbb mechanikus rendszer esetében, visszahatás van a kormánylap és a kormánybot (lábkormány) között. A kormánylap kitérítéséhez szükséges erőkifejtés

( M )

M M

M k M k

k k vh k k k

F   k S c mm m q (2.3.25)

, itt a kv h- a kormányzási rendszer visszahatási tényezője, értéke általában

0 .0 50 .1között van.

A visszahatás nélküli kormányzási rendszerben, a buszter az egész csuklónyomatékot felveszi. Ilyenkor, a pilótának a kormánylapok kitérítéséhez csak igen kis erőt kellene kifejtenie a rendszersúrlódás legyőzésére. Tehát vezetéskor a pilóta számára megszokott, az Mk- val összefüggő erőkifejtés hiányozna. Ezért a csuklónyomaték imitálására a kormányzási rendszerbe műterhelőket építenek be, vagyis a kormányszerveken mesterségesen hoznak létre meghatározott nagyságú terhelést. A műterhelők által előállított terhelések rendelkeznek torló nyomás, terhelési többes, repülési M szám, stb.

szerinti korrekcióval.

Hosszúidejű stacionárius repülésben, a pilóta tehermentesítésére speciális mechanizmussal leveszik a terhelést a kormányszervekről. Az aerodinamikai trimmlap mintájára, ezt a mechanizmust szintén trimm mechanizmusnak nevezik.

A visszahatás nélküli kormányzási rendszert hangsebesség körüli és hangsebesség fölötti repülőgépeken alkalmazzák. A visszahatással rendelkező buszteres kormányzási rendszer kevésbé univerzális, így ritkábban és csak szubszonikus repülőgépeken alkalmazzák.

A visszahatás nélküli kormányzási rendszerekben, a kormányboton kifejtendő erő, lineáris műterhelő karakterisztika esetén

k

k k m k

k

d F

F x k x

d x

(2.3.26)

, ahol m k

k

d F k

d x

- a műterhelő merevségi tényezője (rugóállandó).

A lineáris karakterisztikával rendelkező műterhelők nagy hátránya, hogy a kismértékű kormánybot kitérítéshez (kis xk) kis Fk tartozik, a nagymértékű botkitérítésnél pedig, a pilótának nagy erőt kell kifejtenie. Ez nagymértékben megnehezíti nagy, közel hangsebességgel repülő gépek kormányzását, mert a kismértékű botkitérítés (kis erőkifejtés) nagy normál irányú túlterhelést idézhet elő.

Ezért, hogy viszonylag nagy kifejtendő erőterhelés legyen kis kormány elmozdulásoknál, és közepes a nagy kormány elmozdulásoknál, nem lineáris merevséggel (töréssel) rendelkező műterhelőket használnak (2.3.10. sz. ábra).

2.3.10. ábra: Jellegzetes ( )

k k

F x függvénykapcsolat

Repülőgép kiegyenlítés stacionárius vízszintes repülésben

Határozzuk meg a repülőgép kiegyenlítéséhez szükséges kormánybot kitérítést és az azon kifejtendő erő nagyságát stacionárius vízszintes repülésben. Az egyszerűség kedvéért, tételezzük fel, hogy a hosszirányú aerodinamikai erők hatása a bólintó nyomatékra elhanyagolhatóan kicsi.

A kiegyenlítés feltétele

 

'

Figyelembe véve a (2.2.38) és a (2.2.39) kifejezéseket

, (2.3.28) kifejezést, a kiegyenlítés feltétele

 

'

m értelemszerűen a vízszintes vezérsík, ill. a magassági kormány hatásossági tényezője állandó cL esetén

* 1 , * 1

c függvényében. Azonban előnyösebb, a magassági kormánylap kitérítés ( ) meghatározása azM szám vagy a sebesség függvényében (mivel a pilóta főleg a sebességet tartja). Behelyettesítve a

LV R.

' hagyományos elrendezésű hangsebesség alatti repülőgépekre, akkor közelítőleg

'

Fentiek alapján meg lehet szerkeszteni a repülőgép vízszintes repülésére vonatkozó balanszgörbéket: a sebesség, ill. az M szám függvényében meghatározni a kiegyenlítéshez szükséges magassági kormánylap kitérítést, valamint az ehhez tartozó kormánybot elmozdítást ( k

k

x

). A balanszgörbéket meg kell szerkeszteni minden jellemző magasságra, repülési súlyra, súlypont helyzetre, és a hajtómű főbb repülési üzemmódjaira.

A 2.3.11. sz. ábrán láthatók egy hagyományos elrendezésű, hangsebesség alatti repülőgép balanszgörbéit, az összenyomhatóság figyelembevétele nélkül. A görbék jellege statikailag stabil, instabil, ill. indifferens repülőgép esetén különböző. A számítások útján vagy tényleges repülési kísérlettel meghatározott balanszgörbék alapján eldönthető, hogy rendelkezik-e az adott repülőgép statikai hosszstabilitással.

2.3.11. ábra: Balanszgörbék statikailag stabil, instabil és indifferens repülőgép esetén A balansz kitérítés és a kiegyenlítéshez szükséges kormánybot elmozdítás sebesség szerinti változását a d

deriváltak jellemzik. Határozzuk meg ezeket a deriváltakat az alábbi megfontolások alapján.

Állandó sebességgel, vízszintesen repülő (n 1) gép, eredő bólintó nyomatéki tényezője: myR 0. A repülési sebesség megváltozásával megjelenik, a repülőgép súlypontjára vonatkozó, ki nem egyenlített myR bólintó nyomaték. A repülőgépvezető, a magassági kormánylap megfelelő kitérítésével ( ), kiegyenlíti ezt a nyomatékot és ez utóbbi kifejezés sebesség szerinti teljes deriváltját, n 1 esetén

1 1

Ezután írjuk fel a kormánybot elmozdításának sebesség szerinti teljes deriváltját

1 1 jelentése, hogy fogott kormánybotról van szó)

. 50%-ával történő növeléséhez tartozó magassági kormánylap kitérítésének mértéke, ill. az ehhez szükséges kormánybot elmozdítás mértéke.

A V és k

V

x deriváltak értéke és előjele jelentősen befolyásolja a repülőgép kormányozhatóságát. Így például, a hagyományos elrendezésű repülőgépnél V 0, és az

k á ll kormánybot mozgatás normálisnak tekinthető, mivel ez felel meg a pilóta természetes reflexeinek.

Fenti feltételek megszegése repülés főbb üzemmódjaiban nem megengedett, biztosításukhoz szükséges, hogy a repülőgép rendelkezzen sebesség szerinti statikai hosszstabilitással, fogott kormánylap és fogott kormánybot

 V, V fb 0

esetén.

A 2.3.11. sz. ábrán feltüntetett három balanszgörbe között az (xSP xN R)0 tartozó görbe elégíti ki a

Most pedig, a repülési sebesség, ill. az M szám függvényében, határozzuk meg a staconárius vízszintes repülés kiegyenlítéséhez szükséges Fk erőkifejtést.

Ehhez, először a (2.3.25) kifejezésének deriválásával fejezzük ki a súlypont egységnyi,

Figyelembe véve a (2.3.33) összefüggést

.

Ezzel, a visszaható kormányzási rendszer esetében

*

M alábbi kifejezését

0 0 .

Fenti kifejezésben szereplő

y Re l

mc derivált meghatározásához a (2.3.17) kifejezést használhatjuk, melyben abból indulunk ki, hogy az

y y*

m m .

A (2.3.40) kifejezés birtokában megszerkeszthetők a visszaható kormányzási rendszerrel rendelkező repülőgépek ( )

Fk V balanszgörbéi. A 2.3.12 sz. ábra mutatja a mérsékelt sebességgel, vízszintesen repülő, sebesség szerinti statikai hosszstabilitással rendelkező, és nem rendelkező repülőgépek kiegyenlítési görbéit.

2.3.12. ábra: Hagyományos elrendezésű repülőgép balanszgörbéi 1- statikailag stabil, 2- statikailag instabil repülőgép

Stacionárius vízszintes repülésben, trimmlap megfelelő kitérítésével, vagy pedig, a trimm mechanizmus működtetésével kiegyenlítéskor megszüntethető a kormányboton keletkező erőterhelés. Azt a repülési üzemmódotVtrim m, melyben az 0

Fk , az erőterhelés vonatkozásában kiegyenlítettnek tekintik. A trimmlap kitérítésének változtatásával, más és más Vtrim m sebességeken valósítjuk meg a kormánybot

Visszaható kormányzási rendszerrel rendelkező repülőgépek esetében, határozzuk meg a (2.3.40) szerinti erőkifejtés sebesség szerinti teljes deriváltját az 0

Fk -nál (amikor az

Rel 0

my ), mivel ez felel meg az elengedett kormánynak. Ennek megfelelően

0 0

- sebesség szerinti statikai hosszstabilitás mértéke, elengedett kormány esetében.

2.3.13. ábra: Kormánybot tehermentesítése a trimmlap kitérítésével Ezután vezessük be az

kV

F sebesség szerinti erőkifejtés mértékét, ami nem más, mint az erő, amit a pilótának ki kell fejteni ahhoz, hogy 50% -al növelhesse meg az adott stacionárius vízszintes repülés korábbi sebességét. Az n 1 -nél

2 0

Normális kormányzáshoz szükséges, hogy az

kV repülőgép rendelkezik sebesség szerinti statikai hosszstabilitással, elengedett kormány esetén. sebesség növekedési hajlamot, a kiegyenlítéshez fordított irányú erőkifejtés szükséges.

A repülőgépek statikai kormányozhatóságának főbb mutatói az

kV

x és az

kV

F deriváltak. A repülőgép statikai kormányozhatóságára nemcsak az

kV

x és az

kV

F deriváltak előjele, hanem azok abszolút értéke is hatással van. Ha az értékük túl kicsi, a repülőgép túl érzékenyen válaszol a kormányzásra, mivel kis bot elmozdítás vagy kis erőkifejtés idéz elő a nagymértékű sebességváltozást. Ha a fenti deriváltak értéke nagyobb a kelleténél, akkor a két repülési üzem közötti átmenethez nagy erőkifejtés szükséges, a kormányzás nehézzé válik.

Ismeretes, hogy a hangsebesség körül, a repülőgép elveszítheti a sebesség szerinti statikai hosszstabilitását, ez természetesen megmutatkozik a kiegyenlítési görbékben is. A 2.3.14. sz. ábrán láthatjuk, az összenyomhatóság figyelembevételével készített, hagyományos elrendezésű, terhelési többes szerinti statikus hosszstabilitással rendelkező repülőgép kiegyenlítési görbéjét.

2.3.14. ábra: Statikailag stabil n 0 repülőgép balanszgörbéi, az összenyomhatóság kormányzás. Ebben a sebesség intervallumban, az átmenetkor jelentkező nem kívánatos fordított kormányzás veszélyezteti a repülés biztonságát. Elkerüléséhez automatikus (sebesség szerint) stabilizáló vagy automatikus kiegyenlítést biztosító kormányzási rendszereket kell alkalmazni.

Repülőgép kiegyenlítés stacionárius görbevonalú repülésben

Határozzuk meg a repülőgép hosszkiegyenlítéséhez szükséges kormánybot elmozdítást és azon kifejtett erőt, stacionárius görbevonalú repülés esetén.

A (2.3.6) szerinti bólintó nyomatéki tényezőt nullával egyenlővé téve, valamint figyelembe véve a (2.3.7) kifejezést, kapjuk a repülőgép kiegyenlítés feltételét

 

' , ahol n- a repülőgép terhelési többes szerinti statikai hosszstabilitás mértéke.

A (2.3.28) alapján

Rendezés után, a kiegyenlítés feltétele

 

'

m meghatározása a (2.3.31) alapján történik.

 

A terhelési többes szerinti deriválás után

. vízszintes repülés kiegyenlítéséhez szükséges magassági kormánylap kitérítés. Ennek meghatározása a (2.3.33) alapján történik.

Görbevonalú repülésben, a repülőgép kiegyenlítéséhez szükséges kormánybot kitérítést az

k / k

x   kifejezésből határozhatjuk meg, továbbá a (2.3.50) figyelembe vételével

.

Az xkn derivált – a terhelési többes szerinti kormánybot elmozdítás mértéke, mely kifejezi a terhelési többes egységnyi megváltoztatásához szükséges kormánybot elmozdítást, az yá ll, Váll és Mállesetén. következően a repülőgép aerodinamikai és szerkezeti jellemzőitől.

Az xkn derivált – a terhelési többes szerinti kormánybot elmozdítás mértéke, mely kifejezi a terhelési többes egységnyi megváltoztatásához szükséges kormánybot elmozdítást, az yá ll, Váll és Mállesetén. következően a repülőgép aerodinamikai és szerkezeti jellemzőitől.

In document Repülésmechanika (Pldal 140-163)